Menu

Gotuję, bo lubię

Mikser BOSCH do wygrania

kasiaaaa24

 

 

Moi Drodzy, 

Dziś chciałabym Was zaprosić do udziału w konkursie, w którym do wygrania jest mikser marki BOSCH.

Co należy zrobić by stać się jego właścicielem?

Wystarczy odpowiedzieć na pytanie : "Jakie ciasto lub deser z wykorzystaniem letnich owoców wykonalibyście przy pomocy nowego miksera?"

Na Wasze odpowiedzi czekam do 29.06, a następnego dnia opublikuję zwycięzcę.

Odpowiedzi należy zostawiać w komentarzu pod tym wpisem (nie wymaga to logowania).

Każdy z Was może zaproponować dowolną ilość ciast i deserów. 

 

Komentarze (140)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ostra Na Słodko] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zdecydowanie byłoby tu moje ulubione sezonie letnim , kiedy to nie potrafię sobie odmówi c soczystych truskawek - delikatnie , niesamowicie puszyste i mięciutkie ucierane ciasto na kefirze.
    Z zatopionymi truskawkami , które przy każdym ugryzieniu sprawiają , że nasze kubki smakowe zaczynają wariowac!!! :))))))

    Pozdrawiam
    Sylwia
    Ostra na Słodko

  • Gość: [Pablos] *.play-internet.pl

    Sernik ze świeżymi owocami i bitą śmietaną ;) A do tego koktajl truskawkowy ;)

  • cocinera

    hmmm, jak miksować to na maxa...
    a więc ja chętnie upiekłabym puszysty biszkopt - (już widzę te ubite białeczka hmmmm) przełożony musem truskawkowym zagęszczonym budyniem i galaretką, oraz kremem z bitej śmietany i marscapone... mniammmm
    ale cóż bez boschunia ani rusz:-(((
    moja machina odmówiła posłuszeństwa...

  • oliwija

    Naj naj fajniejsze ciasto z wykorzystaniem i owoców i miksera to ciasto cioci Hani.

    Potrzebujemy spód biszkoptowy- ja z lenistwa człowieczego czeto korzystam albo z gotowego spodu albo miksuje sobie petitki z kremem czekoladowym.

    potrzeba jeszcze 2 galaretek : najlepiej żóltej lub pomarańczowej i zielonej. Trzeba je zrobić w max 3/4 proponowanej wody- szybciej sie zsiadaja i sa bardziej trwałe w cieście. Galaretki trzeba wcześniej rozrobic i zostawić do wystygniecia

    kolejne skladniki:
    - 5 jajek
    - kostka masła
    -szklanka cukru
    -5 łyżeczek żelatyny
    -owoce...... kolorowe , czerwone- tylko nie kiwi i ananas


    z masla cukru i 5 żółtek tworzymy masę, zóltka dawac po kolei aby masa sie nie zważyła.

    osobno ubijamy białka z odrobinką soli.... na sztywno

    w szklance zalewamy zimna wodą żeletyne- zimnej wody tak troszką aby żelatyna napęczniała, potem zalewamy do 3/4 zawartości szklanki gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna sie rozpuści. Po rozpuszczeniu się żelatyny wlewamy ja do masy jajeczno masłowej po łyzeczce.... Po wlaniu całej zelatyny powinna powasta masa o konsystencji rzadkiego kisielu. Na koniec wlewamy białka delikatnie mieszamy.

    Na spod ciasta (musimy wziążć tortownice lub obręcz żeby masa sie nie wylała) układamy pokrojone galaretki, owoce. Wlewamy polowe masy, znów układamy owoce i galaretki, znów masa i na koniec fantazyjne ułożenie galaretek i owoców.

    Całość wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Torcik jest delikatny i smakuje wybornie szczególnie przy takich upałach.

  • Gość: [krystyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Lody i ciasto biszkoptowe z bitą śmietana z truskawkami i galaretką

  • Gość: [greenie] *.elpos.net

    Witam, nowym mikserem ukręciłabym piękne serniko-brownie z czereśniami :)

  • paula.20.06

    Przy pomocy tego miksera zrobiłabym ,, Szybkie ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką " cynamonowypyl.blox.pl/2013/06/Szybkie-ucierane-ciasto-z-truskawkami-i-kruszonka.html

  • Gość: [demsbry] *.petrus.pl

    Pierwsze co przychodzi mi na myśl, to kruche ciasteczka z kremem napoleonka i świeżymi truskawkami i jeżynami na górze, polane sosem wiśniowym, ale to byłoby zbyt proste. Najpewniej skończyłbym robiąc tartę serową z truskawkami, ponieważ ostatnimi czasy to właśnie na tarty mam 'fazę', jak to mówi młodzież.

  • Gość: [Annak81] *.ssp.dialog.net.pl

    Aż trudno zdecydować, które ciasto zrobić. Jak się wpadnie w nałóg pieczenia to co drugi dzień było by inne ciasto. Zaczęłabym od upieczenia pysznego torta Ferrero Rocher bo rodzina się dopomina a tu przy okazji była by okazja by uczcić nowy sprzęt w kuchni- zwłaszcza, że stary już szwankuje.

  • Gość: [k_zoli] *.olsztyn.vectranet.pl

    Ja bym zrobiła PAVLOVĄ:-) mikser idealnie by się przydał do ubicia białek na bezę oraz bitej śmietany, którą bym położyła na wierzch bezy a na nią owoce : truskawki, maliny z jagodami lub borówki amerykańskie:-)

  • Gość: [Ewa] *.dynamic.chello.pl

    Drożdżówki z truskawkami
    Ciasto jogurtowe z jagodami

  • Gość: [Mania z Poznania] *.icpnet.pl

    Na pewno sernik na zimno z takim lekkim, truskawkowym musem! Ser wymieszany z ubitą śmietaną, a na górze zblendowane truskawki z galaretką. Pychota!

  • Gość: [ewas] *.dynamic.chello.pl

    wykonałabym torcik bezowo truskawkowy, składający się z czterech blatów bezy przekładanej pysznym lekkim kremem śmietankowo truskawkowym na końcu ozdobiony truskawkami, oczywiście je można zamienić na każdy inny owoc :)

  • Gość *.nie.fiberway.pl

    torcik malinowy z białą czekoladą :)

  • Gość: [marta grodecka] *.olsztyn.vectranet.pl

    rolada z kremem z truskawek i bitej śmietany, tarta z rabarbarem i kruszonką, sernik na zimno z serków homogenizowanych ze zmiksowanymi owocami :)))

  • iwonaaa6

    oj taki mikres by sie przydał na lato,wzłaszcza ze wyjerzdzam w zimne strony,mikres by mi tworzyl ciepła atmosfere,jest tyle ciast i deresów ze brakło by mi miejsca zeby je tutaj wypisac,urzywała bym go do wszystkiego i z łeską w oku teskniła za Polska

  • Gość: [Tolinka] *.adsl.inetia.pl

    Crumble z rabarbarem i truskawkami, przykryte bezą!

  • Gość: [edytka3007] *.toya.net.pl

    Hej :) co ja bym nie zrobiła gdybym miała mikser! a studenckie życie wie każdy, a więc za bardzo nie ma jak kupić miksera ;). otóż wszelakie pianki, rafaeello, ptasie mleczka i serniki na zimno dla ochłody w takie dni . Czy nawet sorbet by ukręcił ( tak mikserem, bo blendera i tak nie mam :D, a za to mikserem mam jeszcze cząstki owoców).
    i zbliża się rocznica moja i mojego chłopaka... a bardzo bym chciała mu robić tort szwarcwaldzki- ale czym tu ubić śmietane bez dobrego miksera? czy pyszny czekoladowy biszkopt. ech...
    szcześciarzowi, który otrzyma mikser już gratuluję! :)

  • Gość: [justko] 195.150.224.*

    Upiekłabym ciasto mocno czekoladowe, na nim ułożyłabym truskawki, maliny i porzeczki, a potem zalała wszystko galaretką truskawkową albo wiśniową :) proste i pyyyyyszne :)

  • dyrdymalki

    oczywiście boską bezę pavlova .. z porzeczkami, truskawkami, malinami. Mikserem ubiłabym białki bitą śmietanę :)

  • Gość: [apple-pie] *.warszawa.vectranet.pl

    sernik ociekający truskawkami i borówkami.....

  • Gość: [Mikołaj Drozd] *.static.rdi.pl

    Tiramisu z malinami :)

  • Gość: [bealia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Sernik na zimno z gotowanego mleka
    To ulubiony sernik mojego męża można go zrobić na wiele sposobów z rożnymi dodatkami. Oczywiście najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Ja ostatnio przyrządziłam go z truskawkami. Pycha. Aby go przyrządzić potrzebujemy 1,5l mleka 2 duże śmietany 18% i 7 jajek. Mleko należy zagotować i do gotującego mleka dodajemy Śmietanę pomieszana z jajami. Gotujemy to wytrącenia się serka, przecedzamy i studzimy. Teraz potrzebny nam będzie dobry mikser i kosatka margaryny oraz około 3/4 szklanki (lub szklanka jeśli ktoś lubi słodsze ciasta) cukru. Na początek ucieramy masło do białości dodajemy po łyżce gotowanego sera i cukru miksujemy na gładką masę aż do wyczerpania składników. Można dodać kilka kropli soku z cytryny lub dowolny olejek. Blachę wykładamy herbatnikami lub biszkoptami wlewamy utartą masę układamy truskawki i zalewamy 2 galaretkami już tężejącymi, chłodzimy smacznego.

  • Gość: [jagienka] *.dynamic.mm.pl

    ja bym zrobiła lekki torcik truskawkowo śmietankowy ;-) jest pyszny - przepis tutaj : sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/2013/06/lekki-torcik-truskawkowy.html

    Pozdrawiam!!!

  • Gość: [ana] *.cable.net-inotel.pl

    lekki biszkopt z przepisu mojej babci, przełożony bitą śmietaną, a do tego truskawki maliny, czereśnie i czerwona porzeczka,

  • Gość: [Juliette] *.play-internet.pl

    Kilka tygodni temu, zepsuł mi się właśnie taki prosty, ale najlepszy mikser. Miał on już 23 lata, więc w zasadzie nie się czemu dziwić :) Od tego czasu mam problemy z prostymi czynnościami , bo jeszcze nie zdarzyłam takiego zakupić. Gdybym tylko go dostała od razu zrobiłabym prawdziwą bitą śmietanę. Oprócz tego moje ulubione ciasto czekoladowe z truskawkami, albo tartę z oczekiwanymi przeze mnie malinami. Pozdrawiam

  • Gość: [ata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Podarowałabym dzieciom, żeby mogły ubijać bitą śmietanę z kremówki do wszystkich możliwych sezonowych owoców. I wtedy wreszcie mogłabym korzystać z możliwości miksera (i dzieci), a nie tylko go (je) obsługiwać... :) Pozdrawiam

  • Gość: [Monika Kamińska] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Użyłabym tego miksera do ubicia bitej śmietany do mojego deseru.
    Ciastka biszkoptowe (delicje) układam na spodzie tortownicy w luki które powstały wsypuje musli, wykładam na to dużą porcje truskawek i pokrojonego arbuza.
    Całość zalewam galaretką truskawkową. Do 4 łyżek gorącej wody wsypuję jedną łyżkę żelatyny i wlewam to do ubitej śmietany po czym wylewam na galaretkę i schładzam.
    Całość przybieram świeżymi listkami mięty. Rześki deser na upalne dni.
    Polecam

  • Gość: [Adriana] 195.150.224.*

    Ja jestem trochę tradycjonalistką i wszystko staram się wykonywać ręcznie - za pomocą trzepaczki, bo zwyczajnie nie mam dobrego miksera :)

    Ciasto z letnimi owocami, które bym z jego pomocą wykonała to byłoby na pewno ciasto jogurtowo-maślankowe, które już robiłam z morelami, rabarbarem i truskawkami, a kolejce czekają jagody, maliny, jeżyny :)

    Przepis znajduje się tutaj - poracoszjesc.blogspot.com/2013/06/ciasto-jogurtowo-maslankowe-z-owocami.html

  • Gość: [agutek] *.dynamic.mm.pl

    Ja ukręciłabym moje ulubione delikatne ciasto piaskowe z jagodami:) Pychotka, posypane cukrem pudrem:)

  • Gość: [eve] *.hsd1.il.comcast.net

    krecilabym i miksowala, miksowala i krecila :P ...ciasto na puszysty sernik z morelami!

  • Gość: [kasiks] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    1)Letnie ciasto z truskawkami i mascapone:
    chiliiczekolada.jogger.pl/2010/06/09/letnie-ciasto-z-truskawkami-i-mascarpone/

    2)Tort czekoladowy z malinami:
    chiliiczekolada.jogger.pl/2010/09/24/tort-czekoladowy-z-malinami/

    i oczywiście Twój "Wiosenny Sernik Truskawkowo Rabarbarowy":
    gotowaniecieszy.blox.pl/2013/06/Wiosenny-sernik-truskawkowo-rabarbarowy.html

  • Gość: [paulagotuje] *.itcomp.pl

    Cześć Kasiu! :) Ostatnio miksera używam nagminnie i właściwie nie powinnam go w ogóle chować :) Co bym wykonała przy pomocy miksera? Ano na przykład to: kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2013/06/19/budyniowe-ciasto-z-rabarbarem/ i to kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2013/06/10/bita-smietana-z-truskawkami-na-kruchym-ciescie/ i to kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2013/06/22/deser-borowki-mascarpone/ :) Pozdrawiam gorąco!

  • Gość: [beatawg] *.lublin.hypnet.pl

    ja bym zrobila przepyszne tiramisu z malinami z Twojego przepisu gotowaniecieszy.blox.pl/2011/08/Malinowe-Tiramisu.html
    Nie ma lepszej wersji!:)

  • Gość *.109.242.155.tellas.gr


    300 g maki
    250 g cukru pudru
    250 g margaryna
    4 jajek
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kg śliwek węgierek
    1/2 kg malin
    2 duże jabłka
    2 łyżki cukru kryształ
    Śliwki umyć i osuszyć .
    Stopić margarynę i ostudzić.
    Jajka utrzeć cukier zmiksować, wlewać stopniowo margarynę. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto.
    Na wierzchu ciasta gęsto poukładać śliwki, maliny i jabłka pokrojone w cienkie plasterki, posypać dużą ilością cukru.
    Ciasto piec jedną godzinę w temp.peraturze 180 stopni przez 1 godzinę.
    Po wyjęciu ciasta z piekarnika i wystudzeniu poprószyć ciasto cukrem pudrem.

    Temperatura piekarnika : 180oC

    Czas pieczenia: 60 minut

  • dusiowaa

    Zdecydowanie chodzi za mną pavlova z truskawkami z bitą śmietaną i ozdobiona listkami mięty :) Niebo w gębie! A dobry mikser do ubijania białek to podstawa

  • Gość: [Monika Satur] *.dyn.optonline.net

    Ciasto do gory nogami z truskawkami i rabarbarem !!!! Mikser do niego bylby w sam raz !

  • Gość: [ashiva] *.adsl.inetia.pl

    aromatyczne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, mam problemy z wyrabianiem drożdżowego ciasta ręcznie i myślę, że ten mikser pomógłby mi w tym :) ashiva@interia.pl

  • Gość: [Dorota P] *.adsl.inetia.pl

    Ja zrobiłabym deser.
    Truskawki zapiekane w koglu moglu . Z 5 żółtek i cukru utarłabym tym mikserem kogel mogel.Koglem moglem zalałabym truskawki w naczyniu żaroodpornym i zapiekła w piekarniku 190*C ok 15 min.
    Albo podobny deser tylko na zimno -utarty kogel mogel z truskawkami i na to bita śmietana i wszystko polane sosem czekoladowym -pycha !!!!
    Pozdrawiam
    pijanowska-dorota@wp.pl

  • Gość: [My man kitchen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zdecydowanie powstałby sernik bo je uwielbiam.
    Bardzo kremowa, waniliowa masa serowa na migdałowym spodzie, poprzetykana z góry musem z czereśni. Całość udekorowana toną świeżych owoców oprószonych cukrem pudrem. Oj tak, taki mi się marzy. :)

  • Gość: [justyś] *.lublin.mm.pl

    zrobiłabym ciasto ze śliwkami z przepisu babci! jest to jedno z niewielu ciast, które mi zawsze wychodzą!;) i po prostu je uwielbiam! poza tym przeprowadzam się do narzeczonego niebawem i mikser przydałby mi się, żebym mogła jemu piec! bo nic tak nie cieszy jak gotowanie dla innych! ;) pozdrawiam! ;)

  • Gość: [Agata K.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłabym bezę Pavlova z bitą śmietaną i ogromną ilością truskawek!

  • Gość: [martoja] *.adsl.inetia.pl

    Pyszny aksamitny sernik mascarpone na spodzie z czekolady mlecznej i deserowej, pokryty od góry galaretką pełną zatopionych w niej owoców leśnych lub brzoskwiń ;)

  • Gość: [shiba] 81.219.189.*

    Zrobiłabym torcik malinowy z białą czekoladą udekorowany bitą śmietaną:)

  • Gość *.zary.vectranet.pl

    Witam ja przygotowałabym sernik na zimno z poziomkami.

  • Gość: [adabellqa] *.warszawa.vectranet.pl

    Oczywiście moją ulubioną białą Pavlovą :) którą robiłam jakiś czas temu...a oto efekt :)
    www.facebook.com/media/set/?set=a.611698165524285.1073741830.550256761668426&type=1

  • Gość: [Proud_Mary] *.lublin.mm.pl

    Byłby to torcik leśna polana z blogu addiopomidory. Robiłam go w tamtym roku dla chłopaka na urodziny, wyszedł ekstra! Dekorację wykonałąm identyczną. Szkoda tylko że tak szybko się skończył:( Tutaj link do przepisu: addiopomidory.blogspot.com/2010/07/torcik-lesna-polana-dla-anny.html :)

  • Gość: [ladylaura] 90.170.94.*

    Koniecznie coś z malinami,myślę ,ze sernik z malinami na spodzie z brownie ,pyszota,pozdrawiam.

  • Gość: [Proud_Mary] *.lublin.mm.pl

    Sernikowe trifle z truskawkami! To musi być pyszne! Link: addiopomidory.blogspot.com/2013/06/sernikowe-trifle-z-truskawkami.html

  • Gość: [leonkot] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    od dawna mam ochotę zrobić Pavlovą pyszna chrupiąca beza, waniliowa bita śmietana o ro tego masa pysznych truskawek, malin i jagód, polana odrobiną sosu truskawkowego :)

  • Gość: [Paaulitka] *.7-1.cable.virginmedia.com

    Dlatego, ze wlasnie zrobilam ciacho napisze przepis:D

    Wszyscy znajomi wariuja gdy slysza, ze na moim stole pojawi sie ciasto z musem czekoladowym i swiezymi owocami:D Jeszcze nigdy te ciasto nie stalo w mojej lodowce dluzej jak dobe!

    A oto przepis:

    Ciasto sklada sie z 3 warstw-jest bardzo latwe i przygotowanie zajmuje okolo 2 godzin.
    Skladniki sa wyliczone na okragla blaszke

    Skladniki:
    400g czekolady nutella,
    230g krakersow(byle nie byly solone)
    800ml smietanki kremowki
    galaretka
    4 jaja
    200g czekolady gorzkiej

    Przygotpwanie:

    pierwsza(dolna) warstwa:
    Krakersy zblendowac w blenderze, nastepnie wsypac do miski i zalac wczesniej rozpuszczona w kapieli wodnej nutella. Wymieszac i wylac na blaszke.

    druga warstwa:
    Ubic 500 ml smietanki kremowki i wymieszac z zastygnieta galaretka. Wymieszac i wylac na dolna warstwe na blaszke.

    trzecia(gorna) warstwa:
    Czekolade gorzka rozpuscic w kapieli wodnej. Odzielic zoltka od bialek, bialka ubic, a zoltka wymieszac z ostudzona rozpuszczona czekolada. Ubic 300ml smietanki. Wymieszana wczesniej czakolade z zoltkami wymieszac nastepnie(mikserem) ze smietanka ubita, poczym przlozyc do misy ubite bialka i delikatnie wymieszac drewniana lyzka. Ubity mus wylac na blaszke jako ostatnia warstwe.

    Najwazniejsze co nadaje wygla i smak calemu ciachu to owoce. Na gore ukladamy kolorowe letnie owoce, ja z regoly uzywam do dekoracji malin, borowek, truskawek i winogron. Efekt mozna zobaczyc na moim blogu:)

    Po 3 godzinnym schodzeniu w lodowce mozna konsumowac.

    Zycze smacznego

    Paula
    szycieidecoupage.blogspot.co.uk/

  • Gość: [Mariola_l] *.chi.clearwire-wmx.net

    Jesli wygralabym mikser BOSCH to ofiarowalabym go mojej mlodszej siostrze Marcie, ktora jest ogromnym fanem pani strony....Ona juz chyba opiekla prawie kazdy placek z pani strony i wszystkie zniknely ze stolu w tempie ekspresowym :-) Goscie pytaja sie skad ona ma takie przepisy......
    Za kadym razem kiedy z nia rozmawiam, opowiada mi jakie pysznosci dzisiaj piekla i robi mi takiego smaka ze ja ( ktora nie umie zabardzo piec i gotowac) sama zabieram sie to pieczenia ciast i odziwo nawet mi wychodzi........
    Przepisy sa w miare latwe a efekty koncowe........widac po tym jak po wyjsciu gosci z domu, nawet nie zostanie sie jeden kawalek smakolyku zeby na spokojnie zjesc sobie wieczorem. Gratuluje strony i serdecznie pozdrawiam !!!

  • Gość: [michalina.COLCINELLE] *.cust.telenor.se

    ZROBIŁABYM TORCIK SEROWO-MALINOWY... tak lubię robić ciasta a nie mam nawet czym.. robie tylko u mammy w domu jak jestem...

    @: michalinacolcina@gmail.com

  • Gość: [Janika] *.402.gwa.telkab.pl

    Klasyk : biszkopt przełożony bitą śmietaną plus truskawki na górze zalane galaretką .

  • Gość: [kati] *.dynamic.chello.pl

    Najprostsze i najbardziej kojarzące się z latem - tarta z truskawkami, jagodami i malinami!

  • Gość: [sylwiaamk] 91.218.156.*

    Ptasie mleczko z musem truskawkowym :)

  • iwonakonieczna

    Hmmm. Od dłuższego czasu chodzi za mną tarta. Myślę, że nowy mikser sprawdził by się doskonale. Tarta z czerwonej porzeczki na upalne podwieczorki z dodatkiem bitej śmietany to jeden z moich cudów natury, żeby nie powiedzieć cudów świata. Uwielbiam smak po kwaskowej porzeczki i orzeźwienia jakie przynosi jej spożywanie :)

  • Gość: [kkamilka7] *.play-internet.pl

    Tiramisu truskawkowe - pychota

  • Gość: [Beata] 195.116.41.*

    Lody...:) truskawkowe, poziomkowe, jagodowe albo malinowe, zrobione własnoręcznie, w ilości wielkiej miski...;)

  • Gość: [joolianka] *.internetdsl.tpnet.pl

    ojej, opcji jest wiele :) Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to ptasie mleczko truskawkowo waniliowe w gorzkiej czekoladzie :) Ubiłabym ricottę z kremówką, połączyła w połowie z musem ze świeżych truskawek , syropem z agawy i żelatyną, do drugiej części ziarenka wanilii , odrobina rumu :) Obie części w odstępie 15 minutowym wylałabym na prostokątną blaszkę, a po 2-3 godzinach w lodówce powycinała foremką serduszka i włożyła na 1,5 h do zamrażalki. Po tym czasie , każde z osobna poczęstowałabym rozpuszczoną i przestudzoną , gorzką czekoladą.
    Ach ! przydałby się taki mikser !

  • Gość: [Mikołaj Drozd] *.static.rdi.pl

    babeczki z truskawkami i kremem :)

  • Gość: [bealia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Waniliowe muffinki z białą czekoladą i malinami

    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    120g cukru
    150 g waniliowego serka homogenizowanego
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    tabliczka białej czekolady
    150-200g malin
    Mieszamy składniki suche czyli: mąkę, proszek,cukier i posiekaną czekoladę
    w drugiej misce mieszamy tz."mokre" składniki czyli: jajka,olej, serek
    Następnie łączymy składniki mokre i suche(i tu przyda się mikser) i dodajemy maliny,
    Przekładamy do formy na muffiny i pieczemy w temp 180 C około 20-15 min

  • Gość: [Edyta] *.centertel.pl

    rolada biszkoptowa z truskawkami i galaretką

  • Gość: [AnnaA-G] *.olsztyn.vectranet.pl

    Gdybym miała mikser tej dobrej marki i o takiej mocy wykonałabym wiele pysznych ciast i deserów np. voyagedegustacje.blogspot.com/2013/06/lodowe-ciasto-waniliowe.html. Oraz gofrów z bitą śmietaną i owocami, które zawsze przypominają mi Belgię i Paryż

  • Gość: [Kamka] *.dynamic.mm.pl

    Jak na razie moje studenckie życie toczy się z trzepaczką w ręku, więc upiekłabym chyba wszystkie ciasta tego świata i założyłabym wreszcie bloga kulinarnego (który nie musiałby się nazywać w stylu "nie-mam-miksera-sorry.blox.pl") . Mikser otworzyłby przede mną cały "piekarnik" możliwości. Mój chłopak kochałby mnie jeszcze bardziej, bo wreszcie miałby pulchniutki biszkopcik z galaretką, a ja byłabym szczęśliwa jedząc po śniadaniu beziki. Tak, moje kubki smakowe byłyby wiecznie uśmiechnięte, a spodnie pewnie zrobiłyby się przyciasne. A jak zostałabym już mistrzem biszkopta - duma Babci byłaby czymś nieocenionym!
    Kamka
    swinkapepcia@gmail.com

  • Gość: [zosiakedzierska@gmail.com] *.lublin.mm.pl

    oj z przyjemnością przygotowałabym idealny deser na upalne dni czyli tort lodowy z truskawkami lub jagodami...deser jest prosty i nie wymagający spędzania długich chwil w kuchni w czasie gdy pogoda kusi,a do jego przygotowania wystarczy dobrze ubita śmietana, bezy i owoce oraz oczywiście dostęp do zamrażalnika aby po pewnym czasie móc rozkoszować się smakiem owoców w towarzystwie dobrze zmrożonych dodatków

  • alinkawyka

    sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z lekkim kremem śmietanowo-advokatowym i musem truskawkowym:)

  • Gość: [whiness] *.superkabel.de

    *oj, przepraszam - proszę nie akceptować poprzedniego komentarza, nie ma w nim owoców letnich.

    Za to zrobiłabym semifreddo z sosem truskawkowym. Trochę nietypowe, bo z samego mascarpone, jednak to sprawia, że nabiera ono niezwykle delikatnego, kremowego smaku. Poezja!

    Krem:
    - 3 żółtka
    - 1 białko
    - 250g mascarpone
    - 50 g ciemnego kakao
    - 70g cukru pudru
    - garść truskawek
    - 3 łyżki amaretto

    Sos:
    - 200g truskawek
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 50ml soku syropu truskawkowego
    - 100ml likieru amaretto
    - czubata łyżeczka kakao

    Żółtka ubić z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodać mascarpone. Gdy składniki się połączą, dodać kakao i amaretto, zmiksować na mniejszych obrotach. W osobnym naczyniu ubić białko, a następnie delikatnie połączyć je z kremem mascarpone, dodać pokrojone truskawki i wymieszać całość łyżką. Masę przełożyć do pojemnika i odłożyć do zamrażarki na co najmniej 3-4 godziny.

    Sos należy zrobić co najmniej godzinę przed podaniem - truskawki podgrzewać w rondelku do zagotowania. Delikatne rozdrobnić, mieszając. Dodać amaretto, mąkę rozpuszczoną w syropie oraz kakao i gotować wszystko przez chwilę na małym ogniu, cały czas miesząc aż sos lekko zgęstnieje. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.

    Krem wyjąć z zamrażarki kilka minut przed podaniem, podzielić na porcje udekorować musem wiśniowym.

  • Gość: [justko] 195.150.224.*

    W ramach deseru mogłabym też zrobić sałatkę z arbuzem, serem feta i oliwkami :)

  • Gość: [Kasia D] *.bb.sky.com

    Ostatnio ogladalam animowanego 'Jasia Fasole' i pierwsze co nasunelo mi sie na slowo 'mikser', to scena z bohaterem, jak probuje zrobic piane do kapieli, scierajac mydlo na tarce i mikserem ubijajac wode. Pomyslowosc i zaradnosc Jasia w kazdej sytuacji powalajaca :-) Usmialam sie wyobrazajac siebie sama jak stoje w desperacji krecac wode mikserem. Nowym mikserem oczywiscie takich rzeczy bym nie robila, chociaz porzadna kapiel to taki deser dla zmeczonego ciala. Zrobilabym za to pierwsze w zyciu bezy.

  • Gość: [nommi_bip] *.ssp.dialog.net.pl

    zdecydowanie wiśniowe semifreddo wiśniowe z dodatkiem białego wina musującego !

  • Gość: [Maciek] *.warszawa.vectranet.pl

    Cześć! Oczywiście teraz jest taki czas w roku, że grzechem byłoby proponować ciasto, które nie zawiera truskawek bądź rabarbaru. Ja również nie będę się nikomu narażał :) Moja propozycja to prosta tarta z truskawkami na kruchym cieście. Do kruchego ciasta dodałbym sok z cytryny aby podkreślić jego smak. Mikser idealnie przydałby się do przygotowania kremu z serka mascarpone oraz śmietanki. Na upieczone w okrągłej blaszce do tarty oraz schłodzone ciasto kruche wykładamy krem a na górę finezyjnie poukładane truskawki, kilka na środku nawet z szypułkami. Idealne połączenie smaków:) Pycha!

  • kozakowna

    Myólę że jednym z ciast było by ciasto mus czyli delikatny spód z ciasta "pate sable breton" następnie mus z białej czekolady a następnie mus z truskawek i delikatna dekoracja z trustawek i czekolady hmmm,pyszności

  • Gość: [ula10p] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Okres letni oznacza dla mnie dużo pieczenia i nie tylko. Już za niedługo moje urodziny, a tuż za nimi urodziny mojej mamy, w związku z tymi okolicznościami upiekłabym torcik bezikowo-kawowy( mama uwielbia kawę ) z dodatkiem świeżych jeżyn( z Radawy ). Dlatego przydałby mi się mały mechaniczny pomocnik :).

  • Gość: [Karolina] *.xdsl.centertel.pl

    Przygotowałabym pyszną tartę z porzeczkami, budyniem i lekką pianką, oczywiście podane na ciepło i do tego obowiązkowo lody ! W tamtym roku się tym rozkoszowałam wiele razy, PYCHA ;)

  • Gość: [Karolina] *.xdsl.centertel.pl

    świetnym deserem z letnimi owocami jest truskawkowe tiramisu. Delikatne, rozpływające sie w ustach i nie zapychające, po pprstu świetne na te gorące letnie dni ;)

  • Gość: [ralpheek] *.kamiennagora.vectranet.pl

    a więc zaproponuję: ucierane maślankowe z owocami lata z białą lub ciemną czekoladą (w zależności od owoców) z bitą śmietaną i warstwą pokruszonej bezy!!!

  • Gość *.wejherowo.vectranet.pl

    Nowym mikserem Bosch zrobiłabym białą Pavlowę z truskawkami. Jest to ulubiony deser mojego męża. Już widzę jego zachwyt, kiedy próbuje pierwszy kęs. I ta miłość w oczach...bezcenna...

  • elbe1990

    Co ja bym ukręciła mmmm... ,mam nadzieję, że nie palca:). Ale w czasie letnim jest tyle pyszności, że trudno mi wybrać, ale może skusiła bym się mhh, na cudowny torcik biszkoptowy przekładany delikatnym kremem w róznych smakach: jedna warstwa poziomkowa, druga jagodowa a na góre ukoronowaniem byłyby pszepyszne truskaweczki których w żaden sposób nie można pomnąć w okresie letnik.

  • Gość: [zosiakedzierska@gmail.com] *.lublin.mm.pl

    letnie owoce, to poza najbardziej aktualnie występującymi truskawkami, także maliny...a te są niezwykle wdzięczne do tego, aby zrobić z nich pyszny, orzeźwiający sorbet. Wystarczy koszyczek malin zmiksować z odrobiną cukru i sokiem z cytryny, opcjonalnie dodając do tego listki świeżej mięty jeśli ktoś lubi, i wstawić do zamrażalnika na ok 3 godziny co jakiś czas miksując zamarzający sorbet aby nie miał grudek lodu w sobie. Po 3 godzinach letni deser jest gotowy aby rozkoszować się nim w słoneczny, upalny dzień bez większego nakładu pracy zwłaszcza jak ma się dobry mikser to czysta przyjemność ;)

  • emka_900

    Bardzo chętnie zrobiłabym tym cudeńkiem tort urodzinowy dla mojego synka. Delikatne biszkopty(jasny i kakaowy) na białkach (bez proszku do pieczenia)- wymagają solidnego ubicia. Masa do przełożenia- budyń waniliowy na mleku sojowym utarty z margaryną roślinną (syn jest alergikiem, dlatego te udziwnienia). Do budyniu dodałabym rozdrobnione maliny i jagody. Na wierzch tortu- oczywiście maliny, jagody, czereśnie, poziomki- skąpane w truskawkowej galaretce :) mniam!

  • monia.cz.88

    Obecnie używam mikser, który pożyczam co jakiś czas od rodziców. I kiedy w końcu zbieram się, żeby im go zawieźć, to w drodze powrotnej do domu już mam kolejną wizję, co by tu upichcić, ale mikser już wywieziony i znowu trzeba po niego jechać. Ale gdybym miała swój własny mikser, to nie musiałabym się ograniczać, tylko mogłabym szaleć do woli.
    A na pierwszy ogień poszłyby moje pierwsze w życiu BEZY. Nigdy ich nie piekłam, ale już baardzo długo się przymierzam i mam nadzieję, że będę miała w końcu okazję!

  • Gość: [Anna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Moj mikser niedawno sie zepsuł wiec jak najbardziej przydałby mi sie nowy; a ciastem które jako pierwsze wykonalabym z jego pomoca to; sernik jagodowy na ciasteczkowym spodzie.Bardzo go lubię, smakuje naprawde wybornie, a sezon borówkowy tuz , tuz...
    agawa7903@poczta.onet.pl

  • Gość: [inka] *.ip.netia.com.pl

    KAKAOWO-KAWOWY KOGIEL-MOGIEL

    valium5@wp.pl

  • malgosiakapi

    Ponieważ sezon owocowy się już zaczął a mój syn i rodzina go bardzo lubią w minioną niedzielę (chociaż było bardzo gorąco) poszliśmy do lasu na jagody.
    Wspólnie zrobiliśmy muffinki, ale nie tylko z jagodami. Wśród nich znalazły się także truskawki, czereśnie z naszego małego sadu, poziomki z lasu.
    Poniżej przepis na muffinki:
    Masło 125 g roztopić i dodać 130g cukru i cukru waniliowego - 1 opakowanie. Zmiksować. Dodać mleko 120 ml i 2 jajka i ubić mikserem (najlepiej oczywiście nowym marki BOSCH).
    350g mąki, 1/4 łyżeczkę soli,oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wymieszać.
    Wymieszać delikatnie mąkę, oraz zmiksowane wcześniej produkty.
    Ciasto przedkładać do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami w połowie. Wkładać owoce a następnie znowu ciasto.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 20 minut.
    Ja podałam muffinki z lodami, które syn zrobił, a także z ubitą śmietaną - niestety nie był to mikser BOSCHA. Ozdobiłam talerze sokiem malinowym (z poprzedniego roku) i listkami mięty.
    Gorąco polecam.
    Smacznego.

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu ja najchętniej przygotowałąbym sernik na zimno z czarnymi porzeczkami ...to smak, na który czekam cały rok:) zasyłam buziaki
    Jola Szyndlarewicz
    jolantamarel@wp.pl

  • Gość: [adabellqa] *.warszawa.vectranet.pl

    Oczywiście jak większość PAVLOVA z borówkami, truskawkami i pysznym sosem malinowym...mmmm
    tak wygląda w moim wykonaniu...
    www.facebook.com/media/set/?set=a.611698165524285.1073741830.550256761668426&type=1

  • Gość: [Crispy Biscuits] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jedne z moich ulubionych letnich deserów, to mus z białej czekolady podany ze świeżymi truskawkami i jagodami. Pozostając przy musie z białej czekolady - świetnie sprawdza się, jako wypełnienie czekoladowych tartaletek, do których dodaję też jagody. W upalne dni za pomocą miksera przygotowuję mrożony jogurt ma bazie jogurtu naturalnego, który miksuję z truskawkami, podaję go ze świeżymi owocami. Jeśli latem przygotowuję tort, wybieram White Opera Cake, na którym układam truskawki razem z grubymi wiórkami białej czekolady. Mikser przydałby mi się również do ukręcenia jogurtowej babki z malinami. Letnie owoce naprawdę inspirują w kuchni :)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • iskiereczka84

    Zrobiłabym po raz kolejny Ciasto z truskawkami i truskawkową budyniową pianką. Przepis w linku .
    mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-truskawkami-i-truskawkowa.html

  • iskiereczka84

    Jeszcze bym zrobiła i poleciła ciasto które rozeszło się w ciągu godziny czyli ciasto z masą truskawkową. Owoce można w sezonie zamienić na maliny jagody poziomki. mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-masa-truskawkowa.html

  • iskiereczka84

    I na koniec jeszcze warto upiec leciutkie ciasto z kremem owocami i galaretką. Na blogu z truskawkami ale równie dobrze można z innymi sezonowymi owocami. mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/05/biszkopt-z-kremem-i-truskawkami.html

  • Gość: [Justyna 21] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sernik Gotowany na zimno z truskawkami ! Moja coroczna klasyka :)

  • Gość: [Katarzyna] *.iitd.pan.wroc.pl

    Idealny deser na lato przy użyciu miksera marki Bosch - wkładamy do pucharka warstwami kolejno: jogurt grecki zmiksowane mikserem owoce sezonowe, pokruszone ciasteczka Amaretto i kolejne warstwy. Chłodzimy i zajadamy :)

  • Gość: [Katarzyna] *.iitd.pan.wroc.pl

    Deser na ciepło i na zimno;) - miksujemy mikserem marki Bosch dowolne owoce sezonowe, np. truskawki, dodajemy np. malin i jagód. Przykrywamy warstwą kruszonki (ukręconej oczywiście mikserem marki Bosch) i wkładamy na 20min. do nagrzanego piekarnika. Podajemy z ulubionymi lodami. Pysznosci...

  • Gość: [kolorowa.pl] *.tom-net.pl

    Przeczytałam twój ostatni wpis i jestem wręcz zauroczona tym deserem - Pavlova to deser który chciałabym zrobić nowym mikserem.: ) Zwłaszcza, że ta beza jest kapryśna.: D Użyła bym do niego jagód, lub borówek.: )
    Kusi mnie też twój sernik truskawkowo rabarbarowy : ) Upiekła bym go na taką niezwykłą okazje 20 rocznicy ślubu moich rodziców.: D

  • jolantaszyndlarewicz

    Mi niestety w mikserze wybuchł kondensator ....było mnóstwo dymu i smrodu:) .... a później śmiechu co niemiara ...bo ponoć minę miałąm zabójczą .... jak już będę miała nowy mikser to na pewno zrobię (oprócz wcześiej wspomnianego sernika na zimno) bezy, beziki, bezunie ... a później będe je zajadac samodzielnie i w różnych ciastach i deserach:). Bezy będa malutkie i posypane po wierzchu mieloną kawą, bo takie najbardziej utkwiły mi w pamięci, takie kupował nam Dziadzius w piekarni:)
    Buziaki
    jolantamarel@wp.pl

  • Gość: [Też Kasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ja zdecydowanie, przy użyciu mojego:) nowego miksera przygotowałabym flan hiszpański na solonym karmelu z pysznym sosem poziomkowym z owoców z własnego ogródka. Najpierw zajęłabym się zrobieniem słonego karmelu ze szkl kremówki, 100gr masła, 3/4szkl cukru, pół łyżeczki soli morskiej i kapki wody. Karmel po zagotowaniu starannie ubiłabym mikserem na gładką masę następnie przelewając do żaroodpornej formy. Potem starannie ubiłabym przy pomocy miksera litr mleka, 8 jaj i 8 łyżek cukru wylewając masę na przygotowaną wcześniej formę z solonym karmelem. Należy ją piec w temp 140 st w kąpieli wodnej ok półtorej godziny. Gdy wystygnie polewamy sosem ze zmiksowanych poziomek z cukrem pudrem....smacznego! 13pinokio13@wp.pl

  • Gość: [Annabel74] *.dip0.t-ipconnect.de

    A ja zrobiłabym bardzo proste ciasto, na które nadają się świetnie każde owoce. Aczkolwiek najlepiej smakuje z rabarbarem i truskawkami. Potrzebujemy:
    4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 szklanka oleju.
    Miksujemy wszystkie składniki, na ciasto kładziemy owoce a wierzch posypujemy kruszonką. Pyyyycha!!!

  • Gość: [Emilia.B] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pierwszy deser, o którym pomyślałam, który wymagałby ode mnie użycia nowego miksera a do tego wywołał falę radości w domu - LODY! Prawdziwe, domowe... Ileż razy rodzice wspominają o lodach jedzonych na ich pierwszych randkach, prawdziwych, śmietanowo - jajecznych, waniliowych lub pachnących świeżymi owocami, takich jakich już niemalże dostać nie można. Mimo braku profesjonalnej maszynki do lodów, konieczności wybrudzenia stosów misek oraz stróżowania z mikserem przy zamrażarce przez kilka dobrych godzin, efekt pracy jest 100% rekompensatą. A do tego rodzice po 30 latach małżeństwa wciąż mają słabość do tych mrożonych słodkości :)
    P.S.
    Nadchodzi Ich 31sza rocznica, z nowym Boschem mogłabym zaprosić rodziców na randkę z przeszłości!

  • Gość: [ewa39-39@o2.pl] *.adsl.inetia.pl

    sernik na zimno ,na wierzchu truskawki ubite z dodatkiem zelatyny lub galaretki,na wierzchu kleksy z bitej smietany,dekoracja nadal truskawki

  • Gość: [zosiakedzierska@gmail.com] *.lublin.mm.pl

    letni deser z owocami to ptasie mleczko, którego ubicie przy pomocy TAKIEGO miksera to czysta przyjemność, a przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy ubić piankę z mleka skondensowanego z dowolną owocową rozpuszczoną i ostudzoną galaretką, (można zrobić kilka smaków), przelać do szklanego naczynia bądź małych szklaneczek (jeśli jest więcej smaków to należy najpierw schłodzić jeden aby zastygł a następnie wlać kolejny) dołożyć ulubione owoce - najlepiej miękkie jak truskawki, maliny, poziomki czy jagody i cieszyć się chłodną delikatnością w letni dzień ;)

  • Gość: [pixelka] *.stalowa.pilicka.pl

    Zrobiłabym jakiekolwiek ciasto - wszystkie ciasta są pyszne

  • Gość: [Agusia] *.interkar.pl

    Ciastorcik na lato - bez jaj, bez pieczenia, za to z dowolnymi ulubionymi owocami. Prosty i pięknie się prezentujący :D przepis własny (kombinacja :))

    Spód:
    290g sucharków
    350g nutelii

    suchary pokruszyć blenderem na piasek, wymieszać dokładnie z nutellą, wylepić dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

    Masa:
    500g kremówki
    500g serków homo waniliowych (lub owocowych)
    1op. galaretki malinowej + szklanka wrzątku
    4 łyżki cukru pudru

    Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, ostawiamy do wystygnięcia (nie do lodówki!)

    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną za pomocą miksera BOSCH :) pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wmieszać łyżką delikatnie serki. Wystudzoną galaretkę wlewać powoli do masy, miksując na najniższych obrotach do połączenia się składników.

    Masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy, ostawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

    Ponadto:

    Truskawki, czereśnie i listki mięty do dekoracji - można oczywiście dać inne, ulubione owoce :D

    Owoce wykładamy dopiero kiedy masa śmietanowo-serowa stężeje w lodówe.

    truskawki kroimy w plasterki, czereśnie na pół i pozbywamy się pestek - kilka czereśni można zostawić z pestką i ogonkiem do dekoracji). Obkładamy schłodzone ciasto gęsto, plasterek przy plasterku - u mnie prawie dwie warstwy - ciasto jest słodkie więc polecam dać dużo owoców aby tę słodycz przełamać.

    przechowywać w lodówce.

    Smacznego!

    imageshack.com/scaled/large/23/v5sk.jpg

  • Gość: [Klaudia] *.netcominternet.pl

    Witam Cię Droga Kasiu! ;) Gdybym wygrała mikser marzeń przede wszystkim piekłabym biszkopty z galaretką i truskawkami/ jagodami/ malinami, przeróżne tarty i moje ulubione ciasto maślankowe z kruszonką i rabarbarem/truskawkami, oraz sernik z sokiem malinowym. Przy okazji mój ukochany puzel ma za niedługo urodzinki i sprawiłabym mu przyjemność pięknym torcikiem z wiśniami. Pozdrawiam!

  • Gość: [Kuchnia szeroko otwarta] *.ip.netia.com.pl

    Mój stary mikser ręczny właśnie odmówił posłuszeństwa, więc nowy bardzo ułatwiłby mi pracę w kuchni przy pieczeniu ciast i robieniu deserów :)
    Z jego pomocą mogłabym przygotować moje ulubione słodkości z letnimi owocami. Na pierwszy rzut poszedłby tort śmietanowy z truskawkami, pyszny i rozpływający się w ustach :)
    Składniki:
    Biszkopt:
    6 dużych jajek
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta soli
    Poncz:
    125 ml wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki wódki
    Krem śmietanowy:
    600 ml śmietany 30 %
    250 g sera mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 opakowania śmietan fix
    Dodatkowo:
    1 kg truskawek
    250 g dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
    50 g gorzkiej czekolady

    Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę (28 cm) wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
    Krem śmietanowy:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone i ekstrakt z wanilii. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.
    Poncz: Składniki ponczu połączyć, wieszając do rozpuszczenia.
    Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć ponczem i wysmarować cienką warstwą dżemu. Poukładać oczyszczone i pokrojone na połówki truskawki. Na truskawki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym i nasączyć go ponczem, wysmarować dżemem, ułożyć truskawki i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu. Na wierzch tortu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin.

    Dużo w nim miksowania, więc nowy mikser stanąłby przed prawdziwie trudnym zadaniem :)
    olusia23@poczta.onet.pl

  • Gość: [Kuchnia szeroko otwarta] *.ip.netia.com.pl

    Mikser niezawodny byłby także przy przygotowaniu ulubionych placuszków mojego synka - na serku mascarpone z truskawkami i bitą śmietaną:
    Placuszki:
    250 g sera mascarpone
    2 duże jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    5 łyżek mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
    1 łyżka soku z pomarańczy
    2 łyżki śmietany kremówki
    1 łyżka oleju (do smażenia)
    Dodatkowo:
    200 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka cukru pudru
    300 g truskawek

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser mascarpone i krótko zmiksować. Dodać sok z pomarańczy, kremówkę i skórkę startą z pomarańczy. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do reszty składników. Krótko zmiksować. Dobrze rozgrzaną patelnię teflonową nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Smażyć małe placuszki z obu stron na rumiano. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Truskawki oczyścić i pokroić na połówki. Placuszki podawać z bitą śmietaną i truskawkami.

    olusia23@poczta.onet.pl

  • Gość: [Kuchnia szeroko otwarta] *.ip.netia.com.pl

    Dla męża przygotowałabym pyszny, warstwowy deser w pucharkach z biszkoptami, budyniem i truskawkami :)
    Składniki:
    100 g okrągłych biszkoptów
    1 budyń śmietankowy bez cukru (na 500 ml mleka)
    350 ml mleka
    2 1/2 łyżki cukru
    200 ml jogurtu naturalnego greckiego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    400 g truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    świeża mięta (do dekoracji)

    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu na 350 ml mleka z dodatkiem 2 1/2 łyżki cukru. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z jogurtem i ekstraktem z wanilii. Truskawki umyć, oczyścić i wysuszyć. Zmiksować z dwoma łyżkami cukru pudru. W pucharkach (lub szklankach) układać warstwami biszkopty, krem budyniowy i mus truskawkowy, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru udekorować truskawkami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem.

    olusia23@poczta.onet.pl

  • Gość: [Kuchnia szeroko otwarta] *.ip.netia.com.pl

    A i dzięki mikserowi zadowolona byłaby także teściowa ;) która uwielbia moje ekspresowe ciasto z jagodami :)
    Składniki:
    6 dużych jajek
    1 1/2 szklanki cukru*
    3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    2 3/4 szklanki mąki tortowej*
    1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju*
    1 szklanka jagód (mogą być mrożone)*

    *szklanka - 250 ml
    Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i łyżkę octu lub soku z cytryny. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż jajka zaczną bieleć. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec miksowania wlać olej. Ciasto przelać do blaszki (36x25), wierzch ciasta posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 50 minut do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć grzałkę na góra-dół, aby ciasto się zarumieniło. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    olusia23@poczta.onet.pl

  • Gość: [Kuchnia szeroko otwarta] *.ip.netia.com.pl

    Wszyscy lubimy z kolei szybkie ciasto z rabarbarem, więc mikser ułatwiłby mi bardzo jego przygotowanie :)
    Składniki:
    300 g mąki tortowej
    120 g miękkiego masła
    3 duże jajka
    1 niepełna szklanka cukru*
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mleka 3,2%*
    1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
    1 łyżka bułki tartej (do wysmarowania formy)
    szczypta soli (do białek)
    400 g rabarbaru
    1 łyżka cukru pudru (do posypania ciasta)

    Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ciasta dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Miksować do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica 23 cm). Na wierzchu ciasta poukładać pokrojony rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    olusia23@poczta.onet.pl

  • Gość: [Kuchnia szeroko otwarta] *.ip.netia.com.pl

    A na niedzielny, letni deser koniecznie przygotowałabym pyszny sernik na zimno z truskawkami :) Wszyscy za nim przepadają, a dzięki nowemu mikserowi mogłabym przygotować go szybciej i przyjemniej :)

    Składniki:
    100 g okrągłych biszkoptów
    600 g truskawek
    1 kg sera (z wiaderka)
    6 łyżek cukru pudru
    2 1/2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    Do dekoracji:
    100 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka śmietan fixu
    1 łyżeczka cukru pudru
    6 truskawek
    świeża mięta

    Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy (23-24 cm). Ser utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić. Wystudzoną, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżkę cukru pudru. Zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na biszkopty. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Poukładać na masie kakaowej. Na truskawki wyłożyć jasną masę serową i równomiernie rozprowadzić. Tortownicę lekko wstrząsnąć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml wody, całkowicie wystudzić i tężejącą wylać na sernik. Ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fiksem. Wierzch sernika udekorować plasterkami truskawek i bitą śmietaną.

    olusia23@poczta.onet.pl

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Mój synek, od kiedy zobaczył w telewizji wielką piramidę z ptysiowych ciastek tzw. krokenbusz, męczy mnie o jej wykonanie regularnie, czyli od pół roku. Mając nowy mikser miałabym w końcu motywację żeby go wypróbować i zrobić mu to cudo jako tort na nadchodzące urodziny, a żeby było ciekawiej w poszczególnych ptysiach, w kremie schowałabym różne owoce (truskawki, jagody, maliny). Dzieci odłamując z piramidy ptysie nie wiedziałyby na co trafią w środku :)

  • Gość: [Annak81] *.ssp.dialog.net.pl

    Tak za mną chodzi tort Ferrero Rocher, że aż we wcześniejszym zgłoszeniu pisałam , że to ten tort bym piekła ...zapomniałam, że miało być z wykorzystaniem letnich owoców w związku z tym jeśli nie Ferreo Rocher to z chęcią bym wypróbowała Kasiu Twoją Tartę truskawkową z serem i kruszonką...czyli coś dla kibiców...polskie, biało czerwone ciasto.....moja wyobraźnia podpowiada mi, że musi smakować fantastycznie. Zresztą....mając dobrej jakości mikser, który daje rade pracować ciężko w kuchni każdego nałogowego "cukiernika" to i tak co drugi dzień byłoby inne ciasto. Nie trzeba daleko szukać czegoś ekskluzywnego, wyjątkowego...Twój blog aż kipi od pomysłów na wykorzystanie owoców.

  • Gość: [konwalia-wam] *.net

    Witam serdecznie,

    zdecydowanie byłoby to ciasto jogurtowe z brzoskwiniami lub nektarynkami, takie połączenie jest dla mnie idealne. Cisto jogurtowe jest wilgotne, ale nie ciężkie, długo świeże i to czyni je idealnym łakociem na piknik, weekend na działce, kawę w ogrodzie w upalne dni, których już coraz więcej. Mój przepis jest wyjątkowo "wdzięczny" w przygotowaniu, ponieważ składniki odmierza się kubeczkami po jogurcie, czyli szybko, wygodnie i czysto :) Pozdrawiam uczestników konkursu i autorkę bloga:)

  • Gość: [zosiakedzierska@gmail.com] *.lublin.mm.pl

    a mi się marzy malinowe tiramisu...z delikatnymi biszkoptami nasączonymi w nalewce malinowej, puszystym kremem z sera mascarpone i bitej śmietanki przyrządzony przy pomocy miksera, wszystko przekładane warstwami słodkich i pełnych słońca malin, podane w szklaneczce, schłodzone, z listkiem mięty na upalny dzień, na spotkanie przy kawie...

  • Gość: [iza] *.play-internet.pl

    No ale jak mam podać jakiś fajny przepis skoro wszystkie biorę z Twojego bloga?? :)

  • Gość: [Kamila] *.dynamic.mm.pl

    Liryczny przepis
    na Zaczarowany Biszkopt Rzucany z Owocami i Galaretką:

    Noc spędziłam, może dwie
    Myśląc sobie: Czego chcę?

    Nie mam wielkich oczekiwań,
    Dość już ciągłych poszukiwań

    Pasji w życiu i zajęcia,
    Które co dzień mnie zachęca

    Na olśnienie licząc skrycie,
    Pomyślałam sobie: Życie

    Często smutne jest i szare
    Więc dołożę barwy miarę:

    Wykorzystam piękny owoc
    Kulinarną sztukę tworząc

    Prozaiczna nieco sprawa,
    Gdyż kuchenna to zabawa:

    W misce ułóż białek pięć
    Szczyptę magii, by mieć chęć,

    Czarodziejski przycisk włącz
    I potrzymaj jednorącz.

    Gdy gra toczy się w zaparte,
    Szklanki cukru daj trzy czwarte

    Sypnij w białka co za czary!
    Piana błyszczy nie do wiary!

    Puch jest miękki i kapryśny
    -żółtka dodaj w sposób zmyślny:

    Bez pośpiechu i bez stresu,
    A unikniesz wnet ekscesu.

    Mąki sypnij szklankę teraz
    Skrobi z pszenną rób tak nie raz

    Gdy o pulchnym cieście marzysz
    Wnet proporcję tę uwarzysz.

    Jak połączysz wszystko pięknie
    Przełóż ciasto, zanim zmięknie

    Do foremki biszkoptowej
    No i zaklnij je na drogę:

    Niech piekarnik Cię nie burzy,
    Ciepłą mocą wszak Ci służy

    Trzy kwadranse Ci pomogą,
    Po wyjęciu rzucę Tobą!

    Będziesz dumny i wysoki,
    Urok będzie Twój głęboki.

    Z galaretki chcesz czuprynę?
    Jagód, malin nie pominę!

    Już zapachem swoim kusi
    Lecz w lodówce leżeć musi.

    Tak się czarodziejką stałam
    Różdżka? Nigdy jej nie miałam.

    Bo tajemna magia czarta
    Na mikserze jest oparta:

    Kiedy mikser trafia w sedno
    - wszystko uda się na pewno.

    Cicho długi wieczór mija
    - drzwi lodówki ktoś uchyla!

    Idę sprawdzić, powiem szczerze
    Co ujrzałam nie uwierzę!

    Bo to chłopak mój wspaniały
    zjadł mój biszkopt prawie cały!


    Pozdrawiam, Kamila
    bra.kamila@gmail.com

  • Gość: [Sandersik] 95.108.91.*

    Lata ma smak i zapach truskawek i rabarbaru. :)

    W związku z powyższym, gdybym mogła mój mikser za 15 PLN z marketu (ciężkie życie początkującego blogera :) wymienić nowy i piękny zrobiłabym pyszne delikatne biszkoptowe tartaletki nasączone herbatą z cytryną, z mojego pomysłu rabarbar curd i truskawkami :)

    Krem jest genialny - delikatny w smaku, początkowo słodziutki jest też mocno rabarbarowy, lekko kwaskowaty i cytrynowy. Przystrojony pięknymi czerwonymi poslimi truskawkami.. <3 Faeria sezonowych smaków! :)
    Zaproponowane przeze mnie tartaletki są uroczym, lekkim jak chmurka deserem idealnym do popijanej w letnim słońcu na balkonie kawy.

    Jakbyś chciała zobaczyć jak wyglądają zamieszczam link:
    ooomnomnomnom.blogspot.com/2013/06/biszkoptowe-tartaletki-z-rabarbar-curd.html

    Proszę o wyrozumiałość - stronę prowadzę dopiero 3 miesiące.

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Justyna] *.stat.saalbach.net

    Za pomocą miksera wykonałabym deser, który składałby się kolejno: mus czekoladowy - mus poziomkowy oraz warstwa jogurtu do której wrzuciłabym jeszcze całe poziomki.
    Pozdrawiam Wszystkich!!

  • Gość: [katasia127] *.dynamic.mm.pl

    Mini Pavlova z czekoladowym fondue i owocami

    Mini Pavlova
    3 białka
    3/4 szklanki cukru zwykłego
    łyżka soku z cytryny
    szczypta soli

    "Owocowe" szaszłyki
    3 mandarynki
    1 szklanka malin świeżych
    1 serek homogenizowany waniliowy

    Fondue czekoladowe:
    20 dkg czekolady gorzkiej
    4 spore łyżki śmietany kremówki
    3 łyżki nalewki pomarańczowej
    1 łyżka masła

    Na początek przygotować bezy.Utrzeć za pomocą miksera białka na sztywną masę z odrobiną soli.Dodawać stopniowo cukier aż masa zrobi się pięknie błyszcząca i sztywna.Na koniec dodać sok z cytryny.
    Duża łyżką kłaść porcje na blachę wyłożoną papierem.Przed włożeniem do piekarnika mocno uderzyć blachą o stół,blat żeby Pavlove się ładnie uformowały.Piec w temp 150 stopni przez 30 minut.Ściągać z blachy dopiero jak wystygną.Przekładać je wówczas serkiem homogenizowanym.Mandarynki obrać,pokroić na mniejsze kawałki i nadziewać na widelczyki na przemian z malinami.
    Przygotować kąpiel wodną w małym garnku.Do miseczki mieszczącej się w użytym do kąpieli garnku wlać śmietanę i podgrzewać.Gdy śmietana będzie już prawie wrzała dodać pokruszoną czekoladę i masło.Mieszać i ciągle podgrzewać aż składniki się połączą.Na koniec dodać nalewkę,zamieszać i gotowe.Przygotowanym fondue polać Pavlove przed samym podaniem i od razu kosztować maczając w nim przygotowane "owocowe szaszłyki" katasia127@wp.pl

  • Gość: [katasia127] *.dynamic.mm.pl

    Kwaśne bezy z truskawkami

    Słodycz bezy przełamana kwaśnym smakiem żurawiny, do tego jeszcze ciepła kawka i nic więcej nie potrzeba

    składniki:
    2 białka
    pół szklanki cukru zwykłego
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli
    pół kilograma borówek

    wykonanie:
    Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno za pomocą miksera.Dodawać wówczas stopniowo cukier i miksować do uzyskania białej,lśniącej masy.Dodać sok z cytryny, mąkę i ucierać ok 2 minut.Gdy gotowe kłaść porcje łyżeczką lub szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp 150stopni przez 30 minut.Gdy przestygną ściągnąć z blachy i przełożyć zmiksowanymi borówkami katasia127@wp.pl

  • Gość: [katasia127] *.dynamic.mm.pl

    Tarta malinowo-jabłkowa

    Mama dała mi przepis na kruche ciasto a po kupnie nowego piekarnika testuję go co weekend poprzez pieczenie.I sprawdza się super

    Fajnie łączą się te smaki.Kwaskowaty smak malin i jabłek ze słodką masą budyniową- mniam

    składniki:

    ciasto:
    250g mąki
    pół kostki masła(dobrze schłodzone)
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    nadzienie:
    szklanka malin (można użyć mrożonych)
    3 duże jabłka
    1 budyń śmietankowy
    0,5 litra mleka
    płaska łyżka cynamonu
    2 łyżki cukru

    wykonanie:
    Z wymienionych składników zagnieść ciasto i wstawić rozplaszczone(nie kulkę) do lodówki na 30 minut.Jak najkrócej je wyrabiać żeby nie ocieplać ciasta.Formę na tartą wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem.Ponakłuwać widelcem,na wierzch na pergaminie wysypać fasolę żeby ciasto zbyt nie wyrosło.Piec w temp 180 stopni przez 10 minut,zdjąć pergamin z fasolą i piec kolejne 10 minut.Pozostawić do ostudzenia bo wtedy ciasto nie moknie.Jabłka obrać,pokroić w 16stki i poukładać na tartej,obsypać cynamonem i cukrem.Na to wylać ugotowaną letnią masę budyniową zmiksowaną z malinami na gładki krem,a na wierzch poukładać całe maliny.Piec w temp.180 stopni przez 30 minut.Pycha.Muszę ją upiec znowu katasia127@wp.pl

  • Gość: [katasia127] *.dynamic.mm.pl

    Lody malinowe

    Pyszne zdrowe aż rozpływają się w ustach,nie ma jak lody domowej roboty

    składniki
    2 szklanki świeżych malin
    4 łyżki cukru
    serek homogenizowany waniliowy

    wykonanie:

    Maliny umyć i poddusić z cukrem.Gdy ostygną dodać serek homogenizowany i dokładnie zmiksować przy pomocy miksera.Nałożyć do plastikowych kubeczków i wstawić do zamrażarki.Po ok 2 godzinach wstawić łyżeczkę w każdy kubeczek i pozostawić na dalsze 2-3 godziny.Wyśmienite katasia127@wp.pl

  • Gość: [Katia28] 194.179.50.*

    Torcik z bitą śmietaną i truskawkami!

  • Gość: [Mienta] 80.51.96.*

    Ja w związku z tym, że po przeprowadzce zostałam bez miksera i nie mam jak przyrządzić niektórych ulubionych ciast to z nowym mikserem chętnie przygotowałabym truskawkowo-jogurtowe ciasto z malinowo-różaną polewą. Podaję przepis ponieważ jest naprawdę pyszne, może kiedyś się skusisz:)


    300 g mąki
    170 g margaryny
    120 g cukru
    4 jajka
    130 g jogurtu naturalnego
    łyżeczka proszku do pieczenia

    truskawki

    sos malinowo-różany:

    pół szklanki malin
    3 łyżki cukru różanego
    łyżka syropu malinowo-różanego

    Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.
    Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
    Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm).
    Na wierzchu układamy truskawki.
    Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
    Składniki na sos miksujemy ze sobą.
    Podajemy go z upieczonym ciastem.

    Smacznego :)

  • Gość: [Alix 87] *.ip.netia.com.pl

    A ja poszłabym zupełnie w innym kierunku i przywróciła do łask zdetronizowany agrest, robiąc agrestową chmurkę :) Biszkopt - do tego oczywiście potrzebny ten mikser, na to krem a'la budyniowy, jednak robiony z dodatkiem żółtek, dzięki czemu jest przyjemnie żółty, potem ucierany z masłem, w niedużej ilości, gdyż sam w sobie już baza ma kremową konsystencję. Na to są herbatniki - najlepiej w czekoladzie lub inne opcjonalne, ale jak najlepsze ciastka w czekoladzie, kruche; następnie najważniejsza baza, czyli - mus agrestowy. Do tego potrzebny jest agrest, który na wolnym ogniu podsmażamy z cukrem, długo, po czym dodajemy żelatynę, ale nie za dużo, bo to nie być galaretka. Następnie Bita śmietana, znów ciastka i polewa na to <3 Rewelacja!

  • Gość: [quchniakaroli] *.internetia.net.pl

    Mikser byłby mi niezbędny do przygotowania Mini Pavłovej ! Jest idealna do owoców letnich, najlepiej kwaśniejszych takich jak porzeczki, jagody, jeżyny, maliny . Już widzę bogactwo kolorów na bezie zrobionej mikserem:) Beza - Pavłova jest wyjątkowo dobra. Rozpływa się w ustach z zewnątrz jest chrupiąca a w środku ukrywa w sobie cudną ciągnącą się słodycz. Kto raz jej spróbował przepadł. Nie znam osoby która oparłaby się pysznej Pavłovej z kremem i owocami. Doskonale wiesz, że bez miksera ten deser nie jest możliwy do wykonania.

    kładniki i przygotowanie jest banalnie proste. Sami przeczytajcie.

    Składniki:

    6 białek
    250 ml cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki octu ( u mnie z białego wina)

    Przygotowanie:

    Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier ( oczywiście cały czas ubijamy białka) następnie dodajemy łyżeczkę mąki a na końcu ocet. Całość jeszcze chwilę mieszamy.
    Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Nakładamy na nią masę białkową starając się zrobić 9 w miarę równych porcji. Pamiętajcie aby zachować odstępy między nimi- bo urosną.
    Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Po około pięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około półtorej godziny. Ja studziłam bezy w otwartym piekarniku. Na ostudzone bezy nakładamy ulubiony krem i najlepiej kwaśne owoce dla kontrastu.

    przepis opublikowałam na swoim blogu wraz ze zdjęciem www.quchniakaroli.pl/2013/06/rozpywajaca-sie-w-ustach-mini-pavova.html

    Pozdrawiam Karolina Kornacka karolina@quchniakaroli.pl

  • Gość: [kasienka8_8] *.pancom.pl

    witam biorę udział w tym konkursie ponieważ bardzo bym chciała wygrać mikser ale nie dla siebie tylko dla mojej mamy która umie piec cudowne rzeczy a mikser ma jeszcze za czasów kiedy tata pracował w Rosji to można sobie tylko wyobrazić i wygrywając w tym konkursie chciałabym zrobić mojej mamie wielką niespodziankę i specjalnie na ta okazje ja zrobiłabym arbuzowy sernik na zimno na spodzie z ciastek a znając życie mamuśka zrobiłaby albo snikersa albo jaskółkę a jak nie to to na pewno skubańca i tata by się cieszył bo miałby nawet 2 ciasta w tyg. dzięki nowemu mikserowi hihi :) pozdrawiam

  • Gość: [Aneta Z.] *.play-internet.pl

    Gdybym wygrała nowy mikser zrobiłabym wreszcie babeczki z prawdziwego zdarzenia. Dziś mój przedpotopowy mikser nie pozwala na zrobienie żadnego kremu, dymi się, ledwo zipie a przy miksowaniu kremów chlapie po całej kuchni.

    Już sobie to wyobrażam - wyrośniete muffiny, całe ozdobione kolorowymi kremami - maślanym, czekoladowym, twarożkowym, posypane różnymi cukrowymi ozdobami! Słodkie tak, że aż trudno zjeść więcej niż jedną sztukę, ale kuszą tak, że trudno po jednej zaprzestać konsumpcji ;)

    zajac.aneta@o2.pl

  • Gość: [Ola Boż] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Z pewnością mikser pomógłby mi przy robieniu babeczek z sosem truskawkowo - rabarbarowym.

    Babeczki:
    250g mąki
    1/4 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    227g masła
    400g cukru
    10ml ekstraktu waniliowego
    6 jajek
    242g kwaśnej śmietany
    bita śmietana - najlepiej ubita mikserem wygranym w konkursie

    Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Foremki natłuścić.
    W misce miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka. Wymieszać składniki i dodać ekstrakt. Dodawać powoli suche składniki i śmietanę, zaczynając i kończąc suchymi składnikami. Wlać masę do foremek i piec ok. 30 min.
    Wystudzić

    Sos:
    1kg rabarbaru
    1/2kg truskawek
    100g cukru pudru
    skórka z pomarańczy
    sok z pomarańczy
    1/2 łyżeczka soli
    1 łyżka mąki kukurydzianej

    Rabarbar i truskawki pokroić na małe kawałki. Wsypać do garnka, dodać cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Na średnim ogniu gotować mieszając co jakiś czas. Gdy składniki się połączą dodać mąkę i sól. Zagotować i zostawić na małym ogniu aż truskawki i rabarbar zmiękną i sos zgęstnieje. Gotowac jeszcze 5min.
    Odstawić do wystygnięcia. Przetrzymywać w lodówce.

    Ostudzone babeczki udekorować bitą śmietaną i polać sosem.

  • Gość: [J] *.dynamic.chello.pl

    Zdecydowanie ciasto z rabarbarem i truskawkami z pianą z białek na wierzchu i kruszonką. Moim mikserem niestety, ale pianę robi się bardzo długo (staruszek), z nowym takie ciasto dałoby się zrobić raz dwa :)

  • Gość: [asia] *.189.220.2.skyware.pl

    Ja najchętniej zrobiłabym pyszna tartę na kruchym cieście z musem truskawkowym, budyniem i świeżymi truskawkami na wierzchu lub waniliowe muffinki z kremem cytrynowo-limonkowym z dodatkiem mięty.
    Pozdrawiam Asia :)

  • Gość: [quchniakaroli] *.internetia.net.pl

    Oprócz mini Pavłovej polecam również wyjątkowe ciasto Czekoladowo-Pomidorowe:) Wiem zaskakuje połączenie ale znakomicie się sprawdza:) Polecam Polskie malinówki !:)

    Składniki:
    2 szkl mąki pełnoziarnistej,
    1/2 szkl mąki pszennej,
    1/2 szkl kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczki sody,
    350g dojrzałych pomidorów- malinówek,
    1 3/4 szklanki ciemnego muscovado
    3 jajka,
    1/3 szkl oleju
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
    1 łyżeczka esencji waniliowej,
    szczypta soli

    Przygotowanie:

    Mąki i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia,sodę i sól. Obrane pomidory blendujemy. W dużej misce ucieramy jajka i cukier, na puszystą masę. Na przemiennie dodajemy do nich mąkę oraz olej. Pod koniec miksowania dodajemy pomidory. Następnie paprykę, esencję waniliową i sól. Przekładamy ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez 50-60 min. Po ostudzeniu smarujemy czekoladą z odrobiną chilli.

    Zdjęcia do wglądu na www.quchniakaroli.pl/2013/06/ciasto-pomidorowo-czekoladowe.html Karolina Kornacka karolina@quchniakaroli.pl

  • Gość: [emem92] *.dsl.dynamic.t-mobile.pl

    Pavlovą. Które robię niemalże non stop. Z jagodami lub malinami. Poza tym czekam na jeżyny aby móc zrobić tartę. Poza tym w kuchni czeka rabarbar aby dobrać do niego jakieś fajne ciasto. Jeszcze na liście 'do zrobienia' czekają jagodzianki, opanowanie do perfekcji muffiny, kręcone z porzeczkami i ciasto wakacji- kruche z wiśniami. A biorąc pod uwagę, że wszystkie owoce mam z własnego ogrodu już nie mogę się doczekać wszystkich deserowych możliwości :)

  • Gość: [Magda C.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zmiksowałabym bezę z truskawkami i kremem jogurtowym z nutką limonki

  • krystyna911

    Widzę, że ma końcówki do drożdżowego. No i już gotowa odpowiedź : jagodzianki. To nr 1 letnich wypieków. Własnie planuję na jutro, jagody czekają.

  • Gość: [Agata K.] *.centertel.pl

    Zmiksowałabym tartę cytrynową z bezą

  • Gość: [milka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Hmmm.... Pyszne ciasto bezowe z kremem jagodowym i dużą ilością poziomek :)

  • Gość: [zajawka07] *.dynamic.chello.pl

    Byłby to koktajl <3
    Zblenderowane banany + jogurt grecki + lody waniliowe. Opcjonalnie arbuz + syrop Grenadina. m hm hm :)

  • Gość: [smerfetka79] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Od kilku miesięcy jestem zakochana...w tym pysznym cieście. Jest idealne- kruchutkie z wierzchu, a w środku kryje się lekka pianka niczym mleczko a w niej ulubione owoce- mi najbardziej do tej pory smakuje z wiśniami- ale już nie mogę się doczekać gdy go spróbuję z malinami albo jagodami. Jest to ciasto ujmujące prostotą a z drugiej strony wykwintne i eleganckie jak z najlepszej cukierni:)szczerze polecam.

    Kruche ciasto z budyniową pianką i wiśniami.

    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    5 żółtek
    250 g masła (zimnego)
    1/3 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki pasty z wanilii

    Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto-jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać żółtko lub odrobinę masła. Ciasto dzielimy na dwie części (60 % i 40%) i wstawiamy do zamrażarki na ok 1-2 godz.(możemy też przygotować sobie ciasto dzień wcześniej i zamrozić).
    Na blachę (ja miałam o kilka centymetrów mniejszą od standardowej-jeśli robimy w dużej polecam zwiększyć proporcję) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na grubych oczkach ciasto (60 %) i podpiekamy przez ok.15-20 minut w temperaturze 190C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Pianka budyniowa:
    5 białek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    20 gram cukru wanilinowego
    2 opakowania (2 x 40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    oraz:
    500-600 g wiśni/malin/jeżyn (mogą być mrożone, i w zamrożonej postaci wykładamy na piankę)
    cukier puder do oprószenia po upieczeniu



    Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukry cały czas miksując. Gdy cukier się rozpuści powoli dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na zmniejszonych obrotach. Pod koniec dodajemy cienką strużką olej miksując do połączenia.

    Na podpieczony, wystudzony spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto owoce pod koniec lekko je dociskamy w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%). Pieczemy w temperaturze 180-190C przez około 30 - 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.

    moja propozycja znajduje się pod tym adresem: smerfetka79.blogspot.com/2013/05/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka-i.html

  • Gość: [Alicja N.] *.dynamic.chello.pl

    Jako pierwsze przygotowałabym bezy z bitą śmietaną i malinami, polane sosem karmelowym. Niestety mój mikser nie radzi sobie z ubijaniem tak sztywnej piany i bezy zawsze mi opadają.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci