KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowo miodowe bułeczki z makiem

Od dłuższego czasu mam ogromną ochotę na wielowarstwowe ciasto biszkoptowe przekładane masami, z polewą i drobną kostką galaretki. Staromodne, w stylu "u cioci na imieninach". Niestety czas nie jest dla mnie ostatnio łaskawy i na takie szaleństwo w tej chwili nie mogę sobie pozwolić.

Od kilku tygodni niedzielny poranek zaczynam od zagniecenia ciasta drożdżowego. Tak jak pisałam kilka dni temu, odkrywam je na nowo i chyba już przyzwyczaiłam się do tego niedzielnego rytuału.             

Te bułeczki wpadły mi w oko od pierwszej chwili. Nigdy wcześniej nie miałam okazji poczynić takiego wypieku, tym bardziej byłam ciekawa jak będą smakować. I nie zawiodłam się.

Okazało się, że nie tylko są przepyszne i pięknie pachną cytryną, ale też sprawiły, że na chwilę odeszła mi ochota na ciasto. Były bardzo, bardzo miłym zaskoczeniem. 

Bułeczek można nie lukrować i podać do nich dżem lub twaróg, ale dla mnie lukier świetnie do nich pasuje i ja takiej wersji się trzymałam.            

 

Składniki:

 

* 500 g mąki pszennej

* 20 g świeżych drożdży

* 40 g suchego maku

* 280 ml ciepłego mleka

* 1 jajko

* 5 łyżek płynnego miodu

* 2 łyżki cukru

* 2 łyżki mleka w proszku

* 2 łyżki masła (stopionego i przestudzonego)

* sok i skórka z 1 dużej cytryny

* 1 szczypta soli

 

Lukier:

 

* 1 szklanka cukru pudru

* 2-3 łyżki gorącej wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

 

Dodatkowo:

 

* 2 łyzki oleju

 

Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Energicznie mieszamy do chwili aż masa będzie jednolita i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

Pozostałą mąkę łączymy w dużej misce z drugą łyżką cukru, makiem, solą i mlekiem w proszku. W kubku łączymy sok i skórkę cytrynową z miodem, jajkiem i masłem, a następnie wlewamy je do suchych składników i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto przez około 10 minut. Następnie oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kulki (u mnie wyszło 17 kulek po 55 g ciasta) i zanurzonymi w oleju palcami formujemy bułeczki podwijając boki pod spód.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie oprószamy mąką. Układamy na niej kulki ciasta, pozostawiając spore odstępy między nimi (ja układałam 3 rzędy po 3 kulki, czyli 9 bułeczek na jedno pieczenie). Odstawiamy je na 15 minut by wyrosły a następnie blachę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 - 20 minut (do lekkiego zrumienienia). Tak samo postępujemy z drugą partią bułek.

Upieczone bułeczki studzimy na kratce a następnie lukrujemy.

Smacznego :) 

 

 

 

 

Inspiracja

poniedziałek, 11 marca 2013, kasiaaaa24

Komentarze
Gość: mojetworyprzetwory, host21-188-252-18.limes.com.pl
2013/03/11 00:27:01
Cudowne! Fajnie, że odkrywasz na nowo ciasto drożdżowe, cudownie się je układa, modeluje, a potem patrzy ja rośnie;)

Zdjęcia - przepiękne, ale Ty to wiesz Kasiu;)

Pozdrawiam i udanego tygodnia życzę i czasu na tą Twoją przekladaną zachciewajkę!
-
2013/03/11 06:52:49
Smakowicie wyglądają.. ;)
-
2013/03/11 07:53:51
Kasiu, takie staromodne ciasto, które opisałaś kojarzy mi się z "ambasadorem" czyli własnie biszkoptem z jasna masą, i ciemna z kosteczkami galaretek, moja sąsiadka je robila, uwielbiam je, tylko nikt juz mi go nie robi:(
Jakbys dała jakąs inspirację, byłoby miło:)))
czekam i pozdrawiema serdecznie w zimowy poranek:)
-
Gość: , 89-66-8-247.dynamic.chello.pl
2013/03/11 09:04:42
śliczne zdjęcia :)
-
2013/03/11 09:08:41
Kasiu a one są bardziej słodkie (jak drożdżówki), czy takie mniej, do dżemu, a nie wędliny?
-
Gość: kinia, bvx104.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/11 12:45:28
Kasiu jakie cudne zdjecia! A bułeczki jak malowane :) I czekam na przepis na ciasto, bo samym opisem zrobilaś mi na nie ogromną ochotę :)
-
2013/03/11 13:17:45
Po prostu muszę je zrobić! Wyglądają fantastycznie i na pewno są pyszne!
-
2013/03/11 20:48:22
Karolka jeśli ich nie polukrujesz to spokojnie nadadzą się do białego sera, do dżemu, a nawet do żółtego sera.
W oryginalnym przepisie była tylko 1 łyżeczka cukru, ale ja chciałam żeby były słodsze, więc dałam 2 łyżki. Pomimo tego nie były wcale bardzo słodkie. Tak więc jeśli chcesz, możesz zmniejszyć ilość cukru i dodać tylko 1 łyżeczkę do zaczynu.
-
2013/03/11 21:07:02
Ależ dziś trafiłaś w moje smaki i w moje wieczorne zachcianki... :)
-
2013/03/12 13:57:10
Ależ one smakowicie wyglądają! :-)
-
2013/03/12 13:58:17
Dziękuję za miłe komentarze :)
-
Gość: ola, 178-37-119-212.adsl.inetia.pl
2013/03/12 17:04:25
Kasiu bajeczne bułeczki. A zdjęcia jak z najlepszej książki kucharskiej. Cudne.
-
2013/03/12 17:29:24
Ja po ciązowej przerwie znó wróciłam do ciast drożdżówych i niezmiernie się z tego powodu cieszę, bo są cudowne:). Fajnie wygladają te makowe bułasie:) buziolek Kasiu:)
PS. Cudowna patera:)
-
2013/03/14 09:34:21
Cudowne są :). Prześliczna patera, od dawna takiej szukam :P gdzie można taką dostać? :P
-
2013/03/14 10:19:39
Ja ją kupiłam w TK maxx :)
-
Gość: ada, 088156182197.warszawa.vectranet.pl
2013/03/14 16:10:44
Śliczne bułeczki, mam pytanie, ponieważ rano nie mam zbyt wiele czasu, żeby czekać na wyrośnięcie ciasta, czy może w ramach wyrastania posiedzieć przez noc w lodówce, czy się zepsuje?
-
2013/03/14 16:32:52
Tak, można.
-
Gość: aniolek1611@wp.pl, adkq121.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/15 09:15:35
Czy mozna czymś zastąpić mleko w proszku??
-
2013/03/15 09:30:47
Mleko w proszku można pominąć, bo nie da się go niczym zastąpić.
-
2013/03/15 15:36:32
wyglądają wspaniale :) i zapewne tak samo smakują :)