Menu

Gotuję, bo lubię

Kurczak w kokosie z salsą z mango i chilli

kasiaaaa24

 

Dziś, jak najbardziej na miejscu było by przywitanie się słowem "Aloha!" i zawieszenie Wam na szyi naszyjnika z kwiatów lei.

Tak, tak - zabieram Wam na Hawaje :)

A wszystko to za sprawą kurczaka w kokosie z salsą z mango i chilli. Świetne, słodko pikantne połączenie z intensywną nutą kokosu. 

Gorąco polecam tę egzotyczną mieszankę smaków zwłaszcza teraz, kiedy i pogoda (jak na nasze warunki) iście tropikalna:)

 

Składniki:

 

* 2 duże filety z kurczaka

* 100-150 g wiórków kokosowych

* 2 jajka

* 1/2 szklanki mąki

* sól, pieprz, curry

* olej do smażenia (ok 100 ml)

 

Salsa:

 

* 1 mocno dojrzałe mango

* 1 papryczka chilli

* 2 szalotki (lub 1 średnia czerwona cebula)

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 płaska łyżeczka cukru

 

W pierwszej kolejności przygotowujemy salsę.

Mango pozbawiamy pestki i obieramy ze skórki. Siekamy w bardzo, bardzo drobną kosteczkę. Do mango dodajemy tak samo drobno posiekaną papryczkę i cebulę. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Salsę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa.

Filety kroimy na cienkie plasterki (ja kroiłam wzdłuż), posypujemy solą, pieprzem i curry. 

Każdy plasterek mięsa obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w kokosie. Mięso dobrze jest docisnąć do kokosa, by pozostało go na mięsie jak najwięcej.

Na patelni rozgrzewamy olej (powinno być go odrobinę więcej niż do smażenia kotletów) i smażymy mięso z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni na chwilę kładziemy je na ręcznik papierowy.

Podajemy z salsą.

Smacznego :)

 

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • Gość: [matylda] *.ip.netia.com.pl

    świetny przepis. :) ach, zazdroszczę Twojemu mężowi. ma szczęście z Tobą. :)

  • kasiaaaa24

    Tak, ja też uważam, że jest szczęściarzem ;)

    Dziękuję :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu przepis fantastyczny:). Jadłam kiedyś kurczaka w wiórkach i bardzo mi smakował:)

  • vegazone

    Myślisz, że dałoby radę upiec je w piekarniku? Nie straciłyby na smaku?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że można je upiec w piekarniku, chociaż jestem przekonana, że lepiej smakują smażone :)

  • vegazone

    Zrobiłam smażone - dla siebie w wersji z tofu, a dla lubego kurczaka. Wyszły przepyszne. Ten kokos tak pięknie pachnie podczas smażenia, że to jest po prostu poezja! chociaż raz nie musiałam robić dwóch obiadów. Dzięki za przepis! :)

  • kasiaaaa24

    Bardzo się cieszę, że smakowało :)

  • Gość: [~gosia] *.static.vip-net.pl

    Fantastyczny przepis - danie proste, szybkie i przepyszne. Smażyłam w mniejszej ilości oleju i dla mnie kurczak był idealny. A salsa niesamowita, nie pomyślałabym, że te smaki się tak komponują. Nawet mój luby, który nie jest zwolennikiem owoców w daniach głównych pochwalił ;-)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci