Menu

Gotuję, bo lubię

Jabłecznik. Ten najlepszy.

kasiaaaa24

 

Przez kilka ostatnich lat upiekłam naprawdę sporo szarlotek. Z ciastem kruchym i biszkoptowym, z jabłek surowych i prażonych, z pianą, bez piany, z orzechami i rodzynkami. Oczywiście wszystkie bardzo mi smakowały (można w ogóle nie lubić szarlotki?), ale nareszcie znalazłam ideał.

Nie wiem jak Wy, ale ja najbardziej lubię te szarlotki, w których sporo jest jabłek, a niewiele ciasta.

Co więcej, lubię jeśli ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, podobnie jak rozpieczone jabłka.                     

I to ciasto dokładnie takie jest.            

Dzięki dodatkowi serka homogenizowanego ciasto jest bardzo delikatne. Trochę kruche, ale i puszyste. Użyjcie też do niego dobrego masła, a podczas pieczenia z piekarnika rozchodzić się będzie cudowny aromat.

Drugie zdjęcie prezentuje w jaki sposób układamy jabłka i jak je przykrywamy. Moje jabłka były troszkę za małe i pozostały luki między połówkami (niestety 4 połówki już się nie mieściły). Tak więc użyjcie większych jabłek, nie tylko po to aby to ich smak był jeszcze bardziej dominujący, ale też by ciasto było odrobinę wyższe niż moje.

Ciasto wyśmienicie smakuje na zimno, ale polecam Wam konsumpcję pierwszego kawałka jeszcze odrobinę ciepłego (ale nie gorącego) z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. 

Jeśli skusicie się na nie, napiszcie czy Wam smakowało :)

 

Ciasto:

 

* 2,5 szklanki mąki

* 250 g masła

* 200 g waniliowego serka homogenizowanego

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

 

* 8 dużych, słodkich jabłek       

* cynamon

* cukier puder 

 

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. 

Blachę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód formy. Na cieście układamy jabłka (tak, jak jest pokazane na zdjęciu) i oprószamy je cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Ciasto miejscami nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy. 

Smacznego :)       

 

Komentarze (145)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    I jest! :) Ugięłaś się pod presją osób czekających na przepis? ;)
    A ja piję kawę i nic słodkiego w zasięgu ręki... :))

  • kasiaaaa24

    Co prawda miałam zaplanowany cykl przetworów, ale jeśli tak dużo osób chciało by je zrobić już, to nie mam wyjścia :)
    A przetwory powrócą jutro :)

  • ola7

    swietny przepis, chetnie go wykorzystam:)

  • Gość: [Ewela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu jajek nie dodajemy?

  • iwonaaa6

    Czyli juz wiem, co bede piec w sobote:) a moze jeszcze dziś:)

  • kasiaaaa24

    Nie, jajek nie dodajemy :)

  • Gość: [kasia-gotuje.pl] *.icpnet.pl

    Jutro wypróbuję, pewnie wyjdzie rewelacyjnie, jak wszystkie Twoje ciasta :)

  • Gość: [Ecina] *.69.akron.net.pl

    O mamuniu! Totalnie wypróbuję! Pytanie - nakłuwać tylko to ciasto, którym przykrywam jabłka, czy to na spodzie także?

  • kasiaaaa24

    Nie ma potrzeby nakłuwania spodu. Ja nakłuwałam tylko wierzchnią warstwę ciasta.

  • Gość: [nina_kopec] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie zdążyłam usiedzieć do wieczora i od razu zabrałam się za przepis. Jesteś - WIELKA! Ciasto pachnie tak intensywnie..Pobudzająco.. Jabłecznikiem, tym z lat młodości.. Tą chwilą wyczekiwania kiedy mama wyciągała jeszcze parujące ciasto z piekarnika i dwoiła się i troiła by nie zjeść go jeszcze w tej samej chwili. To ciasto właśnie takie jest - soczyste, delikatne, pachnące wspomnieniami i emocjami rozpalającymi w całej okazałości ciekawość dziecka. Warto było czekać na ten wpis i warto było to ciasto zrobić samemu. Dziękuje! Rozmarzyłam się już po pierwszym kęsie ^^

  • kasiaaaa24

    Super :) Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje :)

  • anahitka9

    Ależ pięknie wygląda! Szkoda, że akurat muszę wyjechać i już nie mam kiedy go upiec:/ ale nadrobię po powrocie!!pozdrawaim

  • Gość: [Bolkaa] *.play-internet.pl

    Zabieram się do roboty :) A ciasta nie trzeba chłodzić przed upieczeniem?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie ma potrzebo go chłodzić.

  • Gość: [Kulinarne przygody Gatity] *.internetdsl.tpnet.pl

    Już mi pachnie cynamonem i jabłkami :-)

  • takietampichcenie

    aż tutaj zapachniało:)

  • nemisiek

    Musi smakować obłędnie!

  • karolinadz86

    Ciasto bardzo proste w wykonaniu i jest mega obłędnie pyszne!!! Serdecznie polecam :)

  • Gość: [sylwuszka] *.181.28.217.skyggnir.is

    Kasiu,przepiekna ta Twoja szarlotka.Musze koneicznie wyprobowac!!

  • Gość *.cdma.centertel.pl

    Jabłecznik przepyszny,cała rodzina się nim zachwycała. Ja zamiast jabłek użyłam masy szarlotkowej. Polecam. Kasiu uwielbiam Twoje przepisy...Pozdrawiam

  • Gość: [ana47] 80.50.143.*

    Wczoraj upiekłam i było pyszne, tylko zniknęło w tempie błyskawicznym:)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że Wam smakowała :)

  • Gość: [Kornelia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Jabłeczniczek wyszedł mi Kasiu pychotka,nie jest zbyt pracochłonny,jak najbardziej polecam wszystkim !

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za podzielenie się opinią :)

  • Gość: [Ania] 91.90.76.*

    Można użyć kwaśnej, szarej renety? Tak jakoś ona wyjątkowo kojarzy mi się z szarlotką:)

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście że można. Ja akurat nie lubię tej odmiany jabłek, więc nie używam :)

    Polecam też antonówki. Idealne do szarlotki.

  • Gość: [reniaczek8] *.play-internet.pl

    Siedzi juz w piekarniku :)

  • Gość: [reniaczek8] *.olsztyn.mm.pl

    Boskieeeeeeeeee!

  • aniarybka6606

    Co można dodać zamiast serka homogenizowanego ?Mój synek ma alergię .

  • kasiaaaa24

    Niestety obawiam się, że to właśnie serek nadaje ciastu odpowiednią konsystencję.

  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    to ciasto dzielimy na pół czy raczej na dwie różnej wielkości części?

    kasiu, uwielbiam Twoje ciasta, mimo że normalnie za ciastami nie przepadam:) wychodzą zawsze przepyszne, są super proste w przygotowaniu i używasz 'normalnych składników', a nie jakichś dziwactw, po które trzeba specjalnie biegać do delikatesów - tak trzymaj!:):)

  • iwonaaa6

    Moja szarlotka też juz w piecu, teraz tylko czekamy na ten pyszny wypiek:)))

  • kasiaaaa24

    Olu ja dzieliłam na równe :)

  • Gość: [Justyna Joanna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Coś z tym ciastem jest nie tak. Robi się je w 15 minut, a zjada w kolejne 15... Pyszne, dokładam je do stałego repertuaru.

  • 1lienka81

    Kasiu upiekłam to pyszne ciasto i zrobiło furorę wśród gości:)
    Niestety nie miałam w zasięgu serka homogenizowanego, wiec dodałam 200 gr jogurtu greckiego, a i cukru waniliowego tu za oceanem dostać nie mogę, więc dolałam łyżeczkę ekstraktu z wanilii i na koniec posypałam po wierzchu jabłka dodatkowym brązowym cukrem.
    Ciasto wyszło wyśmienite w smaku, rozpływało się w ustach, cała blacha zniknęła w przeciągu 15 minut:) Na pewno zrobię je wiele razy:)
    Dziękuję za twoje cudowne przepisy, które zawsze się udają!!!!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam za podzielenie się opinią :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [AiA cacka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto jest obłędnie pyszne! Teraz muszę tylko wszystkich odganiać, żeby zostało coś po obiedzie do kawy. Nie jest łatwo ;) Polecam wszystkim proste i pyszne!!!

  • miszka52

    A w jaki sposób to ciasto zagniatać? Tak jak kruche - najpierw mąka z masłem siekana, czy miękkie masło zagnieść razem ze wszystkimi składnikami?

  • kasiaaaa24

    Tak, tak jak kruche.

  • Gość: [kalinka] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Jabłecznik obłędny - zrobiłam mężowi do pracy kilka ciast, a jabłecznik (ten najlepszy:)) zniknął jako pierwszy.

  • Gość: [agnieha] 31.172.187.*

    Jest doskonały. Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Nic dodać, nic ująć. A zapach rozchodzący się podczas pieczenia tworzy prawdziwie domową, ciepłą i rodzinną atmosferę.

  • Gość: [Mienta] 80.51.96.*

    Nie mogłam się powstrzymać przed upieczeniem tego ciasta jak tylko zobaczyłam te smakowite zdjęcia :) Właśnie zjadłam 2 kawałki i przyznaję, że jabłecznik jest idealny :) Super przepis, pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował :)

  • Gość: [Zdziśka] *.chojnet.pl

    Witam serdecznie. Nie zaglądałam tu od tygodnia bowiem tak pochłonęły mnie Twoje przepisy na przetwory, na zimę, ale też nie tylko one. Spieszę donieść że moje ciasto
    pt." Jabłecznik - Ten najlepszy " wyszło rewelacyjnie. O jejku, można tylko wzdychać i pałaszować. Pod każdą postacią jest wspaniałe ; ciepłe z lodami i śmietanką, z samą śmietanką, a także bez tych dodatków. Póki co z przepisu tego będę korzystać nadal do momentu nasycenia moich amatorów tego ciasta. Droga Kasiu tak szybko redagujesz te przepisy kulinarne, że zostaję w tyle z ich testowaniem. Dodam, że te, z których skorzystałam / nie tylko cukierniczych/ bardzo odpowiadają moim gustom. Zapewniam, że jeszcze nie raz, nie dwa będę gościć na tych stronach. Bardzo serdecznie pozdrawiam z zapłakanych Chojnic.

  • kasiaaaa24

    Bardzo dziękuję za ten komentarz i cieszę się, że zarówno jabłecznik jak i inne przepisy przypadły Ci do gustu :)
    Czekam na kolejne relacje z degustacji :)

    Pozdrawiam!

  • Gość: [AnnaK81] *.ssp.dialog.net.pl

    Jabłecznik wykonany...dawno zjedzony ale nie można nie zostawić komentarza pod przepisem na faktycznie NAJLEPSZY jabłecznik. Dlaczego jest taki dobry ? jak dla mnie samo ciasto to "niebo w gębie"- każdy pytał co to za ciasto takie delikatne. Poza tym to szybkość robienia i to, że nie trzeba kroić jabłek w drobniutkie kawałki. Jednym słowem ja już innego jabłecznika chyba nie zrobię. Dziękuję za tak wspaniały przepis :)

  • kasiaaaa24

    Szkoda, że innego jabłecznika już nie zrobisz, bo mam jeszcze kilka w zanadrzu tej jesieni :)

  • Gość: [Joanna] 94.42.173.*

    Wypróbowano. Skonsumowano.
    No cóż, z przykrością muszę stwierdzić, że nie czuję się zaskoczona... To już kolejne przepis na ciasto od Pani Katarzyny wypróbowany przeze mnie i jak zwykle pełen sukces :) Przepisy z tego bloga, a w szczególności wypieki, po prostu nie mają prawa się nie udać. Nawet jeśli ma się do dyspozycji zamiast piekarnika, blaszany opiekacz, który rozgrzewa się do jedynej słusznej temperatury(dla tych co dysponują podobnym cudem techniki jak ja - ten jabłecznik należy piec w czymś takim krócej, czyli jakies 45 minut). Przechodząc zatem do meritum, mogę krótko stwierdzić: Jabłecznik był wyśmienity! Polecam z pełną odpowiedzialnością!

    Pozdrawiam
    Joanna

  • kasiaaaa24

    Po zdaniu "z przykrością muszę stwierdzić..." przestałam oddychać ;)

    Cieszę się, że jabłecznik smakował i dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość: [Inqa] *.dynamic.chello.pl

    To ciasto rzeczywiście jest rewelacyjne. Raczkuję jeszcze w kwestii pieczenia i to był mój pierwszy jabłecznik (wcześniej tylko karpatka i tradycyjny biszkopt i ciastka amoniakowe) i od razu sukces - poproszono mnie o przepis. Pełen zachwyt. Zaraz zabieram się za powtórkę (mąż się nie najadł!), ale tym razem dam nieco mniej cukru. Mam tylko pytanie... bo może robię coś źle, co zrobić, żeby ciasto przenieść na blaszkę tak, aby się nie rozrywało? Miejscami "łatałam" je i to nie wyglądało ładnie (aczkolwiek smak był bez zarzutu). Z góry dziękuję za podpowiedź.

  • kasiaaaa24

    Ciasto faktycznie jest bardzo delikatne, ale właśnie dzięki temu delikatny jest też jego smak :)

    Jak chodzi o dolną warstwę ciasta, to ja ją ugniatałam palcami w blaszce, więc nie przenosiłam. Jak chodzi o warstwę górną, to wałkowałam ją na podsypanej desce a następnie ciasto nawinęłam na wałek (wałek kładziemy na początku ciasta i turlamy go po cieście nawijając je na niego) i rozwijałam na jabłkach. To bardzo dobry sposób przenoszenie ciast do blaszki :)

  • Gość: [Kasia] *.jmdi.pl

    A czy ciasto wyszłoby gdybym zamiast jabłek uzyła śliwek?

  • kasiaaaa24

    Śliwki puszczają sporo soku, no i ciasto byłoby troszkę niskie.

  • Gość: [Kasia] *.jmdi.pl

    A czy zna Pani może jakiś przepis na takie ciasto żeby w środku było dużo nadzienia śliwkowego? coś właśnie jak szarlotka ale żeby były śliwki

  • Gość: [ankaskakanka] *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net

    Dolaczam sie do zwolennikow tego ciasta :) Proste, szybkie, przepyszne :) Jest tylko jedno ALE- za szybko znika ;) Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Kasia - nie mam w zbiorach takiego ciasta, w którym jest nadzienie w postaci śliwek, ale ostatnio na blogu opublikowałam pyszny sernik ze śliwkami, który polecam.

  • Gość: [Ewela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Musze ci Kasiu powiedziec, ze byl to moj pierwszy wypiek i mam nadzieje, ze nie ostatni! Ciasto rewelacyjne, wlasnie sie nim zajadam :) za tydzien mam zamiar wyprobowac sernik ze sliwkami...mam nadzieje, ze mi wyjdzie:) pozdrawiam

  • Gość: [ona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jabłecznik robię trzeci raz! Naprawdę przesmaczne i bardzo proste w wykonianiu! :)
    Najlepsze oczywiście na ciepło, ale na zimno również niczego nie braknie.
    Osobiście udoskonaliłam przepis ekstraktem z wanilii, zmielonymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami!
    PYCHA!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze Wam smakuje i dziękuję za podzielenie się opinią :)
    Pozdrawiam :)

  • czerwona_nesca

    I ja sie pochwalę:) mój mąz zjadł odrazu 4 kawałki ciasta! od dzis to moja ulubiona szarlotka!

  • Gość: [doroti0000] *.as13285.net

    Zrobiłam to ciasto i jest rewelacyjne. Bardzo proste w wykonaniu,co bardzo sobie cenię :-) Bardzo delikatne i kruche. Bardzo bardzo polecam :-) :-)

  • Gość: [aga] *.poddebice.mm.pl

    Najlepszy jabłecznik na świecie

  • anahitka9

    Nazwa jabłecznika bardzo trafiona!:) Jest rewelacyjny, tak delikatny, że się rozpływa:) Jedyna uwaga- to jak dla mnie ciasta było za mało jak na tak dużą foremkę( no chyba, że ja miałam takie wielkie jabłka) Zdecydowanie lepiej strawdzi się tu mniejsza foremka, nie ma wówczas stresu, że górna warstwa nie wystarczy lub też się porwie. Pozdrawiam!:)

  • Gość: [sinap] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Ciasto przepyszne ;-)

  • Gość: [filomena_82] *.play-internet.pl

    Faktycznie pyszny jabłecznik i bardzo łatwo go przygotować. Ciasto super, jabłka pyszne - nie żałujcie cynamonu. Jedyna wada - piecze się tyle czasu co zjada ;-)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu no to i ja musze go koniecznie zrobić:) .... na przyszły weekend dla cudownych gości:)

  • Gość: [Dominika] *.play-internet.pl

    Kasiu,od momentu kiedy pierwszy raz przypadkiem wpadłam na Twojego bloga jestem do tej pory uzależniona. Jabłecznik najlepszy,najprostszy,najszybszy! Dziękuję za przepisy i zawsze czekam na więcej :)

  • kasiaaaa24

    Dominiko - bardzo mi miło i dziękuję za ciepłe słowa :)

  • Gość: [Kristoff] *.internetdsl.tpnet.pl

    No przyznam, że faktycznie najlepszy!
    tak fantastyczny smak, delikatny, aromatyczny, pycha!
    robiłem dwa razy i smakował nie tylko mnie!

  • Gość: [Agnieszka] *.dynamic.mm.pl

    Rzeczywiście najlepszy! Robi się go ekspresowo i niestety równie szybko zjada :-)

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    nie do uwierzenia- tak strasznie chciałam upiec ten jabłecznik, że dziś z samego rana się zabrałam za ciasto, i nie wiem jakim cudem, chyba przez pośpiech, dalam o 100g mąki za mało;(( (zdałam sobie z tego sprawę po włożeniu ciasta do piekarnika...)
    O dziwo ciasto wyszło, ładnie pachnie, poza tym, że wygląda niezbyt ładnie no i jest niskie i dość mokre...bo masła do tej ilości mąki jest jak wiadomo za dużo...Musze chyba zrobić przerwę od pieczenia, bo jak za bardzo chcę to nie wychodzi:(

    Robiłam wczoraj pulpety z mięsa z indyka w sosie z warzywa, są ekstra! Teraz wyszły mi jeszcze lepsze niz za pierwszym razem:-)

  • kasiaaaa24

    Każdy tak czasem ma :) Ostatnio nie dodałam do ciasteczek bakaliowych ani mąki, ani cukru. Jakiś czort mnie podkusił i dałam tylko płatki owsiane, bakalie, masło i jajka. Zamiast 9 ślicznych ciasteczek, miałam jedno wielkie niezjadliwe ciacho (czy też raczej breję) na całą blachę :)
    Najlepiej sobie wtedy dać kilka dni wolnego od pieczenia czy gotowania :)

  • Gość: [aniarybka6606] *.adsl.inetia.pl

    Jabłecznik wyszedł pyszny. Po prostu najlepszy . Polecam.

  • gosik2.0

    Dzięki za przepis. Jabłecznik jest przepyszny.

  • Gość: [Anna] *.gorzow.mm.pl

    robiłam, polecam. Prosty, smaczny i efektowny

  • Gość: [agajka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piekłam już kilka razy- z jabłkami, z gruszkami. Wydrążone połówki nadziałam też dżemem aroniowym- pychota, a koleżanka dała orzechy.
    Dziękuję za przepis- jest cudny, dlatego poleciłam go już paru osobom.:-))

  • martabogat

    super ciasto wyszło , dzieki , choc na poczatku troche rzadkie mi wyszło ciasto i nie szło rozwałkowanego na blache polozyc ale maki dodalam i było super , zaskakujace ze jak pyszny deser w super restauracji
    teraz jemy na zimno - genialnie smakuje

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakuje.
    Pozdrawiam :)

  • po.czytalna

    Miał być na jutro, tak przedświątecznie, ale nie doczekał. Cały dom pachnie jak u mamy:) Pyszności! Jutro rano będę robiła następny, ale tyle w tym przyjemności, że zmartwieniem to nie jest. Pozdrawiam:)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość 78.133.203.*

    Z przykrością stwierdzam że mnie nie smakowało to ciasto

  • kasiaaaa24

    A można wiedzieć, co z nim było nie tak, że nie smakowało? Ciężko mi uwierzyć, że poprawnie wykonane ciasto nie przypadło do gustu, bo do tej pory bardzo smakowało wszystkim, którzy je wypróbowali :)

  • Gość: [dusia] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu zrobiłam dla Mamy, jest przepyszne, delikatne, takie jak lubię :) Eleganckie i piękne przy tym wszystkim :)
    Za jakiś czas na blogu u mnie

  • kasiaaaa24

    Bardzo się cieszę, że smakowało :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu piekłam ten jabłecznik już kilka razy ... jest przepyszny i bardzo szybki w wykonaniu:). Rzekłabym, że naet szybszy niż moja popisowa szarlotka:). dziękuję za przepis:)

  • kasiaaaa24

    Jolu uzależnia, prawda? :)

    Buziaki :)

  • Gość: [basia] *.rzeszow.mm.pl

    kasienko twoja tronke dostalam od corki przejrzalam kilka stron ale zeby przejrzec wszystkie trzeba miec duzo czasu ale napewno to zrobie
    twoje przepisy bardzo mnie zaciekawily jesli chodzi o szarlotke to pieke bardzo czesto nawet wczoraj pieklam ale takim sposobem jaki tu przedstawilas nie ...ale napewno sprobuje bo wyglada smakowicie a i mniej pracy przy niej jest pozdrawiam ciepluko napewno bede tu czesto zagladała...

  • kasiaaaa24

    Basiu witaj na blogu :)

    Mam nadzieję, przepisy przypadną Ci do gustu.

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Justyna] *.dynamic.chello.pl

    Właśnie próbuję jeszcze ciepły kawałek. Genialne ciacho!:) To jeden z tych rodzajów ciast, gdzie jeden kawałek to za mało:)

  • Gość: [Monik] *.am.wroc.pl

    Dzień dobry! :)

    Dołączam się do zachwytów nad tym jabłecznikiem. Jest cudowny! Ciasto ma pyszny waniliowo-maślany smak i robi się szybko i przyjemnie. A smak idealny :) faktycznie uzależnia :D blog bardzo interesujący - na pewno często będę tu zaglądać.

    Pozdrawiam z Wrocławia!

  • Gość: [fiszszka] *.internetdsl.tpnet.pl

    Pyszny. Naprawdę.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakował :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [AgaM] *.adsl.inetia.pl

    Przepyszne ciasto. Robiłam w kwadratowej blasze 25 cm. Ciasto troszkę grubsze ale upieczone. Jablka ze sloika. Mniam. Przepis wpisuje do książki tylko z ulubionymi potrawami.

  • Gość 2.24.77.*

    Mam pytanko! Czy moge upiec ta szarlotke w formie do tarty?

  • kasiaaaa24

    Można, tylko forma do tarty jest troszkę mniejsza :)

  • Gość 46.77.124.*

    Dziekuje za pomysl.
    Szarlotkę zrobiłam na razowej orkiszowej mące, serku naturalnym, bez cukru wanilinowego, maśle osełka.... wyszedł przepyszny.

    Zrezygnowalam w kuchni z bialej mąki stosuję razową orkiszowa, ktora ma w sobie dużo słodyczy.... ciasta naleśniki pierożki natej mace to moje odkrycie
    Pozdrawiam i życzę smacznego C.

  • Gość: [justyna.j] *.dynamic.mm.pl

    Kasiu chcę zrobić to ciasto w małych formach do tarty. Ile mam wtedy piec ?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że w granicach 45 minut.

  • Gość: [Kamila 83] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Ciasto jest genialne! Jedno z moich ulubionych. Pozdrawiam i czekam na nowe wpisy nie tylko na słodko:))

  • Gość: [Kamila 83] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    P.S. Podobają mi się zdjęcia potraw Twojego autorstwa. To wyróżnia Twój blog spośród innych. Jest taki klimatyczny.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję, bardzo mi miło :)

  • Gość: [podobacsie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przepyszny! Zredukowałam ilość cukru, ale i tak wyszło słodziutkie! Godzinę po upieczeniu rozdawałam przepis i połowy blachy nie ma, a była bardzo duża. W końcu jabłecznik w którym więcej jabłek niż ciasta, ciasto delikatniutkie, ah! Same komplementy!

  • Gość: [aneczka] 91.224.47.*

    niebo w gębie :D Robiłam to ciasto już kilkakrotnie i chyba nigdy nie przestanę :)

  • Gość: [Kinga] *.debica.mm.pl

    Witam
    Jakie powinnam dać proporcje na blachę 23x40?

  • kasiaaaa24

    Proszę zwiększyć ilość ciasta o 1/3, a jabłek według potrzeby.

  • Gość: [bistro mama] *.dynamic.chello.pl

    Namowiłaś mnie :)

  • Gość *.as13285.net

    Witam.Chciałam zapytac jakiego masła dodac?Margaryny Kasia czy prawdziwe masło?Dzieki z najszybsza odpowiedz.

  • Gość: [Anja211] *.as13285.net

    Witam jakie maslo dodac do ablecznika?Moze być Kasia?

  • Gość: [Ola Becker] *.19-2.cable.virginm.net

    witam, przepis fantastyczny. Czy myslisz, ze wyszloby z brzoskwiniami/nektarynkami?

  • kasiaaaa24

    Ola - tak, myślę że bez problemu. Chociaż uważam, że lepsze byłoby z jabłkami :)

    Anja - do tego przepisu zdecydowanie polecam prawdziwe masło, 82% tłuszczu.

  • Gość: [monika] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Jabłecznik super, na prawdę najlepszy jaki jadłam :) zresztą jak wszystkie ciasta i potrawy z Twojego bloga Kasiu:)

    Kasiu zaczynają mi się gruszki i jak myślisz czy jak bym dała zamiast jabłek gruszki to będzie ok? chodzi mi o to czy nie zrobi się zakalec bo moje gruszki są bardzo soczyste i nie wiem czy nie zepsują ciasta.
    Z góry dziękuje za odpowiedź

    pozdrawiam
    monika :)

  • didi_88

    godzinę temu wyjęłam ciasto z piekarnika...zostało już tylko pół blachy!! Pyszności!

  • miloscwbrzuchumam

    Już siedzi w piekarniku po raz setny :-)

  • Gość: [Paulina] *.dmk-alpha.eu

    Siedzę w pracy, piję kawę i zajadam jabłecznik z tego właśnie przepisu ;) pyszna!

  • Gość: [P.] 89.228.120.*

    Muszę przyznać, że zapach podczas pieczenia tego jabłecznika był obłędny, rozchodził się po całym domu i obiecywał niezwykłe doznania smakowe. Ciasto okazało się być dobre, ale nie tak jak się spodziewałam, jestem zawiedziona, niestety w moim zeszycie z przepisami nie będzie figurował pod zakładką najlepszy..

  • Gość: [monia] *.icpnet.pl

    Wspaniałe ciasto!! Trochę miałam stracha, bo samo ciasto wydawało mi się "niewałkowalne", takie było lepkie, ale po podsypaniu mąką okazało się niezwykle plastyczne. Polecam i myślę że jeszcze zrobię, choć zapas papierówek z działki właśnie się skończył- na szczęście porobiłam musy na zimę ;)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że kolejna osoba dołącza do fanów tego jabłecznika :)

  • Gość: [Magdalena] *.dynamic.chello.pl

    Droga Kasiu, po raz pierwszy gdy trafiłam na tą stronkę zaczęłam
    od zakładki "o blogu" przeczytałam tam początkująca gospodyni,więc pierwsza moja myśl... ona mi pomoże, bo jesteśmy w podobnej sytuacji :D :) Zatem odkąd mieszkamy razem z moim chłopakiem korzystam z Twoich przepisów. Dziś wykonałam jabłecznik i stwierdzam, że jest pyszny. Mój Michał jest pod wrażeniem i teraz tylko obserwuję jak często idzie do kuchni,by sobie ukroić następny kawałek ;)
    Tak więc dziękujemy! Będę polecać blog moim koleżankom.
    Pozdrawiam serdecznie

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że jabłecznik smakuje :) Pozdrawiam Was serdecznie :)

  • Gość: [mhejne] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    faktycznie tytuł nie kłamie, najlepszy jabłecznik jaki jadłam od dłuższego czasu :) i przede wszystkim mało pracochłonny, szybki w wykonaniu i jeszcze szybszy w znikaniu z blaszki :P polecam wszystkim.

  • Gość: [Krystyna] 32.216.63.*

    Ciasto jest WSPANIALE!!! Warte upieczenia i polecenia innym. Super!!

  • Gość: [ugosia72] *.ssp.dialog.net.pl

    Najlepszy jabłecznik! Upiekłam wczoraj i zniknął w tempie błyskawicznym. Zrobiłam go na blaszce 25x40 z porcji podanej w przepisie.Dziękuję za przepis!

  • Gość: [Edi] *.prosoft24.pl

    Jabłecznik jest obłędny. Smakuje cudownie, a jego robienie to czysta przyjemność.

  • Gość: [kari] 151.248.62.*

    Witam, ciasto robilam juz z dziesiec razy....maz uwielbia. Robilam z roznymi kombinacjami: jogurt naturalny, serki danonki...rozne smaki serkow homo.... a i owoce dawalam rozne: jablka, gruszki,sliwki rowniez mrozone(tylko delikatnie posypalam owoce kasza manna zeby wchlonnela nadmiar wilgoci) i zawsze wychodzi bardzo smaczne. Doskonaly przepis.

  • ilenia

    Robimy w domu to ciasto od lat - jest nie do zdarcia, chyba nigdy nam się nie znudzi!
    W Piekarniku już od 2010 roku :) Polecam!

  • Gość: [Iza] *.skierniewice.vectranet.pl

    Zrobiłam ten jabłecznik wczoraj z okazji Walentynek, mąż powiedział, że to najlepszy prezent jaki dostał tego dnia :) Naprawdę wspaniałe ciasto, do tego proste i szybkie.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że jabłecznik smakował i był taką miłą niespodzianką :)

  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    A mi nie wyszło ;(
    Nie napisałaś czy masło ma być zimne czy miękkie i jak zagnieść ciasto, więc na rozum domowego cukiernika dałam zimne i zagniotłam jak kruche i chyba nie trafiłam. Co do gatunku jabłek chyba też nie trafiłam- dałam duże słodkie, czyli na przykład ligol, proszę sprecyzuj jakie się nadają, bo te odpadają. Wyszło podmoknięte na dole, mimo, że roztropnie podsypałam mąką, czego nie wiedzieć czemu nie sugerujesz, a ciasto na górze popękało i się porozłaziło. W smaku było słabe, mimo, że dałam wanilię zamiast cukru wanilinowego.
    Tak, jestem trochę zła, bo to, że zmarnowałam składniki i czas jest spowodowane w dużej mierze tym jak zdawkowo sformułowany jest przepis.

  • kasiaaaa24

    Jabłecznik ten robiło już mnóstwo osób i nikt nie zgłaszał mi, żeby był z nim jakikolwiek problem.
    Masło też dawałam zimne, właśnie tak jak do kruchego ciasta.
    Ciężko mi określić co zrobiłaś, że się "porozłaziło" i popękało. A jak chodzi o jabłka, to używam jakichkolwiek, byleby były duże.
    Dostaję mnóstwo komentarzy, maili i wiadomości na FB odnośnie tego ciasta i wszyscy zachwalają smak, konsystencję i prostotę więc przykro mi, ale nie potrafię powiedzieć, co się stało w tym przypadku.

  • Gość: [gosc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    witam chciałam sie dowiedziec ile czasu pieczecei to ciasto i czy z termoobiegiem ile stopni-bo ja pieklam 35 min i bylo brazowe i dobre

  • Gość *.prod-infinitum.com.mx

    LECE PO SKLADNIKI :D !!!!!

  • Gość: [Julita] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dziś upiekłam i faktycznie było pysznie :-) Cała rodzina zachwycona :-)

  • Gość: [Karolcia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Zrobiłam ten jabłecznik, ale dałam miękkie masło i ciasto nie nadawało się do rozwałkowania. (Nie wiedziałam, że mam dać zimne).
    Połowę ciasta rozłożyłam na blaszce do 2 połowy ciasta dodałam pół szkl. mąki i to już dało się rozwałkować i położyć na jabłkach.
    W smaku super!!!
    Powtórzę ale albo dam 1 szkl. mąki więcej albo spróbuje z zimnym masłem.

  • Gość: [Ala] *.dyn.iinet.net.au

    polecam wszem i wobec i kazdemu ..................przepyszne ............ Dzieki Kasiu

  • Gość: [Marta] *.static.ip.netia.com.pl

    Dziś upiekłam to pyszne ciasto:) super przepis!!!

  • Gość: [007elka] *.bialnet.pl

    Ja to ciasto zrobiłam po raz kolejny,jest pyszne.jedyna wada -za szybko znika.pierwszą cześć ciasta wylepiam na blachę i daje troszkę wiecej niż połowa,a co zostaje rozwalkowuje lekko podsypując mąką.zawsze wychodzi.ja skrócilam czas pieczenia do 45min.

  • Gość: [makowa] *.dynamic.chello.pl

    Czy jajek nie dodaje się w tym przepisie?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie daje się.

  • Gość: [domi] *.ingram.com.pl

    Piekę ten jabłecznik regularnie. Kiedyś po zjedzeniu kawałka znajomy powiedział " w życiu nie jadłem czegoś tak zajebistego".

  • Gość: [Aisha101] *.centertel.pl

    A jeżeli chodzi o cukier waniliowy: ilu gramowe te opakowania mają być ?
    15 czy 30 ?

    Liczę na jak najszybszą odpowiedź, pozdrawiam ;)

  • kasiaaaa24

    Proponuję to większe :)

  • Gość: [Alicja] *.centertel.pl

    Czyli 2 opakowania cukru wanilinowego po 30 gram (2x30g = 60g) ?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie - 2x16 lub 1x30 g. 60 g to będzie za dużo.

  • Gość: [Ala] *.dyn.iinet.net.au

    witam.. ciesze sie, ze odwiedzilam Twoj blog .. jablecznik robie juz dzisiaj ..
    mam male pytanie, czy moge sprobowac uzyc zamiast jablek, np. brzoskwinie, tu gdzie mieszkam sa wlasnie w sezonie .. Ala

  • kasiaaaa24

    Oczywiście :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci