Konkurs

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocna Babka Drożdżowa (Baba Drożdżowa)

Dziś przepis na królową wielkanocnego stołu.

Niesamowicie lekka i puszysta, z delikatnym cytrynowym akcentem i słodkim lukrem. Gorąco polecam. To zdecydowanie najlepsza drożdżowa babka jaką miałam okazję do tej pory upiec.

 

Zaczyn:

 

* 125 g mąki

* 200 ml lekko ciepłego mleka

* 40 g świeżych drożdży

* 2 łyżki cukru

 

Składniki:

 

* 375 g mąki

* 80 g cukru

* 2 jajka

* 3 duże żółtka

* 100 g stopionego masła

* 2 szczypty soli

* skórka otarta z 1 cytryny

 

Lukier:

 

* 1 pełna szklanka cukru pudru

* 1 łyżeczka soku cytrynowego

* 1-2 łyżeczki zimnej wody

 

Dodatkowo:

 

* 1 pełna łyżeczka miękkiego masła

 

Do dużej miski wkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem, dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy energicznie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, żółtka, cukier, skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy ciasto około 15 minut, a następnie dodajemy stopione i przestudzone masło i zagniatamy ciasto przez kolejne 10 minut - do chwili aż ciasto "wciągnie" całe masło, będzie gładkie i błyszczące.

Dużą formę na babkę smarujemy miękkim masłem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Babkę pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) a następnie wyjmujemy ją z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Babka wyrośnie sporo ponad formę.

Przestudzoną babkę polewamy lukrem. 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

poniedziałek, 25 marca 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/03/25 06:59:37
Faktycznie wygląda cudnie!
-
2013/03/25 08:57:02
Wygląda pysznie!
-
Gość: sylwia, aenr241.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/25 10:51:08
Witam serdecznie,
pieknie wyglada ta baba :) wlasnie szukam przepisu na taka babe drozdzowa na wielkanocny stol, wiec przepis spadl mi jak z nieba:) czy moze Pani napisac jak dlugo utrzymuje swiezosc, bo jak wiadomo ciasta drozdzowe sa pod tym wzgledem dosc kaprysne; z gory dziekuje za odpowiedz, sylwia
-
2013/03/25 11:15:17
ja dziś piękę pierwszą w swoim życiu babkę. :)
-
Gość: , host21-188-252-18.limes.com.pl
2013/03/25 11:23:27
Cudowna! ja dopiero w tym roku się zakochałam w drożdżowej babie!
-
Gość: Marzena, 79-139-26-67.prenet.pl
2013/03/25 12:03:23
Jaką średnicę miała forma na babkę?
-
2013/03/25 13:42:10
u mnie w domu nie ma w tradycji drożdżowej babki ale i tak utonę w nadmiarze dobra...
-
2013/03/25 14:04:31
Marzena - moja foremka ma średnicę 24 cm

Sylwia - ja ją upiekłam wczoraj i ciężko się kroiła. Dziś jedliśmy ją na śniadanie i już świetnie się ją kroiło. Była nawet lepsza niż wczoraj. Tak więc spokojnie można ją upiec w sobotę, ale by wierzch nie wysechł, proszę ją całą dokładnie pokryć lukrem.
-
Gość: julia125, acfa101.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/25 16:24:29
Wygląda pięknie!!!
-
2013/03/25 18:17:04
Babka drożdżowa to mój faworyt na wielkanocnym stole. Pozdrawiam serdecznie.
-
2013/03/25 19:15:47
Piękna. Dobrze, że mam dzisiaj swoją, to nie jest mi tak przykro, jak patrzę ba tę Twoją.
-
2013/03/25 19:23:19
Baba wygląda przeuroczo.
-
Gość: kulcu, pc9-246.btk.net.pl
2013/03/26 10:40:48
Dzień dobry,

czy mogę ciasto wyrobić w maszynie do pieczenia chleba? Najczęściej tak robię drożdżowe:) Czy babka na tym straci?
-
2013/03/26 10:43:35
Oczywiście, nie ma z tym problemu :)
-
2013/03/26 14:34:32
Nie wyobrażam sobie Świąt bez baby drożdżowej i choć to tradycja, którą sama wprowadziła to staram się ją kultywować:) .... śmieję się wiec, ze choćbym miała noga wózek prowadzić to rękami ciasto zagniote i baba będzie:) .... Twoją wypróbuję z więlką przyjemnoscią:) Buziak Kasiu
-
2013/03/26 14:49:34
Joluś niesamowita jesteś :)
-
2013/03/27 13:01:52
Babka wygląda naprawdę imponująco!
-
2013/03/27 13:58:02
Piękna jest...Zdrowych i spokojnych świąt!
-
Gość: marshia, 89-71-50-148.dynamic.chello.pl
2013/03/28 23:44:06
Zastanawia mnie czy mogę ją upiec już jutro, czy w niedzielę będzie jeszcze smaczna?
-
2013/03/29 08:19:56
Polecam upiec ją w sobotę wieczorem. Piątek to za wcześnie.
-
Gość: , ip-195-136-230-72.trzebnica.static.tkt-net.pl
2013/03/29 15:56:24
Właśnie upiekłam:) przepis super, babka pyszna
-
Gość: kaaasia, 89-77-158-239.dynamic.chello.pl
2013/03/29 20:56:51
ZROBIŁAM WG PRZEPISU, JEST PRZEPYSZNA, BĘDĘ JĄ ROBIĆ CZĘSTO, WSZYSTKIM W RODZINIE SMAKUJE
-
Gość: malina, host892517432.3s.pl
2013/03/29 21:16:13
A czy zamiast tradycyjnych drożdży można użyć suszonych? Kilka razy korzystałam z Dr Oetkera i sprawdzały się ale jeszcze nigdy przy takiej babce.
-
2013/03/29 21:27:46
Akurat do tego przepisu polecam drożdże tradycyjne.
-
Gość: iwona, host229.ip-p10.gni.pl
2013/03/29 22:22:06
A ja będę JĄ zaraz piec ! Trzymajcie kciuki! Radosnych świąt! Pozdrawiam!
-
2013/03/29 22:25:37
Trzymam i czekam na opinię :)
-
Gość: iwona, host229.ip-p10.gni.pl
2013/03/30 07:53:29
Babka pierwsza klasa! Lepsza nigdy mi nie wyszła! A radość moich dzieci jak rano wstały i JĄ zobaczyły- BEZCENNE! Dziękuję za przepis! Na pewno tu jeszcze wrócę! Pozdrawiam wiosennie, przesyłam uściski! Radosnych Świąt!
-
2013/03/30 12:36:24
Miło mi, ze babka sprawiła tyle radości :)
Wesołych Świąt :)
-
2013/03/30 20:05:58
Pierwszy raz w życiu zrobiłam babę drożdżową. Udała się i pachnie jak wypieki mojej śp. babci :) mazurek śliwkowy wyszedł obłędny tak jak rok temu :) dziękuję :)
Radosnych Świąt!
-
2013/03/30 20:24:36
Bardzo się cieszę :)

Wesołych Świąt :)
-
Gość: maxi, public-gprs517561.centertel.pl
2014/03/21 15:32:08
Uwielbiam baby drożdżowe,ale tylko z rodzynkami,tak jak piekła moja babcia.
-
Gość: Asia, 112-194.echostar.pl
2014/04/12 21:16:27
Czy babkę pieczemy z termoobiegiem, czy grzałki góra-dół? :)
-
2014/04/12 22:46:01
Góra + dół.
-
Gość: monika, apn-95-40-171-36.dynamic.gprs.plus.pl
2014/04/13 11:36:04
Kasiu ta babka jest rewelacyjna, w życiu takie dobrej nie jadłam, od teraz zawsze będę przygotowywała ciasto drożdżowe z tego przepisu. Wczoraj na próbę zrobiłam tą babkę
z połowy porcji i już po 2 godzinach jej nie było, jest po prostu pyszna.
Wszystkim polecam ten przepis:)

pozdrawiam
-
Gość: , 66-87-79-195.pools.spcsdns.net
2014/04/24 22:06:42
Przepyszna babka I bardzo polecam wszystkim ten przepis.
-
Gość: , gre-91-234-101-246.gre.pl
2014/04/27 08:08:54
babka przepyszna,