Menu

Gotuję, bo lubię

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i jajkami w kremowym sosie chrzanowym

kasiaaaa24

 

Trochę kapryśna ta wiosna. Pierwsze dni maja miały być ciepłe i słoneczne. Ale jakoś się nie zapowiada. 

Na mapie meteorolodzy uparcie zawieszają nad Krakowem ciemne, deszczowe chmury i jak to określają swoim fachowym językiem "wyładowania atmosferyczne". Chyba zamiast koca, grilla i swojskich klimatów podmiejskiej działki przyjdzie nam ten majowy weekend spędzić w kuchni. Nie zrozumcie mnie źle - ja z tego powodu wcale nie narzekam :) Tym bardziej, że dzisiejsza wizyta na placu sprawiła mi wiele radości. A wszystko to za sprawą...

Szparagów i Rabarbaru :)

Wiecie, że pojawiły się już na targowiskach? Co prawda pierwsze szparagi widziałam już jakiś czas temu, ale rabarbar naprawdę mnie zaskoczył (wszak zima trwała w tym roku wyjątkowo długo). I uszczęśliwił :)

Pomysłów mam na nie mnóstwo. I nadzieję, że i Wam spodoba się to co z nich przygotuję. Ale póki co inna, też wiosenna propozycja. 

Zapiekanka z ziemniaków, jajek i łososia w kremowym sosie chrzanowym z koperkiem i oscypkiem. Pyszna. I na ciepło, i na zimno. Szybkie i nie wymagające wiele wysiłku danie, na leniwy, wolny od pracy dzień :)

 

Składniki:

 

* 400 g filetu z łososia bez skóry 

* 5-6 ugotowanych ziemniaków

* 4 ugotowane na twardo jajka

* 1 łyżeczka miękkiego masła

 

Sos:

 

* 100 ml mleka

* 150 ml śmietany kremówki (słodkiej)

* 2 surowe jajka

* 100 g drobno startego oscypka (lub innego sera wędzonego)

* 1 spory pęczek koperku (posiekany)

* 1 łyżeczka tartego chrzanu

* 1/2 łyżeczki soli

* 2-3 szczypty pieprzu

 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem a następnie układamy w nim pokrojone w plastry ziemniaki. Na ziemniakach kładziemy przekrojone na pół jajka i łososia pokrojonego w kostkę. 

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i delikatnie zalewamy nim ułożone w naczyniu składniki.

Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. 

Smacznego :)

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • Gość: [ugotujmyto.pl] *.zone3.bethere.co.uk

    Smakowity sposób na obiad:)!

  • Gość: [matylda] *.dynamic.chello.pl

    ale super zapiekanka. w sam raz na majówkę. pozdrawiam.

  • agattekh

    Piękna fotka, bardzo smakowicie to wygląda :-)

  • Gość: [blackrose4u] *.darnet.pl

    mam takie nietypowe pytanie: gdzie kupujesz łososia? On ma być świeży czy mrożony też się nada?

  • kasiaaaa24

    Generalnie ryby kupuję w Makro, bo jest codzienna dostawa i nigdy nie trafiła mi się tam wątpliwej jakości ryba.
    Jak chodzi o mrożony filet - może być. Tylko musi być bez ości i skóry.

  • jolantaszyndlarewicz

    Cudna - lekka i zdrowa:)

  • Gość: [paczajka] *.slupsk.vectranet.pl

    Zrobiłam dziś na obiad :) Wyszło pysznie:)
    paczajkaje.blogspot.com/2013/09/ziemniaczana-zapiekanka-z-ososiem-i.html#more

  • nel_1303

    Kolejne kulinarne arcydzieło. Właśnie skończyliśmy jeść obiad, moj chłopak był zachwycony :-) Rozpływa się w ustach.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci