Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Hamburger Idealny

Nachodzi mnie czasem nieopisana ochota na hamburgera. Nie tłumię tej ochoty i nie odmawiam go sobie. Ale to wcale nie oznacza, że udaję się do baru szybkiej obsługi czy którejś z sieciowych restauracji.     

Fast food w wersji "home made" może być nie tylko przepysznym, ale i wartościowym posiłkiem, gdzie mam pewność z jakiego mięsa został on przygotowany i że jest grillowany (jak przystało na prawdziwego hamburgera), a nie smażony w głębokim tłuszczu. 

Tak więc dziś zdradzę Wam kilka tajemnic jak przygotować soczystego hamburgera z przepysznym sosem. I nie zdziwię się, jeśli za jakiś czas napiszecie mi, że się od nich uzależniliście :) Dla mnie, są to hamburgery idealne.

Kluczem do powodzenia jest mięso i jego odpowiedni sposób przygotowania. Ja na hamburgery zwykle kupuję pręgę lub rostbef. Od razu po zmieleniu mięsa i dodaniu przypraw wlewam do niego wodę. I właśnie ta woda gwarantuje nam, że hamburgery będą soczyste, a nie suche i wiórowate. Hamburger po usmażeniu musi być soczysty i delikatny. A bez dodania wody taki nie będzie. 

Mięso bez problemu przyjmuje płyn. Po kilkukrotnym zamieszaniu dłonią zobaczycie, że po wodzie nie ma śladu. Następnie dobrze jest się na nim trochę wyżyć, a dosłowniej, to macie okazję by porzucać mięsem ;) O tym jak je zmaltretować opiszę już w samym przepisie.

Drugim szalenie ważnym składnikiem jest odpowiedni sos. I uwierzcie mi, ten taki jest. To najlepszy sos hamburgerowy jaki do tej pory jadłam. Gdziekolwiek i kiedykolwiek. Zapomnijcie o ketchupie.

I jest jeszcze kwestia bułki. Oczywiście możecie sami je upiec, ale te kupne nie są wcale takie złe (pod warunkiem, że są świeże). Jednak niech Was nie kusi, wkładanie hamburgera w zwykłą bułkę. Zwykła bułka zepsuje Wam całą przyjemność.

I tak oto możecie zafundować sobie pysznego hamburgera w 20 minut (czyli pewnie w tyle, ile zajęła by Wam sama droga do najbliższego Fast Food'a). A różnica w smaku i wartościach odżywczych - ogromna.

PS.                                             

I na koniec jeszcze jedna, prywatna uwaga. Szkoda, że tak wielu ludziom hamburger kojarzy się z produktem pozyskanym z wysoko przetworzonego mięsa, masowo serwowanym w miejscach, w których nie przywiązuje się uwagi do tradycji tego dania. 

Bo kto z Was wie, że korzenie hamburgera to czasy Imperium Osmańskiego? Że to Tatarzy nauczyli habsburskich Niemców przyrządzania mięsa w ten sposób? I że tak na prawdę nie jest on tworem amerykańskim, ale Ameryka poznała go właśnie dzięki niemieckim imigrantom?

I niestety to, jak potraktowali go Amerykanie fatalnie wpłynęło na jego reputację.

 

Składniki na 2 hamburgery:

 

* 500-600 g mięsa wołowego 

* 150 ml wody

* 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

* sól, pieprz

 

Sos:

 

* 3 łyżki majonezu (najlepiej Kieleckiego, ponieważ jest pikantny)

* 1 malutki ogórek konserwowy

* 1 mała cebula 

* płaska łyżeczka musztardy

* 2 spore szczypty czosnku w proszku

* 2 spore szczypty słodkiej papryki 

* 1/2 łyżeczki octu winnego 

* 1/2 łyżeczki cukru

 

Dodatkowo:

 

* 2 duże bułki hamburgerowe (maxi)                     

* sałata 

* 2 plastry żółtego sera

* plasterki czerwonej cebuli

* plastry pomidora

 

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Ogórek powinien byc na tyle mały, by nie wyszło więcej niż łyżeczka ogórkowego musu. Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa. 

Mięso mielimy. Dodajemy sól, pieprz i pietruszkę. Mieszamy. Następnie wlewamy wodę. Dłonią mieszamy mięso z wodą (mięso szybko wciągnie wodę) a następnie kulkę mięsa rzucamy o miskę lub garnek, w którym było wyrabiane. Rzucamy tak kilkanaście razy. Mięso dzielimy na pół i formujemy przy pomocy szerokiego noża 2 hamburgery. Pamiętajcie, że uformowane mięso musi mieć większą średnicę niż bułka, ponieważ podczas smażenie skurczy się.

Mięso kładziemy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej patelni grillowej (możecie użyć też zwykłej patelni, najważniejsze jest, by posiadała powłokę która zapobiega przywieraniu). Smażymy z każdej strony po około 4 minuty. Po odwróceniu mięsa na już usmażoną stronę kładziemy plaster sera. W czasie kiedy druga strona się usmaży, ser się stopi i pokryje mięso. Niestety ja o tym zapomniałam, więc ser jest pod mięsem, ale taki stopiony na mięsie smakuje o wiele lepiej. 

Bułki przekrawamy na pół i przez chwilę rumienimy ich wewnętrzną stronę na suchej patelni. Zdejmujemy, kiedy jest delikatnie chrupiąca.

Spód bułki smarujemy sosem. Układamy na niej sałatę, cebulę, mięso i pomidora. Wierzch bułki również smarujemy obficie sosem. 

Smacznego :)

czwartek, 20 czerwca 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/06/20 11:24:59
Wygląda bardzo soczyście i pysznie!:-)
-
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, 77-254-143-125.adsl.inetia.pl
2013/06/20 11:31:03
aaaaa ! i te frytkiii
wyjdz za mnie !
-
Gość: Ayashi, 87-99-54-199.internetia.net.pl
2013/06/20 12:39:57
nigdy nie dodaje wody do moich hamburgerow, a zawsze wychodza soczyste. moze dlatego, ze nie smaze je bog wie ile, tylko akurat tyle zeby byly lekko rozowe w srodku.
-
Gość: Misia, d23-130.static.icpnet.pl
2013/06/20 14:20:15
osobiście polecam zamiast żółtego sera dodać lazurka :)
-
2013/06/20 18:57:25
Cudowny, cudowny ,cudowny. Od razu naszła mnie ochota na coś wysokokalorycznego :)
-
2013/06/20 19:05:31
Ale on wcale taki wysokokaloryczny nie jest :) A już nie bardziej, niż schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą :)
-
2013/06/20 20:04:12
jaki jest szablon twego blogu???
Pozdrawiam!
lifeinkitchen.blox.pl
-
2013/06/20 20:09:52
Szablon bloga był tworzony na zamówienie i nie ma opcji pobrania do niego kodu. Był stworzony tylko na moje użytkowanie.
-
2013/06/20 21:42:04
Kasiu, sama nie jem mięsa, ale od ciebie czerpię inspiracje na dania dla mojej mięsożernej połówki :) Kurczak w płatkach kukurydzianych okazał się hitem. Własnie przedstawiłam K. składniki tego sosu i obydwoje stwierdziliśmy, że brzmi pysznie. Wpisuję na listę: "do zrobienia".
-
2013/06/20 21:47:00
Mam nadzieję, że Połówkowi będzie smakować i czekam na recenzję :)
-
2013/06/21 08:55:06
i taka wersja hamburgera bardzo mi się podoba:) Amerykanie zabili nie tylko jego, ale i pizzę.
-
2013/06/21 10:38:32
Kasiu taki domowy hamburger jest naprawde pyszny i wartościwoy .... ja też od czasu do czasu serwuję taki swoim Chłopakom i sobie:) .... musze koniecznie wypróbować Twój przepis:) buziaki
-
2013/06/22 00:31:04
Ja też jestem fanką domowego fast (a raczej slow ;)) foodu. Przepis na sos zapisuję do wypróbowania! :)
-
2013/06/23 09:34:56
Zainteresował mnie przepis na sos, wkrótce zamierzam go wykorzystać, niekoniecznie do hamburgera. Pozdrawiam serdecznie :-)
-
2013/07/29 14:35:40
Właśnie piekę bułki hamburgerowe ...a później wypróbuję Twój sposob na kotleta:) ....co do sosu to też mamy swój ulubiony:) buziaka zasyłam:)
-
2013/07/29 17:14:14
Kasiu cudowny ten hamburger .... zawsze dodawałam jajko i rozmoczoną bułkę .... teraz zrobiłam z mięsa z szynki i resztę jakp podałaś (tylko dałąm 100ml wody) i smakuje po prostu rewelacyjnie:)
Buziaki zasyłam
-
2013/07/30 09:16:44
Joluś cieszę się, że Wam smakowały :)
-
Gość: Ewa, dbi103.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/19 17:01:47
PRZEPYSZNY!

Moje rodzeństwo jednogłośnie ogłosiło tego hamburgera najlepszym, jego kiedykolwiek jadły, a to naprawdę sukces :D

Jedyna moja modyfikacja dotyczyła mięsa (zrobiłam kotlety o połowę mniejsze, cieńsze), sos perfekcyjny!

Bardzo dziękuję za przepis, będę tutaj zaglądała częściej, co do tego nie mam wątpliwości :)

Pozdrawiam serdecznie
-
2013/10/19 19:18:38
Cieszę się, że smakował :)
Pozdrawiam
-
Gość: bmb, e1.bukowinska-gw.waw.supermedia.pl
2013/12/29 17:09:38
testowalem przepis, zadziwiająco dobre burgery wyszły z pręgi wołowej, jeszcze później testujmy z antrykota
-
Gość: andromeda, m129.class145.petrotel.pl
2014/01/18 19:16:37
właśnie wypróbowaliśmy i syn był zachwycony. Szczególnie sos nam podpasował.
Dzięki.
-
2014/01/18 21:18:14
Miło mi, że smakował.
Pozdrawiam
-
Gość: Martyna89, 89-66-61-198.dynamic.chello.pl
2014/01/29 01:09:59
Dobry wieczór! Mam pytanie - gdzie w Krakowie można kupić dobre bułki do hamburgerów? Pozdrawiam! Martyna
-
2014/01/29 08:31:44
Ja kupiłam gotowe, pakowane, dostępne w każdym hipermarkecie.
Ale można też upiec je samemu. Na pewno będzie zdrowiej, niestety przygotowanie hamburgerów zajmie znacznie więcej czasu.
-
Gość: Martyna89, 89-66-61-198.dynamic.chello.pl
2014/01/31 22:35:41
Dziękuję! Chyba faktycznie najlepiej zrobić samemu :) PS. Uwielbiam Twoje przepisy!!
-
Gość: Dodi, 082139005145.radom.vectranet.pl
2014/02/18 16:29:25
Właśnie zrobiłam i ....... MISTRZOSTWO ŚWIATA !!!!! Sos jest OBŁĘDNY a cała reszta to tylko dodatek. Padam do stóp ;-D Zrobiłam to po raz pierwszy ale będę już ciągle serwować Twoje hamburgery w domu ;-P NIEBO W GĘBIE :-)
-
2014/02/18 17:50:54
Miło mi, że smakował :)
-
Gość: Bo, 89-78-233-139.dynamic.chello.pl
2014/02/27 10:51:26
Prostota górą! Mięso naprawdę nie potrzebuje nic więcej, prócz soli, pieprzu oraz wody (cenna rada). Nawet pietruszki. Sos genialny.
-
Gość: Kamila, 89-68-215-166.dynamic.chello.pl
2014/03/08 17:07:18
Zrobiłam dzisiaj. Polecam sos, ocet winny nadaje ciekawego "smaczku" :)
-
Gość: Zarbon, static-81-219-170-202.devs.futuro.pl
2014/03/14 14:40:13
Ja do miesa nigdy nie dodawalem wody i nigdy mi sie nie zdarzylo, zeby byl wysuszony. Po prostu trzeba wiedziec, ile je smazyc. A co do sosu... no coz, jest to chyba sos do Big Maca od Paeia z youtuba, a przynajmniej bardzo podobny
;)
-
Gość: Kraz, ip-91.189.219.105.skyware.pl
2014/03/21 19:34:24
Witam.
Zrobiłem hamburgery według Twojego przepisu i przyznam szczerze ,że wyszły obłędnie dobre.
Serdecznie ppozdrawiam. Daje jedną gwiazdkę Michelin.
-
Gość: Kraz, ip-91.189.219.105.skyware.pl
2014/03/21 19:51:01
Witam.
Zrobiłem hamburgery według Twojego przepisu i przyznam szczerze ,że wyszły obłędnie dobre.
Serdecznie ppozdrawiam. Daje jedną gwiazdkę Michelin.
-
2014/03/21 20:03:17
Dziękuję i cieszę się, że smakuje :)
-
Gość: Iwona, 178-37-230-53.adsl.inetia.pl
2014/03/22 13:02:24
Fajnie wygląda. Zawsze się zastanawiam dlaczego w Mc donaldzie wołowina ma kolor szmaty do podłogi a u mnie na patelni jest czerwonawa. I jaki ser najlepiej użyć do haburgera zawsze mam z tym problem.
-
Gość: mk, 188.147.1.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/04/07 22:34:45
Wołowina ma kolor czerwony ? Widać jesz surową :D
-
Gość: maciej, 188.147.1.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/04/07 22:35:39
Hamburger jak hamburger. Wielkiej filozofii tu nie ma. No ale sos bardzo fajny. Każdy przepis na dobry sos jest bardzo cenny. dzięki !
-
2014/04/11 16:20:11
Wygląda ciekawie, dzisiaj zrobię dla mojej rodzinki i dam znać czy smakowało!
-
Gość: Paweł, user-109-243-121-20.play-internet.pl
2014/08/02 00:43:00
Jeśli chcesz uzyskać soczyste mięso bez wody, to syp solą dopiero po smażeniu (smażysz - obracasz - solisz - smażysz - wrzucasz na bułkę obracając - solisz - czekasz 3 min - wcinasz). 200g mięsa smażysz ok 8 minut na bardzo gorącej patelni.
Grubsze mielenie = więcej soku w mięsie. Mięso nie może być chude.
PS: Robię to codziennie ;)