Menu

Gotuję, bo lubię

Pomarańczowe ślimaczki z sosem karmelowym

kasiaaaa24

 

Przy okazji tych szwarcwaldzkich ślimaczków pisałam, że chodzą mi już po głowie kolejne, i że pewnie niebawem je tu zaprezentuję. I długo nie trzeba było czekać :) 

Puszyste ciasto aromatyzowane skórką z pomarańczy, pomarańczowa marmolada i domowy sos karmelowy. Bardzo fajne połączenie. 

Polecam :)

 

Ciasto:

 

* 370 g mąki

* 25 g drożdży

* 2 łyżki cukru

* 2 łyżki miodu

* 2/3 szklanki tłustego mleka

* 90 g stopionego masła

* 1 jajko

* 1 żółtko

* skórka otarta z 1 pomarańczy

 

Sos karmelowy:

 

* 1/2 szklanki kremówki (36%)

* 1/3 szklanka cukru trzcinowego 

* 1 pełna łyżka masła

 

Dodatkowo:

 

* 1 słoiczek marmolady pomarańczowej

 

Drożdże łączymy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W czasie kiedy zaczyn wyrasta podgrzewamy mleko z pozostałym cukrem, miodem i masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Mąkę łączymy ze startą skórką pomarańczową, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka oraz mleko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto przez około 10 minut. Następnie ciasto przekładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki prostokąt i smarujemy marmoladą. Ciasto ciasno zwijamy w rulon a następnie kroimy w około 4-5 centymetrowe krążki, które układamy w podsypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia, około 25 minut. 

Kiedy bułeczki przestygną przygotowujemy sos karmelowy. 

Śmietankę, cukier i masło podgrzewamy w wysokim garnku z grubym dnem cały czas mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje i ściemnieje. Gorącym sosem polewamy bułeczki i odstawiamy do zastygnięcia.

 

Smacznego :)

 

 

Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • Gość: [cucinadellafelicita] *.toya.net.pl

    Drożdżowe z karmelem? Biorę w ciemno!

  • choco-holiczka

    Piękne zdjęcia! Sos wygląda obłędnie... Chętnie bym się poczęstowała... są prawie na wyciągnięcie dłoni :)

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pięknie i pysznie pywgladają :-)

  • alohaskarbie

    Piękne te Twoje ślimaczki. Dużo o nich słyszałam, ale te Twoje zachęciły mnie do zrobienia ich w końcu we własnej kuchni :) Pozdrawiam!

  • Gość: [domowacukierniaewy] *.safe-lock.net

    mmm karmel z pomarańczą ;) pychotka!

  • kamciss

    ŚLicznie wyglądają :)

  • Gość: [monif] *.dip.t-dialin.net

    na sam widok cieknie ślinka, a na dodatek ten sos karmelowy, pysznie :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Uwielbiam taki spływający po bokach sos karmelowy ...zostaje na talerzyku, a później można go zjadać palcami:) .... u mnie też ostatnio mocno drożdżowo, uwielbiam te klimaty:). Zaraz też buchty wylądują w piekarniku:) buziaki

  • Gość: [ladylaura] *.dyn.user.ono.com

    Kasiu to najpiekniejszy blog kulinarny,cudowne zdjecia,wspaniale przepisy,tu chce sie po prostu byc,pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Ślicznie dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość: [paczki do niemiec] *.suwalki.vectranet.pl

    ciekawy pomysł moja babcia coś podobnego robiła muszę jej dopytać o przepis

  • Gość: [ugotujmyto.pl] *.zone13.bethere.co.uk

    Wygladają obłędnie:)!

  • vegazone

    Ale wspaniałe! Chętnie poczęstowałabym się jednym :)

  • wykrywaczsmaku

    mmm i ten sos! :) Dziękujemy za zdjęcie!

  • gin86

    Wyglądają cudnie, ten sos musiała nadawać im wyjątkowego smaku :)

  • Gość: [http: pastawithapplepie.blogspot.com] *.ip.netia.com.pl

    bajeczne... na dodatek takie slimaczki to ogromna frajda podczas jedzenia, rozwijanie ich warstwami ;) ja uwielbiam z makiem

  • miloscwbrzuchumam

    Te bułeczki wyglądają bosko, uwielbiam takie odrywane drożdżówki :-)

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    a czy mogę te ślimaki zrobić jako osobne bułeczki, tzn bez tortownicy? moja jest mniejsza i obawiam się, że nie udadzą się...

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście. Tylko trzeba koniec ciasta przy zwijaniu posmarować wodą, żeby się bułeczki nie rozwijały.

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Robiłam te bułeczki już dwa razy w tym tygodniu, są przepyszne:) Mięciutkie i pachnące pomarańczą. Mąż uwielbia drożdżowe i teraz ciągle dopytuje, kiedy znowu je upiekę:) Muszę jeszcze wypróbować te z kajmakiem. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci