Menu

Gotuję, bo lubię

Pavlova

kasiaaaa24

Pavlova to jeden z moich ulubionych deserów. Lekka beza która idealnie komponuje się z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz z letnimi owocami. Pomimo swojej prostoty uważam ją za deser idealny. Zwłaszcza z truskawkami lub malinami. 

Spotykam się czasem z opiniami, że bezy są kapryśne i nie wychodzą. Moim zdaniem kluczem do udanej bezy jest sposób ubicia białek. Trzeba je cierpliwie ubijać do chwili, aż będą bardzo sztywne i mocno błyszczące. Moje białka pod koniec ubijania były tak sztywne, że ciężko mi było wyjąć z nich rózgę robota. 

Pamiętajcie też o soku z cytryny i mące ziemniaczanej, które ustabilizują pianę.    

 

Beza:

 

* 5 białek z dużych jajek 

* 280 g drobnego cukru

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 1 szczypta soli 

 

Krem:

 

* 250 g mascarpone

* 330 ml śmietany kremówki 

* 3 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* owoce do dekoracji

* listki mięty

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny. Cukier łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do białek po łyżce (w około jednominutowych odstępach) i nadal miksujemy na najszybszych obrotach do chwili aż cukier się skończy a piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca.  

Na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia i odrysowujemy na nim koło o średnicy 22 cm (np. od spodu tortownicy). Na papier wykładamy pianę. Ja uformowałam o około 2 centymetry niższy środek i wyższe boki. 

Bezę wstawiamy do piekarnika i od razy zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Bezę suszymy 2 godziny. Bezę studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. 

Na drugi dzień w misce umieszczamy mascarpone i śmietankę. Miksujemy do chwili aż utworzy się puszysty krem, gęściejszy niż bita śmietana. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Masę delikatnie wykładamy na bezę i dekorujemy ulubionymi owocami i listkami mięty.

Smacznego :)

 

Komentarze (41)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    piekna!! uwielbiam ten deser

  • kabamaiga

    Mi też się wydaje, że dobre ubicie jest kluczem do sukcesu. No a potem jeszcze odpowiednie suszenie, bo ja raz suszyłam za krótko i wierzch był super, a środek prawie surowy.
    Piękne zdjęcie Kasiu.

  • kasiaaaa24

    No właśnie ja sceptycznie podchodzę do przepisów, gdzie jest napisane żeby suszyć godzinę. Ja suszyłam 2 godziny i studziłam w piekarniku. I nie wierzę, że po godzinie byłaby upieczona.

  • Gość: [AnnaA-G] *.uwm.edu.pl

    śliczne zdjęcia, mniam pyszna :)

  • majazteca

    Z zachwytu prawie polizalam monitor :)) Uwielbiam pavlowa. Robilam raz, z przepisu Dorotus i beza byla idealna.

  • aniolekidiabelwjednym

    Kasiu wspaniale wyszła Ci Pavlova :-) U mnie Mamuśka odkłada co jakiś czas białka na bezę, ale zawsze znikają w tajemniczych okolicznościach ;-) Muszę jej pokazać Twoją bezę :-) Miłego tygodnia Kasiu :-)

  • Gość: [monif] *.dip0.t-ipconnect.de

    Przepysznie i te kolory... czarujesz zdjęciami :)

  • mariola1903

    Uwielbiam Pavlova, zdjęcia przepiękne, pozdrawiam

  • Gość: [Karolina Niestój] *.internetdsl.tpnet.pl

    Bardzo fajny przepis i smakowita beza, tylko mam pytanie.
    Kiedy dodajemy sok z cytryny?

  • kasiaaaa24

    Po tym jak białka będą już ubite, ale przed dodaniem cukru.

  • vanilia81

    Ha! Też dziś piekłam :)Świetny pomysł żeby zrobic to wgłębienie, nastepnym razem spróbuję, choć ja po ostygnieciu ( piekę godzinę i studze w piekarniku) odwraca, ja do gory nogami. Tak się nauczyłam od Nigelli i tak piekę :) Cytryna zamiast octu winnego też dobra sprawa. No piękna sztuka Ci wyszła, wyglada jakby pieczona byla z 8 białek :)

  • amaranthrose

    Też uwielbiam Pavlova.
    Koniecznie białą i z dużą ilości owoców!
    Najlepszy letni deser:)

  • jolantaszyndlarewicz

    Ważny ponoć też jest dość spory dodatek cukru ...bo tylko wówczas beza jest odpowiednio sztynwa:) .... uwielbiam bezy, pavlovą również:) ....aczkolwiek największą miłością i tak darzę male beziki:) buziaki

  • Gość: [Angie] *.sti.net.pl

    Zawsze lubię patrzeć na zdjęcia Pavlovej, bo prezentuje się wspaniale, u Ciebie również; )

  • gin86

    Imponująca :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :) Miło mi, że się Wam podoba :)

  • Gość: [Kasia D] *.bb.sky.com

    Podobno dodatek winianu potasu (cream of tartar) daje efekt super bezy. Chociaz nigdy w zyciu nie pieklam bezy , to ten przepis uzmyslowil mi, ze Pavlowa to bedzie swietny prezent na 8 rocznice slubu. Maz jest skrytym bezoholikiem (mysli ze o tym nie wiem).

  • kasiaaaa24

    Tak, winian potasu jest idealny do bezy - niestety wydaje mi się, że nieosiągalny w Polsce. Dlatego jako zamiennik stosuje się sok z cytryny lub ocet. Ja jednak preferuję ten pierwszy.

    Daj znać, jak się Mężowi podobała niespodzianka :)

  • Gość: [Wojciech] *.dynamic.chello.pl

    Ładna bestia :)

  • Gość: [Kasia D] *.bb.sky.com

    Dam znac na pewno po 30-tym lipca. Mam nadzieje ze sie uda. Smakowo powinno byc ok, bo krem jest na bazie kremowki (a moj chlop grymasi jak ma maslo w kremie). A tak na zasadzie opinii, to w zeszlym roku na 7 rocznice slubu robilam 'Torcik serowo malinowy' z twojego przepisu. Wyszedl bardzo fajny. Maz byl zachwycony - zjadl 3/4 sam :-))) Ja bym jednak dodala do masy serowej zamiast zelatyny jakas smakowa galaretke, ale to pewnie dlatego, ze bylam w pierwszych tygodniach ciazy i bardzo smak mi sie zmienil. Ale wg opinii meza wszystko bylo idealne.
    Mam jeszcze pytanko czy beze piec w piekarniku z termoobiegiem czy normalnie (grzanie gora-dol)?
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Nie, absolutnie nie termoobieg, bo się spali. Góra + dół :)

  • pati7780

    Oj ale bym zjadła taki deser, tylko chętnego do zrobienia u mnie brakuje :(

  • Gość: [Justyna Joanna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam, to była pierwsza Pavlowa w mojej rodzinie. Wyszła koncertowo, pierwszy raz mój Mąż poprosił o dokładkę czegoś co miało w sobie krem (nie ważne, że śmietanę z mascarpone trudno nazwać klasycznym kremem). To kolejny pyszny przepis od Ciebie, który zagości u nas na dłużej. pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Justyna Joanna - miło mi, że Mężowi aż tak posmakowała :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Marta] *.static.rdi.pl

    A jak zrobić Pavlovą w mikrofali z funkcją piekarnika (termoobieg itp)? Wszędzie są opisy pięknych piekarnikowych a ja bym chciała u siebie zrobić :(
    Nagrzewanie to po prostu nastawianie temp., jak gotowe to pipka, wsadzam np. ciasto na muffinki, ustawiam timer na 20min i wyciągam...

  • kasiaaaa24

    Przykro mi, ale nie umiem odpowiedzieć na pytanie ponieważ nigdy nie posługiwałam się takim sprzętem. Ale jeśli jest to opcja piekarnika, to chyba tak jak w opisie.

  • Gość: [Paweł] *.play-internet.pl

    Pavlova wygląda smakowicia i sam przymierzam się do zrobienia, tylko zastanawiam się czy w piekarniku gazowym, któy grzeje tylko od dołu wyjdzie mi beza?

  • kasiaaaa24

    Przyznam szczerze, że ja od zawsze korzystam z piekarnika elektrycznego i nie wiem jak wygląda suszenie bez w piekarniku gazowym.
    Da się w nim ustawić temperaturę? W przypadku bez, temperatura suszenia ma kluczowe znaczenie. Jeśli jest taka opcja, można spróbować.

  • Gość: [Kasia D] *.skybroadband.com

    Spiesze doniesc, ze pavlowa wyszla rewelacyjna. Balam sie troche jak to bedzie z pieczeniem ze wzgledu, ze mam szalony piekarnik, bo po 5 min. pieczenia w 120 stopniach beza byla koloru ecru, a po 20 min. czulam ze cos sie za mocno piecze. Aby beza wytrwala 2 godzinne pieczenie musialam skrecic temp. az do 90 stopni i bylo ok. Brzeg jednej bezy byl lekko brazowy, ale o dziwo nie czuc bylo spalenizny, a mial delikatny smak kawowy :-) Ale musze sie jeszcze przyzwyczaic do naszego piekarnika, bo niestety wszystko przypala :-(
    Tak wiec beza pyszna, kruchutka, krem delikatny, a dodatek truskawek cudownie ozywia smak. Malzonek oznajmil, ze ciasto aspiruje do bycia jego nr 1. Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Kasiu bardzo mi miło, że Wam smakowała :)

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Martyna] *.torun.mm.pl

    Błagam o pomoc. :C jak białka ubijam to wychodzą bardzo sztywne. Ale wystarczy, ze dodam cukier i jest płynna. Nie wiem, co robię źle. Dodaję cukier wolno, łyżka po łyżce.. na blaszkę obręcz od tortownicy położyć i tam wlać tę masę? Czy ma być tak sztywna, że nie będzie wylewała się na boki na narysowanym okręgu?

  • kasiaaaa24

    Jeśli białka były naprawdę porządnie ubite, to nie mam pojecia, dlaczego po dodaniu są płynne.

    Może jajka nie były świeże, albo nie były odpowiednio mocno ubite.
    Czy były prosto z lodówki?
    Czym były ubijane?

    U mnie po ubiciu z cukrem masa była tak sztywna, że mogłam ciąć ją nożem i by trzymała kształt.

  • Gość: [gosia] *.play-internet.pl

    Pani Kasiu,
    czy mogę za jednym razem upiec dwie bez na dwa torty? Zastanawiam sie czy rozkład tem eratury będzie ok.

  • kasiaaaa24

    Przykro mi, ale niestety nie da się. Trzeba piec je osobno.

  • Gość: [dzasti222] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Hej. dlaczego moja pavlova za każdym razem nie wychodzi biała? czy to kwestia piekarnika

  • kasiaaaa24

    Myślę, że to kwestia za wysokiej temperatury lub za długiego czasu pieczenia. Może piekarnik przekłamuje temperaturę? Próbowałabym piec na niższej.

  • 20halina

    Pavlova wytworna :-)

  • gosik2.0

    Pavlova rewelacyjna. Właśnie zrobiłam ją w wersji jesiennej. Dzięki za przepis.

  • Gość: [clawy] 91.237.136.*

    Bajka! Świąteczna wersja wyszła pyszna! Pozdrawiam i życzę Wesołych i Spokojnych Świąt :)

  • matleen

    Jaka cudowna. Zawsze chciałam upiec to ciasto, ale wydawało mi się ono zbyt skomplikowane. Twój przepis jest bardzo czytelny i chętnie z niego skorzystam. Mam nadzieję, że moja pierwsza Pavlova zasmakuje domownikom i znajomym.

    Pozdrawiam

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Świetny przepis!! Robiłam pavlovą wg niego dwukrotnie i za każdym razem beza była idealna. Krem trochę zmodyfikowałam, zamieniając mascarpone na zwykły serek homogenizowany waniliowy i też był pyszny (osobiście nie przepadam za dominującym smakiem śmietany w czystej postaci). Dodam, że deserem poczęstowałam rdzennych Nowozelandczyków, dla których pavlowa to tradycyjne ciacho bożonarodzeniowe i zajadali się nim ze smakiem;) Pozdrawiam! Anka

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci