KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Ketchup - przepis

W kwestii owoców i warzyw na przetwory nie mam umiaru. W ubiegłym roku przetworzyłam 60 kilogramów jabłek, 50 kilogramów papryki i 35 kilogramów truskawek. W tym roku oprócz wyżej wymienionych (chociaż już nie w tak spektakularnych ilościach) namiętnie przetwarzam pomidory, ogórki i buraki, więc pewnie ten rekord zostanie pobity. Pod koniec sezonu podliczę ile warzyw i owoców przetworzyłam i napiszę Wam o tym :) 

Z przywiezionej kilka dni temu skrzynki pomidorów oprócz przecieru, postanowiłam zrobić zapasy domowego ketchupu. 

Jego smak troszkę różni się od tego sklepowego i trzeba mu poświęcić całe popołudnie, ale jest naprawdę godny polecenia. Gęsty, aromatyczny, słodko kwaśny, bardzo zdrowy. 

Podobnie jak do przecieru pomidorowego, najlepiej użyć do niego mięsistych pomidorów odmiany Lima. Ważne jest też, by były intensywnie czerwone. Najlepszy ketchup wychodzi ze słodkich pomidorów, czyli właśnie tych mocno dojrzałych. 

 

Składniki:

 

* 4 kg pomidorów odmiany Lima

* 3 jabłka

* 5 dużych cebul

* 2 duże, czerwone papryki

* 1 duża główka czosnku

* 2 średnie marchewki

* 1 mała pietruszka

* kawałek selera

* 1 papryczka chilli

* 3 łyżki oleju

* 60 ml octu winnego

 

Przyprawy:

 

* 10 łyżek cukru

* 1 szczypta cynamonu

* 5 ziaren owoców jałowca

* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

* 4 liście laurowe

* 3 łyżeczki soli

*  1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

* 1/3 łyżeczki imbiru

* 1/2 łyżeczki gorczycy

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 4 goździki

 

Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w miseczce i odstawiamy.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy olej. Gotujemy około 2-3 godziny. Następnie warzywa miksujemy, ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy oraz ocet i gotujemy przez około godzinę. Najlepiej, abyście mieli wysoki garnek, ponieważ gorący ketchup mocno bulgocze. Podczas podgrzewania trzeba go też dość często mieszać. Kiedy ketchup zgęstnieje, przecieramy go przez sito, gorący przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut od chwili zagotowania się wody.

Chociaż będzie się Wam wydawać, że ketchup jest dość płynny, nie przejmujcie się - po wystygnięciu zgęstnieje. Mój jest znacznie gęściejszy niż ketchup kupny.

Smacznego :)

 

sobota, 31 sierpnia 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/08/31 07:13:54
Fajny przepis, muszę wypróbować. (użyć)
-
2013/08/31 10:29:01
co zamiast papryczki chili i ile z podanej ilości wychodzi ketchupu
-
2013/08/31 10:42:18
Zamiast papryczki chilli można dodać chilli w proszku (większą szczyptę), lub jeśli ketchup ma być łagodny, pominąć chilli.
Mnie wyszły 4 słoiczki po 550 ml i jedna butelka, około 750 ml.
-
2013/08/31 13:01:20
Szczerze Cię podziwiam :) Gdybym tylko miała więcej miejsca w kuchni i więcej czasu, to z przyjemnością również oddałabym się takiemu przetwórstwu. Gdyby tak można było rzucić wszystko i gotować :) Musisz kiedyś zrobić konkurs, w którym do wygrania będą Twoje słoiczki - to byłaby dopiero gratka. Osobiście czekam na przepis, na ogórki w zalewie musztardowej, o których wspominałaś na facebooku - czuję, że mogą być pyszne.
-
Gość: eve-chan, rbo2.ilot.edu.pl
2013/09/02 08:33:52
Przepis genialny :):):) Zrobiłam wczoraj wszystko dokładnie jak w przepisie, ale chyba miałam kiepskie pomidory bo wyszły mi tylko 3 małe słoiczki :(:(
-
2013/09/02 11:28:41
Cieszę się, że smakuje :)
Ale z prawie 6 kilo warzyw tylko 3 słoiczki?
-
Gość: Joanna, public129008.cdma.centertel.pl
2013/09/02 19:49:52
zrobiłam dzisiaj, wyszło rewelacyjnie :)
dodałam więcej chili i wyszło cudownie pikantne :)
-
Gość: Justyna Joanna, aamr126.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/07 20:06:54
Ja też zrobiłam - mnie smakuje bardzo, ale mój mąż kiepsko znosi paprykę, a ta - mimo w sumie niewielkiej ilości - jest mocno wyczuwalna.
-
2013/10/06 21:19:28
Ja też uwielbiam robić przetwory ...w tym roku ze względu na pustkę w sadzie i małą Lili nie poszalałam ...ale nadrobie w przyszłym roku jak już wyjemy troszkę zapasów z poprzednich lat:)
-
Gość: Karolcia, igs186.internetdsl.tpnet.pl
2014/03/19 10:00:13
Mam ogromną prośbę. Czy mogłabym prosić o przepis na przecier pomidorowy bo próbuje otworzyć ten na twojej stronie ale jest tylko zdjęcie. Z góry dziękuje
-
2014/03/19 10:12:12
Ten przepis nie chce się otworzyć? gotowaniecieszy.blox.pl/2013/08/Przecier-pomidorowy-przepis.html

U mnie normalnie się wyświetla.
Jeśli się nie uda, to proszę o kontakt na Fanpage'u bloga lub mailowo i skopiuję go.
-
2014/08/24 12:40:42
Witam, czy pomidory wrzucamy ze skórką?
-
2014/08/25 15:09:27
Tak. Po miksowaniu nie będzie po nich śladu.