Energym

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik czekoladowy z sokiem porzeczkowym

Sernik który Wam dziś prezentuję przygotowałam na sobotnie spotkanie z rodzeństwem męża. To chyba stało się już regułą, że zawsze kiedy odwiedzają nas goście przygotowuję sernik. Nowa tradycja? ;)

Do konsumpcji sernika zasiadło 9 osób i ponad połowa z nich stwierdziła, ze ten sernik nie smakuje jak sernik :) Porównywali go raczej do musu czekoladowego. 

Faktycznie, sernik jest bardzo delikatny i bardzo puszysty. Ponieważ użyłam do niego słodkiego w smaku mascarpone, nie ma on tego charakterystycznego dla serników kwaskowatego posmaku. 

Ale składnikiem, który ma największy wpływ na jego smak (i konsystencję) jest sok. Intensywnie porzeczkowy sok nadaje całości lekkiego, owocowego charakteru. Ja użyłam soku Paola, ponieważ jest gęsty i ma intensywnie porzeczkowy smak.

 

Gorąco polecam :)

 

Spód:

 

* 140g herbatników maślanych

* 1 łyżka cukru pudru

* 1 łyżka kakao

* 70 g stopnionego masła

 

Masa serowa:

 

* 500 g sera mascarpone

* 350 ml kremówki (36%)

* 150 g gorzkiej czekolady

* 100 g mlecznej czekolady

* 6 łyżek stołowych soku Paola z czarnej porzeczki 

* 2 łyżki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 6 łyżek wrzątku

 

Polewa:

 

* 75 g czekolady gorzkiej

* 75 g czekolady mlecznej

* 5 łyżek śmietany kremówki

 

Ciastka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i kakao a następnie dodajemy stopione masło. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm. Dokładnie dociskamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Połamaną na kostki czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby przestygła. 

Do filiżanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Dokładnie mieszamy aby żelatyna się rozpuściła a następnie dodajemy do niej sok. Ponownie energicznie mieszamy i odstawiamy.

Kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem (ok. 2 minuty), stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę i sok wymieszany z żelatyną. Kiedy składniki się połączą dodajemy ubitą śmietanę i od tej pory masę mieszamy dużą łyżką (potrwa kilka minut zanim śmietana połączy się z serem).

Gotową masę serową przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano obkrawamy go dookoła i zdejmujemy rant tortownicy. Przygotowujemy polewę.

Połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do chwili aż składniki połączą się w jednolitą masę. Polewamy nią wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.

Ja dodatkowo udekorowałam go owocami miechunki. 

Smacznego :) 

 

 

 

 

piątek, 22 lutego 2013, kasiaaaa24

Komentarze
Gość: Lila, cable-78.29.243.34.coditel.net
2013/02/22 08:58:50
Pieknie wyglada!
-
Gość: ewa, 94.75.86.23*
2013/02/22 09:38:50
Super wygląda- mam zamiar go zrobić. W zwiazku z tym mam pytanie. Czy sok porzeczkowy można pominąć, jeśli tak to czy dawać żelatynę? Może go czymś zastąpić?
-
2013/02/22 10:38:10
Wygląda rewelacyjnie!
-
2013/02/22 10:48:54
Faktycznie przypomina mus. I wygląda pysznie!
-
2013/02/22 11:06:27
piękny:)
-
Gość: Delimamma, 217.173.195.22*
2013/02/22 11:10:01
Wygląda obłędnie!!! Jakby płonął ;)

p.s. mam pytanie - pewnie nie pierwszy raz ktoś cie o to pyta ;) jakich obiektywów używasz w trakcie fotografowania? Albo dokładniej jakiego używałaś do robienia tego zdjęcia? Z góry dziękuję za info i pozdrawiam serdecznie :)
-
2013/02/22 11:11:31
Ewo - moim zdaniem sok ma tu kluczowe znaczenie w kwestii smaku. Jeśli chcesz z niego zrezygnować - generalnie możesz. Pomiń wówczas żelatynę. Ale to na pewno nie będzie już ten sam sernik :)
-
2013/02/22 11:14:29
Delimamma używam do wszystkich zdjęć tego samego obiektywu obiektywu :) Jest to Canon 50mm f/1.8.
-
2013/02/22 11:24:15
Cudny "płonący" smakiem sernik:)
-
2013/02/22 11:36:29
U Kasi jak zwykle przepysznie :)
-
2013/02/22 11:54:06
Robi wrażenie, zwłaszcza ta ociekająca polewa...
-
2013/02/22 12:05:32
A jak mielisz te herbatniki?
-
2013/02/22 13:03:55
Boski!!!!
-
2013/02/22 13:09:36
O proszę, jakie pomysłowe i efektowne wykorzystanie miechunki, o której pisałam u siebie kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2013/02/20/miechunka/ Ciekawa jestem, czy Tobie smakiem również miechunka przypomina jabłko.
PS Jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć, czytałam na Durszlaku, że robisz je zwykłym cyfrowym Finepix'em. Ja też mam Finepix'a ale jakiś słabszy model i zazdroszczę możliwości jakie daje Twój aparat. Mam nadzieję, że i ja sprawię sobie kiedyś coś lepszego. Pozdrawiam!
-
2013/02/22 13:20:00
Kasiu przepiękny sernik i doskonała dekoracja:) .... wielki buziak
-
Gość: eliza, 89-78-118-185.dynamic.chello.pl
2013/02/22 14:45:05
Pani Kasiu nieustannie jestem pod wrażeniem Pani wypiekow. Wszystkie wyglądają jak dzieła cukiernicze z najleprzych cukierni. Od 2 lat na naszym stole goszczą ciasta z Pani bloga i juz nie wyobrażamy sobie bez nich świąt i weekendow :) Dziękujemy za inspiracje.
-
2013/02/22 14:54:50
Cudowny ten sernik! I ta polewa... Szkoda, że u mnie w domu nie wszyscy lubią czekoladę, ale ostatnio kupiłam sobie tortownicę 16 cm :) (poluje jeszcze na 12 cm ;-)) więc można zmniejszyć proporcje i na 3 osoby będzie jak znalazł :)
-
2013/02/22 15:18:31
Wyglada przepieknie!
-
Gość: Olap, cjk52.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/22 15:56:51
A używa Pani dodatkowego oświetlenia?
-
Gość: kinia, 89-67-167-164.dynamic.chello.pl
2013/02/22 17:24:44
Oszalałam!!! CUDO!
-
2013/02/22 19:58:14
sernik jak zawsze cudowny i przepiękna, oryginalna dekoracja, rzeczywiście, wygląda jakby płonął :)
-
2013/02/22 20:19:30
jest piękny
a porównanie do czekoladowego musu jeszcze bardziej zachęcające!
-
2013/02/22 21:04:55
Brommbie - ja zwykle robię to w stojącym blenderze (takim z dzbanem). Zajmuje to kilka sekund. Ale wcześniej wałkowałam je na stolnicy wałkiem do chwili całkowitego rozdrobnienia lub wkładałam do woreczka i tłukłam tłuczkiem do mięsa :) Pewnie sprawdzi się tez elektryczna maszynka do mięsa.

Paulagotuje - tego modelu o którym czytałaś na forum używałam do lipca 2012 roku. Ale zdecydowałam się w końcu na zakup lustrzanki i aktualne zdjęcia na blogu robione są aparatem Canon EOS 600D.

Olap - nie. Tylko światło dzienne. Po zmroku nie robię zdjęć, ponieważ nie podobają mi się zdjęcia ze sztucznym oświetleniem :)

Dziękuję za wszystkie miłe słowa :)
-
Gość: Olap, adtm107.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/23 09:00:55
Piękne zdjęcia i piękny blog. Gratuluję takich zdolności. A ten piankowy sernik to na pewno zagości niedługo i u nas na stole.
-
2013/02/23 10:45:04
Dziękuję :)
-
Gość: sylwia, host-78-145-108-219.as13285.net
2013/02/23 15:16:47
Pięknie tutaj. Ale mam pytanie z innej beczki. Jakiego aparatu pani używa?
-
2013/02/23 16:24:43
Canon Eos 600D
-
2013/02/23 21:13:23
polewa niczym czekoladowy obrus ;)
-
2013/02/24 13:53:17
Piękny! :-) A te ozdoby jak płomienie :-))
-
Gość: mojetworyprzetwory, host21-188-252-18.limes.com.pl
2013/02/24 16:03:34
Cudowny! I faktycznie bardziej kojarzy się z musem czekoladowym! Musi - musiał smakować wspaniale!!! Zdjęcia przepiękne!
-
2013/02/27 10:30:56
zawsze się zastanawiałam, czy miechunka nie jest trująca
-
Gość: asiulkas78, nat-10.net-serwis.pl
2013/03/03 06:53:28
oczywiście porzeczkowego :)
-
2013/03/16 12:48:51
Urzeka smakiem!
Gratuluję pomysłów, świetny blog - na pewno wypróbuję kilka innych przepisów :)
Pozdrawiam!
-
2013/03/16 12:59:44
Dziękuję i pozdrawiam :)
-
Gość: Celina, 12.hosts210.ostrowski.pl
2013/09/01 09:40:37
Moje nowe ulubione ciasto :) PYCHA!!! Dopiero co zrobiłam jeden i już myślę, kiedy zrobić następny :D
-
2013/09/01 09:56:59
Miło mi, że smakuje :)
-
Gość: Andrzej, dqp237.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/20 16:32:11
To niesamowite wrażenie- Na pierwszy rzut oka - to płomienia na torcie -A okazuje się że to miechunki --Dawno nie sadzimy miechunek - w ogrodzie (na grządce ) dekoracja- jak z bajek .