Menu

Gotuję, bo lubię

Kalmary w paprykowym cieście piwnym

kasiaaaa24

 

Stali bywalcy bloga wiedzą, jak ważne miejsce w moim sercu zajmuje Grecja. Zakochałam się w tym kraju od pierwszej wizyty, prawie 17 lat temu. Studia na temat historii i kultury tego rejonu tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że jest to miejsce wyjątkowe. Później były pierwsze wakacje z chłopakiem, który rok później zabrał mnie ponownie w to samo miejsce by w małej, odludnej zatoczce wręczyć mi pierścionek zaręczynowy. Był też kilkutygodniowy pobyt w greckiej wiosce praktycznie odciętej od świata i najlepsze wakacje z naszymi Przyjaciółmi.

Ale Grecja to dla mnie nie tylko wspomnienia. To także kuchnia. To tam przekonałam się do owoców morza, o miłość do których wcześniej się nie podejrzewałam. Tam uświadomiłam sobie, że oferowany w hipermarketach jogurt grecki czy ser (typu) feta niewiele mają wspólnego z oryginałem, a oliwki ze słoika nie smakują tak, jak te wyławiane z wielkiej, plastikowej beczki. 

Na ile mam taką możliwość, staram się odwzorowywać greckie smaki w domu. Na szczęście nie ma już problemu z zakupem świeżych kalmarów czy ośmiornicy. 

 

Składniki:

 

* 5 świeżych, obranych kalmarów* (lub 750 g mrożonych krązków)

* pół małej cytryny

* olej do smażenia (ok. 250 ml)

 

Ciasto:

 

* 1/2 szklanki mąki

* 2 łyżki mąki kukurydzianej

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 szczypta pieprzu

* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1 jajko

* ok. 125 ml jasnego piwa lub mleka

 

Jeśli używamy świeżych kalmarów (a takie są zdecydowanie najlepsze) należy je pokroić w około 5-6 mm krążki a następnie skropić sokiem z cytryny i odłożyć na około 10 minut. Jeśli używacie kalmarów mrożonych, najpierw należy je rozmrozić i delikatnie ściskając w ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru wody a następnie skropić sokiem.

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w miseczce i miksujemy mikserem lub blenderem do chwili aż pozbędziemy się grudek. Ciasto powinno być gęściejsze niż ciasto naleśnikowe. 

Osuszone ręcznikiem papierowym krążki zanurzamy w cieście i smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron (w sumie około 7-8 minut).

Usmażone kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy natychmiast. 

Smacznego :)



 

  

* Świeże kalmary możecie kupić w Makro

Komentarze (13)

Dodaj komentarz
  • motylekczerwony

    Jak dodam pieprz ziołowy to też powinno dobrze smakować?

  • majazteca

    Wspaniale wspomnienia Kasiu :) A tym przepisem podbilas moje serce :) Uwielbiam kalmary!

    Pozdrowienia.

  • kasiaaaa24

    Jeśli lubisz smak pieprzu ziołowego, to możesz dodać.

  • Gość: [Angie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Uwielbiam kalmary! Genialna propozycja.

  • gosik2.0

    Spostrzeżenia dotyczące oferty marketów, to też moja opinia. Smak parmezanu, oliwek, pesto...nijak się ma do oryginału. I tu zdradziłam się, bo moja miłość to Włochy (też mniej więcej od 17 lat).
    A kalmary to jedyne owoce morz, które jestem w stanie przełknąć.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Kiedyś robiłam z mrożonych ale wyszły strasznie gumowate i nie wiem czy coś sknociłam (niby wg. przepisu, ale..), czy przez to że były mrożone?

  • zawsze.oliwek

    a wiesz, że wypróbuję? w takiej wersji przemawiają do mnie;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Nie znam smaku kalmarów, wiec niewiem czy smakowałoby mi to danie:) ....ale pewna jestem tego, ze zdjecia są mega apetyczne:)

  • Gość: [magma] *.ip4.artcom.pl

    pysznie to wszystko wygląda, jeszcze nie jadłam kalmarów, będę musiała spróbować:)

  • wykrywaczsmaku

    piękne zdjęcia! :)

  • Gość: [Aborygenka] *.adsl.inetia.pl

    Najlepsze kalmary jadłam w Grecji, chociaż preferuję urlop w Italii. Zastanawiałam się jaki jest przepis na ciasto. W najbliższym czasie wypróbuję. Drażni mnie jedynie, że największy wybór świeżych owoców morza i ryb jest w Makro. Sklep niedostępny dla szaraków nie mających firmy. Może to się kiedyś zmieni...

  • Gość: [Niwki] *.websky.pl

    Z jakiego oleju najlepiej jest korzystać do smażenia kalmarów? Zastanawiałem się nad olejem rzepakowym, nie wiem jednak, czy będzie on odpowiedni.

  • kasiaaaa24

    Tak, będzie odpowiedni.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci