Menu

Gotuję, bo lubię

Tarta truskawkowa z serem i kruszonką

kasiaaaa24

 

Ponieważ połączenie sernika z truskawkami bardzo przypadło nam do gustu postanowiłam przygotować kolejne tego typu ciasto. 

Tym razem masa nie zawiera (tak jak w ostatnim truskawkowym serniku) rabarbaru, ale składa się z samych truskawek i nalewki wiśniowej. Jeśli takowej nie posiadacie, możecie zastąpić ją sokiem wiśniowym. Już kilka firm na naszym rynku produkuje taki sok w kartonie.

Dodatkowo ciasto posypane jest kruszonką, której struktura fajnie się z nim komponuje. 

A jeśli chcecie by truskawki użyte do obłożenia tarty ładnie się błyszczały rozpuśćcie w ok. 150 ml wrzątku galaretkę i kiedy przestygnie, silikonowym pędzelkiem posmarujcie nią owoce.

                            

 

Ciasto:

 

* 1 2/3 szklanki mąki

* 100 g miękkiego masła

* 1/3 szklanki cukru

* 1 duże jajko

* 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

 

Masa truskawkowa:

 

* 900 g mocno dojrzałych truskawek

* 100 ml wiśniówki

* 120 g cukru

* 25 g żelatyny

 

Masa serowa:

 

* 500 g twarogu sernikowego 

* 1/2 szklanki cukru

* 2 jajka

* 1/2 opakowania budyniu w proszku

 

Kruszonka:

 

* 100 g mąki pszennej

* 50 g masła

* 25 g cukru pudru

 

Składniki ciasta zagniatamy do chwili, aż utworzy się kula. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto podsypujemy mąką, układamy na nim folię aluminiową i obciążamy je fasolą lub grochem. Pieczemy 20 minut, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze około 15 minut (do czasu aż się zarumieni). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę truskawkową i sernik.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową. Pieczmy godzinę, a następnie odstawiamy sernik do wystygnięcia. 

Połowę truskawek miksujemy z cukrem. Resztę kroimy na ćwiartki. Truskawki oraz mus przekładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. Następnie dodajemy wiśniówkę i gotujemy przez minutę na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy cienkim strumieniem żelatynę i energicznie mieszamy przez chwilę aby się rozpuściła. Masę odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto i wstawiamy je do lodówki.

Kiedy masa truskawkowa stężeje, delikatnie wyjmujemy sernik z tortownicy i układamy go na środku masy truskawkowej. Dookoła masy serowej układamy truskawki (aby nie spadały, możecie wbić je na wykałaczkach, ale uprzedźcie o tym swoich bliskich). 

Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili utworzenia się kruszonki. Kruszonkę przesypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na jasnozłoty kolor (ok 15-20 minut). Kruszonkę wysypujemy na ciasto w taki sposób, jak prezentują to zdjęcia.

Smacznego :)  

  

 

Inspiracja 

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Bardzo elegancka!

  • Gość: [http:pastawithapplepie.blogspot.com] *.adsl.inetia.pl

    książeca ;) a te kwiaty.... piekne

  • jolantaszyndlarewicz

    Po prostu mowę mi odjęło .... to jedno z najpięniejszych ciast, któe widziałam ....

  • Gość: [Lila] *.29.243.34.coditel.net

    Ale cudo! Pieknie się prezentuje.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • kabamaiga

    Obłędna Kasiu.

  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Prezentuje się niewątpliwie wspaniale!

  • Gość: [nika88] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jako fanka truskawek i fotografii jestem w 100 % zachwycona. Coś pięknego!!! Gratuluję przepięknych pomysłów i idealnego wykonania!! Czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy i fotografie.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że Wam się podoba :)

  • Gość: [Marta] *.lublin.mm.pl

    Tarta wygląda zachęcająco, a ten sposób na błyszczące truskawki - super! Muszę sama wypróbować :)

  • Gość: [justin dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wow!! Przepiękna ! :)

  • darkangelika

    Arcydzieło nie tarta ;) Piękna Ci wyszła;)

  • przysmakikarolki

    Co za cudo! Oblednie sie prezentuje i az zaluje ze w tej chwili nie moge jej sprobowac.

  • Gość: [evela] *.dynamic.chello.pl

    Wygląda obłędnie!!! Koniecznie muszę zrobić póki są truskawki. Miłego weekendu:)

  • Gość: [cukrowawrozka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Aż nie nadążam za Twoimi cudami! :D

  • Gość: [Annak81] *.ssp.dialog.net.pl

    Moja blaszka na tarte ma 30cm ...zastanawiam się czy zwiększyć ilość składników.

  • kasiaaaa24

    Annak81 myślę, że możesz zwiększyć ilość składników masy truskawkowej o 20 %. Ciasta powinno wystarczyć.

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    mam pyt. gdzie zapisują się ciasta z ostatnich dni? tzn. w menu w ciasta I czy II? Jakoś przeglądam wszystkie i nie widzę, np. tej tarty...

  • kasiaaaa24

    Przepisy same się nie zapisują w zakładkach. Muszę to robić odręcznie i aktualizuję je co jakiś czas, jak mam więcej czasu. I zwykle nie robię tego częściej niż raz w miesiącu.

  • Gość: [Natka] *.elektron.com.pl

    O mamoooo, cudooo, chcialabym je zrobic,ale z miom talentem do wypiekow, moge sie rozczarowac, nie moge sie napatrzecccc :)mniamm. Jest pani wielka!

  • Gość: [Alicja] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Ciasto bardzo dobre, pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

    Ps. truskawki dookoła sernika "przykleiłam" na takiej samej masie truskawkowej, którą wylewało się na ciasto i bardzo dobrze się trzymały

  • Gość: [mariolka] *.dynamic.chello.pl

    Mam pytanie czy do tego musu z truskawek użyć aż 900 g truskawek (zmiksowanych i w części) czy z tej ilości odłożyć jakąś część do obłożenia boków? bo 90 dkg to wydaje mi się dużo jak na sam mus.

  • kasiaaaa24

    Proszę postępować zgodnie z przepisem. Do masy truskawkowej potrzebne jest 900 g owoców.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci