Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto Shrek

kasiaaaa24

 

 

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu kolorowi.     

Cebula ma warstwy. Ogr ma warstwy. Więc ciasto Shrek też z warstw się składa :)      

Na delikatnym biszkopcie znajduje się warstwa masy budyniowej ugotowanej na zielonym soku przecierowym, następnie warstwa biszkoptów z galaretką, warstwa śmietanowo agrestowa i warstwa zielonej galaretki. A wszystkie razem tworzą fantastyczną kompozycję smakową. 

To zdecydowanie jedno z najlżejszych i najdelikatniejszych ciast jakie przygotowałam w ostatnim czasie. Gdybym wiedziała, że aż tak nam posmakuje, już dawno zdecydowałabym się je przygotować.      

Świetnie sprawdzi się jako pocieszenie dla powracających za kilka dni do szkoły dzieci :)  

 

Biszkopt:

 

* 4 duże jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)

* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

* 2 opakowania cukru wanilinowego 

* 1 szczypta soli     

 

Masa budyniowa:

 

* 900 ml zielonego soku Pysio 

* 3 budynie waniliowe bez cukru

 

Masa śmietanowa:

 

* 500 ml śmietanki 36% (kremówki)

* 2 galaretki agrestowe

* 2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* podwójne opakowanie ciastek typu Delicje 

* 1 galaretka agrestowa                

 

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca (ok. 8 minut).

Do piany dodajemy po 1 żółtku i miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut.

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. 

Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).  

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. 

Ciasto najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

Smacznego :)

 

Komentarze (40)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Pięknie się prezentuje!
    Nigdy go jeszcze nie jadłam ani nie robiłam.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dzięki za przepis!!! Na pewno wypróbuje :-)

  • ola7

    świetnie wygląda:)

  • Gość: [bistro mama] *.dynamic.chello.pl

    Mam w ulubionych od dłuższego czasu, ale Twój perfekcyjny Shrek pewnie mnie zmotywuje podwójnie :)

  • kasiaaaa24

    Polecam Wam to ciasto. Jestem pewna, że Wam posmakuje :)
    I dziękuję za miłe komentarze :)

  • margoja

    Uwielbiamy takie ciacha!!
    Dzieci już się cieszą:) Nie wiem czy wytrzymamy zeby je zrobic dopiero za tydzień:)

  • alinkawyka

    Znam to ciasto. Piekę je od paru lat i przyznam, że jest pyszne!

  • mysweetjar

    Ciasto prezentuje się wręcz idealnie! Naprawdę cieszy oczy, a zważywszy na produkty, z których został zrobiony, z pewnością też i podniebienie :)

  • tofunapatyku

    Ależ wygląda, Shrek jest piękny :)

  • martex.82

    Kasiu, Twój ciastowy ogr jest przepiękny, zdjęcia jak zwykle u Ciebie cudowne. Ciasto jest pyszne, piekłam wielokrotnie, delikatne i nie zamula, nie można poprzestać na jednym kawałeczku :)

  • Gość: [mamafrania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witaj Kasiu,
    czy to ciasto można upiec w tortownicy, a jeśli tak, to jakiej wielkości?
    Będę wdzięczna za podpowiedź bo piekę je na jutrzejsze imieniny mojego synka Stasia, a dzieci lubią kształt tortu:)
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy, z których korzystam regularnie.
    Agata

  • kasiaaaa24

    Myślę, że jakaś duża tortownica, ok. 28-30 cm.

    Mam nadzieję, że dzieciom będzie smakował :)

    Pozdrawiam

  • Gość: [sendi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    czy dwie galaretki na pewno w 250 ml wody? na dnie galaretki robi się żelatyna...

  • kasiaaaa24

    Wszystko się zgadza, tylko galaretkę trzeba dobrze wymieszać :)

  • Gość *.centertel.pl

    Mam pytanie, czy do tej masy budyniowej nie trzeba dodać masła?

  • kasiaaaa24

    Absolutnie nie! Poza tym, gdyby trzeba było dodać, to napisałabym o tym w przepisie :)

    Proszę zawsze trzymać się przepisu.

  • Gość: [Ela] *.cdma.centertel.pl

    Przepiękne zdjęcie :) i bardzo starannie ukrojone ciasto. Najładniejsze zdjęcie tego ciasta, jakie widziałam w całym internecie :D

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :)

  • Gość: [TeTaim] *.adsl.inetia.pl

    Mało słodkie, ale pyszne! Takie orzeźwiające, świetna odmiana po mocno słodkiej i ciężkiej Pani Walewskiej :) Myślałam, że gościom nie będzie smakować, a najszybciej zniknęło ze stołu :)

  • Gość: [ann] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam wczoraj Shreka i właśnie go spróbowałam. Jest po prostu przepyszny!!! Następnym razem zrobię chyba jednak w większej formie niż podana, do mojej 24x28 nie dodałam całej masy śmietanowej, bo nie zmieściłaby mi się galaretka na wierzch. Ogólnie super, na pewno powrócę jeszcze duuużo razy do tego ciasta :)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakował.
    Pozdrawiam

  • anubis03

    Przepięknie wygląda z tym Kiwi ! Świetny pomysł - pracochłonne ciacho ale przepyszne :) !

  • Gość: [Bożka] *.centertel.pl

    ciasto niebiańskie. Idealne połączenie smaku i koloru. Coś pysznego! :)

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    ciasto jest przepyszne już robiłam mniam :)))

  • Gość: [ania] *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net

    Można zrobić z sokiem truskawkowym(Truskawkowy duży kubuś), galaretką truskawkową i mamy wtedy ciasto elmo....choć inne w smaku to moje dzieci lubią tak samo...

  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Kasiu pomocy,
    Potrzebuję upiec ciasto na szkolną uroczystość pierwszoklasistów czy możesz mi coś doradzić. Myślisz że Shrek będzie dobrym wyborem? Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Myślę, że to bardzo dobry pomysł :) Ciasto jest lekkie, owocowe, dzieciom na pewno posmakuje.

  • Gość: [Asia] *.centertel.pl

    A jaki smak Delicji pasuje do tego ciasta?

  • kasiaaaa24

    Asiu ja użyłam pomarańczowych.

  • Gość: [Anna] *.static.reseler.com

    Ratunku! chcę to ciasto zrobić ale na dużą blachę 24x37 ile czego mam użyć?

  • kasiaaaa24

    Proszę zwiększyć ilość składników o 1/3.

  • paulaaaoxox

    Ciacho na prawdę przepyszne!
    A zdjęcia jak zwykle cudowne!

  • Gość: [Ola] *.play-internet.pl

    Przepis bardzo niedokładny. Brak informacji odnośnie wagi galaretek oraz budyniu. W sklepach dostępne są 49g, 75g, 90g... nie sądzę, aby było to bez różnicy. Ponadto ile jajek w końcu potrzeba do tego ciasta? W składnikach mamy 4 natomiast w przepisze najpierw jest mowa o białkach, które należy ubić, a później do piany dodać "jajka". Całe jajka? Czy może same żółtka? Mamy trzymać się ściśle przepisu, a przepis jest niedokładny.

  • kasiaaaa24

    Uważam, że przepis jest bardzo dokładny. Klasyczny budyń jest zawsze na pół litra mleka. Waga jest większa, jeśli jest do niego dodany cukier, a w składnikach widnieje informacja, że budyń na być bez cukru.
    Jak chodzi o jajka, to najpierw ubijamy pianę (z 4 białek), a później dodajemy do niej wszystkie (czyli 4) żółtka.
    Czy jeszcze któryś z fragmentów przepisu jest niezrozumiały?

  • Gość: [Magda] *.play-internet.pl

    Zgadzam się z poprzedniczką, niejasna jest kwestia budyniu i galaretek i w dalszym ciągu Pani tego nie doprecyzowała. Planuję zrobić to ciasto, wybrałam się do sklepu i budynie BEZ CUKRU ważyły następująco: 40g, 60g, 75g, a dopiero 90g był z cukrem. Wydaje mi się, że przy ilości 3 sztuk jakie należy dodać do zielonej masy to jednak waga budyniu jest istotna.

  • kasiaaaa24

    Zarówno budyń jak i galaretka mają być produktami na 1/2 litra wody lub mleka (czyli tymi standardowymi). Gramatura budyniu nie ma znaczenia, tylko ilość płynu niezbędnego do przygotowania budyniu/galaretki o odpowiedniej konsystencji.

  • agatus77

    Witam serdecznie
    Proszę zdradzić czym kroi Pani ciasta?
    Są idealne! A przepisy I zdjęcia, bajka
    Dziękuję

  • kasiaaaa24

    Zwykłym nożem, tylko bardzo długim i ostrym :)

  • Gość: [alicja] *.adsl.inetia.pl

    Jakiej wielkości są opakowania cukru waniliowego? Myślałam o użyciu wanilii i nie wiem czy jedna laska będzie odpowiednia

  • kasiaaaa24

    Po 16g każdy. Myślę, że wystarczy 1 laska wanilii.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci