Konkurs

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Bezy kawowe

 

To najdelikatniejsze i najbardziej kruche bezy jakie do tej pory jadłam. Wyszły po prostu idealne. Nawet Grzegorz, który nie przepada za bezami przyznał, że są wzorcowe. A najlepsze jest w nich to, że po posypaniu odrobiną kakao smakują jak cappuccino albo tiramisu. Są przepyszne! Gorąco Wam je polecam.

Bezy przygotowałam przy pomocy miksera ErgoMixx marki Bosch. I byłam nim bardzo pozytywnie zaskoczona. Jest lekki, więc trzymanie go w ręce nie męczy (nawet, gdy ubijałam pianę na bezy przez prawie 10 minut, nie było to uciążliwe). Ma też sporą moc, ale przede wszystkim jest cichy. Bardzo cichy. I stabilnie leży w dłoni.

Jest to naprawdę dobrej jakości mikser, za przystępną cenę i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić.

 

 

A jeszcze dziś wyłonię zwycięzcę, do którego powędruje właśnie ten mikser (oczywiście nowy,  swojego nie oddam ;) ). Przysłaliście sporo propozycji, więc potrzebuję jeszcze troszkę czasu na wyłonienie zwycięskiego komentarza. Zwycięzca zostanie dopisany na końcu tego wpisu w godzinach popołudniowych.

 

A teraz przepis na przepyszne bezy.

 

Składniki:

 

* 5 białek z dużych jajek 

* 280 g drobnego cukru

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 1 szczypta soli

* 2 płaskie łyżeczki delikatnej kawy rozpuszczalnej

* 2 łyżeczki gotącej wody

 

Kawę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystygnięcia

Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny. Cukier łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do białek po łyżce (w około jednominutowych odstępach) i nadal miksujemy na najszybszych obrotach do chwili aż cukier się skończy a piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę i miksujemy do chwili połączenia się z pianą.

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy pianę - po 1, czubatej łyżce na porcję. Pianę odrobinę spłaszczamy i nadajemy jej kształt koła. Suszymy w piekarniku przez około 75-85 minut. 

Bezy pieczemy na dwa razy. Na czas pieczenia pierwszej partii wstawcie pianę do lodówki, a przed wyłożeniem jej do pieczenia, ubijcie ponownie przez około 3 minuty, aby ponownie nabrała bardzo gęstej konsystencji.

Bezy odstawiamy delikatnie do wystygnięcia. Przed podaniem można delikatnie oprószyć je kakao. 

Smacznego :)

 

 

Wyniki konkursu:

Spędziłam sporo czasu na przeglądaniu Waszych propozycji i strasznie mi przykro, że nie mam 140 mikserów do rozdania. Chętnie nagrodziłabym Was wszystkich, abyście mogli przygotować opisane ciasta i desery.

Musiałam jednak wybrać jedną odpowiedz i zdecydowałam, że wygra komentarz który nie tylko zawiera typowo letnią propozycję, ale też bardzo spodobała mi się jego forma. 

Mikser wygrywa Pani Kamila (komentarz nr. 116). Grauluję.

A oto jego treść:



Liryczny przepis 
na Zaczarowany Biszkopt Rzucany z Owocami i Galaretką: 

Noc spędziłam, może dwie 
Myśląc sobie: Czego chcę? 

Nie mam wielkich oczekiwań, 
Dość już ciągłych poszukiwań 

Pasji w życiu i zajęcia, 
Które co dzień mnie zachęca 

Na olśnienie licząc skrycie, 
Pomyślałam sobie: Życie 

Często smutne jest i szare 
Więc dołożę barwy miarę: 

Wykorzystam piękny owoc 
Kulinarną sztukę tworząc 

Prozaiczna nieco sprawa, 
Gdyż kuchenna to zabawa: 

W misce ułóż białek pięć 
Szczyptę magii, by mieć chęć, 

Czarodziejski przycisk włącz 
I potrzymaj jednorącz. 

Gdy gra toczy się w zaparte, 
Szklanki cukru daj trzy czwarte 

Sypnij w białka co za czary! 
Piana błyszczy nie do wiary! 

Puch jest miękki i kapryśny 
-żółtka dodaj w sposób zmyślny: 

Bez pośpiechu i bez stresu, 
A unikniesz wnet ekscesu. 

Mąki sypnij szklankę teraz 
Skrobi z pszenną rób tak nie raz 

Gdy o pulchnym cieście marzysz 
Wnet proporcję tę uwarzysz. 

Jak połączysz wszystko pięknie 
Przełóż ciasto, zanim zmięknie 

Do foremki biszkoptowej 
No i zaklnij je na drogę: 

Niech piekarnik Cię nie burzy, 
Ciepłą mocą wszak Ci służy 

Trzy kwadranse Ci pomogą, 
Po wyjęciu rzucę Tobą! 

Będziesz dumny i wysoki, 
Urok będzie Twój głęboki. 

Z galaretki chcesz czuprynę? 
Jagód, malin nie pominę! 

Już zapachem swoim kusi 
Lecz w lodówce leżeć musi. 

Tak się czarodziejką stałam 
Różdżka? Nigdy jej nie miałam. 

Bo tajemna magia czarta 
Na mikserze jest oparta: 

Kiedy mikser trafia w sedno 
- wszystko uda się na pewno. 

Cicho długi wieczór mija 
- drzwi lodówki ktoś uchyla! 

Idę sprawdzić, powiem szczerze 
Co ujrzałam nie uwierzę! 

Bo to chłopak mój wspaniały 

zjadł mój biszkopt prawie cały! 

niedziela, 30 czerwca 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/06/30 13:24:30
Pyszne, śliczne zdjęcie:)
-
2013/06/30 13:33:18
Uwielbiam bezy, a zdjęcie śliczne
-
2013/06/30 15:06:27
Zauroczyła mnie ta szklanka z kawą :) Piękne zdjęcia.
Pozdrawiam, Kasiu :)
-
2013/06/30 18:39:18
Bezy wyglądają bardzo apetycznie, no i piękne zdjęcia Kasiu, zresztajakzwykle u Ciebie:)))
...mam mikser BOSCH co prawda inny ale potwierdzam że jest świetny, pozdrawiam i gratuluję zwyciężcy!
-
2013/07/01 21:16:03
Ja własnie szukam miksera do kupienia, skoro polecasz to musze się bliżej Boschowi przyjrzeć ...bo na naszym rodzimym Zelmerze się przejechałąm .... 2 dni po końcu gwarancji wybuchł kondensator .... nie dość, ze dymu i smrodu to jeszcze strachu się najadłam:) ....teraz jak mam włączyć mikser to mam stresa:)
Bezy cudowne, po prostu obłęd ...musze je zrobić, jak tylko białka będą:)
-
2013/07/01 21:38:23
Joluś w dobie robotów planetarnych, ten mikser jest bardzo, bardzo miłym zaskoczeniem. Naprawdę polecam.
-
Gość: ewela, 89-65-105-178.dynamic.chello.pl
2013/11/01 14:05:04
Wczoraj je robiłam z połowy porcji i dałam kawę inkę ze względu na córkę. Wyszły tak pyszne, że zniknęły błyskawicznie:) a dodatek kakao bardzo do nich pasuje. Po prostu niebo w gębie:)
-
2013/11/01 14:18:13
Dziękuję za podzielenie się opinią :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: Ewka, static-246-178-62-95.ipcom.comunitel.net
2014/03/20 19:37:22
Cześć Kasiu! Gratuluję niesamowitego bloga. Chciałam się spytać i dni takie bezy wytrzymają i jak najlepiej je przechować. Pozdrawiam, Ewka
-
2014/03/20 22:29:48
Bezy zawsze trzymamy w szczelnym pojemniku aby nie nabrały wilgoci. Myślę, ze tydzień spokojnie wytrzymają.