Energym

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Powidła śliwkowe z cukrem trzcinowym i Amaretto

Co prawda sezon na smażenie powideł przypada na wrzesień, udało mi się kupić tak słodkie i dojrzałe śliwki, że pierwszą partię przygotowałam już teraz. 

Chociaż nie powiem, że przy 35 stopniowych upałach mieszanie parującej zawartości to największa przyjemność, podobnie jak pasteryzacja :) 

Do powideł dodałam likieru Amaretto, który nadał im lekko migdałowego posmaku. Pod wpływem wysokiej temperatury alkohol wyparował, więc wyczuwalny jest tylko charakterystyczny smak likieru. 

Do powideł dodałam też brązowy cukier. Ponieważ dodaje się go dopiero ostatniego dnia smażenia (cukier ma tendencję do przypalania się, więc nie należy go dodawać wcześniej), to możecie modyfikować jego ilość. Jeśli uda Wam się kupić naprawdę słodkie, miękkie śliwki, może się okazać że dodatek cukru będzie zbędny. Chociaż moje śliwki były słodkie, do słodyczy tych wrześniowych jednak trochę im brakuje, więc musiałam je dosłodzić. 

A w następnym wpisie pokażę Wam w jaki sposób wykorzystałam już część z przygotowanych powideł :)

 

 

Składniki:

 

* 4 kg miękkich, dojrzałych śliwek

* 1/2 szklanki cukru trzcinowego

* 5-7 łyżek likieru Amaretto

 

Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w garnku z grubym dnem i smażymy początkowo na dużym ogniu, a następnie stopniowo zmniejszamy płomień. 

Smażenie powideł proponuję rozłożyć na 3 dni. Są wówczas najlepsze.

Każdego dnia smażymy owoce po godzinie. Ostatniego dnia (na samym początku smażenia), do owoców dodajemy cukier i likier. Od tej pory powidła dośc często mieszamy, ponieważ cukier ma tendencję do przypalania się. 

Gotowe powidła przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. 

Smacznego :)  

 

 

czwartek, 08 sierpnia 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/08/08 09:55:46
Z likierem biorę w ciemno. O słoiku już Ci pisałam, ale chyba muszę się powtórzyć. Rewelacja.
-
2013/08/08 09:59:00
Z dodatkiem likieru amaretto musza byc przepyszne! A zdjecia...powalaja jak zwykle :)

Pozdrowienia.
-
2013/08/08 13:14:15
Ja w zesłżym roku nasmażyłam tyle powideł, zę jeszcze mam chyba z 20 słoików ...wiec w tym roku chyba sobie daruję samżenie:) ....
Swoje powidła robię bez cukru .... wychodzą lekko winne, ale takie lubię:)
-
2013/08/08 14:41:49
No i masz... Teraz będę musiała zrobić powidła ;) Wyglądają bosko i jeszcze amaretto. Pycha :)
-
2013/08/08 16:51:29
Amaretto to super pomysł. Jadłam już takie z dodatkiem kakao, ale alkohol w powidłach? I'm lovin it! :) Tylko tak mi się nie chce ich smażyć w ten upał :( PS. Przetestowałam Twój sos do hamburgerów i tak jak podejrzewałam okazał się bardzo smaczny. Przy okazji wymyśliłam swój - może w przyszłym tyg. uda mi się go opublikować to zapraszam z góry :)
-
2013/08/09 08:29:57
aż ślinka cieknie
-
Gość: , cm-84.215.116.224.getinternet.no
2013/08/10 22:59:59
Napisz prosze gdzie kupilas taki piekny sloik
-
2013/08/13 18:41:52
Po pierwsze super zdjecie, a jeszcze lepsze polaczenie sliwek i Amaretto:)
-
Gość: marina, adun231.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/27 13:41:29
Czy odkładajac powidło na nastepny dzien do smażenia muszę po ostudzeniu wstawic go do lodówki??
Pozdrawiam
-
2013/08/27 14:08:54
Nie, nie ma takiej potrzeby. Mogą zostać w temperaturze pokojowej, ale można też przykryć garnek i wynieść go na balkon. W nocy jest już całkiem chłodno.