Menu

Gotuję, bo lubię

Syrop truskawkowo rabarbarowy

kasiaaaa24

 

Na wiele owoców czekam z utęsknieniem, ale truskawki znajdują się w trójce najbardziej oczekiwanych przeze mnie darów lata. O ile ja jadam je głównie w formie "podstawowej" lub w ciastach, Grzegorz gustuje w truskawkowych przetworach. W ubiegłym roku przygotowałam dżem z 35 kilogramów truskawek i zostało raptem kilka słoiczków. Chałka z rodzynkami, dżem i twaróg to jeden z Jego ulubionych zestawów śniadaniowych, więc i w tym roku czeka mnie kilkudniowy maraton dżemowy :) 

Ale tym razem postanowiłam też przygotować syrop, który zimą idealnie będzie nadawał się do kubka gorącej herbaty, by w mroźne wieczory tęskniąc za słońcem przypomnieć sobie smak i zapach lata. Oczywiście możecie też dodawać go w upalne dni do wody z lodem i kilkoma listkami mięty. W takiej formie także smakuje wspaniale.

Jakkolwiek go wykorzystacie, jego smak i zapach zrekompensują Wam cały czas poświęcony na jego przygotowanie.          

 

 

Składniki na 6 słoiczków:

 

* 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek

* 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej malinowego)

* 1 kg cukru

* 600 ml wody

* 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę.

Następnie do garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia - powstanie z nich pyszny dżem).

Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie go do wyparzonych słoików i pasteryzujcie 15-20 minut. Jeśli chcecie używać go na bieżąco, przelejcie go do szczelnie zamykanej butelki i trzymajcie w lodówce. 

Smacznego :)  

 

 

 

 

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Sidewinder] *.dsl.dynamic.t-mobile.pl

    Kasiu, w opisie powinno być odwrotnie, tzn. "sklepowe soki nie mogą równać się ze smakiem i aromatem syropu", no chyba że taki był Twój zamysł i lepiej kupować soki w kartonikach ;)) Super pomysł z serwowaniem w butelkach po napojach gazowanych ;)

  • mikimama

    Wygląda niezwykle kusząco!

  • Gość: [veggie] *.dip0.t-ipconnect.de

    Zdjęcia przepiękne, a syrop pyszny, wiem, bo podobny robię :-)

  • Gość: [magda] *.dynamic.chello.pl

    A jak później zrobić dżem? Po prostu przełożyć do słoika i spasteryzować? Czy dodać jakieś 'ulepszacze'?

  • kabamaiga

    Kasiu syrop cudny, ale zabiłaś mnie tymi 35 kg truskawek. Podziwiam i za to, że się za to zabrałaś i że się uporaliście przez zimę :)

  • kasiaaaa24

    Magda - to co zostanie po odcedzeniu (ja też odrobinę przecierałam owoce, aby wydobyć jak najwięcej soku), jest na tyle gęste i słodkie, że od razu może być pasteryzowane jako dżem. I jest przepyszny.

    Karolka to nic. Prażyłam też ponad 50 kilo jabłek :) Ale teraz jak mamy ochotę na szarlotkę, to otwieram słój z pysznymi jabłkami i szarlotka prawie gotowa :) A jak chodzi i dżem, to mąż zje każdą ilość :)

  • Gość: [Lila] *.29.243.34.coditel.net

    Pieknie się prezentuje w tych buteleczkach, fantastyczne zdjęcia robisz. Nie pisze wiele komentarzy, ale zaglądam tu codziennie i zawsze się zachwycam, pozdrawiam serdecznie.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za miłe słowa :)

  • darkangelika

    Ciekawy sposób podania, z mięta i lodem musi być pyszny;;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Uwielbiam robić przetwory .... ale przy tegorocznych cenach truskawek chyba niestety dam sobie spokój .... ten syrop musi smakować cudownie ....a kolor ma zabójczy:) ...zdjecia piękne:)

  • kasiaaaa24

    Dzięki Joluś :)

    Czytałam, że u Ciebie truskawki po 10 zł. U mnie dziś na placu były od 4 do 6 zł. Po 5 zł kupiłam piękne, mocno dojrzałe, słodkie truskawki. Ale jak chodzi o dżemy, to w tamtym roku pierwsze 20 kilo kupiłam po 2 zł, a potem jak dokupowałam jeszcze 15, to już niestety po 4 zł. Obawiam się jednak, że w tym roku może nie być truskawek po 2 zł.

  • aniolekidiabelwjednym

    Cudna prezentacja soku w buteleczkach :) Ja też lubię truskawki w wersji podstawowej lub w ciastach, lodów czy dżemów truskawkowych nie lubię :) U mnie na razie jest szał czereśniowy :)

  • kasiaaaa24

    U mnie jeszcze nie ma wysypu czereśni - ale już się nie mogę doczekać :)

  • vanilia81

    Cudowności! Ps. Czy dobrze myślę, że to te buteleczki przemycałaś w walizce z wakacji? :)

  • kasiaaaa24

    Aga bardzo dobrze myślisz :)

  • Gość: [Kasia] *.dk.customer.tdc.net

    Kasiu! Jak mi sie pić zachciało! A jak mi się podoba u Ciebie! Pozdrawiam serdecznie :)

  • kasiaaaa24

    Kasiu bardzo mi miło :)

  • Gość: [Spiżarnia smaków] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przepiękne zdjęcia! :)

  • Gość: [Julia] *.strong-pc.com

    Skusiłam się dzisiaj na zrobienie soku i po rozcieńczeniu z wodą mam miąższ w szklance co wygląda mało apetycznie;) czy tak ma być czy miałam złe sitko?? :(

  • Gość: [Agahel] *.warszawa.vectranet.pl

    Czy to normalne, ze na dnie sloika po zapasteryzowaniu jest osad?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście. To naturalny osad z owoców.

  • Gość: [Agahel] *.warszawa.vectranet.pl

    Dzięki! Dopiero zaczynam przygode z przetworami i wszystko mnie martwi :) syrop wyszedł super! Najlepszy do drinków!

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakuje :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci