Menu

Gotuję, bo lubię

Pasztet rybny

kasiaaaa24

 

Mieliście kiedyś okazję jeść lub samemu zrobić pasztet rybny? Pewnie spora część z Was odpowie że nie. Pasztety rybne nie są tak popularne jak pasztety mięsne, podczas gdy są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. 

Do pasztetu rybnego możecie użyć filetów bez skóry z praktycznie każdej ryby. U mnie był to dorsz i łosoś ponieważ te dwie ryby bardzo lubię. Łosoś dodatkowo nadał pasztetowi delikatnego, różowego zabarwienia. 

Gorąco Wam go polecam. Pasztet wychodzi delikatny, soczysty i naprawdę pyszny. 

 

Składniki:

 

* 500 g filetu z łososia *

* 500 g filetu z dorsza bałtyckiego *

* 1 cebula

* 1 mała marchewka

* 1/2 pietruszki

* 2 duże ząbki czosnku

* 3 ugotowane jajka

* 2 surowe jajka

* 50 g stopionego masła

* 1 łyżka soku z cytryny

* 1 kajzerka

* 1/2 szklanki mleka

* 1 łyżeczka gotowej przyprawy do ryby

* 1/2 łyżeczki suszonej szałwi

* 1/2 łyżeczki majeranku

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

* 1 łyżeczka oleju

 

Umytą rybę układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, polewamy ją sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, szałwią i majerankiem. Dookoła ryby układamy ćwiartki cebuli, czosnek oraz plasterki marchewki i pietruszki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 35 minut po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Wystudzoną rybę i warzywa mielimy razem z ugotowanymi jajkami i namoczoną w mleku kajzerką (nie należy jej zbyt mocno odciskać z mleka). Do masy rybnej dodajemy płyn który pozostał po pieczeniu ryby, surowe jajka, stopione masło i gałkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Keksówkę o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia który lekko natłuszczamy olejem. Przekładamy do niej masę i wyrónujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)

 

* Szeroki wybór świeżych ryb znajdziecie w halach Makro na terenie całego kraju. 

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [ata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pyszności. W piąteczek będzie pasztet, jak nic :-) Dziękuję.

  • Gość: [Mamusia] 89.191.156.*

    Mniam :D

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    ale fajny, już taki wiosenny pasztet. :)

  • Gość: [mismakuje] 46.31.32.*

    Chętnie bym spróbowała, szczególnie że dorsz i łosoś to także moje ulubione ryby.

  • alohaskarbie

    No faktycznie, nie miałam okazji zrobić tego jeszcze, ale wygląda bardzo ładnie :)

  • liliann_86

    Miałam okazję jeść pasztet rybny i jest 100 razy lepszy niż mięsny :)
    Przynajmniej mi bardziej smakował.

  • wiosenka27

    Pyszny:)

  • gosik2.0

    Pasztetu rybnego nie robiłam, ale roladę gotowaną na parze tak. Ostatnio piekę różne dziwne pasztety bez mięsa, o rybnym nie myślałam, a tu taka fajna propozycja. Muszę wypróbować. Pozdrawiam.

  • izaa_a

    świetnie wygląda

  • Gość: [http:pastawithapplepie.blogspot.com] *.adsl.inetia.pl

    ja uwielbiam kazde pasztety a rybny to idealne rozwiązanie jak ktoś uważa na to żeby jesc zdrowo. nadal wydaje mi się ze mało ryb się w Polsce jada ale chyba się to poprawia

  • jolantaszyndlarewicz

    Pasztetu rybnego nie miałam jeszcze okazji jeść .... ale wyglada pysznie:) pozdrawiam

  • Gość: [opacik] *.dynamic.chello.pl

    Świetny przepis. Zrobiłem na wigilię i wszystkim smakowało :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci