Menu

Gotuję, bo lubię

Wilgotne ciasto czekoladowe (na Walentynki)

kasiaaaa24

 

To wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z obfitą warstwą masy z mascarpone i bitej śmietany to moja tegoroczna propozycja na walentynkowy wypiek dla bliskiej sercu osoby. 

Jeśli dodatkowo masę śmietanową udekorujecie świeżymi truskawkami lub malinami (których zwykle w hipermarketach przed Walentynkami jest istny wysyp) ciasto będzie jeszcze odświętniej wyglądać i smakować. 

A jeśli nie obchodzicie Walentynek, i tak je upieczcie i uszczęśliwcie bez żadnej okazji tych których kochacie. Przecież na to zasługują :)

 

Ciasto:

 

* 1 szklanka mąki

* 3/4 szklanki cukru

* 100 g startej na tarce mlecznej czekolady

* 1/3 szklanki kakao

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 jajko

* 1/2 szklanki maślanki

* 1/2 szklanki oleju

* 1/2 szklanki gorącej wody

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* 2 szczypty soli

 

Warstwa śmietanowa:

 

* 250 g mascarpone

* 300 ml kremówki (36%)

* 1,5 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady

 

Wszystkie składniki ciasta (oprócz wody) umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się. Następnie dodajemy wodę i miksujemy jeszcze pół minuty. 

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut (lub jeśli po tym czasie patyczej wbity w środek ciasta wychodzi mokry, to trochę dłużej).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy masę śmietanową. Mascarpone, kremówkę i cukier umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy (początkowo na niskich obrotach, ponieważ będzie chlapać, później jednak na najwyższych obrotach) do czasu aż masa będzie sztywna - sztywniejsza niż sama ubita śmietana. Masę wykładamy na ciasto i posypujemy gorzką czekoladą.

Smacznego :) 

 

 

IN ENGLISH

 

“I want to try with someone who loves me enough to try with me. I want to grow old looking at the same face every morning. I want to grow old looking at the same face every night at the dinner table. I want to be one of those old couples you see still holding hands and laughing after fifty years of marriage. That's what I want. I want to be someone's forever.”

Rachel Gibson  

Valentine's Chocolate Cake 

 

Batter:

 

* 1 cup flour

* 3/4 cup sugar

* 100 g grated milk chocolate

* 1/3 cup cocoa powder

* 1 teaspoon baking powder

* 1 egg

* 1/2 cup buttermilk

* 1/2 cup oil

* 1/2 cup hot water

* 1 teaspoon vanilla extract

* 2 pinches salt

 

Mascarpone & cream frosting:

 

* 250 g mascarpone cheese

* 300 ml heavy cream

* 1,5 tablespoon icing sugar

 

Extra:

 

* 50 g grated dark chocolate

 

Put all batter ingredients (except hot water) in a bowl and mix well until combined. Then add water and mix for another 30 sec. 

Pour the batter into the lined with parchment paper spring cake tin (22 cm) and bake in 160C for about 60 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean).

When the cake cooled down, prepare the frosting. 

Beat mascarpone with cream and icing sugar until thick and fluffy. Put it on the top of the cake and decorate with dark chocolate.

You can also put some fresh strawberries or raspberries on the top and serve this cake on Valentine's Day. 

Komentarze (29)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kf] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jakiego kakao użyłaś?
    Z góry dzięki! :)

  • kasiaaaa24

    Zawsze używam DecoMorreno :)

  • Gość *.lesko.tke.pl

    Cudne talerzyki, czy też może raczej patery? Jak zwykle pięknie podane słodkości.

  • bernadettap

    Jeju Kasiu, Ty naprawdę nie masz serca :D Ja w pracy siedzę i się skupić nie mogę, jak takie pyszności widzę :-P A kakao też od lat używam to samo i nie zamienię na inne :)

  • blenda2007

    pysznie:)

  • wariatka2000

    cuuudo!

  • darkangelika

    Mmm... pycha;)

  • niepokornik

    Mogę kawałek na wynos?;)

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    walentynek nie lubię, ale takie ciasto z przyjemnością bym zjadła. :)

  • 6benek

    Można powiedzieć, że ciasto zostało idealnie przygotowane. Pięknie wygląda

  • kamciss

    Wygląda pięknie :)

  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Wspaniała i piękna propozycja! Jak zawsze zdjęcia - to mistrzostwo świata!

  • nashelly

    Mmm... Pysznie, czekoladowo i pięknie... Ja też w tym roku w Walentynki postawię na czekoladę, bardzo często najbardziej klasyczne jest właśnie najlepsze... ;) Pozdrawiam!

  • judik1119

    Idealne! A jaka sztywna ta bita śmietana, pięknie się kroi:-)

  • Gość: [Beata] *.ip.netia.com.pl

    Czy można to ciasto czekoladowe wykorzystać do sernika typy Isaura tzn. dać na wierzch ser po całości lub tylko miejscami? Można liczyć na to że kiedyś taki przepis się pojawi? Jestem już trochę znudzona tymi mazistymi sernikami na wszystkich blogach z mascarpone, mlekiem skondensowanym i dodatkowo śmietaną....Byłabym bardzo wdzięczna:)

  • zawsze.oliwek

    mam nadzieję więc, że do Walentynek wyzdrowieję ;) i dam radę popełnić ten czekoladowy grzech.

  • Gość: [Opalanka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przecudnej urody zdjęcie. Ciasto wygląda na mistrzostwo świata. Pozdrawiam:)

  • Gość: [gin] *.flatrate.dk

    Czekolada, mmm...

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu choc nie obchodzimy Walentynek to tro ciasto zapiszę do upieczenia ... bo wyglad (i zapewne smak) ma nieziemski:) pozdrawiam

  • Gość: [I] *.ip.netia.com.pl

    Wspaniałe, cudownie czekoladowe, muszę je zrobić ponownie :)))

  • Gość: [pola] *.dynamic.chello.pl

    zrobiłam - pycha :)

  • Gość: [Gość : ] *.scom.za.digi.pl

    R E W E L A C J A ! ! ! ! ! :)

  • Gość: [effien] *.81.radiotel.com.pl

    Robiłam wczoraj, dzisiaj jadłam - pycha! :)

  • Gość: [olka] *.internetdsl.tpnet.pl

    zrobiłam i smakuje super tylko nie wiem czy powinno być tak mocno zbite?

  • kasiaaaa24

    Tak, to ciasto jest takie właśnie zbite, odrobinę gliniaste - taki jego urok :)

  • Gość: [mima] *.bialystok.vectranet.pl

    dziś zrobiłam to ciasto. Niestety krem mi się zważył

  • kasiaaaa24

    Zawsze zbyt długo ubijana śmietana zamienia się zważy. Ze śmietaną trzeba delikatnie i jak jest już sztywna, trzeba przestać ubijać. Jak się za długo ubija, śmietana zamienia się w serwatkę i masło.

  • judyta.69

    A czy zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny lub śmietanę?

  • kasiaaaa24

    Nigdy nie robiłam w takiej wersji, więc ciężko mi powiedzieć, czy nie wyszedłby zakalec.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci