Menu

Gotuję, bo lubię

Karczek w sosie piwno miodowym z pieczarkami

kasiaaaa24

 

Dziś kolejny przepis na szybki obiad, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut (musicie tylko dzień wcześniej zamarynować mięso). 

Jest to propozycja dla osób, które lubią mięso ze słodkim akcentem, ponieważ sos który powstaje po odparowaniu marynaty taki właśnie jest. Nie obawiajcie się, nie czuć w nim piwa. Miód, ketchup i zioła zdecydowanie zdominowały jego smak. 

Do mięsa podałam podsmażone pieczarki (pamiętajcie tylko, by ich nie posolić podczas smażenia, ponieważ pod wpływem soli puszczą wodę i będą się dusic a nie smażyc) i moją ulubioną rukolę. I po raz kolejny podkreślę, że sprawdza się ona idealnie do słodkawych dań ponieważ ma pikantny smak, który świetnie się komponuje ze słodyczą mięsa. 

Ja, rezultatem końcowym byłam zachwycona :)

 

Składniki:

 

* 6 cienkich kotletów z karczku

* 600 g drobnych pieczarek 

* kilka łyżek oleju

* opakowanie rukoli

* dobrej jakości oliwa

 

Marynata:

 

* 250 ml piwa

* 2 pełne łyżki ketchupu

* 1 łyżka miodu

* 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka majeranku

* 2 spore szczypty pieprzu

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1 liść laurowy

* 2 goździki

 

Dzień wcześniej wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą w wąskim naczyniu i energicznie mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso (marynata powinna je przykrywać) i wstawiamy je do lodówki.

Na drugi dzień pieczarki (u mnie same kapelusze) podsmażamy na złoto na 3-4 łyżkach oleju, a mięso wyjmujemy z zalewy i delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Mięso obsmażamy na oleju po kilka minut z każdej strony do czasu, aż będzie miękkie i rumiane.

W czasie kiedy smaży się mięso, marynatę przelewamy do małego garnka (odławiamy z niej wcześniej liść laurowy, ziele i goździki) i gotujemy ją do czasu aż większość płynu odparuje (zajmuje to dosłownie kilka minut), a konsystencja sosu będzie przypominać rzadki ketchup (jak na zdjęciu). 

Do mięsa serwowanego z odrobiną sosu podajemy podsmażone pieczarki i sporą garść rukoli skropionej oliwą. 

Smacznego :) 

 

 

Komentarze (13)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Cudnie komponują się te pieczarki z mięsem i rukolą:) .... Kasiu mieliście naprawde pyszny obiad:)

  • kabamaiga

    Szkoda, że tak daleko mieszkasz. Chętnie wpadłabym na taką michę dobrego jedzenia :)

  • Gość: [pasjonatka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    dla prawdziwych miesozercow :D

  • Gość: [nobleva] *.range86-169.btcentralplus.com

    Świetne danie! Wygląda fantastycznie jeszcze niby takie zimowe, comfort foodowe, ale dodatek rukoli już powiewa wiosną.

  • Gość: [kasia_poznanianka] *.icpnet.pl

    wieprzowinka!
    rukola!
    pieczareczki!!
    jeść, jeść, jeść!!!

  • Gość: [tapasdecolores] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo smakowicie wyglada Twoje danie, zwłaszcza pieczarki!

  • Gość: [ania] *.eurocash.pl

    Mięsko wyszło mi twarde jak podeszwa, a wcale długo nie smażyłam ;-(((

  • kasiaaaa24

    Aniu przecież w przepisie jest napisane, żeby smażyć je do miękkości a nie krótko. Mnie wystarczylo smażenie po 5-6 minut z jednej strony by mięso było miękkie, bo tak jak napisalam w przepisie, plastry powinny być cienkie.

  • Gość: [ania] *.eurocash.pl

    Kasiu,
    na pewno zrobię drugie podejście do tego dania ;-)

  • Gość: [IWONA] *.internetia.net.pl

    Pycha, po prostu pycha!
    Zrobienie faktycznie szybciutkie szczególnie gdy do domu wraca się ca 17 godzina., ale drobna uwaga: użycie miód o neutralnym zapachu, gdyż ja miała jeszcze ze starych zapasów mój ulubiony miód gryczany i niestety jego intensywny aromat wyczuwało się w sosie. Mnie to nie przeszkadzało, gdyż uwielbiam ten smak, ale syn trochę kręcił nosem. I zbiłam tłuczkiem kotlety, właściwe tak dla zasady (ciężki był dzień w pracy, więc pomogło).
    Sos faktycznie odparowuje się szybko, Nawe jeśli jako zwykle przez przypadek dodacie trochę za dużo piwa było więcej gdyż i mięska zrobiłam więcej niż podała Kasie w przepisie.
    Ale danie pyszne , szybkie i takie niecodzienne.
    Dziękuje Kasiu ! i pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Iwonko dziękuję za bardzo rzeczową opinię o daniu :) Na pewno pomoże innym czytelnikom.
    Co do miodu gryczanego, to zdecydowanie ma on za mocny smak. Ja głównie w kuchni używam wielokwiatowego lub lipowego.

  • Gość: [Smaku fabryka] 89.22.194.*

    Zdjęcia zachęcają do natychmiastowej konsumpcji! Wczoraj widziałam przepis, a dzisiaj już mięso się marynuje :) Czy możemy na swoim blogu (www.smakufabryka.pl) udostępnić przepis? ze wskazaniem oczywiście stosownego linka prowadzącego tutaj :)

    Pozdrawiamy
    Ania i Piotr
    Smaku fabryka

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, jeśli tylko zostanie podane źródło przepisu i zamieścicie swoje zdjęcie :)

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci