Menu

Gotuję, bo lubię

Kruche z truskawkami i rabarbarem

kasiaaaa24

 

Truskawki i rabarbar.

Klasyczne połączenie. Bez zbędnych udziwnień i bez eksperymentów.     

Bo są takie duety, których się nie rozdziela.

 

Ciasto:

 

* 180 g mąki pszennej

* 180 g krupczatki

* 180 g masła

* 150 g cukru pudru

* 3 żółtka

* skórka otarta z 1 cytryny

* 1 szczypta soli

 

Nadzienie:

 

* 600 g dojrzałych truskawek

* 500 g dojrzałego rabarbaru 

* 1 kopiata łyżka cukru pudru

* 1 płaska łyżka mąki

 

Kruszonka:

 

* 100 g mąki

* 50 g cukru pudru

* 70 g masła

 

Obie mąki łączymy z solą i cukrem a następnie wcieramy w nie zimne masło do chwili utworzenia się drobnej kruszonki. Jeśli posiadacie blender z misą, to najszybciej i najprościej będzie zrobic to przy jego pomocy. 

Do powstałej kruszonki dodajemy skórkę z cytryny oraz żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć (zależy to od wilgotności mąki), to należy dodać ok. 2 łyżki zimnej wody. 

Kulkę gotowego ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Po tym czasie rozwałkowujemy je na podsypanej mąką tortownicy i wykładamy nim formę na tartę o wymiarach 20x35 cm. Ciasto lekko posypujemy mąką, kładziemy na nim papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie (by podczas pieczenia ciasto się nie odkształciło). U mnie takim obciążeniem wielokrotnego użytku jest mieszanka fasoli, grochu i ryżu. 

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zdejmujemy papier z obciążeniem i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę. 

Składniki kruszonki łączymy ze sobą i wcieramy masło w mąkę do chwili utworzenia się grudek. 

Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar na około centymetrowe kawałki. Mieszamy je ze sobą, dodajemy cukier i mąkę. Owoce wykładamy na wystudzony spód ciasta i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

 

 

Komentarze (33)

Dodaj komentarz
  • alohaskarbie

    Zgadzam sie. Są takie duety, których rozdzielenie to grzech ;p A ten, niewątpliwie do nich należy :)

  • Gość: [Paulina Podgórska] 62.69.212.*

    za ciacho z truskawkami dam się pokroić !
    Jak tu pachnie latem :)

  • izaa_a

    cudnie wygląda!!!

  • Gość: [kuchenny bałagan] *.dynamic.chello.pl

    Absolutnie cudowne! Narobiłaś mi takiego smaka, że zaraz i ja upiekę jakieś owocowe ciacho :)

  • kozakowna

    Wygląda smakowicie:) Masz rację są klasyki nie do zastąpienia:))

  • nemisiek

    Kasiu Twoje zdjęcia są prześliczne!

  • cuda.wianki

    Kasiu, truskawkowo-rabarbarowa tarta to u mnie obowiazkowy wypiek wczesnego lata :-)) piekne fotki, jak zwykle :-))

  • judik1119

    Wspaniale wygląda to ciasto! Uwielbiam połączenie truskawek i rabarbaru:-)

  • vegazone

    Czytasz w moich myślach :) Właśnie na taki wypiek mam apetyt i na pewno coś podobnego zrobię gdy tylko upoluje rabarbar. Śliczne zdjęcia!

  • Gość: [ladylaura] *.dyn.user.ono.com

    Wspaniale ciasto,pozdrawiam.

  • kabamaiga

    Kocham to połączenie. Kasiu dajesz zwykłą mąkę do nadzienia, czy ziemniaczaną?

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :) Miło mi, że się Wam podoba :)

    Kabamaiga - daję zwykłą mąkę pszenną.

  • Gość: [Aga] *.cnet.gawex.pl

    Pięknie wygląda. A truskawki, rabarbar plus kruche ciasto! Pyszności!

  • Gość: [Joanna] *.ige-xao.com.pl

    Wczoraj zrobiłam to ciasto. Do dzisiaj z całej blaszki ostał się tylko kawałeczek, tak na smak. Reszta została zjedzona na spółkę z mężem jeszcze ciepła :)
    Ciasto jest genialne! Kruchy cytrynowy spód i soczyste, smakujące latem nadzienie.
    Nie za słodki(nie posypywałam cukrem pudrem), idealny.
    Bardzo się bałam, że nie wyjdzie bo robiłam go w warunkach "polowych", gdyż obecnie dysponuję tylko standardową metalową blaszką i piecykiem elektrycznym - tzw.blaszakiem, który osiąga tylko jedną słuszna temperaturę.
    Ale udał się fantastycznie.
    Baaaaardzo polecam!! Ja na pewno je powtórzę nie raz, może nawet już w weekend.
    Pozdawiam

  • kasiaaaa24

    Joanno cieszę się, że smakowało :)
    U mnie też to ciasto wchodzi na stałe do truskawkowo - rabarbarowego repertuaru :)

  • Gość: [KLFood Blog] 176.61.59.*

    wiesz że ostatnio też zbierałem te same kwiaty z kwitnących pięknie drzew do zdjęć...nawet nie wiem jak się to drzewo nazywa. a ciasto wygląda bosko nareszcie maj i pierwsze sezonowe owoce...

  • kasiaaaa24

    Ten krzew to Migdałek :) Kulinarnie prawda? :)

    www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/migdalek-krzew-pelen-kwiatow-id187.html

  • majanaboxing

    Też uwielbiam to połączenie. W ciastach, w dżemach, cudne :)
    Ciacho wspaniałe, chętnie bym się podłączyła :)

  • gin86

    Mmm, cudownie owocowe pyszności :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Cudowny klasyk, mój ulubiony wiosenny plaek:)

  • Gość: [jola8000] *.212-182-112-45.lubman.net.pl

    Ciasto z truskawkami... rozmarzyła się

  • agattekh

    To ciasto zawsze mi się dobrze kojarzy :-) już czuję lato :-)

  • Gość: [IWONA] *.internetia.net.pl

    Kasiu, dziękuję za przepis - ciasto jest b.smaczne, piękinie pachnie, a nie mając truskawek - jeszcze rosną w zagłębiu korycińskim woj. podlaskie- wykorzystałam mrożone wiśnie. Piekłam trochę dłużej niż wskazałaś z uwagi na wilgotne wiśnie. Ale jest OK !

  • Gość: [Patrycja] *.dynamic.chello.pl

    Jak powinnam zmodyfikować ilość składników? Bo mam forme o średnicy 27 cm

  • wedelka

    Ciasto przepyszne :) Kwaskowate nadzienie, słodka kruszonka i to kruche ciasto z cytrynowym akcentem..rewelacja :) Dziękuję Kasiu ze przepis i pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Chciałam upiec to ciasto, ale nie mam takiego obciążenia. Czy mogę użyć czegoś innego, jeśli tak to czego? pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    To najlepiej kupić sobie 2 kg drobnej fasoli. Z pewnością przyda się do następnych tart :)

  • Gość: [IWONA] *.internetia.net.pl

    Kasiu, dziś zrobiłam na niedzielny deser poobiedni...jeśli jeszcze coś zostanie....hahaha. Twój przepis to moje ulubione połaczenie składników...pycha. I pomysleć że kiedyś rabarbar to był tylko kompot, ale na wycieczkach z moimi Rodzicami do parku Zwierzynieckiego w Białymstoku smakował bardzo. Ale to było lat temu 45 (!). NIestety , już to nie powróci.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, ze smakuje :) Ja też uwielbiam to ciasto. Niby takie proste, a jakie pyszne :)

  • Gość: [julka] *.ibd.gtsenergis.pl


    witam, mam pytanie odnośnie stwierdzenia "wysypujemy obciążenie (by podczas pieczenia ciasto się nie odkształciło). U mnie takim obciążeniem wielokrotnego użytku jest mieszanka fasoli, grochu i ryżu."
    czy mam piec ciasto razem z fasolą i ile ma jej wysypać?
    wiem ze może jest zbyt oczywiste ale nigdy jeszcze tak nie piekłam, z góry dziekuje za odpowiedz, ponieważ bardzo mam ochote na to ciasto ;-)

  • kasiaaaa24

    Na surowym cieście kładę papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypuję około kilogram suchej mieszanki fasoli, ryżu i grochu. I piekę z nimi. Po upieczeniu zdejmuje papier, studzę mieszankę do obciążenia, przesypuję do słoika i używam do kolejnych wypieków.
    Chodzi o to, by ciasto nie opadało po bokach i nie podnosiło się na środku. Oczywiście obciążenia nie można wysypać bezpośrednio na ciasto, ponieważ zleje się z ciastem :)

  • Gość: [Ania] *.hsd1.pa.comcast.net

    Przepyszne ciasto!!! Polecam przepis

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci