Menu

Gotuję, bo lubię

Wiosenna tarta z ricottą, groszkiem i brokułem

kasiaaaa24

 

Dziś brak objawów nadchodzącej wiosny i wyczekiwanej za oknem zieleni proponuję zrekompensować sobie odrobiną zieleni na talerzu. 

Brokuł, groszek, por i zielona cebulka zapieczone w sosie z jajek i ricotty, na spodzie z ciasta francuskiego. 

Szybko, smacznie i w pozytywnej kolorystyce.

Miłego weekendu Kochani. Bez względu na aurę. 

 

Składniki:

 

* 1 płat ciasta francuskiego

* 1 mały brokuł

* 1 1/3 szklanka mrożonego groszku

* 0,5 małego pora

* 1 duży pęczek zielonej cebulki

* 250 g sera ricotta

* 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

* 3 jajka

* 2/3 łyżeczki soli

* 2 spore szczypty pieprzu ziołowego

* 2 spore szczypty pieprzu

 

Brokuł podgotowujemy w osolonej wodzie około 3 minuty.

Formę na tartę o średnicy 24 cm wykładamy ciastem (włącznie z bokami). 

Ser mieszamy ze śmietaną, jajkami, szklanką groszku, posiekaną cebulką, cienko pokrojonym porem, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy różyczki brokuła i posypujemy resztą groszku. 

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut (po 30 minutach tartę przykrywamy papierem by wierzch się zbyt mocno nie przypiekł).

Podajemy na ciepło lub na zimno. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Cudna, zielona i bardzo smakowita! Pozdrawiam :)

  • kabamaiga

    Szybko i smacznie. Tak jak lubię. Do tego ta biel - rewelacja.

  • alohaskarbie

    Kocham tarty, quiche! Z boczkiem, cebulka, albo na słodko: z malinami, truskawkami :) Twoje też wygląda świetnie. Na pewno tak samo smakuje :)

  • tofunapatyku

    Nie przepadam ani za brokułem, ani za zielonym groszkiem, ale Twoja tarta wygląda tak wspaniale, że zjadłabym pewnie pół na raz :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Fantastyczna tarta:) uwielbiamy takie obiady:)

  • Gość: [Dzierlatka] *.multi-play.net.pl

    A czym można tu zastąpić ricottę?

  • kasiaaaa24

    Np. twarogiem sernikowym, takim zmielonym, z wiaderka.

  • Gość: [Ewa] 80.51.152.*

    WITAM! Mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o ciasto francuskie;) Pomysł na tartę jest rewelacyjny i chcę spróbować ją zrobić - czy mogę mieć mrożone ciasto w płatach (okolo 10cm*20cm)?

  • kasiaaaa24

    Ewo najlepiej użyć gotowego ciasta francuskiego, ale nie mrożonego. Dostaniesz je wszędzie (Lidl, Biedronka, Carrefour, Real). Ja nie lubię mrożonego, bo się łamie. A takie trzymane w sklepowej lodówce (ale nie w zamrażarce) jest od razu gotowe do użycia :)

  • Gość: [Dzierlatka] *.multi-play.net.pl

    Zrobiłam i wyszła super! Pominęłam groszek, a zamiast ricotty dałam serki naturalne. Zrobiłam na mniejszej, ale wyższej formie, brzegi ładnie się zawinęły i wyszła taka śliczna okrągła paczuszka. Koleżanki w pracy pochwaliły, że moja tarta tak pięknie wygląda, a jedna nawet stwierdziła, że jestem wspaniałą kucharka ;-) Dzięki za przepis! Aha, masz wspaniałe zdjęcia, chyba najlepsze z wszystkich kulinarnych blogów.

  • kasiaaaa24

    Ślicznie dziękuję i cieszę się, ze tarta smakowała :)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam, z podwójnej ilości składników w większej formie, wyszła przepyszna, dodaję przepis do 'ulubionych';)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że tak posmakowała :)

    Pozdrawiam

  • hhtp

    To była moja pierwsza zrobiona tarta i wyszła pycha, bardzo aksamitny smak - smakowała nawet mojemu mężowi, który potraw bezmięsnych w dniach innych niż piątek nie jada ;)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci