Konkurs

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Tort kawowo orzechowy

Święta, święta i po świętach.

Przejedzeni? :) 

Pewnie sporo Was nie ma teraz najmniejszej ochoty na słodkości, ale mimo to chciałam się z Wami podzielić przepisem na mój ulubiony torcik kawowo orzechowy. 

Wilgotny, intensywnie orzechowy biszkopt, słodka masa kawowa i delikatny, alkoholowy poncz. Dla mnie to idealny, oldschoolowy tort :)

 

Biszkopt orzechowy:

 

* 6 dużych jajek

* 125 g cukru pudru

* 200 g zmielonych orzechów włoskich

* 2 łyżki bułki tartej

* 1 pełna łyżeczka mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)

 

Masa:

 

* 300 g bardzo miękkiego masła (najlepiej wyjętego z lodówki poprzedniego dnia)

* 2 jajka

* 1 żółtko

* 200 g cukru pudru

* 3 łyżeczki delikatnej kawy rozpuszczalnej (proszek)

* 2 x 50 ml wody

 

Poncz:

 

* 50 ml likieru Baileys (lub likieru kawowego)

* 50 ml wody

 

Biszkopt

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko go natłuszczamy. Boki tortownicy pozostawiamy suche. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier. Miksujemy do czasu aż piana będzie błyszcząca (ok. 5 minut) po czym dodajemy po jednym żółtku i miksujemy około 2-3 minuty. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo orzechy wymieszane z bułką tartą i kawą. Miksujemy na średnich obrotach - tylko do chwili połączenia się składników (około pół minuty).

Masę orzechowo jajeczną przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopta nie można przepiec, by nie stracił swojej wilgoci.

Po około godzinie od wyjęcia z piekarnika biszkopt obkrawamy i zdejmujemy obręcz tortownicy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem

Kawę zalewamy wrzątkiem (50 ml) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Jajka i żółtko ubijamy do chwili aż znacznie powiększą objętość i będą puszyste (ok. 5 minut).

W tym czasie cukier puder i wodę (50 ml) umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy do chwili aż utworzy się syrop, a następnie gotujemy go około 3 minuty aby odrobinę zgęstniał. 

Do ubitych jajek dodajemy po łyżce gorącego syropu cukrowego miksując cały czas na nawyższych obrotach miksera. Puszysty kogel mogel odstawiamy do wystygnięcia (powinien mieć temperaturę pokojową - nie musi być całkiem zimny).

Masło ubijamy na białą, puszystą masę (około 10 minut) a następnie dodajemy do niego po pół łyżeczki kawy i dalej miksujemy. Robimy to stopniowo aby krem się nie zważył. Kiedy masło wchłonie całą kawę, dodajemy stopniowo jajka z syropem cukrowym i miksujemy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

 

Biszkopt przecinamy na pół i ponczujemy obie części wodą wymieszaną z likierem. Odkładamy około 1/4 masy, a resztę rozprowadzamy na biszkopcie i przykrywamy drugą częścią ciasta. Lekko dociskamy.

Odłożoną masę rozsmarowujemy na wierzchu tortu i dowolnie go dekorujemy (ja użyłam ziarenek kawy).

Tort wstawiamy do lodowki na całą noc, ale pamiętajcie, by wyjąc go 1-1,5 godziny przed podaniem aby masa zmiękła. 

Smacznego :)

 

wtorek, 02 kwietnia 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/04/02 06:28:58
Torcik wygląda bardzo fajnie:)
-
2013/04/02 06:44:13
Wykwintny torcik :-)
Miłego po świętach!
-
2013/04/02 08:20:18
Jeść nie za bardzo mam ochotę ale popatrzę bardzo chętnie:)
-
2013/04/02 08:37:54
mimo świątecznego przejedzenia skusiłabym się na kawałeczek (albo dwa) :)
-
2013/04/02 10:28:59
Kasiu jak z likierem B., to ja zawsze. Jak udało Ci się tak pięknie ukroić tort?
-
2013/04/02 10:33:13
Karolka ja przed krojeniem zawsze moczę nóż w gorącej wodzie przez kilka sekund, szybko wycieram i takim nagrzanym nożem tort bardzo dobrze się kroi. Tak mnie nauczyła babcia wiele lat temu i sprawdza się :)
Ważne tylko, by nóż był długi i szeroki.
-
2013/04/02 11:24:04
Wygląda pysznie!
Zawsze jestem pełna podziwu jak pięknie i równiutko udaje Ci się ukroić torty :)
-
2013/04/02 11:36:03
Wiele osób pyta mnie jak kroję ciasta i serniki, a ja nie bardzo wiem jakie rady dawać - tak jakoś wychodzi :) Byle był duży nóż, no i jak jest masa na maśle, to nóż ogrzewam. Ale to już się nie sprawdza przy sernikach, ani przy tortach które mają masę na kremówce czy mascarpone.
-
2013/04/02 14:36:03
Cudny torcik!...i ta łyżeczka z kawowym ziarenkiem,coś pięknego! Gdzie można taką nabyć?
Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: pola pl, dwi63.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/02 15:22:34
jejku jaki śliczny i na pewno smaczny:)
ja dzisiaj też zrobiłam tort ale mój może się schować przy Twoim:)
-
Gość: pola pl, dwi63.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/02 15:23:04
jejku jaki śliczny i na pewno smaczny:)
ja dzisiaj też zrobiłam tort ale mój może się schować przy Twoim:)
-
2013/04/02 15:23:48
jejku jaki śliczny i na pewno smaczny:)
ja dzisiaj też zrobiłam tort ale mój może się schować przy Twoim:)
-
2013/04/02 15:24:32
W sieci herbaciarni "Czas na herbatę" są sprzedawane pojedynczo przeróżne łyżeczki. Tą co prawda kupiłam około 1,5 roku temu, ale wydaje mi się, ze ten model od czasu do czasu jest dostępny. Koszt to około 8-9 zł :)
-
2013/04/02 16:18:23
Wooow, zjadłabym :D
-
2013/04/02 17:08:03
Faktycznie, maślane, oldschoolowe cudo. Ja tez zapragnęłam takiego i upiekłam orzechowy biszkopt nasączony dużą ilością alkoholu z czekoladową, maślaną masą. Patrzę na jego resztkę i rzucam okiem żałosne spojrzenie w kierunku wagi...:)
-
2013/04/02 17:15:39
<3 supeer
-
2013/04/02 19:42:40
Dziękuję za cynk.Zajrzę przy okazji :)
-
2013/04/02 21:34:57
ooo matko! a ja po świętach na diecie, gdy tu takie cuda...
-
2013/04/02 23:56:33
Mini łyżeczka i ponadczasowy kant. To, co lubię tutaj najbardziej! :))
-
2013/04/03 09:17:26
Podziwiam precyzję wykonania :)
-
Gość: niegrozi, 37.30.62.186.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/04/03 14:31:14
super tort ladnie wyglada. a czy moglabym poprosic przepis na ciasto mietowe?
-
2013/04/03 16:31:10
wygląda strasznie ale strasznie apatycznie :) dziś go zrobię do kawki
-
2013/04/03 20:17:23
Mmmmmm, bóstwo a nie tort
-
Gość: anna90, 71-54.ilabs.pl
2013/04/03 21:44:36
Tort wygląda cudownie! Z pewnością tak też smakuje :)
-
2013/04/04 13:57:52
Kasiu jak Ty to robisz, ze wierzchnia warstwa tortu jest tak idealnie gladka ...ja moczę nóż w wodzie, cuduję, kombinuję i nigdy się tak nie udaje równiusieńko:) .... tort o cudownych smakach:) wielki buziak
-
2013/04/04 14:33:40
Jolu, bo ważne jest tez to, jaki to jest nóż.
Ja do rozsmarowania kremu na torcie używam takiego bardzo długiego (dłuższego niż średnica torta) i płaskiego, o takiej samej szerokości na całej długości. W poście, do którego podałam niżej link, to jest ten pierwszy nóż na zdjęciu.
Chodzi o to, ze jak nóż jest dłuższy od samego ciasta, to jednym pociągnięciem masz gładką i jednolitą powierzchnię :)

gotowaniecieszy.blox.pl/2012/07/Test-nozy.html
-
2013/04/04 20:04:49
Wygląda bardzo dostojnie i elegancko :)
-
2013/04/08 20:32:12
Nie mogę się napatrzeć, jak pięknie wygląda. Jak tylko natrafi się jakaś doniosła okazjia - koniecznie do wypróbowania.
-
2013/04/20 23:30:03
Zrobie taki mojej dziewczynie ;) na urodzinki
-
2013/11/21 03:21:03
Kasiu,
Chcialabym upiec ten torcik w prostokatnej formie, czy wiesz jaki rozmiar bylyby odpowiedni ?
-
2013/11/21 09:42:08
Oj, to musi być jakaś niewielka blaszka, myślę że także o takich samych bokach jak średnica tortownicy.
-
Gość: ruda, 79.97.186.7*
2013/11/24 13:14:31
Zrobilam tort wdl twojego przepisu I wyszedl pyszny! Ja dalam mielone migdaly I tylko troche mielonych wloskich (bo wloskie mielilam na swiezo I byly zbyt 'mokre'). No I co najwazniejsze- tort mozna jesc na diecie bezglutenowej (nie dodajac bulki tartej) wiec to dla mnie duzy plus bo I ja moge go jesc ;-)
-
2013/11/24 13:39:53
Miło mi, że tort smakuje :)
Pozdrawiam :)
-
2013/12/27 04:00:26
Kasiu, Zrobilam twoj tort na swieta ... i okazal sie absolutnym hitem. Napewno bedzie moim faworytem i jescze nieraz go zrobie. Natomaist chcialam sie podzielic moim doswiadczeniem z pieczeniem biszkoptu, z ktorym mialam drobne problemy. Za pierwszym razem robilam scisle z Twoimi uwagami i boki biszkoptu przywarly do tortwonicy natomiast srodek opadl, takze nie dalo sie z niego zrobic 2 blatow. Przy drugim podejsciu posmarowalam tluszczem rowniez boki i wtedy biszkopt opadal rowno. Bylo znacznie lepiej niz przy pierwszym podejsciu. Jezeli wiesz co moglo byc przyczyna, czekam na sugestie .... Gratuluje przepisu!
-
2013/12/27 08:13:50
A może za pierwszym razem ciasto nie było do końca dopieczone?
Generalnie ciasto do tortów orzechowych i makowych, ze względu na "ciężkie" składniki nie wyrasta, a nawet jeśli, to opada.