Menu

Gotuję, bo lubię

Fasolka po Bretońsku

kasiaaaa24

 

 

Fasolka po Bretońsku, to jedno z ulubionych dań mojego męża. Dla mnie nie jest jakimś wyjątkowym daniem i jak chodzi o mój gust, to wolę inne smaki, ale kilka dni temu na placu kupiliśmy kilogram pięknej, świeżej fasol  i, więc decyzja co z niej przygotować była dość oczywista. 

Moim zdaniem warunkiem dobrej fasolki jest dodanie dobrego jakościowo przecieru, dobrej, chudej kiełbasy i obowiązkowo sporej ilości roztartego w palcach majeranku. 

Jeśli lubicie smak wędzonego boczku, możecie pokroić go w drobną kostkę i podsmażyć razem z kiełbasą.                                                             

 

Składniki:

 

* 1 kg świeżej fasoli typu Jaś (lub ok. 600 g suszonej)

* 500 g chudej kiełbasy 

* 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200g)

* 2 średnie cebule

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 liśc laurowy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1 kopiata łyżeczka majeranku

* sól i pieprz

* 1 płaska łyżeczka cukru

* 2 łyżki oleju

* 2 płaskie łyżki masła

* 2 płaskie łyżki mąki

 

Jeśli używamy fasoli suszonej, należy ją wcześniej zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc przed gotowaniem. 

Jeśli używamy fasolę już moczoną lub świeżą, od razu zalewamy ją wodą (ok. 6 szklanek), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Dłogość gotowania zależy od fasoli. Ja fasolę młodą, ale dość dużą gotowałam ok. 40-45 minut. W między czasie, jeśli woda odparuje, dolewamy ją do takiego poziomu, by było jej kilka centymetrów ponad fasolę. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

W czasie kiedy gotuje się fasola, na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy będą miękkie zdejmujemy je z patelni, a następnie podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. 

Kiedy fasola będzie miękka (ale nie rozgotowana), dodajemy rozmieszany z wodą przecier, kiełbasę, cebulę z czosnkiem, sporą szczyptę pieprzu, cukier i majeranek. Gotujemy kilka minut, a następnie na małej patelni topimy masło i dodajemy do niego mąkę. Smażymy około 40-50 sekund energicznie mieszając a następnie zasmażkę dodajemy do fasolki. 

Po dodaniu zasmażki gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli fasolka jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.

Naszym zdaniem, fasolka najlepsza jest na drugi dzień, po podgrzaniu :)

Smaczego!

Komentarze (39)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Jejku. Jak ja dawno nie gotowałam!

  • majanaboxing

    Pyszności. Dawno nie robiłam.

  • Gość: [Aneta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Uwielbiam fasolkę po bretońsku :D

  • kaatje32

    w zyciu nie robilam, bo wydawalo mi sie to arcytrudne. u Ciebie wyglada na latwize:)

  • kasiaaaa24

    Fasolka jest bardzo prosta w przygotowaniu :) Nie ma w niej nic trudnego :)

  • Gość: [Początkująca] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Dziś zrobiłam po raz pierwszy w życiu fasolkę po bretońsku, właśnie z tego przepis i.. Mąż wniebowzięty! Nie bawił się nawet w nakładanie na talerz, tylko zaraz z garnka podjadał. Podobno lepszej fasolki nie robi nawet Niedościgniony Wzór - jego mamusia ;)

  • kasiaaaa24

    Mój też mówi, że robię lepsza fasolkę niż Jego Mama (a do tej pory mówił, że lepsza być nie może) i też wyjada z garnka :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Mój Połóweczek też uwielbia fasolkę, a ja podchodzę do tego dania bez emocji .... jak muszę to zjem, ale żebym przepadała to nie:)

  • Gość: [Dario] *.opera-mini.net

    oj dziewczyny dziewczyny, nie trzeba dorównywać ideałom żeby było super. Ma być dobre a że inne... na pewno żaden luby nie powie że lepsze od mamusi ale wtrąbi całość:)) gotowanie i jedzenie to przyjemność największa na świecie (no prawie największa:)) a przez garnek do serca, a czy jednej czy wielu kobiet lub mężczyzn to jak kto juz woli :)

  • kasiaaaa24

    Mój tam mówi, że lepsze niż mamusi ;)

  • Gość: [Internautka] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Znakomity przepis. Kiedyś próbowałam zrobić fasolkę po bretońsku, ale nie udała się. Teraz wyszła idealnie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Życzę smacznego wszystkim, którzy będą robić to danie wg Twojego przepisu :-)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowała :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [kwasek] *.tuchola.vectranet.pl

    wszystko pięknie ale brakuje mi tu 3 czerwonych świeżych papryk

  • Gość: [Ewelina] *.threembb.co.uk

    Super przepis:)

  • Gość: [żona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    moja połowa to mówi tak że jego mama nigdy nie umiała dobrze przyprawić potraw ,a moje obiadki są super np.fasolka (uwielbia )od 33

  • agabi22

    Robię, zobaczymy co wyjdzie:)

  • Gość: [Kasia] 2.24.77.*

    Boskaaaa:) zrobilam dzis, pierwszy raz w zyciu fasolke mmmm I juz jej nie ma he:) super przepis;) teraz pieke szarlotke w foremce do tarty;)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowała :)

  • Gość: [malwinka2727] *.skierniewice.vectranet.pl

    Super przepis, danie wyszło idealnie, oczywiście z boczusiem :)
    Ja zamiast zasmażki dodałam garść ugotowanych, rozgniecionych ziaren fasoli.
    Mój Połówek właśnie z garnka podjada.

  • Gość: [Gosia] *.multi-play.net.pl

    Robiłam dzisiaj, przepyszna. Dałam jednak połowę zalecanej ilości koncentratu.... jakoś mi się widziało za dużo 200 g...

  • Gość: [magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super przepis własnie fasolkę jem.pozdrawiam

  • Gość *.dip0.t-ipconnect.de

    swietny przepis

  • Gość: [MieTeoR] *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net

    Całkiem dobre :)
    Z przepisu mamusi dorzuciłem jeszcze na początku dużą startą marchewkę dorzuconą na samym początku do gotowanej fasoli :)
    Zaraz po ugotowaniu nie było rewelacji, ale na drugi dzień, full wypas :D

  • Gość: [Martyna] 81.15.179.*

    Uwielbiam fasolke...a moja druga polowka wrecz pochlania ja razem z garnkiem :-) ja zawsze dodaje cukier karmelizowany albo brazowy, doskonale podkresla smak potrawy..polecam wyprobowac

  • Gość: [emka] *.toya.net.pl

    Fasolka to kolejny zrealizowany przepis. Zrobiłam identycznie i była przepyszna.

  • Gość: [aniaaa] *.centertel.pl

    pierwszy raz robilam fasolke i wyszla przepyszna! jak sie przegryzie bedzie jeszcze lepsza:) super przepis!

  • Gość: [Monika] *.20-3.cable.virginm.net

    Fasolka z twojego przepisu jest przepyszna :) Mój mężczyzna nie mógł doczekać się obiadu i już na śniadanie zjadł miseczkę :)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakuje :)

  • Gość: [body_hunter] *.sownet.pl

    Najlepiej smakuje n drugi dzień? Chciałabym, żeby coś zostało. :D Zjadamy od razu wszystko...

  • Gość: [agnieszkaz] *.agg2.ens.lmk-pgs.eircom.net

    Najlepszy przepis jaki do tej pory mialam. Sprobowalam raz i od tej pory non stop ja gotuje (a naprawde nie lubie gotowac) :) Pozdrawiam

  • Gość *.dynamic.gprs.plus.pl

    robiłam już kilka razy fasolkę z tego przepisu i jest naprawde zajebista ;)

  • Gość: [greg] *.dynamic.chello.pl

    ja proponuję aby w zamian za zasmażkę kilka ziarenek ugotowanej fasoli z blędować będzie zdrowiej i wg mnie smaczniej

  • Gość: [daro] *.dynamic.chello.pl

    Zgadzam się z tym, aby dla zagęszczenia fasolki "zblenderować" część ugotowanej fasoli, ja tak robię zamiast dodawać mąkę.

  • Gość: [ola] *.interpc.pl

    Robię fasolkę wg tego przepisu już któryś raz i choć nie trzymam się go sztywno, trochę po swojemu muszę zrobić to i tak zawsze jest wyśmienita. Co do blenderowania części ugotowanej fasoli to i owszem może będzie zdrowiej ale czy smaczniej ? Wszak że smak fasolce po bretońsku właśnie zasmażka nadaje.

  • kasiaaaa24

    Ja za zasmażką też nie przepadam, ale właśnie tak jak Ola uważam, że zasmażka nadaje fasolce smak i ja raczej bym z niej nie zrezygnowała.

  • Gość: [lucy] *.dyn.plus.net

    Pyszna fasolka! Dodałam jeszcze wędzonego boczku. Po namoczeniu przez noc fasolka była miękka w 40 minut. Ekspresowe i bardzo smaczne danie.

  • Gość: [Korni] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To moja pierwsza próba Projektu Fasolka i myślę że udana,przepis zajebisty:)

  • Gość: [Daria] *.play-internet.pl

    Ile dodajemy fasoli z puszki? :-) jak z nią postępujemy? Pozdrawiam

  • Gość: [karrenn] *.centertel.pl

    Robiłam po raz pierwszy fasolkę po bretonsku i miałam obawy, że nic z tego nie wyjdzie. .... zupełnie niepotrzebnie. Wyszło przepyszne jedzonko a ja jestem z siebie dumna :) ... Pani Kasiu dziękujemy:)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci