Menu

Gotuję, bo lubię

Wielkanocna Babka Drożdżowa (Baba Drożdżowa)

kasiaaaa24



 

Dziś przepis na królową wielkanocnego stołu.

Niesamowicie lekka i puszysta, z delikatnym cytrynowym akcentem i słodkim lukrem. Gorąco polecam. To zdecydowanie najlepsza drożdżowa babka jaką miałam okazję do tej pory upiec.

 

Zaczyn:

 

* 125 g mąki

* 200 ml lekko ciepłego mleka

* 40 g świeżych drożdży

* 2 łyżki cukru

 

Składniki:

 

* 375 g mąki

* 80 g cukru

* 2 jajka

* 3 duże żółtka

* 100 g stopionego masła

* 2 szczypty soli

* skórka otarta z 1 cytryny

 

Lukier:

 

* 1 pełna szklanka cukru pudru

* 1 łyżeczka soku cytrynowego

* 1-2 łyżeczki zimnej wody

 

Dodatkowo:

 

* 1 pełna łyżeczka miękkiego masła

 

Do dużej miski wkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem, dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy energicznie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, żółtka, cukier, skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy ciasto około 15 minut, a następnie dodajemy stopione i przestudzone masło i zagniatamy ciasto przez kolejne 10 minut - do chwili aż ciasto "wciągnie" całe masło, będzie gładkie i błyszczące.

Dużą formę na babkę smarujemy miękkim masłem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Babkę pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) a następnie wyjmujemy ją z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Babka wyrośnie sporo ponad formę.

Przestudzoną babkę polewamy lukrem. 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Komentarze (54)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Faktycznie wygląda cudnie!

  • Gość: [Aga] *.cnet.gawex.pl

    Wygląda pysznie!

  • Gość: [sylwia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam serdecznie,
    pieknie wyglada ta baba :) wlasnie szukam przepisu na taka babe drozdzowa na wielkanocny stol, wiec przepis spadl mi jak z nieba:) czy moze Pani napisac jak dlugo utrzymuje swiezosc, bo jak wiadomo ciasta drozdzowe sa pod tym wzgledem dosc kaprysne; z gory dziekuje za odpowiedz, sylwia

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    ja dziś piękę pierwszą w swoim życiu babkę. :)

  • Gość *.limes.com.pl

    Cudowna! ja dopiero w tym roku się zakochałam w drożdżowej babie!

  • Gość: [Marzena] *.prenet.pl

    Jaką średnicę miała forma na babkę?

  • jfloryan

    u mnie w domu nie ma w tradycji drożdżowej babki ale i tak utonę w nadmiarze dobra...

  • kasiaaaa24

    Marzena - moja foremka ma średnicę 24 cm

    Sylwia - ja ją upiekłam wczoraj i ciężko się kroiła. Dziś jedliśmy ją na śniadanie i już świetnie się ją kroiło. Była nawet lepsza niż wczoraj. Tak więc spokojnie można ją upiec w sobotę, ale by wierzch nie wysechł, proszę ją całą dokładnie pokryć lukrem.

  • Gość: [julia125] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda pięknie!!!

  • gosik2.0

    Babka drożdżowa to mój faworyt na wielkanocnym stole. Pozdrawiam serdecznie.

  • kabamaiga

    Piękna. Dobrze, że mam dzisiaj swoją, to nie jest mi tak przykro, jak patrzę ba tę Twoją.

  • magdi29

    Baba wygląda przeuroczo.

  • Gość: [kulcu] *.btk.net.pl

    Dzień dobry,

    czy mogę ciasto wyrobić w maszynie do pieczenia chleba? Najczęściej tak robię drożdżowe:) Czy babka na tym straci?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, nie ma z tym problemu :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Nie wyobrażam sobie Świąt bez baby drożdżowej i choć to tradycja, którą sama wprowadziła to staram się ją kultywować:) .... śmieję się wiec, ze choćbym miała noga wózek prowadzić to rękami ciasto zagniote i baba będzie:) .... Twoją wypróbuję z więlką przyjemnoscią:) Buziak Kasiu

  • kasiaaaa24

    Joluś niesamowita jesteś :)

  • Gość: [Sandra bakes a party] 91.217.218.*

    Babka wygląda naprawdę imponująco!

  • Gość: [KLFood Blog] *.threembb.ie

    Piękna jest...Zdrowych i spokojnych świąt!

  • Gość: [marshia] *.dynamic.chello.pl

    Zastanawia mnie czy mogę ją upiec już jutro, czy w niedzielę będzie jeszcze smaczna?

  • kasiaaaa24

    Polecam upiec ją w sobotę wieczorem. Piątek to za wcześnie.

  • Gość *.trzebnica.static.tkt-net.pl

    Właśnie upiekłam:) przepis super, babka pyszna

  • Gość: [kaaasia] *.dynamic.chello.pl

    ZROBIŁAM WG PRZEPISU, JEST PRZEPYSZNA, BĘDĘ JĄ ROBIĆ CZĘSTO, WSZYSTKIM W RODZINIE SMAKUJE

  • Gość: [malina] *.3s.pl

    A czy zamiast tradycyjnych drożdży można użyć suszonych? Kilka razy korzystałam z Dr Oetkera i sprawdzały się ale jeszcze nigdy przy takiej babce.

  • kasiaaaa24

    Akurat do tego przepisu polecam drożdże tradycyjne.

  • Gość: [iwona] *.ip-p10.gni.pl

    A ja będę JĄ zaraz piec ! Trzymajcie kciuki! Radosnych świąt! Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Trzymam i czekam na opinię :)

  • Gość: [iwona] *.ip-p10.gni.pl

    Babka pierwsza klasa! Lepsza nigdy mi nie wyszła! A radość moich dzieci jak rano wstały i JĄ zobaczyły- BEZCENNE! Dziękuję za przepis! Na pewno tu jeszcze wrócę! Pozdrawiam wiosennie, przesyłam uściski! Radosnych Świąt!

  • kasiaaaa24

    Miło mi, ze babka sprawiła tyle radości :)
    Wesołych Świąt :)

  • izjaa

    Pierwszy raz w życiu zrobiłam babę drożdżową. Udała się i pachnie jak wypieki mojej śp. babci :) mazurek śliwkowy wyszedł obłędny tak jak rok temu :) dziękuję :)
    Radosnych Świąt!

  • kasiaaaa24

    Bardzo się cieszę :)

    Wesołych Świąt :)

  • Gość: [maxi] *.centertel.pl

    Uwielbiam baby drożdżowe,ale tylko z rodzynkami,tak jak piekła moja babcia.

  • Gość: [Asia] *.echostar.pl

    Czy babkę pieczemy z termoobiegiem, czy grzałki góra-dół? :)

  • kasiaaaa24

    Góra + dół.

  • Gość: [monika] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Kasiu ta babka jest rewelacyjna, w życiu takie dobrej nie jadłam, od teraz zawsze będę przygotowywała ciasto drożdżowe z tego przepisu. Wczoraj na próbę zrobiłam tą babkę
    z połowy porcji i już po 2 godzinach jej nie było, jest po prostu pyszna.
    Wszystkim polecam ten przepis:)

    pozdrawiam

  • Gość *.pools.spcsdns.net

    Przepyszna babka I bardzo polecam wszystkim ten przepis.

  • Gość *.gre.pl

    babka przepyszna,

  • Gość: [Marzena] *.lelewela.trustnet.pl

    A można do tej babki dodać rodzynki?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście.

  • Gość: [Lena] *.dynamic.chello.pl

    Witam , Jutro rano zamierzam pie babke (po raz olejny:)) i mam pytanie , tym razem bede robila z podwójnej porcjii. Jedna porcje umieszczam w standardowej foremce w takiej jakiej Pani piekła , a drugą połowe ciasta rozkładam na dwie mniejsze foremki, moje pytanie brzmi , czy babki z mniejszych foremek powinnam krócej piec? Nie chce otwierac niepotrzebnie piekarnika podczas pieczenia, wyjmując mniejsze babki ,ponieważ boje sie ze wedy opadnie mi wieksza:/ Co robic? bardzo prosze o rade Ps czy nie bede miala problemu z wyrobieniem coasta w jednej misce z podwojnej ilosci?

  • kasiaaaa24

    Tak, mniejszym babkom trzeba skrócić czas pieczenia i osobiście radzę wyrabiać je w osobnych miskach.

  • Gość: [Olalola] *.rybnik.vectranet.pl

    Witam! Wczoraj znalazłam ten przepis, a że wydał mi się dość szybki i łatwy to dzisiaj wypróbowałam. Jest przepyszna! Trzymałam się przepisu (chociaż często robi po swojemu lub "na oko") i wyszła wspaniała baba drożdżowa na Wielkanocny stół. (Nie obyło się bez degustacji;-) ). Dorzuciłam do niej kilka pokrojonych drobno suszonych moreli a wierzch poza lukrem udekorowałam suszoną żurawiną. Następnym razem zrobię dwie jednocześnie :-)
    Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt Wielkiej Nocy.
    Ola

  • Gość: [sarna33] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zrobiłam, idealnie wg przepisu,wyglądała pięknie. ..jednak po rozrozkrojeniu ujawnił się mały zakalec a patyczek suchy ...

  • kasiaaaa24

    Byc może to jakiś problem z piekarnikiem, bo konsystencja ciasta i samej babki do pieczenia nie sprzyja powstaniu zakalca. Nikt z Czytelników mi nigdy nie zgłaszał, że wyszedł zakalec.

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Robiłam ją na Święta i jak zwykle wyszła pyszna:)

  • Gość: [Jola59] 87.204.191.*

    właśnie wzięłam się za tę babkę,wszystko w trakcie robienia,ale mam pytanie, czy foremkę nie trzeba wysypać dodatkowo bułką tartą? wystarczy tylko samo masło?

    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Tak, wystarczy. Nie ma potrzeby podsypywania jej bułką - babka wyjdzie bez problemu.

  • Gość: [Jola59] 87.204.191.*

    babka już się piecze, jestem ciekawa czy wyjdzie mi tak samo pięknie upieczona, jak Pani wyszła fantastycznie :)

  • Gość: [Olga] *.cnet2.gawex.pl

    A jeśli mam foremkę silikonową - czy ona się nada do tej baby?

  • kasiaaaa24

    Jak najbardziej.

  • Gość: [Jola59] 87.204.191.*

    jestem zachwycona babką! wyszła fantastyczna! przepis daję do ulubionych i gratuluję autorce wspaniałego przepisu :) Wesołych Świąt :)

  • kasiaaaa24

    Jolu - cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

  • Gość: [Jola59] 87.204.191.*

    Kasiu, dzisiaj piekłam Twoją babkę ponownie, tym razem dla mamy, jak zobaczyła tak fantastyczną babkę drożdżową wczoraj, musiałam i dla niej ją upiec :) Przepis fantastyczny,bab wyrosła piękna, ponad foremkę. Dziękuję za świetny przepis.
    Mam tylko jedno pytanie. Czy ta łyżka masła,to do wysmarowania formy?

  • kasiaaaa24

    Tak, łyżka masła do wysmarowania formy.

    Cieszę się, że przepis przypadł do gustu Tobie i Twoim bliskim.

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Nata70] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Fajny przepis, babka puszysta, smaczna - właśnie dzieci delektują się... :) Polecam wszystkim - robi się łatwo i przyjemnie :) Pozdrawiam autorkę :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci