Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z kiwi

W starciu ja kontra choroba wciąż 1:0 dla tej drugiej.            

Kicham, gwiżdżę i świszczę.

A jak się jest chorym, to trzeba przyjmować duże ilości witaminy C.

A co jest nieocenionym źródłem witaminy C?

Kiwi.        

Co powiecie na moją kurację?

Znacznie przyjemniejsza, niż łykanie Rutinoscorbinu, prawda? :)

Ciekawe, czy ktoś z Was po zapoznaniu się z przepisem poczuje, że zaczyna rozkładać go choroba ;)

Zanim sam przepis, to jeszcze kilka bardzo istotnych faktów o tym cieście. 

Po pierwsze i przede wszystkim, pewnie części z Was jest wiadomo, że kiwi z galaretką nie za bardzo się lubią i kiwi sprawia, że ta nie ścina się. Jak więc to zrobiłam, że u mnie jest ścięta? Kupiłam galaretkę bez żelatyny (Taką galaretkę oferuje firma Delecta, ale uważajcie, ona zastyga bardzo szybko, jeszcze zanim całkiem wystygnie. TUTAJ znajdziecie zdjęcie opakowania). Jeśli nie uda się Wam zakupić takiej galaretki (najprędzej znajdziecie ją w hipermarketach), to użyjcie tradycyjnej galaretki, tylko wówczas pomińcie ostatnią warstwę kiwi i wylejcie ją bezpośrednio na masę.

Po drugie, pamiętajcie by dokładnie uszczelnić masą boki formy. W przeciwnym razie galaretka ucieknie Wam na dno. Dlatego też przed wylaniem galaretki ciasto odrobinę chłodzimy. Przez zastygniętą masę galaretka nie przecieknie.

Po trzecie, pamiętajcie aby galaretek nie rozpuszczać w sugerowanej przez producenta ilości (czyli 1 litr na 2 opakowania), ale w 600 ml. Galaretka wylewana na ciasto, powinna być odrobinę sztywniejsza.

I po czwarte, najważniejsze dla smaku ciasta. Użyjcie do niego tylko miękkich, dojrzałych kiwi. Owoce muszą być bardzo słodkie. Jeśli będą twarde i kwaśne, zepsują smak i ciasto nie będzie dobre. 

 

Składniki:

 

* 2 opakowania po 240 g herbatników maślanych 

* 12-14 miękkich, dojrzałych owoców kiwi

* 2 galaretki agrestowe (+600 ml wody)

 

Masa budyniowa:

 

* 650 ml mleka

* 8 łyżek cukru

* 3 duże żółtka

* 3 pełne łyżki mąki pszennej

* 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

* 200 g miękkiego masła

 

Do garnka wlewamy 450 ml mleka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym samym czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy (można użyć blendera) i wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kiedy budyń stygnie przygotowujemy kiwi. Owoce obieramy i kroimy w plasterki (grubości około 5-6 mm).

Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.

W formie o wymiarach 25x25 cm układamy warstwami: herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut aby masa zastygła, a następnie na ciasto delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, ale tak naprawdę najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.

Smacznego :)                          

 

 

 

Inspiracja

poniedziałek, 19 sierpnia 2013, kasiaaaa24
Komentarze
2013/08/19 07:59:07
Kiwi powinno pomóc w chorobie! Cudne to ciasto Kasiu. Dużo zdrówka Ci życzę!
-
Gość: beatawg, *.nplay.net.pl
2013/08/19 09:18:53
Kasiu nie napisałaś wym formy...
-
2013/08/19 09:46:45
Miałam zmierzyć i zapomniałam :)
Już dodałam, 25x25 cm.
-
2013/08/19 11:47:17
Szybkiego powrotu do zdrowia!! Ja po kawałku takiego wspaniałego ciasta natychmiast poczułabym się lepiej:)
-
2013/08/19 12:51:16
Śliczne ciacho! Będę polować na galaretkę do kiwi:)
Zdrowiej szybko!
pozdrowienia:)
-
2013/08/19 22:06:11
przepiękne zdjęcia !! :)
-
2013/08/19 22:11:46
Oj, jak to tak chorować w lato.. :( A ciasto piękne, sama się często zastanawiałam nad dobrym sposobem na zużywanie kiwi, teraz już będę wiedziała, co robić. :D
-
2013/08/19 22:18:08
Ślicznie Wam dziękuję :) Mam nadzieję, że już może być tylko lepiej :)
-
2013/08/19 23:41:04
Ładnie się prezentuje :)
-
2013/08/20 12:58:16
Piękne zdjęcia, piękna aranżacja i świetnie prezentujące się ciasto.
Aha, do zestawu cukiniowego z fb dorzuciłabym pasztet z cukinii. Robiłam go już dwukrotnie (z drobnymi zmianami) i jest rewelacyjny. Pozdrawiam.
-
2013/08/20 15:00:22
Miło mi, że pasztet smakuje :)
Dla mnie numerem jeden jak chodzi o cukinię, jest tarta :)
-
2013/08/20 15:10:40
Bardzo piękną masz bazylie :)
-
2013/08/20 16:26:39
P I Ę K N E !!! zielone to kocham :)
-
2013/08/20 16:35:42
przepięknie wygląda i z pewnością jest pyszne.
-
2013/08/20 19:01:11
jakie sliczne ciasto, z przyjemnoscia sie je oglada i pewnie rownie przyjemnie zjada
-
Gość: o.zak, *.static.sitel.net.pl
2013/08/20 22:18:24
wygląda obłędnie :))))
-
2013/08/21 07:22:05
wygląda obłędnie!
-
2013/08/21 10:43:52
O takiej galaretce to jeszcze nie słyszałam , świetna sprawa.
Ciasto cudne ;)
-
Gość: Pytacz, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/23 12:04:44
Kasiuu ! Znasz moze sposób aby kiwi szybciej dojrzało? Potrzebuje zrobić to ciasto bo wygląda pięknie na immieniny, tylko że kiwi, które kupiliśmy jestt jeszcze trochu twarde i kwaskowate, czy możesz mi jakoś pomóc?
-
2013/08/23 14:16:05
Przede wszystkim, NIE trzymać ich w lodówce.
Najlepiej by było wystawić je w ciepłe, słoneczne miejsce, np. na parapet. Chociaż nie wiem skąd jesteś, bo u mnie akurat ciemno i zbiera się na deszcz. Ale jeśli masz za oknem słońce, to koniecznie je wystaw. Możesz je włożyć do woreczka razem z jabłkami. Jabłka wydzielają etylen, który sprawia, że kiwi szybciej dojrzewa.
Moja babcia pakowała niedojrzałe gruszki w poduszkę i przykrywała kołdrą. Podobno szybciej owoce dojrzewają w takich warunkach :)

Więc wpakuj je do worka z jabłkami i albo na parapet, albo pod pierzynę :)

Niestety więcej pomysłów brak :)
-
2013/08/23 15:32:27
Kasiu mam nadzieję, ze choroba już przeszła ...w końcu tyle witaminy C powinno ją zwalczyć:) Bardzo optymistycznie kolorowe ciasto:)
-
Gość: renata, *.centertel.pl
2014/09/14 09:09:59
Jeśli ktoś się jeszcze waha przed zrobieniem tego ciasta, to błąd! Jest przepyszne. Robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Szczerze POLECAM! A Kasi dziękuję.
-
2014/09/14 10:01:02
Miło mi, że smakuje :)
-
2015/03/07 11:55:44
U mnie niestety, przy tylu warstwach, zabrakło miejsca na galaretkę :( Proponuję jedną warstwę mniej lub głęboką blaszkę. Pozdrawiam :)
-
Gość: GosiaW., *.radom.pilicka.pl
2015/12/11 13:57:55
Chciałam zapytać tylko czy nie ma problemu ze ścięciem się galaretki z kiwi?
-
2015/12/11 22:15:06
Ja używałam galaretki która ścina się na kiwi, ponieważ nie jest na żelatynie. Kiedyś takie galaretki robiły Winiary, ale już kilka razy ich szukałam w ostatnim czasie i wydaje mi się, że niestety zostały wycofane.

Aby galaretka ścięła się na kiwi, należy je chwilę podgotować. Wysoka temperatura sprawia że enzym odpowiadający za nie ścinanie się galaretki zostanie zneutralizowany.

Ostatecznie, jeśli nie ma Pani ochoty obgotowywać owoców, proszę pominąć tą ostatnią warstwę kiwi i wylać na wierzch samą galaretkę.
-
Gość: Kulcu, *.play-internet.pl
2016/03/23 20:51:20
Pani Kasiu,

W jaki sposób obgotować kiwi, żeby galaretka sie ścięła? Ewentualnie może pasowałyby na górę inne owoce?
Chce zrobić to ciasto na Wielkanoc, a niestety nie dostałam nigdzie galaretki, która mogłabym użyć na kiwi.

Z góry dziękuję za odpowiedź
-
2016/03/23 21:46:24
Odrobina wody do szerokiego garnka i chwilę pogotować :) Tylko podczas gotowania kiwi traci odrobinę kolor, więc nie można też robić tego zbyt długo. Chodzi tylko o zneutralizowanie enzymu który zapobiega tężeniu żelatyny.
Ewentualnie można pominąć kiwi w galaretce (ponieważ ja bym go nie zamieniała na inne owoce). Jest go sporo w cieście :)