Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Fasolka po Bretońsku

 

Fasolka po Bretońsku, to jedno z ulubionych dań mojego męża. Dla mnie nie jest jakimś wyjątkowym daniem i jak chodzi o mój gust, to wolę inne smaki, ale kilka dni temu na placu kupiliśmy kilogram pięknej, świeżej fasol  i, więc decyzja co z niej przygotować była dość oczywista. 

Moim zdaniem warunkiem dobrej fasolki jest dodanie dobrego jakościowo przecieru, dobrej, chudej kiełbasy i obowiązkowo sporej ilości roztartego w palcach majeranku. 

Jeśli lubicie smak wędzonego boczku, możecie pokroić go w drobną kostkę i podsmażyć razem z kiełbasą.                                                             

 

Składniki:

 

* 1 kg świeżej fasoli typu Jaś (lub ok. 600 g suszonej)

* 500 g chudej kiełbasy 

* 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200g)

* 2 średnie cebule

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 liśc laurowy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1 kopiata łyżeczka majeranku

* sól i pieprz

* 1 płaska łyżeczka cukru

* 2 łyżki oleju

* 2 płaskie łyżki masła

* 2 płaskie łyżki mąki

 

Jeśli używamy fasoli suszonej, należy ją wcześniej zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc przed gotowaniem. 

Jeśli używamy fasolę już moczoną lub świeżą, od razu zalewamy ją wodą (ok. 6 szklanek), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Dłogość gotowania zależy od fasoli. Ja fasolę młodą, ale dość dużą gotowałam ok. 40-45 minut. W między czasie, jeśli woda odparuje, dolewamy ją do takiego poziomu, by było jej kilka centymetrów ponad fasolę. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

W czasie kiedy gotuje się fasola, na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy będą miękkie zdejmujemy je z patelni, a następnie podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. 

Kiedy fasola będzie miękka (ale nie rozgotowana), dodajemy rozmieszany z wodą przecier, kiełbasę, cebulę z czosnkiem, sporą szczyptę pieprzu, cukier i majeranek. Gotujemy kilka minut, a następnie na małej patelni topimy masło i dodajemy do niego mąkę. Smażymy około 40-50 sekund energicznie mieszając a następnie zasmażkę dodajemy do fasolki. 

Po dodaniu zasmażki gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli fasolka jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.

Naszym zdaniem, fasolka najlepsza jest na drugi dzień, po podgrzaniu :)

Smaczego!

wtorek, 24 września 2013, kasiaaaa24

Polecane wpisy

  • Kotlety z bobu w sosie kurkowym

    Dziś dzielę się z Wami przepisem na jeden z najlepszych bezmięsnych obiadów jakie miałam okazję próbować. Połączenie bobu (który uwielbiam) i aksamitnego sosu k

  • Burgery z grilla z cukiniowymi frytkami

    Już za kilka godzin rozpocznie się pierwszy weekend tego lata, który w tym roku jest jednocześnie pierwszym weekendem rozpoczynających się dziś wakacji. Niezła

  • Bigos z młodej kapusty - przepis

    Kiedy wróciłam z zakupów z dwiema dorodnymi główkami kapusty i pęczkiem młodego kopru byłam przekonana, że przygotuję z nich moją ulubioną o tej porze roku (i p

Komentarze
2013/09/24 10:02:13
Jejku. Jak ja dawno nie gotowałam!
-
2013/09/24 12:18:12
Pyszności. Dawno nie robiłam.
-
2013/09/24 15:45:27
Uwielbiam fasolkę po bretońsku :D
-
2013/09/24 17:08:55
w zyciu nie robilam, bo wydawalo mi sie to arcytrudne. u Ciebie wyglada na latwize:)
-
2013/09/24 22:25:00
Fasolka jest bardzo prosta w przygotowaniu :) Nie ma w niej nic trudnego :)
-
Gość: Początkująca, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/10/05 18:57:54
Dziś zrobiłam po raz pierwszy w życiu fasolkę po bretońsku, właśnie z tego przepis i.. Mąż wniebowzięty! Nie bawił się nawet w nakładanie na talerz, tylko zaraz z garnka podjadał. Podobno lepszej fasolki nie robi nawet Niedościgniony Wzór - jego mamusia ;)
-
2013/10/05 19:29:25
Mój też mówi, że robię lepsza fasolkę niż Jego Mama (a do tej pory mówił, że lepsza być nie może) i też wyjada z garnka :)
-
2013/10/08 16:47:39
Mój Połóweczek też uwielbia fasolkę, a ja podchodzę do tego dania bez emocji .... jak muszę to zjem, ale żebym przepadała to nie:)
-
Gość: Dario, *.opera-mini.net
2013/10/10 21:48:44
oj dziewczyny dziewczyny, nie trzeba dorównywać ideałom żeby było super. Ma być dobre a że inne... na pewno żaden luby nie powie że lepsze od mamusi ale wtrąbi całość:)) gotowanie i jedzenie to przyjemność największa na świecie (no prawie największa:)) a przez garnek do serca, a czy jednej czy wielu kobiet lub mężczyzn to jak kto juz woli :)
-
2013/10/10 22:32:26
Mój tam mówi, że lepsze niż mamusi ;)
-
Gość: Internautka, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/10/15 10:23:18
Znakomity przepis. Kiedyś próbowałam zrobić fasolkę po bretońsku, ale nie udała się. Teraz wyszła idealnie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Życzę smacznego wszystkim, którzy będą robić to danie wg Twojego przepisu :-)
-
2013/10/15 17:13:50
Miło mi, że smakowała :)
Pozdrawiam
-
Gość: kwasek, *.tuchola.vectranet.pl
2013/10/17 12:07:35
wszystko pięknie ale brakuje mi tu 3 czerwonych świeżych papryk
-
Gość: Ewelina, *.threembb.co.uk
2013/11/11 21:05:06
Super przepis:)
-
Gość: żona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/26 08:58:52
moja połowa to mówi tak że jego mama nigdy nie umiała dobrze przyprawić potraw ,a moje obiadki są super np.fasolka (uwielbia )od 33
-
2013/12/05 13:37:27
Robię, zobaczymy co wyjdzie:)
-
Gość: Kasia, 2.24.77.*
2013/12/20 20:28:27
Boskaaaa:) zrobilam dzis, pierwszy raz w zyciu fasolke mmmm I juz jej nie ma he:) super przepis;) teraz pieke szarlotke w foremce do tarty;)
-
2013/12/20 20:56:48
Miło mi, że smakowała :)
-
Gość: malwinka2727, *.skierniewice.vectranet.pl
2013/12/29 13:50:24
Super przepis, danie wyszło idealnie, oczywiście z boczusiem :)
Ja zamiast zasmażki dodałam garść ugotowanych, rozgniecionych ziaren fasoli.
Mój Połówek właśnie z garnka podjada.
-
Gość: Gosia, *.multi-play.net.pl
2014/01/10 22:24:12
Robiłam dzisiaj, przepyszna. Dałam jednak połowę zalecanej ilości koncentratu.... jakoś mi się widziało za dużo 200 g...
-
Gość: magda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/11 17:05:24
Super przepis własnie fasolkę jem.pozdrawiam
-
Gość: , *.dip0.t-ipconnect.de
2014/03/22 17:37:30
swietny przepis
-
Gość: MieTeoR, *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net
2014/03/24 21:38:42
Całkiem dobre :)
Z przepisu mamusi dorzuciłem jeszcze na początku dużą startą marchewkę dorzuconą na samym początku do gotowanej fasoli :)
Zaraz po ugotowaniu nie było rewelacji, ale na drugi dzień, full wypas :D
-
Gość: Martyna, 81.15.179.*
2014/05/20 18:44:25
Uwielbiam fasolke...a moja druga polowka wrecz pochlania ja razem z garnkiem :-) ja zawsze dodaje cukier karmelizowany albo brazowy, doskonale podkresla smak potrawy..polecam wyprobowac
-
Gość: emka, *.toya.net.pl
2014/07/04 22:40:57
Fasolka to kolejny zrealizowany przepis. Zrobiłam identycznie i była przepyszna.
-
Gość: aniaaa, *.centertel.pl
2014/08/22 13:21:54
pierwszy raz robilam fasolke i wyszla przepyszna! jak sie przegryzie bedzie jeszcze lepsza:) super przepis!
-
Gość: Monika, *.20-3.cable.virginm.net
2014/12/01 11:42:19
Fasolka z twojego przepisu jest przepyszna :) Mój mężczyzna nie mógł doczekać się obiadu i już na śniadanie zjadł miseczkę :)
-
2014/12/01 11:52:47
Miło mi, że smakuje :)
-
Gość: body_hunter, *.sownet.pl
2015/01/25 12:27:52
Najlepiej smakuje n drugi dzień? Chciałabym, żeby coś zostało. :D Zjadamy od razu wszystko...
-
Gość: agnieszkaz, *.agg2.ens.lmk-pgs.eircom.net
2015/03/24 12:16:27
Najlepszy przepis jaki do tej pory mialam. Sprobowalam raz i od tej pory non stop ja gotuje (a naprawde nie lubie gotowac) :) Pozdrawiam
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/10/24 11:44:01
robiłam już kilka razy fasolkę z tego przepisu i jest naprawde zajebista ;)
-
Gość: greg, *.dynamic.chello.pl
2015/11/11 10:17:49
ja proponuję aby w zamian za zasmażkę kilka ziarenek ugotowanej fasoli z blędować będzie zdrowiej i wg mnie smaczniej
-
Gość: daro, *.dynamic.chello.pl
2015/11/13 20:29:53
Zgadzam się z tym, aby dla zagęszczenia fasolki "zblenderować" część ugotowanej fasoli, ja tak robię zamiast dodawać mąkę.
-
Gość: ola, *.interpc.pl
2015/11/20 08:30:14
Robię fasolkę wg tego przepisu już któryś raz i choć nie trzymam się go sztywno, trochę po swojemu muszę zrobić to i tak zawsze jest wyśmienita. Co do blenderowania części ugotowanej fasoli to i owszem może będzie zdrowiej ale czy smaczniej ? Wszak że smak fasolce po bretońsku właśnie zasmażka nadaje.
-
2015/11/20 08:56:31
Ja za zasmażką też nie przepadam, ale właśnie tak jak Ola uważam, że zasmażka nadaje fasolce smak i ja raczej bym z niej nie zrezygnowała.
-
Gość: lucy, *.dyn.plus.net
2015/11/25 15:57:24
Pyszna fasolka! Dodałam jeszcze wędzonego boczku. Po namoczeniu przez noc fasolka była miękka w 40 minut. Ekspresowe i bardzo smaczne danie.
-
Gość: Korni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/12/30 15:02:57
To moja pierwsza próba Projektu Fasolka i myślę że udana,przepis zajebisty:)
-
Gość: Daria, *.play-internet.pl
2016/06/06 07:24:01
Ile dodajemy fasoli z puszki? :-) jak z nią postępujemy? Pozdrawiam