Menu

Gotuję, bo lubię

Tort truskawkowy

kasiaaaa24

 

Wstaję i oczom nie wierzę. Za oknem biało. A śnieg wciąż pada. Odruchowo chce się zanucić Last Christmas, ale to przecież nie te Święta. 

Jeśli podobnie jak ja tęsknicie za słońcem, polecam intensywnie truskawkowy tort.

Jest pyszny. Lekki, puszysty i niezbyt słodki. Pachnie i smakuje latem. I jest optymistycznie różowy :)

 

 Biszkopt:

 

* 5 jajek

* 3/4 szklanki cukru

* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

* 3/4 szklanki mąki pszennej

 

Masa truskawkowa:

 

* 700 g mrożonych truskawek

* 750 ml śmietany kremówki (36%)

* 10 łyżek cukru pudru

* 2 płaskie łyżki żelatyny

* 70-80 ml wrzątku

 

Poncz:

 

* 200 ml słabej herbaty

* 1,5 łyżeczki soku cytrynowego

* 2 łyżeczki cukru

 

Biszkopt

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do niej cukier. Miksujemy około 5 minut, do czasu aż cukier się rozpuści a białka będą błyszczące. Do białek dodajemy po jednym żółtku miksując do chwili całkowitego połączenia się. Na koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuszczamy, ale boki tortownicy pozostawiamy suche. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut.

Po upieczeniu, gorący biszkopt spuszczamy z około pół metra na podłogę (spodem tortownicy do podłogi - nie na odwrót :) ). Dzięki temu biszkopt nie opadnie i pozostanie równy.

Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Aby dobrze się kroił musi być całkiem zimny.

Masa

Truskawki rozmrażamy, dodajemy cukier i miksujemy je na gładki mus. Źelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do chwili aż całkowicie się rozpuści i nie będzie grudek. 

Śmietanę ubijamy na sztywno. Letnią żelatynę wlewamy do musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie mus stopniowo wlewamy do śmietany i delikatnie miksujemy, tylko do chwili aż składniki sie połączą.

Na naponczowany biszkopt wykładamy 2/3 - 3/4 masy i przykrywamy ją drugim, także naponczowanym biszkoptem. Masa dość szybko tężeje (zwłaszcza jeśli truskawki były zimne) więc nie powinno być problemu z wyrównaniem jej. Resztą masy pokrywamy wierzch i boki tortu. Proponuję robić to od razy na paterze, ponieważ tort jest dość delikatny i ciężko będzie go później przenieść.

Gotowy tort wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

 

Inspiracja

Komentarze (35)

Dodaj komentarz
  • Gość: [http: pastawithapplepie.blogspot.com] *.adsl.inetia.pl

    ooo mamuniu jaki tort !!!

  • Gość: [Ola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, piękny tort ! Czy zamiast truskawek mogłabym dodać np. jagody ?

  • kasiaaaa24

    Olu oczywiście. Mogą być mrożone jagody, mogą być tez maliny. Swoją drogą jagodowy na pewno będzie pyszny :)

  • majazteca

    U nas tez dzis spadl snieg. Wstalam rano a na dworze bialo :) Torcik uroczy. Zjadlabym kawalek na pocieszenie, ze to znow zima a nie wiosna do nas zawitala :)

    Wesolych i spokojnych Swiat Kasiu :)

    Pozdrowienia.

  • Gość: [ladylaura] *.dyn.user.ono.com

    Wspanialy tort,a u mnie dzis deszczowo,ale 15 stopni na plusie,pozdrawiam cieplutko.

  • Gość: [bistro mama] *.dynamic.chello.pl

    Może nie na święta, ale na najbliższe urodziny w rodzinie, wrócę po ten przepis :)
    Wesołych Świąt!

  • asialc1

    Cudny! :-) Oj też mam dość już tej zimy...

  • Gość: [Kats] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pieknie wygląda, uwielbiam wszystko co truskawkowe. Wesołych Świąt.

  • Gość: [KLFood Blog] 176.61.59.*

    zawsze coś się tu nauczę. ciekawy pomysł ze spuszczaniem biszkopta, żeby nie opadł no i do nasączania herbata też na pewno robi różnicę. Wesołych świąt, u nas bez śniegu ale mroźno.pzd

  • judik1119

    Bajkowy ten tort Kasiu!
    Zdrowych i Wesołych Świąt Ci życzę:-)

  • aniolekidiabelwjednym

    Wspaniały tort! Już się nie mogę doczekać truskawek :)

    Kasiu czyt na FB, że szukasz inspiracji na sernik. Może jakiś sernik z dwuskładnikowym likierem Sheridan (o ile lubisz ten likier) :) Mam nadzieję, że będzie sernik pieczony, bo na zimno jakoś nie lubię (wyjątek - pascha). :)

    Kasiu czy pomyślałabyś o jakimś truflowym, jagodowym albo advocaatowym nadzieniu do czekoladek domowej roboty?

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu bardzo smakowity ten tort, chętnie spróbowałabym kawałka:)

  • pronoviass

    Zapomniała Pani dodać, ze zainspirowała się przepisem z Kwestii Smaku !

  • kasiaaaa24

    To proszę kliknąć w słowo "Inspiracja" pod zdjęciem.
    Po drugie, biszkopt nie jest z tego przepisu. Masa na wierzch tez nie.
    Ale mimo, iż nie trzymałam się przepisu z KS, to podałam inspirację.
    Na drugi raz, proszę sprawdzić zanim się skomentuje.

  • Gość: [Ola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy mozna zrobic w mniejszej tortownicy aby tort byl wyzszy?

  • kasiaaaa24

    Tak, nie ma problemu.

  • Gość: [mausibka] *.luksus.net.pl

    Zero komentarza od kogoś, kto spróbował. A ja spróbowałam. Albo po swoich 15 latach pieczenia jestem do bani albo...ktoś coś pochrzanił w proporcjach, bo wyszła mi zwarzona, truskawkowa breja, która przez swoją konsystencję kompletnie nie nadaje się do nałożenia na biszkopt. :-( Jestem totalnie zawiedziona

  • kasiaaaa24

    Przyczyną zważenia tej masy może być tylko dodanie ciepłej żelatyny. A podstawowa zasada dodawania czegokolwiek do śmietany jest taka, że musi być to zimne, inaczej śmietana zawsze się zważy i rozrzedzi.
    Drugim powodem może być zbyt długie ubijanie.
    Trzeci powód - najmniej prawdopodobny, to zła śmietana.
    Ta masa zawsze mi wychodzi i ma idealną konsystencję do przekładania tortów.

  • Gość: [Aneta] 93.159.153.*

    Witam!
    Mam pytanie;czy można uzyc śmietanę 30%?

  • kasiaaaa24

    Tak

  • ppaa_ulinka

    Pyszny tort, ostatnio zrobiłam go na urodziny mojego synka i wszystkim smakował :)

  • Gość: [mirela] *.dynamic.chello.pl

    tort jest przepyszny, robiłam w wakacje :) leciutki i delikatny.
    Tym razem chcę go pokryć masą cukrową. Wiem, że pod samą cukrową masa musi być masa maślana, ale czy mimo wszystko torcik ją utrzyma, bo pamiętam że te truskawkowe przełożenie jest dosyć delikatne.

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    czy truskawki muszą być mrożone mogą być świeżę ?

  • kasiaaaa24

    Mogą być świeże.

  • Gość: [jj] *.merinet.pl

    Niestety masa wymaga obręczy i dosyć długiego czasu tężenia. Aby otrzymać efekt ze zdjęcia, proponuję zwiększyć ilość żelatyny.

  • Gość: [paulina] *.173.39.95.tesatnet.pl

    Tort powstał w zastępstwie innego, który nie wyszedł - rewelacja! Smakował i znikał w mgnieniu oka :) I choć panicznie boję się żelatyny, opanowałam zarówno strach, jak i żelatynę ;) Masa się nie rozjechała - hurrrra!

  • Gość: [kinga] *.ip101.fastwebnet.it

    Witam.Czy zamiast smietany mozna uzyc mascarpone? (nie lubimy sie ze smietana)

  • kasiaaaa24

    Tak, tylko masa na pewno będzie cięższa.

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Kasiu, tort robiłam zimą na urodziny męża - tak smakował gościom, że chcę go powtórzyć niebawem na urodziny synka - czy można mrożone truskawki zamienić na świeże, i jakie to niesie za sobą konsekwencje?

  • kasiaaaa24

    Nie ma znaczenia, jakich truskawek użyjesz. Przy świeżych postępuj dokładnie tak samo :)

  • Gość: [paulina] *.173.38.146.tesatnet.pl

    Zrobiłam torcik w zeszłym tygodniu, świeże truskawki sprawdziły się, jednak - może za ich sprawą, a zapewne też za sprawą upałów - zanim masę wyłożyłam na biszkopt chyba z godzinę trzymałam ją w lodówce (inaczej by się rozjechała). Ale efekt końcowy - niebo w gębie! Mój brat zwrócił uwagę na lekkość biszkopta, myślał że to kupny :)

  • Gość: [Magda] *.internetia.net.pl

    Kasiu, próbowałaś może zrobić ten tort z innymi owocami? Zastanawiam się czy banany będą odpowiednie.

  • kasiaaaa24

    Obawiam się, że banany nie są tu najlepszym wyborem i ja bym się na nie nie zdecydowała. Polecam raczej mrożone jagody lub maliny. Mogą być też brzoskwinie z puszki.

  • Gość *.173.38.146.tesatnet.pl

    Czwarty raz piekę ten tort, i za każdym razem przeżywam ten sam stres - śmietana po wymieszaniu z truskawkami jest zbyt luźna, rozjeżdża sie na torcie... Walczę, bo po tylu wykonach wiem że warto :) Kasiu, czy te truskawki muszą być dokładnie odsączone z wody po rozmrożeniu? Może tu tkwi mój błąd? Zawsze masę trzymam po wykonaniu w lodówce, aby tam stężała, a Ty wykładasz od razu na tort - i to z jakim efektem! Może masz jeszcze jakąś podpowiedź? Prawdopodobnie za tydzień będę musiała ten tort powtórzyć (dziś dla babci, za tydzień dla bratanka), dlatego byłabym wdzięczna za odpowiedź!

  • kasiaaaa24

    W takim razie, proponuję nie rozmrażać do końca truskawek. Zmiksuj jeszcze takie na wpół zamrożone. Chłód sprawi, że żelatyna od razu zacznie tężeć, a masa będzie znacznie sztywniejsza. Tylko wówczas do żelatyny należy dodać troszkę więcej wody i wlać ją na sam koniec. Dodana do zimnych truskawek od razu stężeje i już nie wymieszasz ich ze śmietaną.

    Mam nadzieję, że ta wskazówka pomoże :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci