Menu

Gotuję, bo lubię

Spring cupcakes

kasiaaaa24

 

Dziś będzie słodko i różowo. 

Podobno to wstyd lubić różowy, zwłaszcza w moim wieku. Ale ja lubię. I wstydzić się nie mam zamiaru :) I chyba nie na darmo mówi się, że szczęśliwi ludzie patrzą na świat przez różowe okulary. Zapraszam więc na truskawkowo waniliowe kapkejki z różowym kremem na bazie truskawek i mascarpone. 

Jednocześnie ten słodki wpis jest ostatnim przed wakacyjnym wyjazdem, ale obiecuję, że po powrocie będzie pysznie i wiosennie :)

Do napisania!    

 

 

 

Ciasto:

 

* 250 g mąki pszennej

* 1 szklanka cukru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

* 3/4 szklanki maślanki (ok 190-200 ml)

* 1/2 szklanki oleju (ok 120 ml)

* 1 łyżka ekstraktu waniliowego

* 2 jajka

 

Krem:

 

* 500 g serka mascarpone

* 2 płaskie łyżki miękkiego masła

* 2 płaskie łyżki cukru pudru

* 4-5 łyżek gęstego dżemu truskawkowego (użyłam marki Fine Food*)

 

W misce łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich wymieszane składniki mokre i mieszamy łyżką tylko do chwili połączenia się składników.

Blachę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do ok. 3/4 wysokości (nie więcej, by zbytnio nie wyrosły). Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (wbity w środek muffinki patyczek powinien wychodzic suchy). Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia.

Mascarpone ubijamy z masłem i cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera. Kiedy składniki się połączą dodajemy dżem*.

Gotowym kremem dekorujemy wierzch babeczek. Jeśli nie podajemy ich od razu, trzymamy je w lodówce wyjmując ok. 30 minut przed podaniem.

* Dwie uwagi odnośnie dżemu. Po pierwsze powinien byc gęsty aby nie rozrzedzic zbytnio masy. Po drugie, zmiksujcie go blenderem lub przetrzyjcie przez sitko przed dodaniem do serka. U mnie mały kawałek truskawki zatkał kawałek tylki, więc jeśli chcecie piękną czapeczkę z masy, lepiej uniknąc takiej możliwości (skutek nie zmiksowania dżemu i zatkania części tylko widac na zdjęciu ;) ). 

Smacznego :)

 

 

* Szeroką gamę wysokiej jakości produktów marki Fine Food znajdziecie w halach Makro.  

Komentarze (19)

Dodaj komentarz
  • gosik2.0

    Różowo, czemu nie. Długo broniłam się przed tym kolorem, ale u mnie w ogródku kwiaty uparł się i kwitną na różowo, dlatego nie miałam wyboru, polubiłam róż.
    A babeczki są śliczne, wiosenne i ten migdałek w tle...
    Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.

  • Gość: [matylda] *.dynamic.chello.pl

    cudne są. :) różowy kolor jak każdy inny. :) ja wolę fiolet, ale róż też lubię. :)

  • paula.20.06

    Babeczki fantastyczne ! Udanych wakacji !

  • lucynella

    też lubię różowy a już w wypiekach jest to kolor doskonały :) piękne zdjęcia !! takie różowe :D

  • lucynella

    udanych wakacji :P

  • Gość: [monif] *.dip0.t-ipconnect.de

    Oj chyba polubię dzięki Tobie kolor różowy :)
    Babeczki prezentują się rewelacyjnie .

  • wiosenka27

    Piękne. Tylko ja zawsze się zastanawiam jak taka babeczkę ugryźć:)) Chyba tylko łyżeczką:)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Kto ci takich rzeczy nawkrecal? Zaden wstyd! Babeczki przesliczne.

  • majanaboxing

    Ale ładnie różowo :)
    Ja tak średnio lubię róż, to znaczy lubię z umiarem, bo np mam tenisówki różowe;-).
    A takie cupcakes chętnie bym zjadła.
    Miłego wypoczynku życzę:)

  • martaa128

    Przepis brzmi bardzo smakowicie, tylko nie wiem czemu ten krem na babeczkach na pierwszy rzut oka skojarzył mi się z mózgiem :P

    W każdym bądź razie przepis do wykorzystania! :)

  • kabamaiga

    E tam wstyd. Ja polubiłam późno, bo dopiero jak urodziłam córeczkę. Ale w jedzeniu lubiłam od zawsze.

  • kamciss

    Ślicznie wyglądają! :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu czemu wstyd? Ja za różowym nie przepadałam, ale teraz jakoś go polubiłam .... a takim babeczkom w różu do twarzy:)

  • gin86

    A ja tam do różu dorosłam, bo jak wszystkie koleżanki ubierały się na różowo, ja chodziłam na czarno ;) Prześliczne maleństwa Ci wyszły :)

  • darkangelika

    Można zjeść je samym wzrokiem;) Świetnie wyglądają;)

  • Gość: [Darlen] 37.128.159.*

    Prześliczne te babeczki :)

  • Gość: [Catalina] *.pljtelecom.pl

    Piękne babeczki - tak się zastanawiam czy dżem ewentualnie można zastąpić świeżymi truskawkami... ?
    Cudnie inspirująca kulinarnie strona !!!

  • Gość: [gość222] *.dynamic.mm.pl

    hahah to widzę ze nie tylko ja mam takie skojarzenia ... wygląda jak mózg ale z pewnościa są pyszne ..... szkoda tylko ze niektórzy sa na diecie :(

  • ola7

    przesliczne:)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci