Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Pavlova

Pavlova to jeden z moich ulubionych deserów. Lekka beza która idealnie komponuje się z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz z letnimi owocami. Pomimo swojej prostoty uważam ją za deser idealny. Zwłaszcza z truskawkami lub malinami. 

Spotykam się czasem z opiniami, że bezy są kapryśne i nie wychodzą. Moim zdaniem kluczem do udanej bezy jest sposób ubicia białek. Trzeba je cierpliwie ubijać do chwili, aż będą bardzo sztywne i mocno błyszczące. Moje białka pod koniec ubijania były tak sztywne, że ciężko mi było wyjąć z nich rózgę robota. 

Pamiętajcie też o soku z cytryny i mące ziemniaczanej, które ustabilizują pianę.    

 

Beza:

 

* 5 białek z dużych jajek 

* 280 g drobnego cukru

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 1 szczypta soli 

 

Krem:

 

* 250 g mascarpone

* 330 ml śmietany kremówki 

* 3 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* owoce do dekoracji

* listki mięty

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny. Cukier łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do białek po łyżce (w około jednominutowych odstępach) i nadal miksujemy na najszybszych obrotach do chwili aż cukier się skończy a piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca.  

Na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia i odrysowujemy na nim koło o średnicy 22 cm (np. od spodu tortownicy). Na papier wykładamy pianę. Ja uformowałam o około 2 centymetry niższy środek i wyższe boki. 

Bezę wstawiamy do piekarnika i od razy zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Bezę suszymy 2 godziny. Bezę studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. 

Na drugi dzień w misce umieszczamy mascarpone i śmietankę. Miksujemy do chwili aż utworzy się puszysty krem, gęściejszy niż bita śmietana. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Masę delikatnie wykładamy na bezę i dekorujemy ulubionymi owocami i listkami mięty.

Smacznego :)

 

poniedziałek, 24 czerwca 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/06/24 08:55:20
piekna!! uwielbiam ten deser
-
2013/06/24 08:59:04
Mi też się wydaje, że dobre ubicie jest kluczem do sukcesu. No a potem jeszcze odpowiednie suszenie, bo ja raz suszyłam za krótko i wierzch był super, a środek prawie surowy.
Piękne zdjęcie Kasiu.
-
2013/06/24 09:07:21
No właśnie ja sceptycznie podchodzę do przepisów, gdzie jest napisane żeby suszyć godzinę. Ja suszyłam 2 godziny i studziłam w piekarniku. I nie wierzę, że po godzinie byłaby upieczona.
-
2013/06/24 10:10:29
śliczne zdjęcia, mniam pyszna :)
-
2013/06/24 10:30:27
Z zachwytu prawie polizalam monitor :)) Uwielbiam pavlowa. Robilam raz, z przepisu Dorotus i beza byla idealna.
-
2013/06/24 10:32:10
Kasiu wspaniale wyszła Ci Pavlova :-) U mnie Mamuśka odkłada co jakiś czas białka na bezę, ale zawsze znikają w tajemniczych okolicznościach ;-) Muszę jej pokazać Twoją bezę :-) Miłego tygodnia Kasiu :-)
-
2013/06/24 10:58:52
Przepysznie i te kolory... czarujesz zdjęciami :)
-
2013/06/24 13:21:55
Uwielbiam Pavlova, zdjęcia przepiękne, pozdrawiam
-
Gość: Karolina Niestój, atb82.internetdsl.tpnet.pl
2013/06/24 14:22:03
Bardzo fajny przepis i smakowita beza, tylko mam pytanie.
Kiedy dodajemy sok z cytryny?
-
2013/06/24 14:39:15
Po tym jak białka będą już ubite, ale przed dodaniem cukru.
-
2013/06/24 15:44:31
Ha! Też dziś piekłam :)Świetny pomysł żeby zrobic to wgłębienie, nastepnym razem spróbuję, choć ja po ostygnieciu ( piekę godzinę i studze w piekarniku) odwraca, ja do gory nogami. Tak się nauczyłam od Nigelli i tak piekę :) Cytryna zamiast octu winnego też dobra sprawa. No piękna sztuka Ci wyszła, wyglada jakby pieczona byla z 8 białek :)
-
2013/06/24 15:56:09
Też uwielbiam Pavlova.
Koniecznie białą i z dużą ilości owoców!
Najlepszy letni deser:)
-
2013/06/24 16:10:45
Ważny ponoć też jest dość spory dodatek cukru ...bo tylko wówczas beza jest odpowiednio sztynwa:) .... uwielbiam bezy, pavlovą również:) ....aczkolwiek największą miłością i tak darzę male beziki:) buziaki
-
2013/06/24 18:28:50
Zawsze lubię patrzeć na zdjęcia Pavlovej, bo prezentuje się wspaniale, u Ciebie również; )
-
2013/06/24 19:20:51
Imponująca :)
-
2013/06/24 19:24:50
Dziękuję :) Miło mi, że się Wam podoba :)
-
Gość: Kasia D, 5e0c60da.bb.sky.com
2013/06/24 20:40:01
Podobno dodatek winianu potasu (cream of tartar) daje efekt super bezy. Chociaz nigdy w zyciu nie pieklam bezy , to ten przepis uzmyslowil mi, ze Pavlowa to bedzie swietny prezent na 8 rocznice slubu. Maz jest skrytym bezoholikiem (mysli ze o tym nie wiem).
-
2013/06/24 20:42:33
Tak, winian potasu jest idealny do bezy - niestety wydaje mi się, że nieosiągalny w Polsce. Dlatego jako zamiennik stosuje się sok z cytryny lub ocet. Ja jednak preferuję ten pierwszy.

Daj znać, jak się Mężowi podobała niespodzianka :)
-
2013/06/25 21:27:05
Ładna bestia :)
-
Gość: Kasia D, 5e0c60da.bb.sky.com
2013/06/26 16:40:05
Dam znac na pewno po 30-tym lipca. Mam nadzieje ze sie uda. Smakowo powinno byc ok, bo krem jest na bazie kremowki (a moj chlop grymasi jak ma maslo w kremie). A tak na zasadzie opinii, to w zeszlym roku na 7 rocznice slubu robilam 'Torcik serowo malinowy' z twojego przepisu. Wyszedl bardzo fajny. Maz byl zachwycony - zjadl 3/4 sam :-))) Ja bym jednak dodala do masy serowej zamiast zelatyny jakas smakowa galaretke, ale to pewnie dlatego, ze bylam w pierwszych tygodniach ciazy i bardzo smak mi sie zmienil. Ale wg opinii meza wszystko bylo idealne.
Mam jeszcze pytanko czy beze piec w piekarniku z termoobiegiem czy normalnie (grzanie gora-dol)?
Pozdrawiam
-
2013/06/26 17:38:11
Nie, absolutnie nie termoobieg, bo się spali. Góra + dół :)
-
2013/06/27 16:00:34
Oj ale bym zjadła taki deser, tylko chętnego do zrobienia u mnie brakuje :(
-
Gość: Justyna Joanna, cdc99.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/30 22:58:56
Zrobiłam, to była pierwsza Pavlowa w mojej rodzinie. Wyszła koncertowo, pierwszy raz mój Mąż poprosił o dokładkę czegoś co miało w sobie krem (nie ważne, że śmietanę z mascarpone trudno nazwać klasycznym kremem). To kolejny pyszny przepis od Ciebie, który zagości u nas na dłużej. pozdrawiam
-
2013/07/01 07:19:23
Justyna Joanna - miło mi, że Mężowi aż tak posmakowała :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: Marta, 194.160.227.176.static.rdi.pl
2013/07/04 17:53:54
A jak zrobić Pavlovą w mikrofali z funkcją piekarnika (termoobieg itp)? Wszędzie są opisy pięknych piekarnikowych a ja bym chciała u siebie zrobić :(
Nagrzewanie to po prostu nastawianie temp., jak gotowe to pipka, wsadzam np. ciasto na muffinki, ustawiam timer na 20min i wyciągam...
-
2013/07/04 18:02:37
Przykro mi, ale nie umiem odpowiedzieć na pytanie ponieważ nigdy nie posługiwałam się takim sprzętem. Ale jeśli jest to opcja piekarnika, to chyba tak jak w opisie.
-
Gość: Paweł, user-94-254-208-162.play-internet.pl
2013/07/28 20:26:41
Pavlova wygląda smakowicia i sam przymierzam się do zrobienia, tylko zastanawiam się czy w piekarniku gazowym, któy grzeje tylko od dołu wyjdzie mi beza?
-
2013/07/29 08:10:12
Przyznam szczerze, że ja od zawsze korzystam z piekarnika elektrycznego i nie wiem jak wygląda suszenie bez w piekarniku gazowym.
Da się w nim ustawić temperaturę? W przypadku bez, temperatura suszenia ma kluczowe znaczenie. Jeśli jest taka opcja, można spróbować.
-
Gość: Kasia D, 97e5883a.skybroadband.com
2013/08/02 16:57:53
Spiesze doniesc, ze pavlowa wyszla rewelacyjna. Balam sie troche jak to bedzie z pieczeniem ze wzgledu, ze mam szalony piekarnik, bo po 5 min. pieczenia w 120 stopniach beza byla koloru ecru, a po 20 min. czulam ze cos sie za mocno piecze. Aby beza wytrwala 2 godzinne pieczenie musialam skrecic temp. az do 90 stopni i bylo ok. Brzeg jednej bezy byl lekko brazowy, ale o dziwo nie czuc bylo spalenizny, a mial delikatny smak kawowy :-) Ale musze sie jeszcze przyzwyczaic do naszego piekarnika, bo niestety wszystko przypala :-(
Tak wiec beza pyszna, kruchutka, krem delikatny, a dodatek truskawek cudownie ozywia smak. Malzonek oznajmil, ze ciasto aspiruje do bycia jego nr 1. Pozdrawiam
-
2013/08/02 17:26:00
Kasiu bardzo mi miło, że Wam smakowała :)

Pozdrawiam :)
-
Gość: Martyna, host-89-229-30-126.torun.mm.pl
2013/08/04 22:20:25
Błagam o pomoc. :C jak białka ubijam to wychodzą bardzo sztywne. Ale wystarczy, ze dodam cukier i jest płynna. Nie wiem, co robię źle. Dodaję cukier wolno, łyżka po łyżce.. na blaszkę obręcz od tortownicy położyć i tam wlać tę masę? Czy ma być tak sztywna, że nie będzie wylewała się na boki na narysowanym okręgu?
-
2013/08/04 22:23:48
Jeśli białka były naprawdę porządnie ubite, to nie mam pojecia, dlaczego po dodaniu są płynne.

Może jajka nie były świeże, albo nie były odpowiednio mocno ubite.
Czy były prosto z lodówki?
Czym były ubijane?

U mnie po ubiciu z cukrem masa była tak sztywna, że mogłam ciąć ją nożem i by trzymała kształt.
-
Gość: gosia, user-31-174-133-10.play-internet.pl
2013/08/18 12:37:16
Pani Kasiu,
czy mogę za jednym razem upiec dwie bez na dwa torty? Zastanawiam sie czy rozkład tem eratury będzie ok.
-
2013/08/18 12:38:24
Przykro mi, ale niestety nie da się. Trzeba piec je osobno.
-
Gość: dzasti222, afjr110.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/29 11:23:33
Hej. dlaczego moja pavlova za każdym razem nie wychodzi biała? czy to kwestia piekarnika
-
2013/11/29 20:48:03
Myślę, że to kwestia za wysokiej temperatury lub za długiego czasu pieczenia. Może piekarnik przekłamuje temperaturę? Próbowałabym piec na niższej.
-
2014/03/08 14:01:24
Pavlova wytworna :-)
-
2014/10/30 14:45:57
Pavlova rewelacyjna. Właśnie zrobiłam ją w wersji jesiennej. Dzięki za przepis.