Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Szwarcwaldzkie ślimaczki drożdżowe

Do niedawna nie miałam cierpliwości do ciasta drożdżowego. Ta cała czasochłonna procedura przygotowania go począwszy od zaczynu skutecznie mnie do niego zniechęcała. Jednak od jakiegoś czasu moje podejście do drożdżowych wypieków zmieniło się i chyba odkrywam je na nowo. Może po prostu do ciasta drożdżowego trzeba dojrzeć?

Aktualnie jestem na etapie wariacji na temat ślimaków. Piekę je nałogowo i nawet wstawiając do piekarnika tę partię bułeczek z konfiturą wiśniową i czekoladą już myślałam o kolejnych. I jestem przekonana, że znajdą się tu one niebawem :)

Do konfitury dodałam odrobinę soku, by smak wiśni był intensywniejszy.

 

Bułeczki wyszły dokładnie takie, jak się spodziewałam. Przepyszne :)

 

Ciasto:

 

* 550 g mąki

* 45 g świeżych drożdży

* 2 pełne łyżki miodu

* 6 łyżek cukru

* 1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka

* 140 g stopionego masła

* 2 jajka

* 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

 

* 1 słoiczek konfitury wiśniowej z dużą ilością wiśni

* 4 łyżki soku wiśniowego Paola

* 100 g gorzkiej czekolady

 

Wiśniowy lukier (opcjonalnie):

 

* 1 szklanka cukru pudru

* 1 łyżeczka ciepłej wody

* 2 łyżki soku wiśniowego

 

Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami mleka (zaczyn powinien być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego). Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie łączymy w misce wszystkie składniki ciasta (pamiętając, by mleko było lekko ciepłe) i dodajemy zwyrośnięty zaczyn. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto (przez około 10 minut), a następnie przekładamy je do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-70 minut. 

W tym czasie konfiturę i sok podgrzewamy w rondelku przez około 3 minuty by lekko zgęstniała i odstawiamy do przestygnięcia.

Kiedy ciasto znacznie powiększy swoją objętość przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt. 

Na cieście (pozostawiając wolne boki) rozsmarowujemy konfiturę, a następnie posypujemy ją startą na grubych oczkach czekoladą. Ciasto zwijamy w ciasny rulon, a dłuższy bok ciasta który nie został posmarowany konfiturą zwilżamy wodą, by ciasto się skleiło i nie rozwijało podczas pieczenia. 

Rulon kroimy na około 4-5 centymetrowe ślimaki i układamy je pozostawiając odrobinę przestrzeni pomiędzy nimi w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub na blasze piekarnika. Bułeczki odstawiamy na około 15 minut by wyrosły, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

(Z podanych proporcji wyszło mi 13 ślimaków, więc nie wszystkie zmieściły się w tortownicy, i 3 piekłam w blaszce).

Ślimaczki pieczemy do lekkiego zarumienienia (około 18 - 20 minut). Gdy bułeczki odrobinę przestygną, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy. Możecie przygotować lukier o smaku wiśniowym, dodając do cukru soku.

 

Smacznego :) 

 

  

 

 

sobota, 09 marca 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/03/09 13:27:41
Pewnie trzeba dojrzeć. JA drożdżowe uwielbiam. A tym pierwszym zdjęciem to mnie maltretujesz (to odnośnie tych worków ;)
-
2013/03/09 14:41:45
A ja jestem z drożdżowym za pan brat od lat - bardzo się lubimy z wzajemnością:-). Urocze ślimaczki!
-
2013/03/09 15:01:42
wyglądają przepysznie. :)
-
2013/03/09 16:13:32
Niesamowite :)
-
Gość: , s2-out8.lesko.tke.pl
2013/03/09 17:34:44
Wielkie i smaczne WOW :)))
-
2013/03/09 17:55:59
Ja też bardzo lubię drożdżowe ślimaczki. Wyglądają przepysznie!
-
2013/03/09 20:14:00
Wyglądają super! :)
-
2013/03/09 21:59:27
Przepiękne zdjęcia a bułeczki wyglądają idealnie aż trudno uwierzyć, że kiedyś miałaś problem z ciastem drożdżowym:-)
-
2013/03/10 20:34:15
Urocze babeczki:) u nas dziś też drożdżowo:)
-
Gość: Maja, 037008224159.warszawa.vectranet.pl
2013/03/11 21:01:29
Zrobiłam wczoraj i są przepyszne! A początek tygodnia nie taki straszny ;)
-
2013/03/11 21:27:20
Maju cieszę się, ze smakowały :)