Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik z musem truskawkowym

kasiaaaa24

 

Ten wiosenny sernik pojawił się u nas w minione Święta. Wszystkim bardzo smakował, głównie za sprawą lekkiego, intensywnie truskawkowego musu który też nadaje całkości fajnej lekkości. 

Dla stęsknionych ciepła, słońca i kobiałek wypełnionych pachnącymi owocami jest wręcz idealny :)

 

Spód:

 

* 180 g ciastek maślanych

* 1 kopiata łyżeczka cukru pudru

* 80 g masła (stopionego)

 

Masa serowa:

 

* 1 kg twarogu sernikowego 

* 1,5 szklanki cukru

* 5 jajek

* 1 budyń waniliowy

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Mus truskawkowy:

 

* 500 g mrożonych truskawek

* 500 ml śmietany kremówki (36%)

* 8 łyżek cukru pudru

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 pełna łyżka żelatyny

* ok. 70 ml wrzątku

 

Ciasteczka mielimy lub rozkruszamy tłuczkiem na mąkę. Dodajemy do nich cukier puder i stopione masło. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masę wykładamy do tortownicy (24 cm) dociskając do dna (ja używam do dociskania szklanki z płaskim dnem aby okruszki nie kleiły się do dłoni, ale sprawdza się też łyżka). Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (nie dłuzej niz minutę). Masę przelewamy na schłodzony spód z ciasteczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 90 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik studzimy do temperatury pokojowej, a następnie wstawiamy go na kilka godzin do lodówki (w tym czasie opadnie jeśli wyrósł podczas pieczenia - nie martwcie się, masa się na pewno zmieści :) ). 

Kiedy sernik jest już dobrze schłodzony przygotowujemy mus truskawkowy.

Źelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie mieszając przez kilka minut - do chwili, aż znikną wszystkie grudki. 

Rozmrożone truskawki łączymy z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Miksujemy na gładki mus. Dodajemy do nich rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy do niej mus i miksujemy tylko do chwili aż składniki się połączą. Mus wykładamy na sernik, wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa truskawkowa zastygła. Po tym czasie możemy sernik obkroic i zdjąć obręcz.

 

Smacznego :)

 

 

Komentarze (37)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Słońce już jest, więc nic nie jest mi straszne! A sernik wygląda pycha:)

  • Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    też robiłam na święta, tylko z musem maliownym, wyszedł pyszny :) pozdrawiam :)

  • kabamaiga

    Oj tak, dla spragnionych wiosny jak najbardziej.

  • blenda2007

    śliczny:)

  • Gość: [Antenka] *.internetia.net.pl

    lekki jak chmurka:) bajka!

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    o, jak pięknie wygląda. :)

  • Gość: [Sysia] *.dynamic.chello.pl

    Wygląda perfekcyjnie :)

  • Gość: [Strefa Smaku] *.cable.smsnet.pl

    Kolejny sernik do dodania do mojej biblioteczki ;p Tylko kiedy ja znajdę czas na przygotowanie ich wszystkich :)

    Pozdrawiam.

  • vanilia81

    Piękny, mam słabość do różu (ale walcze z tym ;) i storczyka do sesji poswieciłas :)

  • trawinska88

    Wyglada obłędnie!!!!!

  • Gość: [Kats] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Piękny.

  • jolantaszyndlarewicz

    Nie mam już niestety mrożonych truskawek,a le podejrzewam, ze z każdymi owocami smakowałby równie cudownie:)

  • gin86

    Wygląda na wyjątkowo delikatny i leciutki, no i ma uroczy kolor :)

  • Gość: [ugotujmyto.pl] *.zone2.bethere.co.uk

    To przecież dzieło sztuki :)!

  • Gość: [Annak81] *.ssp.dialog.net.pl

    Sernik zrobiony. W smaku bardzo dobry, polecam wszystkim, którzy się zastanawiają czy wypróbować przepis. Pyszniutki !!!

  • asialc1

    Poproszę kawałeczek tego cuda :-)

  • hhtp

    Jeden z lepszych serników, jakie jadłam - bardzo delikatny, zapewne przez pieczenie w niższej temperaturze. A warstwa truskawkowa nieziemsko pyszna i delikatna, chociaż dałam troszkę więcej żelatyny, bo bałam się, że nie zastygnie.

  • kasiaaaa24

    Mnie też bardzo smakował, właśnie ze względu na tą masę :)
    Dziękuję za komentarz :)

  • Gość: [Agata] *.cpe.marton.net.pl

    Czy nie za malo podalas zelatyny do musu? Boje sie ze nie stezeje

  • kasiaaaa24

    Jeśli się obawiasz, że mus nie stężeje, dodaj jeszcze pół łyżeczki żelatyny. Ja dałam tyle ile sugeruję w przepisie i moim zdaniem, mus mia,l idealną konsystencję.

  • Gość: [Agata] *.cpe.marton.net.pl

    Dzięki za radę.Dziś go robiłam i wyszedł wspaniale.Domownicy są zachwyceni smakiem delkatnego musu.

  • Gość: [magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    do masy serowej: pianę osobno ubijamy czy dodajemy cale jajka?

  • kasiaaaa24

    Tak jak w przepisie - wszystkie składniki miksujemy jednocześnie. Gdyby piana była dodawana osobno, to taka instrukcja znalazła by się w przepisie.
    Dodawanie piany do masy serowej sprawia, że sernik po upieczeniu opada i robi się wklęsły na środku, dlatego zawsze dodaję całe jajka.

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    Kasiu, chciałabym upiec ten sernik na uroczystość rodzinną, ale żeby dobrze się kroił na zgrabne porcje planuję użyć formy 20x20cm, czy będzie się on dobrze 'trzymał' na paterze? Wiele serników, jesli nie wszytskie, są pieczone w tortownicach ale niestety nie za bardzo dobrze się z nich kroi porcje na stół;(

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, bez najmniejszych problemów da się ten sernik przygotować w prostokątnej blaszce. Jak chodzi o "trzymanie się", to podejrzewam że chodzi Ci o temperaturę?

    Generalnie jak nie będzie stał kilka godzin w słońcu, to masa truskawkowa powinna spokojnie wytrzymać :)

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    chodzi mi o to czy nie jest tyle kremowy zeby w kawalkach na paterze się rozciapiał;( Jakiego sera używasz do serników? Czy jest kupię twarożek babuni, nie wiem czy znasz, to będę musiała go po 3krotnym zmienleniu jeszcze jakoś obrobić?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie - powinien wytrzymać i się nie rozpłynąć :) On nie jest "mazisty".

    Ja nigdy nie używam sera mielonego w domu tylko ser z wiaderka. Ale wybieram te gęste, np. Twaróg sernikowy HEJ albo PIĄTNICĘ (czerwone wiaderko).

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    aha, mi się nigdy nie udało znaleźć w żadnym ze sklepów sera Piątnicy, poszukam tego z HEJ:) Dzięki

  • Gość: [gość] *.internetia.net.pl

    A czy to nie jest przypadkiem sernik z kwestii smaku? Nie widzę info o autorze....
    Tylko czy moderator umieści taki post...? wątpię.
    Pozdrawiam i dziękuję za inne inspiracje :-)

  • kasiaaaa24

    A przepraszam, nie widać że pod zdjęciem jest podane źródło?

  • Gość: [PatrycjaK] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Chciałabym zapytać z ilu porcji mam zrobić na blaszkę 25x40? Z 1,5 porcji czy z dwóch...?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że z 2 porcji może być za dużo. Proponuję z 1,5.

  • Gość: [Marzena] *.lelewela.trustnet.pl

    W podanym źródle przepisu jest też w masie serowej mascarpone. Czy pominęłaś go celowo i Twój przepis jest bez tego sera?

  • kasiaaaa24

    Tak, jest bez mascarpone.

  • Gość: [ewka870] *.srem.net

    Bardzo smaczny, delikatny i prosty w przygotowaniu. Polecam.

  • Gość: [Jola] *.warszawa.vectranet.pl

    Chciałabym zrobić teraz ten sernik. Bez problemu można już kupić świeże truskawki. Czy przygotowywanie masy truskawkowej do sernika z owoców świeżych będzie się różnić od tych mrożonych? Z góry dziękuję za odpowiedź

  • kasiaaaa24

    Nie, wszystko przygotowujemy dokładnie tak samo.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci