Menu

Gotuję, bo lubię

Wiosenny sernik truskawkowo rabarbarowy

kasiaaaa24

 

Gdybyście zajrzeli teraz do mojej kuchni, od razu rzuciłyby się Wam w oczy blaty zastawione kobiałkami truskawek i pęki łodyg rabarbaru. Sezon na przetwory oficjalnie rozpoczęłam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz nabiera on tempa.        

Ale nie samym dżemem człowiek żyje :)                    

Część owoców posłużyło mi jako spód pod kremowy i delikatny sernik. Sernik, który gorąco polecam Wam na nadchodzący (według zapowiedzi upalny) weekend ponieważ ma bardzo wiosenny charakter. Patrząc na niego można by było pomyśleć, że jego przygotowanie jest skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. Spróbujcie. Jestem pewna, że nie tylko pięknie Wam się uda, ale też będzie smakował :)   

 

 Ciasto:

 

* 3 szklanki mąki

* 200 g miękkiego masła

* 2/3 szklanki cukru

* 1 jajko

* 2 żółtka

* 2 łyżki gęstej śmietany 18%

 

Warstwa owocowa:

 

* 300 g rabarbaru

* 250 g truskawek

* 1/2 szklanki wody (125 ml)

* 3/4 szklanki cukru

* 40 g mąki pszennej

* 50 g mąki ziemniaczanej

 

Warstwa serowa:

 

* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

* 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18%

* 3 duże jajka

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń waniliowy (proszek)

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk należy je podsypać mąką, ale nie należy przesadzić z jej ilością - ciasto powinno być miękkie, delikatne i plastyczne. Ciastem wykładamy spód i boki (do samej góry) tortownicy o średnicy 26-28 cm. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy owocowej i serowej.

Składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek). 

Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy w garnku cukrem. Po ok. 15 minutach owoce gotujemy przez około 10 minut (do czasu aż owoce puszczą sok, a rabarbar zmięknie). Obie mąki łączymy z wodą (najlepiej blenderem aby nie było grudek) i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia (masa będzie gęściejsza niż budyń). Gorącą masę owocową od razu przekładamy to tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową.

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut.

Upieczony sernik studzimy do temperatury pokojowej a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)                      

 

Komentarze (58)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Pięknie wygląda, a pewno dzięki musowi jest też lekko kwaskowaty...

  • kasiaaaa24

    Dokładnie. Masa owocowa jest lekko kwaskowa, więc sernik jest fajny na upalne dni ponieważ nie jest przytłaczająco słodki.

  • olenika19

    3000g rabarbaru?

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Czy rabarbaru na pewno 3 kg?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie - 300 g. Dziękuję za czujność, błąd już poprawiony.

  • Gość *.ip-point.pl

    cudo:)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sernik idealny!!!Jestem zakochana w Twoich zdjęciach :)

    Z pozdrowieniami,

    A.

  • kasiaaaa24

    Bardzo dziękuję :)

  • Gość: [Delimamma] 217.173.195.*

    Widzę zdjęcie i już z daleka wiem, że to Twoje dzieło!! Idealna kompozycja, kolory, precyzja i coś co nawet ciężko nazwać przepysznym :) Idealnie!

  • kozakowna

    ecudny taki sernik i na pewno przepyszny:)

  • kaatje32

    Kasia, jestes miszcz:) Cos przedobrego!!! A zdjecie..ech perelka...

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Wam ślicznie za ciepłe słowa :)

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    a z jakich propocji zrobić mogę ciasto w tortownicyb 24-25cm?
    wygląda OBŁĘDNIE SMACZNIE!!!

  • kasiaaaa24

    Proszę ilość ciasta i składników masy serowej zmniejszyć o 25%.

  • kabamaiga

    Kasiu i jakie patriotyczne barwy :) Nie podpiekasz spodu? Chodzi za mną sernik truskawkowy, ale może właśnie taki bym upiekła?

  • kasiaaaa24

    Karolka nie, nie podpiekałam ciasta. Sernik się piecze 75 minut w 180 stopniach. To wystarczy dla ciasta. A też ta masa owocowa jest gęściejsza niż budyń, więc ciasto nie ma od czego namoknąć.

  • amaranthrose

    Ach wspaniały sernik.
    Porywam kawałeczek:)

  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ten sernik wygląda po prostu obłędnie smacznie!

  • vegazone

    Aż ślinka kapie! :)

  • Gość: [Angie] *.sti.net.pl

    wygląda wspaniale. Musi być pyszny: )

  • judik1119

    Zaczarował mnie:-)

  • Gość: [Agusia] *.interkar.pl

    Witam serdecznie :) czy kwaśną śmietanę można pominąć? chwilowo brak a serniczek taaaak kusi.....
    i drugie pytanie - czy z samymi truskawkami też wyjdzie czy może masa będzie za rzadka?

  • kasiaaaa24

    Można pominąć :) Chociaż od śmietany jest odrobinę bardziej kremowy.
    A z samymi truskawkami też wyjdzie, więc śmiało można robić :)

  • Gość: [paulina] *.as13285.net

    Juz sie piecze:) Zrobilam dokladnie jak w twojm przepisie ale czy na pewno do cizsta proszku sie do pieczenia nie daje? I czy do masy sernikowej bialek sie nie ubija? Bo jak tak to zeczywiscie to ciasto tylko skomplikowanie wyglada.....a robi sie szybko....zobacze za 75 min efekt juz nie moge siedoczekac zeby moj widelczyk jutro w nim zanuzyc bo uwielbiam rabarbar truskawki i ser...mniami

  • kasiaaaa24

    Paulino wszystko się zgadza. Do ciasta nie dodajemy proszku. Tak naprawdę, do prawdziwego ciasta kruchego proszku się nie dodaje :)
    I nie ubija się białek do masy serowej. To stara szkoła od której ja odeszłam już jakiś czas temu. To przez białka serniki wyrastają a potem opadają. Dodając całe jajka i miksując na raz wszystkie składniki przez krótki okres, zapewniamy sobie prosty sernik.
    Gdybyś miała ochotę poczytać o moich radach, jak piec idealne serniki, odsyłam do innego posta gotowaniecieszy.blox.pl/2012/11/Pomaranczowy-sernik-na-cynamonowym-brownie.html

    Pozdrawiam i czekam na relację z degustacji :)

  • Gość: [paulina] *.as13285.net

    Ser rabarbat z truskawkami rewelacja tylko ciasto troche zakalcowate na srodku ale to moze wina mojego piekarnika.... a ser rewelacja:) teraz moje serniki beda prosto sie robic bo nienawidzilam ubijania osobno jajek jakie to ulatwienie dla mnie:) dzieki za rady :)

  • kasiaaaa24

    Byc może to wina piekarnika, bo u mnie wyszło mocno przyrumienione. Albo w tym miejscu było grubiej ciasta.
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [agilla] *.gdansk.vectranet.pl

    Wooow, Ciasto wygląda obłędnie, co tu więcej można powiedzieć. Mistrzyni przepisów i zdjęć, od których ślinotok nie pozwala normalnie funkcjonować :) ...........

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za miłe słowa :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu fantastyczny ..... aż człowiek miałby ochotę zatopić ząbki w tym biało - czerwonym cudzie:) pozdrawiam

  • Gość: [Aga] *.cnet.gawex.pl

    Koniecznie muszę wypróbować, kompozycja idealna dla mnie! Pozdrawiam :)

  • Gość: [Agata] *.cpe.marton.net.pl

    Właśnie go upieklam.Wszystko wyszło jak w przepisie i na zdjęciu.Pychota.Oryginalny wygląd sprawia,że wszyscy są ciekawi ,skąd mam przepis.Oczywiście polecam Twojego bloga każdemu zainteresowanemu.Niech próbują tych dzieł sztuki

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakuje :) I dziękuję za reklamę ;)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Calli] *.leon.com.pl

    witam,
    czy taki sernik da się zrobić na dużej blasze? czy będzie się rozpadał przy krojeniu ??
    i jeszcze chciałabym wiedzieć czy da się może zapasteryzować masę owocową żeby użyć jej do tego sernika w zimie??

  • kasiaaaa24

    Nie, nie powinien się rozpadac.
    A masę owocową oczywiście można zapasteryzowac. Proszę napełnić nią wyparzone słoiki pozostawiając wolne około 2 cm od szyjki, mocno zakręcić i gotować przez około 20 minut.
    Potem słoiki delikatnie wyjąc na blat i pozostawić do czasu aż nakrętki wklęsną.

  • Gość: [Calli] *.leon.com.pl

    myśli Pani że lepiej zapasteryzować gotową masę owocową do sernika (czyli już z mąkami) czy może same owoce z cukrem, a potem wyjąć je, podgrzać i dodać wodę z mąkami?

  • kasiaaaa24

    Same owoce z cukrem, bez mąki.

  • Gość: [Calli] *.leon.com.pl

    dziękuję bardzo za pomoc

  • Gość: [Bolkaa] *.play-internet.pl

    Zrobiłam- polecam! Sernik wyszedł idealnie. Został pochłonięty przez domowników w ciągu jednego dnia. Jako spód (zamiast ciasta) rozłożyłam herbatniki, dzięki temu zaoszczędziłam sporo czasu. A że nie miałam rabarbaru, wykorzystałam 500 g mrożonych truskawek. Resztę zrobiłam wg przepisu i wyszło naprawdę rewelacyjne ciasto! :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował :)

  • Gość: [Marlena] 91.237.136.*

    Wygląda wspaniale! A czy mase serowa wykładamy na gorącą mase owocową?

  • kasiaaaa24

    Tak,masę serową można wyłożyć na gorące owoce.

  • lucynella

    Ten serniczek zrobił na mnie wrażenie :) koniecznie muszę go zrobić w tym sezonie rabarbarowym :D

  • Gość: [Maja] *.133.15.185.in-addr.arpa

    Sernik mnie urzekl, wyglada swientie i jest w moim klimacie. Faktycznie latwy i szybki do zrobienia. Mi niestety cala czesc ciasta kruchego wyszla zakalcowata:/. Nie wiem dlaczego?Ale na szczescie masa owocowa i serowa sa tak pyszne ze spod mozna odlozyc na bok, a niektorzy czlonkowie mojej rodziny nie maja nic przeciwko zakalcowi. Moze jednak dobrze byloby wystudzic mase owocowa, czy to nie mialo wplywu ze byla ona goraca?

  • Gość *.lidl-schwarz.de

    Napaliłam się na ten sernik, ale niestety w moim wykonaniu wyszedł średnio. Spód się nie dopiekł i zakalec psuje smak, a ser rozjeżdża się z warstwą owocową :(. Staram się, ale chyba mam dwie lewe ręce do pieczenia :(.

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    a ja chciałabym zrobić to z samymi truskawkami.to ile mam wziąć 500 g i resztę według przepisu czy coś zwiększyć.

  • kasiaaaa24

    550 g i reszta wg. przepisu

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    czy smarujemy tortownicę tłuszczem przed włożeniem ciasta ?

  • kasiaaaa24

    Ja nigdy nie smaruję i ciasto wychodzi bez problemu. Lepiej oprószyć je mąką przed wkładaniem do formy.

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Sernik już się chłodzi w lodówce, ale już musiałam spróbować, bo nie mogłam sie doczekać:) Wyszło przepyszne!! Szkoda, że sezon na truskawki i rabarbar nie trwa cały rok. A ciasto szybkie w przygotowaniu i bezproblemowe. Uwielbiam serniki, a te od Ciebie są obłędne:))

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakuje :)

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Ja zrobiłam i jestem zachwycona smakiem.A jakby dodał galaretkę truskawkową zamiast mąki? czy nie za ścisłe będzie? I mam jeszcze jedno pytanie co do masy, czy blender-ujemy owoce czy kawałeczki maja być.Tak, to sernik prościutki i pyszny :)

  • kasiaaaa24

    Nie za bardzo, ponieważ galaretki się nie gotuje, a tu jest jeszcze wyższa temperatura niż 100 stopni. Owoców nie blenderujemy.
    Pozdrawiam

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    czy masę truskawkowa lepiej za pasteryzować ?czy zrobić zimą z mrożonych truskawek?

  • kasiaaaa24

    Spokojnie można użyć mrożonych truskawek.

  • bciabcia

    pyszne. polecam

  • nel_1303

    Do sernika użyłam czarnej i czerwonej porzeczki... Zrobiłam go wczoraj i nie mogłam doczekać się jaki będzie efekt, wiec już przed chwila jeden kawałek spałaszowałam :) Smakuje rewelacyjnie i tak samo tez wygląda :) Zawsze twierdziłam ze nie potrafię piec, ale dzięki twoim przepisom Kasiu, przekonałam się ze to nie jest takie trudne, a sprawia wiele satysfakcji i radości :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że sernik smakował i dziękuję za miłe słowa :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci