Menu

Gotuję, bo lubię

Jagodowe Tiramisu

kasiaaaa24

 

Uwielbiam tiramisu z dodatkiem letnich owoców. Przybiera ono wówczas lekką, letnią formę i stanowi wspaniały deser w upalne dni. A w Krakowie upał nie odpuszcza. Włączenie piekarnika póki co nie wchodzi w grę, więc ochotę na jagodowe słodkości zaspokajamy w taki właśnie sposób. 

Tym razem, zamiast dodatku Amaretto skusiłam się na Baileys i był to bardzo dobry pomysł. Smak tego likieru świetnie komponuje się z kawowym charakterem deseru.  

Na blogu znajdziecie też przepis na tiramisu z malinami (klik), które równie gorąco polecam. 

 

Składniki:

 

* 1 duża paczka biszkoptów typu lady fingers

* 500 g mascarpone

* 6 dużych żółtek

* 6 łyżek cukru

*  1,5 szklanki mocnej, słodkiej kawy

* 5 łyżek likieru Baileys

* gorzkie kakao

* 1/2 litra jagód

* 1 kopiata łyżka cukru pudru    

 

Jagody płuczemy i miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus.     

Żółtka ubijamy z cukrem przez około 10 minut, do czasu aż uzyskamy jasną masę o znacznie powiększonej objętości. Do masy żółtkowej dodajemy ser i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu bez grudek.

Kawę łączymy z likierem. 

W kawie zanurzamy biszkopty i układamy je w naczyniu*. Rozsmarowujemy na nich połowę kremu, oprószamy go kakao i polewamy połową musu jagodowego. Następnie układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, przykrywamy ją resztą kremu, posypujemy kako i polewamy resztą musu. Naczynie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

* składników wystarczy na formę o wymiarach 20x20 cm lub na 5 pucharków.      

 

Smacznego :) 

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Salvador Dali] *.as13285.net

    i w tym momencie moje życie nabrało barw :D
    Cudeńko!

  • Gość: [ugotujmyto.pl] *.15-2.cable.virginmedia.com

    Kasiu, jeśli masz problem z opróżnieniem jakiegoś pucharka to ja się polecam...:)!

  • gin86

    Cudownie intensywne :)

  • Gość: [Katia] *.internetia.net.pl

    Jutro idę po borówki i mascaropne. Już któryś raz gapię się na to zdjęcie i wiem, że muszę to zjeść :) dam znać jak mi wyszło.

  • jelka1969

    Kasiu, zainspirowało mnie Twoje tiramisu i poczyniłam własne, dość nietypowe, bo zamiast serka mascarpone użyłam kaszy manny na mleku :) Pozdrawiam!

  • jolantaszyndlarewicz

    Na tirmaisu mamy taki sam sposób jak widzę ...a dodoatek jagód cudowny:)

  • Gość: [olga] *.dynamic-ww-1.vectranet.pl

    Zrobiłam wczoraj jako deser niespodziankę dla chłopaka, wyszło cudowne! dzięki za przepis:)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci