Menu

Gotuję, bo lubię

Torcik truskawkowo grysikowy

kasiaaaa24

 

Po ostatnim serniku z musem truskawkowo rabarbarowym mieliśmy ogromną ochotę na kolejne ciasto z truskawkami. Ponieważ od kilku dni temperatury w Krakowie są iście wakacyjne, chciałam też by było lekkie i niezbyt słodkie. I najlepiej by nie wymagało angażowania w jego przygotowanie piekarnika. I takie właśnie jest to ciasto. Dokładnie takie, na jakie mieliśmy ochotę.

Delikatne i intensywnie owocowe z lekko wyczuwalną nutą Nutelli. O bardzo letnim charakterze.               

Jego zaletą jest też fakt, że jest ono bardzo proste w wykonaniu. Co prawda robi się je troszkę na raty, ale każdy etap przygotowania zajmuje dosłownie kilka minut, więc nawet w upalny dzień jego przygotowanie Was nie zmęczy. 

Gorąco Wam je polecam. Jest przepyszne.                           

 

Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm:

 

* 300 g herbatników maślanych   

 

Masa grysikowa:

 

* 650 ml mleka

* 120 g masła

* 180 g Nutelli

* 90 g kaszy manny

* 1 łyżka cukru

 

Masa truskawkowa:

 

* 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)

* 350 ml + 100 ml wody

* 100 g cukru

* 90 g mąki ziemniaczanej 

 

Masa jogurtowa:

 

* 700 ml jogurtu greckiego    

* 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)

* 4 łyżki przetartego przez sitko musu truskawkowego

* 4 łyżki cukru pudru

* 25 g żelatyny

* 70 ml wody

 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników.     

Mleko, masło, cukier i Nutellę łączymy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy cienkim strumieniem kaszę cały czas mieszając trzepaczką aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy około 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę grysikową wylewamy na herbatniki, wyrównujemy łyżką i od razu układamy na niej drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na około godzinę by masa przestygła.

100 ml wody i mąkę dokładnie łączymy (ja użyłam shakera). Mus truskawkowy, pozostałą wodę i cukier zagotowujemy, a następnie dodajemy cienkim strumieniem mąkę i szybko oraz intensywnie mieszamy. Ja na chwilę zdjęłam garnek z ognia, mocno zamieszałam trzepaczką i ponownie postawiłam go na ogniu. Stale mieszając gotujemy nie dłużej niż minutę. Gorącą masę truskawkową wylewamy na herbatniki i odstawiamy do przestygnięcia. 

Żelatynę zalewamy gorącą wodą i energicznie mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy na około 10 minut. Jogurt mieszamy przy pomocy trzepaczki ze śmietanką, cukrem i musem truskawkowym. Na koniec dodajemy żelatynę. Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Pokrojone ciasto można przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Smacznego :)       

 



 

Inspiracja 

Komentarze (44)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    o rety, rety, co za cudo widzę z rana!
    aż mi się humor na cały dzień poprawił :]

  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo mi się podoba, lubię ciasta, które można tak równiutko pokroić. :) I jakie ma piękne kolory!

  • Gość: [Magda] *.dynamic.chello.pl

    Rety! Jakie cudeńko! Już wiem co zrobię w najbliższy weekend na Dzień Ojca!

    A czy zamiast Nutelli (której nie znosze) mogę dać czekoladę?

  • kasiaaaa24

    Jak chodzi o czekoladę, to wydaje mi się, że możesz dać 150 g mlecznej czekolady. Rozpuść ją w gotującym się mleku tak samo, jak rozpuszcza się Nutellę. Tylko ja bym jeszcze zmniejszyła ilośc kaszy o 10 g, ponieważ czekolada po zastygnięciu jest bardziej "zwarta" niż Nutella.

  • kabamaiga

    Już mi się podoba. W sam raz na nadchodzące upały.

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    a ile mniej więcej truskawek potrzeba, wagowo do tego ciasteczka? Super!

  • anahitka9

    Cudowny!!! Czegoś takiego właśnie szukałam, sprawdzam czy mam wszystkie składniki i zabieram się do roboty. Mam tylko problem z mąką ziemniaczaną- to znaczy nie mam jej, nie moge nigdzie u mnie dostać, czy będzie ok jeśli dodam za to kisiel truskawkowy?

  • kasiaaaa24

    Beatawg - o ile pamiętam, to chyba zmiksowałam ok 700 - 800g truskawek. Z tego było i 500 ml do jednej masy i 4 łyżki do drugiej.

    Anahitka9 - a może masz dostęp do skrobi kukurydzianej? Bo ta też się nadaje, tak samo jak ziemniaczana. A jeśli nie masz, to myślę że kisiele są dobrym rozwiązaniem (sama masa po ugotowaniu smakuje właśnie jak kisiel) tylko ja nie wiem ile musiałabyś ich dodać (pewnie ok. 3). Konsystencja gorącej masy ma być gęściejsza niż budyń.

  • Gość: [ravy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    jesteś cudowna!!!!!!!!!

  • kasiaaaa24

    Jakie miłe słowa :) Dziękuję :)

  • przysmakikarolki

    Wyglada oblednie, a ja wlasnie postanowilam przejsc na diete. To ciasto mi tego nie ulatwia.

  • anahitka9

    Dzieki za odpowiedz:) Ide w takim razie szukać skrobi kukurydzianej, bo gdzies chyba widzialam a ze nie mam 3 opakowan kisielu niestety, wiec i tak musze sie ruszyc do sklepu;) pozdrowienia

  • kasiaaaa24

    Czekam z niecierpliwością na zdjęcia ciasta w Twoim wykonaniu :)

  • Gość: [Ooomnomnomnom] *.internetdsl.tpnet.pl

    O mamusiu, jakie cudne! ;)

  • Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Perfekcyjnie się prezentuje, chętnie spórbowałabym choć kawałeczek :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [ladylaura] 90.170.94.*

    Cudowne,obawiam się tylko,że mi tak równiutko wszystkie warstwy,by nie wyszły.

  • Gość: [bella] *.adsl.inetia.pl

    masakra, tak pyszna rzecz tak prosta w przygotowaniu, naprawdę bomba :)

  • kasiaaaa24

    Proste, proste - zachęcam raz jeszcze do zrobienia :)

    Ladylaura - a czemu by miały nie wyjść takie równe? Oczywiście, że wyjdą :)

  • Gość: [Sylwia] *.warszawa.vectranet.pl

    Czy można czymś zastąpić kaszę manną? Syn nie może glutenu a ta kasza go zawiera. Czy może być zamiast tego jaglana czy zmielona gryczana lub kukurydziana? Albo coś innego?

  • kasiaaaa24

    Kaszka kukurydziana o ile się nie mylę, zachowuje się tak samo jak manna? I tak samo gęstnieje gotowana? Jeśli tak, to spokojnie można jej użyć. Odradzam zmieloną gryczaną - ma za wyrazisty smak i zdominuje ciasto.

  • Gość: [Sylwia] *.warszawa.vectranet.pl

    Tak, gęstnieje. Bardzo dziękuję :)

  • Gość: [justin dorothy] *.tktelekom.pl

    Obłędny !!! :)

  • kamciss

    Pycha! Jestem w stanie przetrzymać robienie go na tyle razy! :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu fenomenalne to ciasto:) nbuziaki zasyłam:)

  • anahitka9

    Torcik zrobiony( już go prawie nie ma mówiąc szczerze;) i obfotografowany- możesz zobaczyc efekty:). Wspaniały! Idealny na lato. Połączenie nutelli i truskawek jest rewelacyjne! Pozdrawiam
    ps. Skrobia kukurydziana doskonale zastąpiła mąkę ziemniaczaną:)

  • malgorzata929

    Cudownie wyglądają dania na tym blogu. Gratulacje za zdolności kulinarne i artystyczne. :) Podziwiam ludzi, którym chce się chcieć. :) Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [Tola] *.dynamic.chello.pl

    Hura!!! Po raz pierwszy jakieś ciasto wyszło mi dokładnie tak, jak na obrazku! To prawie niemożliwe i oznacza, że Twój blog już się ode mnie nie odczepi!! A ciasto przepyszne! :) dziękuję i pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Tolu bardzo mi miło, i mój blog nie chce się wcale od Ciebie odczepiać ;)

  • Gość: [cukrowawrozka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jak idealnie wygląda <3

  • rosse5

    Kasiu - właśnie robię to ciacho - czy bardziej pasuje tu nazwa deser;) Została mi tylko ostatnia jogurtowa warstwa i ziuu do lodówki - nie mogę się doczekać jutra;P Na razie oczarował mnie nieziemskimi zapachami - mam nadzieję że będzie pysznie!

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    Jutro robię na niedzielne święto Dnia Ojca dla męża od mojej prawie półtorarocznej Lilci no i mamusi;)!! Mega wygląda i pewnie też pyszne w smaku:-) Wszystkie składniki już kupiłam, mam nadzieję, że się uda:)
    Pozdrawiam i wyrażam najszczersze wyrazy podziwu dla Twojego talentu!:)

  • kasiaaaa24

    Czekam na opinie po degustacji :)

  • Gość: [beatawg] *.lublin.hypnet.pl

    Kasiu, mam pyt. w jakiej blaszce lepiej zrobić: 25x 25, czy 24x 34? Może ta większa nie będzie za duża, co? Właśnie taką sobie nabyłam a innej prostokątnej nie mam:(
    Mogłabyś mi napisać jakie Ty masz standardowe blachy, które najczęsciej się przydają?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że chyba lepiej w tej większej. Ja generalnie właśnie w takim rozmiarze piekę ciasta - 25x30 cm.
    jak chodzi o tortownicę, to tu różnie bywa. Na blogu są przepisy w tortownicach o wymiarach 20,22,24,26 i sporadycznie 28 cm.

  • rosse5

    Ciasto - deser już spróbowane:) Ładnie wygląda i pięknie pachnie:) Wyszło bardzo smacznie, nieco kwaskowato i orzeźwiająco - idealnie na takie upały! Delikatny czekoladowy smak masy grysikowej fajnie się komponuje z truskawkami, nie przytłaczając ich. Pycha:)

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    Zgadzam się z poprzedniczką:) Torcik z wyglądu i w smaku mega super! Nadaje się na zwyczajną niedzielę jak i na świętowanie;-) Zrobiłam w b.dużej blaszce i na pewno obdzielę teściów i rodziców:) Mężowi w Dniu Ojca dogodziłam, a to najważniejsze:)
    A na obiadek będę właśnie robiła pulpeciki w sosie z cukinią i bakłażanem;-)

  • Gość: [Annak81] *.ssp.dialog.net.pl

    Zrobiłam na zakończenie roku szkolnego. Jak dla mnie pyszne...dzieciom jednak tak średnio smakowało...może dlatego, że było takie mało słodkie...większość odrzucała warstwę jogurtową. Dla mnie jednak i dla dorosłych gości było idealne...z pewnością nie zamula a uzależnia...na jednym kawałku ciężko poprzestać.

  • Gość: [inesitka] *.ec.europa.eu

    Pyszny! Zrobiłam na urodziny syna, jubilat i wszyscy goście się zajadali i chwalili :). Na upalny dzień rzeczywiście jak znalazł, mocno owocowy i jogurtowy, a jednoczesnie czekoladowy :))).
    Muszę jednak stwierdzić, że wykonanie zabrało mi dużo więcej czasu - w sumie ponad dwie godziny. Samo przygotowanie i odmierzanie licznych składników zajmuje dużo czasu, przynajmniej tak niewprawnemu cukiernikowi, jak ja. No i oczywiście nie wyszło mi tak równo, jak na zdjęciu, a tort się nieco rozpadał przy krojeniu. Niemniej szczerze polecam, może innym pójdzie szybciej i ładniej :)
    Wprowadziłam pewne modyfikacje do przepisu: zamiast masy truskawkowej była malinowa (użyłam mrożonych malin + domowy dżem malinowy), natomiast do masy jogurtowej dodałam więcej musu truskawkowego niż w przepisie.

  • Gość: [Emilia] 5.172.252.*

    Witaj Kasiu,
    Czy można do tego ciasta użyć borówki amerykańskiej? Niestety czas na truskawki już minął a mam w ogrodzie mnóstwo jagody. Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Myślę, że pewnie można, chociaż ja fanką borówki amerykańskiej nie jestem :) I kolor może być nieciekawy, bo borówka jest jasna w środku a fioletową ma tylko skórkę.

    Ale jako sam owoc, to myślę że tak :)

  • Gość: [Emilia] 5.172.252.*

    Po zmiksowaniu borówka robi się pięknie fioletowa :) jak tylko zrobię ciasto napisze jak wyszło. Śledzę Twój blog juz od jakiegoś czasu i zachwycam rodzinę coraz to nowymi przepisami. Pozdrawiam i jak zawsze czekam na nowe wpisy.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję i czekam na relację z degustacji :)

  • Gość: [Kucharenka] *.61.249.18.host.de.colt.net

    Chyba już wiem co zrobie na święta!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci