Menu

Gotuję, bo lubię

Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe

kasiaaaa24

 

Kilka dni temu kupiłam pierwszą w tym sezonie dynię. Sztuka niewielka, odmiany hokkaido, o intensywnie pomarańczowej barwie. Wreszcie uporałam się z przetworami, więc perspektywa dyniowych szaleństw wprawiła mnie w wyjątkowo dobry humor.                 

Obrałam ją, pokroiłam na mniejsze kawałki, ugotowałam do miękkości w parowarze, a następnie zmiksowałam tworząc gładkie puree które posłuży mi jako baza do słodkich wypieków. A wypieki z dynią po prostu uwielbiam.                                                

Ciasto drożdżowe od dawna chodziło mi po głowie, więc wczoraj przygotowałam dyniowo cynamonowe ślimaczki. 

Do ciasta dodaje się dość sporo puree więc jego barwa jest intensywnie pomarańczowa. Cynamonowe nadzienie wspaniale komponuje się ze smakiem dyni, więc i jego dodatek nie jest tu przypadkowy.

Bułeczki są przepyszne. Lekko wilgotne, bardzo aromatyczne ale i niesamowicie puszyste. 

To chyba najlepsze drożdżowe ślimaczki jakie do tej pory upiekłam. Gorąco Wam je polecam.

Ach, jeszcze uwaga dla osób nie posiadających parowaru. Kawałki dyni owinięte w folię aluminiową możecie upiec w piekarniku :)        

 

Składniki na około 8-9 bułeczek

Ciasto:

 

* 450 g mąki

* 100 g cukru

* 180 g puree z dyni

* 30 g świeżych drożdży

* 80 ml mleka

* 30 ml wody

* 1 jajko

* 2 łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Nadzienie:

 

* 60 g stopionego masła

* 100 g brązowego cukru

* 2 łyżeczki cynamonu          

 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (ok. 40-45 stopni), dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

W misce łączymy wszystkie składniki ciasta i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto klei się do rąk, ale nie należy dodawać więcej mąki. Taka konsystencja sprawia, że po upieczeniu bułeczki są bardzo lekkie.

Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.                        

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Całą powierzchnię smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie w miarę ciasno zwijamy w rulon, który dzielimy na około 8 równej długości ślimaczków.

Bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ostatnie zdjęcie) i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. 

Przestudzone bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

 

 

Komentarze (44)

Dodaj komentarz
  • 1lienka81

    Kasiu mam pytanie, Czy wiesz może ile muszę dodać drożdży suchych? Niestety u nas nie mogę dostać świeżych:)
    Z góry dziękuję za odpowiedź!

  • kasiaaaa24

    14 g

  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wyglądają pysznie. Nabrałam ochoty na takie ślimaczki. I na dynię, bo jeszcze nie miałam okazji się z nią spotkać w tym sezonie.

  • amaranthrose

    Wspaniałe bułeczki.
    I jaki śliczny mają kolor!

  • Gość: [ugotujmyto.pl] *.15-2.cable.virginmedia.com

    Może wypieki takie same... ale duuużo mi brakuje do Twojej Kasiu doskonałości w robieniu zdjęć.... może kiedyś... W każdym bądź razie jak kiedyś zaczniesz robić warsztaty fotograficzne to jestem pierwsza w kolejce....przylecę chętnie z Londynu :)! Pozdrawiam!

  • kabamaiga

    Uwielbiam takie drożdżowe. Moje dynie już częściowo przywiezione ze wsi, ale nie było jeszcze debiutu dyniowego.
    Wiesz, że jak daje się dynię do ciasta, to można opuścić jajko?

  • galeriainspiracja

    Wspaniale wyglądające bułeczki :)

  • Gość: [Marc] *.gdynia.mm.pl

    Na weekend planuje zupe dyniowa wiec slomaczki beda idealnym deserem :)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że się Wam podobają :)

    Karola - wiem, wiem. Ale ja jednak dodaję. Mam wrażenie, że są jeszcze pulchniejsze.

  • dobra1234

    Coś wspaniałego!!! Skuszę się i też je upiekę.

  • Gość: [sara] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wyglądają smakowicie :)

  • Gość: [dorka] *.warszawa.vectranet.pl

    Chciałabym spytać, ile - wagowo - potrzebuję surowej dyni - aby uzyskać ok 200 g puree?
    Z góry dziękuję za odpowiedź:)

  • kasiaaaa24

    Jak w parowarze gotujesz, to tyle samo. W piekarniku może 10 g więcej, jak by odparowała :)

  • Gość: [Kulinarne przygody Gatity] *.internetdsl.tpnet.pl

    Super pomysł z gotowaneim dyni na parze ! Będę tak robić, a i ślimaczki upiekę, bo właśnie przyniosłam z ogródka moje hokkaido :-)

  • kasiaaaa24

    Ja najpierw (kilka lat temu) dusiłam dynię w garnku, ale strasznie strzelała i całą kuchnie miałam brudną. Później piekłam ją, ale uważam że opcja z gotowaniem na parze jest zdecydowanie najlepsza. Taka dynia daje idealny, gładki mus :)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Kasiu ślimaczki są wyśmienite właśnie je upiekłam swojej rodzince ;) pozdrawiam

  • Gość: [Justyna Joanna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobione, w domu pachnie cudnie, pierwszą bułę pożarłam jeszcze ciepłą - pycha.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowały :)

  • Gość: [mary] *.satfilm.net.pl

    Poproszę o więcej detali odnośnie pieczenia dyni. Na jakie części pokroić, jak długo piec i w jakiej temperaturze?

  • kasiaaaa24

    Jeśli nie jest to bardzo duża dynia (czyli np. dynia hokkaido o średnicy około 20-25 cm), to wystarczy pokroić na ósemki, owinąć folią (lub ułożyć w szczelnie zamykanym naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody) i piec w 180 stopniach do miękkości, czyli około 90 minut.

  • Gość: [Kulinarne przygody Gatity] *.internetdsl.tpnet.pl

    Kasiu, ślimaczki upieczone, są rewelacyjne ! dzięki za przepis :-)

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Ślimaczki super! Ciasto puszyste, w smaku przepyszne:) Zrobiłam zapas pure z dyni, więc będę do nich wracać:) Pozdrawiam

  • Gość: [Beata] *.ip.netia.com.pl

    Czy można użyć tego ciasta do zrobienia ciasta ze sliwkami na zwykłej blasze? żołte ciasto drozdzowe i flioletowe sliwki fajnie by pasowaly:)

  • zauberi

    zrobiłam, są pyszne! Takie mięciutkie i delikatne, polecam :)!

  • Gość: [marczelina] *.icpnet.pl

    witam!
    w jaki sposob najlepiej zrobic pure z dyni?

  • jolantaszyndlarewicz

    Muszę je zrobić:) zwłaszcza, że dziś kupuję świeże dyńki:) pozdrawiam

  • Gość: [Ewa] 80.54.50.*

    Och Kasiu... zrobiłam je wczoraj i zaszalałam robiąc podwójną porcję, bo stwierdziłam że jedna porcja to za mało i się rozejdzie w mig ... Ślimaczki wyszły przepyszne, nie spodziewałam się że mi takie się udadzą ale właściwie jedna porcja by wystarczyła bo najlepsze są świeże , dziś rano już nie były takie same co nie zmienia faktu że pochłonęłam dwie do kawki ... :) Dzięki .

  • kasiaaaa24

    Ja ogólnie ciasta drożdżowego na drugi dzień już nie jem, bo mi nie smakuje :) Tylko świeże :)

  • Gość: [Ewa] 80.54.50.*

    Kasiu masz w zupełności rację, toteż dzisiaj zrobię powtórkę z rozrywki ale jedną porcję z racji tego, że dzieci mają wolne :) Mam dylemat za to co zrobić z dość sporej dyni. Poprzednio użyłam niewielkiej jak mi się wydawało dyni z własnego ogródka i wyszły mi z niej ciasteczka,podwójna porcja bułeczek, podwójna porcja dżemu i jeszcze placki dyniowe na obiad.... był mego weekend dyniowy aż się boję rozkrawać tę trzy razy większą dynie...

  • kasiaaaa24

    Ewo proponuję zrobić puree i zamrozić. Będzie jak znalazł do wypieków przez cały rok :)

    Ja obraną i pokrojoną na kawałki (nie muszą być małe) dynię gotuję w parowarze około 30 minut a potem miksuję blenderem. Pakuję do mniejszych woreczków i mrożę.

    Jak nie masz parowaru, to możesz ją podlać odrobinę wodą w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem do miękkości.

  • Gość: [Ewa] 80.54.50.*

    O...... świetnie, dziękuje za podpowiedź :)

  • Gość: [BlueBerry] *.elwico.pl

    Witam. Czy podczas pieczenia cista drożdżowego włączasz termoobieg?

  • kasiaaaa24

    Nigdy nic nie piekę na termoobiegu. Tylko góra + dół.

  • Gość: [BlueBerry] *.elwico.pl

    Dzięki za odpowiedź, niestety zdążyłam już upiec ślimaczki :D Trochę nie wyrosły, ale w smaku pyszne. Upiekłam również Babkę dyniową, a jeszcze pół dyni zostało, także jutro będę testować resztę Twoich przepisów :) Pozdrawiam

  • Gość: [Gabi] *.tktelekom.pl

    www.marta-gotuje.pl/drozdzowe-slimaczki-z-dynia-i-cynamonem/
    Zero odnośnika od kogo przepis....Nie cierpię takiego zachowania. Pozdrawiam Cie Kasiu:)

  • wedelka

    Wypróbowałam :) Ślimaczki wyszły przepyszne :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

  • Gość: [mm] *.ip4.netico.pl

    dostałam niedawno słoik dyni( kosteczka) w zalewie, czy jest jakiś sposób by z takiej postaci dyni otrzymać purre odpowiednie do tego ciasta?

  • kasiaaaa24

    Proszę ją odsączyć i zmiksować.

  • Gość: [mm] *.ip4.netico.pl

    dynię zmiksowałam i dziś do dzieła, czekam na wyrośnięcie iiiii zobaczymy jak smakują:)))

  • Gość: [mm] *.ip4.netico.pl

    pyszne:)))))

  • Gość: [asia] 82.139.34.*

    Kasiu, a powiedz proszę, jak pasteryzujesz ten mus dyniowy?? gotujac czy w piekarniku? i jeśli opcja nr 2, to jak długo??

  • Gość: [Ewcik] *.dynamic.chello.pl

    Czu to mała tortownica?

  • kasiaaaa24

    26 cm średnicy

  • Gość: [Nikita_007] *.081015177.msitelekom.pl

    Piekłam te bułeczki już kilka razy. Są obłędne! Nawet moje wybredne dzieci nie mogły im się oprzeć. Uzależniające!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci