Konkurs

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Ferrero Rocher

 

W Święta, oprócz tortu makowego i orzechowego, na naszym stole zagościł tort mocno przypominający w smaku pralinki Ferrero Rocher. Szczerze mówiąc nawet nie spodziewałam się, że jego smak będzie aż tak do nich zbliżony.

Tort jest fantastyczny i wszyscy nasi świąteczni goście byli nim zachwyceni. Jestem przekonana, że będzie nam towarzyszył przy innych odświętnych okazjach.

Polecam Wam go jeśli potrzebujecie prostego, ale robiącego wrazenie tortu. 

 

Biszkopt:

 

* 5 jajek

* 6 pełnych łyżek cukru

* 200 g mielonych orzechów laskowych

* 2 łyżki kakao 

* 2 łyżki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

 

* 200 g miękkiego masła

* 200 g gorzkiej czekolady

* 5 kopiatych łyżek Nutelli

* 4 wafelki orzechowe "Góralki"

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

* 1 łyżka masła

* 4 łyżki kremówki (36%)

 

Dekoracja:

 

* 12 pralinek Ferrero Rocher

 

Orzechy łączymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-7 minut) a następnie dodajemy orzechy. Ciasto delikatnie mieszamy dużą łyżką a następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (wykładamy tylko spód) o średnicy 22 cm. Pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach. Ciasto jest upieczone kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy. 

Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ma już temperaturę pokojową miksujemy ją z masłem i Nutellą. Na koniec do masy dodajemy drobno posiekane wafelki i od tej pory masę mieszamy już łyżką. 

Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w tortownicy i wykładamy na nią całą masę i przykrywamy biszkoptem. Lekko dociskamy by wyrównać masę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by masa zastygła a następnie ciasto wyjmujemy z tortownicy, przekładamy na paterę i dekorujemy. 

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy od czasu do czasu. Kiedy czekolada i masło się roztopią i utworzą jednolitą polewę, pokrywamy nią ciasto. Zanim polewa zastygnie wierzch dekorujemy pralinkami i delikatnie wstawiamy do lodówki. 

Kiedy masa zastygnie w lodóce jest dośc twarda, dlatego ciasto najlepiej wyjąc z lodówki około 1,5 - 2 godziny przed podaniem by nabrało temperatury pokojowej. Wówczas i masa i biszkopty są miękkie, a ciasto rozpływa się w ustach. 

Smacznego :) 

  



 

“So, what do you do when you know you have two days to live? Eat an entire Bitter Chocolate  cake all by myself. Reread my favorite novel. Buy eight dozen roses from the best florist in town-the super expensive ones, the ones that smell like roses rather than merely looking like them-and put them all over my apartment. Take a good long look at everyone I love.”

Robin McKinley "Sunshine"

 

Nut sponge cake:

 

* 5 eggs

* 6 tablespoons sugar

* 200 g ground hazelnuts

* 2 tablespoons unsweetened cocoa powder

* 2 tablespoons flour

* 2 teaspoons baking powder

 

Filling:

 

* 200 g soft butter

* 200 g chocolate 

* 5 tablespoons Nutella

* 4 large nut wafers 

 

Top:

 

* 100 g dark chocolate

* 50 g milk chocolate

* 1 tablespoon butter

* 4 tablespoon heavy cream

 

Extra:

 

* 12 Ferrero Rocher pralines

 

Combine hazelnuts, flour and baking powder. Beat eggs wit sugar for about 5-7 minutes - until light and fluffy. Add hazelnuts and mix gently with a spoon. Pour the batter into the lined with parchment paper spring cake tin (22 cm) and bake for about 30-35 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean). Set aside to cool down, best for all night.

Melt chocolate and let it cool down. Cooled chocolate beat with butter and Nutella for few minutes. At the end add finely chopped wafers and mix with a spoon. 

Cut the sponge cake into 2 layers and spread the filling between them. I always do it in a cake tin to have the cake straight and level. Refrigerate for few hours and then take off the cake tin.

Melt chocolate with butter and cream in a double boiler and spread the icing on the top. Decorate with Ferrero Rocher pralines nad refrigerate overnight.

This cake is best when you take it off the fridge about 1,5 - 2 hours before serving, because when it's cold the filling is a bit tough.

 

 

Źródło

poniedziałek, 07 stycznia 2013, kasiaaaa24

Komentarze
-
2013/01/07 06:16:19
o mamo! co za rozpusta! ile czekolady.
-
2013/01/07 06:59:09
robi niesamowite wrażenie! jest piękny. i jeszcze te apetyczne zdjęcia... :) magia!
-
2013/01/07 07:25:46
obłęd po prostu! uwielbiam te pralinki, przepis zapisuję i wykorzystam na pewno :)
-
Gość: Delimamma, 217.173.195.22*
2013/01/07 08:30:00
O Matka i córko!!! Co za cudo, nie przestajesz mnie zachwycać :))
-
Gość: madzilka, 178.218.232.9*
2013/01/07 09:00:12
Kasiu a co z masłem z masy? jest w składnikach, ale nie napisałaś z czym je łączymy:) bardzo proszę o odpowiedź, bo już nie mogę się doczekać zrobienia tego cudeńka:) pozdrawiam
-
2013/01/07 09:22:41
Madzilka jest w przepisie co robimy z masłem :) -
"Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ma już temperaturę pokojową miksujemy ją z masłem i Nutellą"
-
Gość: justynka_foczka, 91.90.160.15*
2013/01/07 09:59:19
Uwielbiam te pralinki, przy najbliższej okazji go wykorzystam ;)
-
2013/01/07 10:21:03
Ło Matko Kochana! Masakra jak on wygląda czarująco, pięknie, bogato i tak smacznie... Kusi, kusi, kusi...!
-
2013/01/07 10:42:38
Wow, ale cudo :) Nie lubię orzechowych słodyczy, ale ferrero stanowi tu wyjątek i z chęcią kiedyś skorzystam z Twojego przepisu !
-
Gość: Basia, 89-73-117-185.dynamic.chello.pl
2013/01/07 10:55:51
Zapisuję do zrobienia, ponieważ uwielbiam te czekoladki :-)
Pozdrawiam serdecznie!

Basia
-
2013/01/07 11:05:34
Piękny tort !!!
-
Gość: Lucyna, 193.34.220.11*
2013/01/07 11:28:19
coś wspaniałego, już drukuję ;)

Pozdrawiam
-
2013/01/07 11:32:08
o matko jaki obledny tort!
-
2013/01/07 11:37:44
fantastyczny :) uwielbiam te pralinki :)
-
2013/01/07 11:51:11
Dziękuję :)
-
2013/01/07 12:08:01
Wygląda jak dzieło sztuki:) Piękny!
-
Gość: Katia, 91.90.160.23*
2013/01/07 12:48:09
mniam:) szkoda, ze tak pozno przepis!...Mąż ma jutro urodziny i juz niestety nie zdąze..:)
-
2013/01/07 13:00:09
ZJAWISKOWY!! Zrobię teściowi na urodziny !! :)
-
2013/01/07 13:00:38
Wyglada bombowo!
-
Gość: Renia, ip-62-69-234-18.globalconnect.pl
2013/01/07 13:15:21
Jak pisałam - torcik zrobię na Dzień Babci ale czy postawię w całości na stół??...za bardzo uwielbiam "rocherki" ;)
-
2013/01/07 14:32:22
o boze... prawdziwa bomba kaloryczna ale musi być przepyszna. Od samego patrzenia czuję się 2kg cięższa :D muszę kiedyś wyróbować
-
2013/01/07 14:44:14
ale cudownie przyozdobiony! szalenie mi się podoba. A jeśli chodzi o ferrero rocher, to zawsze zapominam że je lubię, i jak spróbuję raz na jakiś czas to jestem zaskoczona, że są takie smaczne. Przypuszczam że ten tort też strasznie by mi smakował.
Pozdrawiam
Monika
P.S. Podziwiam za tak piękną ekspozycję!
-
2013/01/07 15:05:20
Wspaniale się prezentuje! Bardzo wykwintnie
-
2013/01/07 15:11:43
Miło mi, że się Wam podoba :)
-
2013/01/07 15:34:01
Zjawiskowy ten tort Kasiu ....chętnie spróbowałabym kawałeczek:) pozdrawiam
-
Gość: monika, apn-77-115-91-51.dynamic.gprs.plus.pl
2013/01/07 15:34:28
Kasiu planuję zrobić ten torcik na weekend, jak myślisz czy biszkopt mogłabym przekroić na 3 części czy powinnam o połowę powiększyć składniki? obawiam się że jak przekroję ten biszkopt na 3 części to biszkopty mogą być za cienkie. Co możesz mi poradzić?:) pozdrawiam
-
2013/01/07 15:51:12
Moniko moim zdaniem, to na 3 części nie bardzo da się go przeciąć. Połamie Ci się i pokruszy. Ja bym zrobiła tak. Upiecz z 1,5 porcji, ale wtedy musisz odrobinę wydłużyć czas pieczenia. Nie potrafię Ci powiedzieć o ile, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem.
-
Gość: monika, apn-77-115-91-51.dynamic.gprs.plus.pl
2013/01/07 16:48:44
ok, dziękuje Kasiu za odpowiedź, torcik zrobię w piątek i dam znać, na pewno bedzie rewelacyjny. Kasiu w takim razie chyba masę też muszę zrobić z 1,5 porcji zeby starczyło prawda?
-
2013/01/07 16:49:58
Moniko możesz zrobić z 1,5 porcji, ale przygotuj się na to, ze torcik będzie bardzo wysoki :)
-
2013/01/07 18:47:34
Piękny, delikatny i rewelacyjny
-
2013/01/07 19:14:56
Wygląda naprawdę imponująco - pięknie przyzdobiony, ta czekolada tak leniwie się rozlewa i na pewno przepyszny! :)
-
2013/01/07 19:19:53
Tak pięknie wyglada, że aż szkoda go jeść ;)!
-
Gość: , s2-out8.lesko.tke.pl
2013/01/07 19:59:18
wow! cukiernicze dzieło sztuki :)))
-
2013/01/07 20:01:44
Dziękuję :)
-
2013/01/07 20:09:00
Tort wygląda super apetycznie. Zrobię go na niedzielę na urodziny męża. Byleby mi tak ładnie wyszedł jak u ciebie ;)
-
Gość: Annak81, dynamic-62-87-218-125.ssp.dialog.net.pl
2013/01/07 21:03:31
a czy można w masie zamienić czekoladę gorzką na mleczną...jakoś nie lubię smaku gorzkiej w wypiekach.
-
2013/01/07 21:10:00
Oczywiście :)
-
Gość: Annak81, dynamic-62-87-218-125.ssp.dialog.net.pl
2013/01/07 22:10:48
Dziękuję za odpowiedź
-
Gość: Ewa, 213-17-246-238.ip.netia.com.pl
2013/01/08 10:59:23
tylko 2 łyżki mąki?! to nie pomyłka?

-
2013/01/08 11:24:49
To nie pomyłka, ponieważ mielone orzechy zastępują mąkę.
-
Gość: agnieszak77, 195.85.249.11*
2013/01/08 11:48:25
Kasiu, a nie trzeba ciasta niczym nasączać, nie jest suche?
-
2013/01/08 11:49:50
Ciasta orzechowe raczej nie są suche - tym bardziej kiedy mają temperaturę pokojową i stają się miękkie.
-
2013/01/08 13:42:49
Wspaniały tort! Zapisuję przepis i przy najbliższej okazji będę czarować gości :)
-
2013/01/08 23:43:33
Nie mogę się nadziwić Kasiu jakim cudem tak pięknie rozlałaś polewę na torcie :) Czy uchylisz rąbka tajemnicy? :) W życiu nie wyszła mi tak cudnie leniwie spływająca polewa. Pięknie to wygląda.
-
2013/01/09 07:35:39
W znacznej mierze jest to kwestia odpowiedniej konsystencji polewy. Wylewam ją całą na środek i długim, płaskim nożem rozprowadzam po powierzchni i ona sama tak spływa, a kiedy wstawiam tort do lodówki po prostu tak zastyga.
-
Gość: justynka_foczka, 91.90.160.15*
2013/01/09 13:47:26
Arcydzieło!!! już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuje Twój przepis :) pralinki ferrero rocher są moimi ulubionymi :)
-
Gość: Annak81, dynamic-78-8-228-64.ssp.dialog.net.pl
2013/01/10 20:09:04
biszkopt upieczony...moja tortownica ma 21 cm i mimo że część ciasta dałam do 6 babeczek to i tak wyciekło mi z tortownicy a później opadł biszkopt. Jednakże winą pewnie jest to, że wcześniej otworzyłam piekarnik by wyjąć owe babeczki....ale jest dobrze...zakalca raczej nie ma ...smak biszkoptu jak narazie jest niebiański...jak cudownie czuć te orzechy...aż się boję smaku po wykończeniu...chyba na jednym kawałku to się nie zakończy...cdn :)
-
2013/01/11 10:49:32
Oj, bo się nie otwiera piekarnika jak się piecze biszkopt! Nigdy! :) Zawsze opadnie. Dobrze, ze nie ma zakalca.
-
2013/01/11 13:02:59
Fantastyczny!
-
Gość: Annak81, dynamic-78-8-56-124.ssp.dialog.net.pl
2013/01/11 16:19:03
no wiem wiem ...czasem zaskakuje mnie moja głupota ;) ale w tym biszkopcie nawet jak będzie zakalec to będzie to na pewno pyszny zakalec. Tort z masą, która nawiasem mówiąc też jest przepyszna już spoczywa w lodówce...jutro go udekoruje i będzie super torcik urodzinowy dla kogoś wyjątkowego.
-
2013/01/11 21:38:17
Jak miło widzieć ciasto mojego autorstwa w tak pięknym wykonaniu!
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: , host44-135.edata.net.pl
2013/01/12 00:45:48
czy moge zamienic laskowe na włoskie?tych pierwszych nie mam a tych drugich mam az za duzo..;-D tort jest piekny i co nadziwniejsze,sądzac z opisu wykonania-prosty.zobaczymy, czy jutro bede mowic to samo..;D
dzieki!
-
2013/01/12 10:30:30
Edyto tak, możesz. Dla konsystencji ciasta nie ma to znaczenia, ale ma znaczenie dla smaku, bo te dwa orzechy mają zupełnie rożny smak :)
-
2013/01/12 11:00:26
Kasiu zrobiłam go i jest przepyszny! Wszyscy prosili o dokładkę :)
Dziękuję!
-
Gość: makówka, host-89-229-84-217.szczecin.mm.pl
2013/01/12 23:50:07
Pani Kasiu, a może rozpracowała Pani ten przepis w wersji na Termomix ?Cudo! Pozdrawiam
-
2013/01/13 23:21:06
Szczerze mówiąc, jedyne co zrobiłam w Thermomixie do tego przepisu, to zmieliłam orzechy. Ale myślę, ze i masę i biszkopt można w nim wymieszać przy pomocy motylka.
-
2013/01/13 23:47:34
Wygląda apetycznie!
-
2013/01/16 08:47:28
Ulala Kochana...Bomba ( nie tylko kaloryczna)Zawsze twierdziłam, że w ferrero rocher nadzieniem jest nutella, tylko to potwierdziłaś :)
-
2013/01/18 03:06:24
Ulalala aż mi slinka cieknie. Uwielbiam tego typu ciasta :)
-
Gość: I, 77-252-114-35.ip.netia.com.pl
2013/01/30 13:55:43
Widziałam ten torcik na kilku blogach ale nigdzie nie wyglądał tak pięknie jak tutaj. Cudowne wykonanie, wspaniałe zdjęcia.
-
2013/02/20 20:54:09
Piękny! umiescilam zdjecie rowniez na swoim blogu, rewelacja!
-
Gość: reniaczek8, user-94-254-129-86.play-internet.pl
2013/03/06 11:05:40
piekny!mam go zamiar upiec nq moje urodziny(moze moja mama uwierzy ze umiem cos zrobic:) ) tylko mam dwq pytania;czy musze kupic duze opakowanie nutelli czy male wystarczy do masy?i czy zmielone orzechy moge kupic?nie widzialam nigdzie a nie mam sprzetu zeby sama zmielic...
-
2013/03/06 11:11:46
Mały słoiczek chyba wystarczy.
I oczywiście, ze możesz kupić mielone orzechy :)
Jestem pewna, ze swoim wykonaniem tortu wprawisz mamę w zachwyt :)
-
2013/03/16 17:15:00
Obłędny!!!!
-
Gość: , 77-254-30-241.adsl.inetia.pl
2013/03/31 09:46:11
Tort przepyszny, masa super :) napewno nie raz zagości jeszcze na naszym stole :)
-
Gość: lilly20, 77-254-30-241.adsl.inetia.pl
2013/04/05 17:00:27
Mnie ten tor nie powalił na kolana, masa nie jest jak dla mnie tak rewelacyjna ja pralinkowa. To wszystko kwestia smaku i gustu. Za tłusto i za ciężko.
-
2013/05/06 08:47:36
Mnie na kolana powaliła masa - pysznaaaaa!!!! Na pewno jeszcze nie raz ją zrobię - może do pralinek ;) Za to biszkopt na orzechach wydawał mi się zbyt ciężki, ale ogólnie dobry. Za to teściowa właśnie biszkopt szczególnie chwaliła :)
-
Gość: Wiola, 91-119-128-242.dynamic.xdsl-line.inode.at
2013/05/19 19:58:47
A czy piekąc w formie o rozmiarze 26cm muszę piec już z 1,5 porcji czy może da radę jescze z podanej ilości składników? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
-
Gość: sandra, staticline-31-182-77-194.toya.net.pl
2013/08/18 18:27:59
Czy masa jest bardzo "maślana" ?
Kiedyś jadłam tort z masą maślaną i niestety za bardzo było czuć masło....czy w tym przypadku też tak jest?
-
2013/08/18 20:07:41
Wydaje mi się, że tu smak masła jest zdominowany czekoladą, nutellą i wafelkami, ale nie ma co ukrywać, że jednak jest to krem na maśle. Masło zwykle jest wyczuwalne, kiedy ciasto jest zimne. Dlatego ja sugeruję wyjmować ciasta które mają masę maślaną z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem.
-
Gość: sandra, staticline-31-182-77-194.toya.net.pl
2013/08/19 17:18:21
A gdyby tak masło zastąpić np. mascarpone?
-
2013/08/19 17:28:45
Myślę, że można spróbowac, ale masa będzie bardziej zwarta.
-
Gość: sandra, staticline-31-182-66-101.toya.net.pl
2013/08/30 10:23:48
Z mascarpone będzie bardziej zwarta? Oooo...a myślałam, że z masłem się bardziej trzyma :)
A jak Pani sądzi....zamiast masła dodać 250g mascarpone? Powinno być ok?
-
2013/08/30 16:39:53
Myślę, że można spróbować.
-
Gość: Anna, 89-76-244-238.dynamic.chello.pl
2013/10/13 14:03:13
Machnęłam ten tort na swoją trzydziestkę wczoraj. Jest warty takiej okazji :) pięknie się prezentuje, taki dostojny, elegancki. Wg mnie może za bardzo czuć masło w masie, ale poza tym naprawdę rewelacja.
No i dość prosty do zrobienia, a szczególnie do dekoracji, a z tym zawsze mam problem, bo moje torty odbiegają ostatecznie od zamierzonego ideału..
-
Gość: slomka, pool-173-57-128-137.dllstx.fios.verizon.net
2013/11/25 01:22:12
witam ponownie. bardzo przepraszam za zawracanie glowy ale mam w tym roku specjalnych gosci ktorzy po raz pierwszy beda delektowac sie swietami po polsku wiec jak wiadomo wszystko musi byc PERFEKT. jest to moj ulubiony blog na ktory zawsze moge liczyc przy kompletowani wyjatkowego menu na milon osob :)
moje pytanie jest odnosnie wafelkow. nie znam " Góralki" wiec czy moge je zastapic princy polo orzechowym a moze zwykle bylo by lepsze?
bardzo dziekuje za szybka odpowiedz
-
2013/11/25 09:46:06
Slomka - podstawowe pytanie. Mieszkasz w Polsce? :)

Jeśli tak, to powinnaś znaleźć bez problemu Góralki w każdym supermarkecie. www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Wafelek-G%C3%B3ralki-orzechowe-Sedita.html

One dlatego się nadają, ponieważ są bez czekolady i są intensywnie orzechowe.

Jeśli ich nie znajdziesz, użyj Prince Polo.
-
Gość: slomka, pool-173-57-128-137.dllstx.fios.verizon.net
2013/11/26 16:12:39
bardzo dziekuje za odpowiedz.
odpowiadajac na twoje pytanie to nie niemieszkam w polsce . mieszkam w Texasie , mamy tu niby polskie sklepy ale daleko i niezawsze wszystko jest swierze dlatego bardzo lubie twoj blog bo pomagasz takim ludzia jak ja tz ktorzy dalej chca utrzymywac polska tradycje w domu a nie zawsze maja dostep do polskich produktow. dzieki tobie produkuje domowa przyprawe do piernikow dla kilkunastu znajomych. kuchnia to moje hobby . jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.
-
Gość: Basia, 178.183.126.73.umts.static.t-mobile.pl
2013/12/23 11:37:00
To mój pierwszy w życiu tort!!! Biszkopt po nocy wystudzony, wygląda pięknie., Masa zrobiona, torcik przełożony wmaszerował do lodówki:) jutro będzie ale niespodzianka na Wigilii:)))
-
2013/12/23 11:49:21
Czekam na opinię :)
-
Gość: AnnaK81, dynamic-78-8-187-48.ssp.dialog.net.pl
2013/12/30 18:36:34
To wyjątkowy tort. Drugi raz go zrobiłam i znów zachwycił gości. Pyszny.
-
2013/12/30 18:56:03
Bardzo mi miło :)
-
Gość: Karolina, ip-79-175-203-124.cable.smsnet.pl
2014/01/28 15:28:31
trochę drogi ten tort, ale cóż zamarzył mi się. Proszę mi powiedzieć, czy konieczne jest układanie masy w tortownicy, czy to tak wypływa ? Ja też mam tortownicę 26 cm i planuję nie zwiększać proporcji, mam nadzieję, że po upieczeniu da się przekroić.
-
2014/01/28 21:24:43
Myślę, że proporcje biszkopty trzeba zwiększyć. Może wyjść za cienki i nie da się go przekroić na pół.
-
Gość: Karolina, host-176-221-120-64.dynamic.mm.pl
2014/01/30 22:43:10
Daję znać, że robiłam z podanych proporcji w tortownicy 26 cm i dało się przekroić na połowę bez problemu. Tortownicy również nie trzeba zakładać, masa nie spływa. Ale degustacja dopiero jutro :-)
-
2014/02/07 10:59:15
Kasiu po roku upiekłam w końcu torcik!! Jest cudny!! Zachwycił wszystkich gości, a teraz zachwyca na blogu ;)
-
2014/03/09 15:07:17
Witam :) tort wygląda obłędnie :D chcę go zrobić na urodziny i w związku z tym mam pytanie: 2 łyżki mąki ale jakiej? Tortowej czy 550 ?
Dziękuję z góry za odpowiedź, pozdrawiam i gratuluję pomysłów oraz talentu :)
-
2014/03/09 15:13:53
Tortowej. Ja do wszystkich wypieków używam mąki tortowej :)
-
Gość: Paula, pc-77-46-110-152.euro-net.pl
2014/03/13 18:49:27
Cześć
Czy mielone orzechy laskowe to coś wyglądającego jak mąka czy raczej po prostu pokruszone orzechy? Ciężko to znaleźć w sklepie, a jak się nie wie jak to wygląda to już w ogóle :)
-
2014/03/13 20:30:10
Tak, to taka mąka z orzechów :)
-
Gość: Lisa, 245-251.systemia.pl
2014/03/25 22:00:39
Ostatnio korzystałam z tego przepisu. Torcik rewelacja. Szczegolnie dla fanow pralinek Ferrero:) Ukochany od dawna prosi o bis. :) Niezdecydowanym polecam sprobowac! :)
-
Gość: Dominika, apn-37-7-100-7.dynamic.gprs.plus.pl
2014/10/15 13:34:17
Kasiu, tort wygląda obłędnie! :)
Chcę zrobić ten torcik mężowi na urodziny natomiast nie przepadam za maślanymi kremami.. Widziałam w komentarzach pomysł na zastąpienie masła mascarpone, myślę że to fajna alternatywa, ale zastanawiam się czy nie będzie za ciężko. Co myślisz o zastąpieniu masła kremówką? Po pobycie w lodówce czekolada i nutella powinny utrzymać ją 'w ryzach'. Chociaż wspominasz, żeby wyjąć wcześniej, żeby i biszkopt był miękki..
Sama nie wiem.. Czekam na Twoją opinię :)
-
2014/10/16 09:08:06
Moim zdaniem masa z kremówki się tu nie sprawdzi, bo ciasto jest dość ciężkie. Prędzej mascarpone + kremówka (ubijane razem, do zgęstnienia). Poza tym, sama śmietana może nie podołać z ciężką czekoladą i nutellą.
-
Gość: Dominika, apn-95-40-206-154.dynamic.gprs.plus.pl
2014/11/19 07:43:51
Tak też zrobię :)
Jeszcze jedno pytanie- czy mogę w czwartek zrobic biszkopt,w piatek przełożyć kremem a w sobote podać? Czy biszkopt nadal będzie świeży? Nie robiłam nigdy z orzechami i nie wiem jak się ciasto zachowuje. I czy sam biszkopt po upieczeniu trzymać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
-
2014/11/19 15:46:54
Oczywiście :) Zresztą każdy tort przed podaniem powinien spędzić całą noc w lodówce.
Natomiast samego biszkoptu nigdy nie trzymamy w lodówce.