Menu

Gotuję, bo lubię

Słodko ziołowe pałki z kurczaka

kasiaaaa24

 

Dziś pomysł na prosty i szybki obiad, przy absolutnie minimalnym wysiłku :)

Od wczoraj jest to mój faworyt wśród przepisów na pałki z kurczaka. Mięso jest delikatne, pachnie ziołami i czosnkiem. Miód nadaje mu nie tylko lekkiej słodyczy, ale też sprawia że skórka ładnie się rumieni i jest chrupiąca. 

Gorąco polecam :)

 

Składniki:

 

* 10-12 podudzi z kurczaka*

* 1 łyżka płynnego miodu

 

Marynata:

 

* sok z 1 cytryny

* 1,5 łyżki płynnego miodu

* 3 łyżki oliwy

* 2/3 łyżeczki soli

* 2 szczypty pieprzu 

* 1 spora szczypta chilli

* 1 spora szczypta imbiru

* 1 spora szczypta tymianku

* 1 spora szczypta bazylii

* 1 spora szczypta majeranku

* 1 spora szczypta ziół prowansalskich

* 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku 

 

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Mięso przekładamy do dużej miski i zalewamy je przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Idealnie byłoby w tym czasie kilka razy je przemieszać, aby marynata równomiernie je pokryła.

Zamarynowane mięso układamy na wyłożonej papierem blasze piekarnika i delikatnie polewamy miodem. Pieczemy w 200 stopniach około 45-60 minut. Jeśli mięso zbyt mocno się zrumieni, przykryjcie je papierem do pieczenia (idealnie upieczone mięso samo odchodzi od kości).

Ja ponownie do mięsa ze słodkim akcentem dodałam pikantną rukolę skropioną dobrej jakości oliwą.



Smacznego :)

 

 

* Polecam zakup wysokiej jakości mięsa drobiowego pochodzących z hodowli zagrodowych w halach Makro na terenie całego kraju.  

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • narozniki

    aż chce się wejść i zjeść :) Doskonały przepis !!

  • jolantaszyndlarewicz

    Cudownie rumiane i, patrząc na zestaw przypraw, na pewno bardzo aromatyczne:)

  • Gość: [nawrockamonika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Rewelacja. Cytrynowa, aromatyczna marynata. "Pałkożercom" bardzo smakowało. Dziękuję.

  • mysweetjar

    Zrobiłam dziś je na obiad i wyszły niesamowite! Idealnie trafione w mój smak:) pyszności, polecam!:)

  • Gość: [młoda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mam pytanie, czy te pałeczki można piec w tzw. rękawie?

  • kasiaaaa24

    W zasadzie można, ale się nie przyrumienią.

  • natalkaa1992

    A jak piec te udka na grillu?

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci