KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Pomarańczowe ślimaczki z sosem karmelowym

 

Przy okazji tych szwarcwaldzkich ślimaczków pisałam, że chodzą mi już po głowie kolejne, i że pewnie niebawem je tu zaprezentuję. I długo nie trzeba było czekać :) 

Puszyste ciasto aromatyzowane skórką z pomarańczy, pomarańczowa marmolada i domowy sos karmelowy. Bardzo fajne połączenie. 

Polecam :)

 

Ciasto:

 

* 370 g mąki

* 25 g drożdży

* 2 łyżki cukru

* 2 łyżki miodu

* 2/3 szklanki tłustego mleka

* 90 g stopionego masła

* 1 jajko

* 1 żółtko

* skórka otarta z 1 pomarańczy

 

Sos karmelowy:

 

* 1/2 szklanki kremówki (36%)

* 1/3 szklanka cukru trzcinowego 

* 1 pełna łyżka masła

 

Dodatkowo:

 

* 1 słoiczek marmolady pomarańczowej

 

Drożdże łączymy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W czasie kiedy zaczyn wyrasta podgrzewamy mleko z pozostałym cukrem, miodem i masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Mąkę łączymy ze startą skórką pomarańczową, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka oraz mleko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto przez około 10 minut. Następnie ciasto przekładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki prostokąt i smarujemy marmoladą. Ciasto ciasno zwijamy w rulon a następnie kroimy w około 4-5 centymetrowe krążki, które układamy w podsypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia, około 25 minut. 

Kiedy bułeczki przestygną przygotowujemy sos karmelowy. 

Śmietankę, cukier i masło podgrzewamy w wysokim garnku z grubym dnem cały czas mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje i ściemnieje. Gorącym sosem polewamy bułeczki i odstawiamy do zastygnięcia.

 

Smacznego :)

 

 

poniedziałek, 18 marca 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/03/18 09:32:05
Drożdżowe z karmelem? Biorę w ciemno!
-
2013/03/18 10:03:53
Piękne zdjęcia! Sos wygląda obłędnie... Chętnie bym się poczęstowała... są prawie na wyciągnięcie dłoni :)
-
2013/03/18 11:04:06
Pięknie i pysznie pywgladają :-)
-
2013/03/18 12:39:00
Piękne te Twoje ślimaczki. Dużo o nich słyszałam, ale te Twoje zachęciły mnie do zrobienia ich w końcu we własnej kuchni :) Pozdrawiam!
-
2013/03/18 14:30:18
mmm karmel z pomarańczą ;) pychotka!
-
2013/03/18 19:52:45
ŚLicznie wyglądają :)
-
Gość: monif, p4ff3ed6b.dip.t-dialin.net
2013/03/19 09:28:47
na sam widok cieknie ślinka, a na dodatek ten sos karmelowy, pysznie :)
-
2013/03/19 12:12:28
Uwielbiam taki spływający po bokach sos karmelowy ...zostaje na talerzyku, a później można go zjadać palcami:) .... u mnie też ostatnio mocno drożdżowo, uwielbiam te klimaty:). Zaraz też buchty wylądują w piekarniku:) buziaki
-
2013/03/19 13:20:26
Kasiu to najpiekniejszy blog kulinarny,cudowne zdjecia,wspaniale przepisy,tu chce sie po prostu byc,pozdrawiam.
-
2013/03/19 13:24:38
Ślicznie dziękuję za miłe słowa :)
-
2013/03/19 16:43:47
ciekawy pomysł moja babcia coś podobnego robiła muszę jej dopytać o przepis
-
2013/03/19 17:20:56
Wygladają obłędnie:)!
-
2013/03/19 21:02:37
Ale wspaniałe! Chętnie poczęstowałabym się jednym :)
-
2013/03/20 11:47:23
mmm i ten sos! :) Dziękujemy za zdjęcie!
-
2013/03/20 17:11:49
Wyglądają cudnie, ten sos musiała nadawać im wyjątkowego smaku :)
-
Gość: http: pastawithapplepie.blogspot.com, 83-238-155-206.ip.netia.com.pl
2013/03/21 11:16:12
bajeczne... na dodatek takie slimaczki to ogromna frajda podczas jedzenia, rozwijanie ich warstwami ;) ja uwielbiam z makiem
-
2013/03/23 12:09:22
Te bułeczki wyglądają bosko, uwielbiam takie odrywane drożdżówki :-)
-
Gość: beatawg, host-89-167-63-71.nplay.net.pl
2013/08/26 12:08:27
a czy mogę te ślimaki zrobić jako osobne bułeczki, tzn bez tortownicy? moja jest mniejsza i obawiam się, że nie udadzą się...
-
2013/08/26 12:21:58
Tak, oczywiście. Tylko trzeba koniec ciasta przy zwijaniu posmarować wodą, żeby się bułeczki nie rozwijały.
-
Gość: ewela, 89-65-105-178.dynamic.chello.pl
2014/02/21 22:49:43
Robiłam te bułeczki już dwa razy w tym tygodniu, są przepyszne:) Mięciutkie i pachnące pomarańczą. Mąż uwielbia drożdżowe i teraz ciągle dopytuje, kiedy znowu je upiekę:) Muszę jeszcze wypróbować te z kajmakiem. Pozdrawiam