Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik szarlotkowy

 

Uwielbiam serniki. Ale o tym zapewne wiecie.

Uwielbiam też tradycyjne szarlotki z prażonymi jabłkami. W sumie, to nawet wolę jabłka niż ciasto. 

Od jakiegoś czasu zastanaiwiałam się jak połączyć w jednym dwa ulubione ciasta. W rezultacie powstał kremowy sernik na kakaowym biszkopcie z grubą warstwą prażonych jabłek. Ciasto jest naprawdę pyszne. 

 

Biszkopt:

 

* 3 jajka

* 2/3 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

 

* 650 g sera twarogowego na serniki (z wiaderka)

* 3/4 szklanki cukru

* 1 budyń waniliowy

* 3 jajka

* 2 kopiate łyżki gęstej śmietany 18%

 

Masa jabłkowa

 

* 1,5 kg słodkich jabłek

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1 galaretka brzoskwiniowa

* cukier do smaku

 

Dodatkowo: 

 

* 400 ml kremówki (36%)

* 1 łyżka cukru pudru

 

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę (około 5 minut) a następnie dodajemy mąkę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). 

W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilkanaście sekund). Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 35-40 minut (z czego po 20 minutach tortownicę przykrywamy folią aluminiową i włączamy opcję tylko grzałki górnej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy warstę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno wyciskamy z soku. Prażymy je w garnku z grubym dnem do czasu aż zgęstnieją. Pod koniec dodajemy cynamon i odrobinę cukru do smaku. Jabłka doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy galaretkę i intensywnie mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone jabłka przekładamy na warstwę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc (ok. 10 godzin). Ciasto podajemy z bitą śmietaną. Możecie też przygotować do niego sos karmelowy. 

Smacznego :)

 

 

 

“Life will break you. Nobody can protect you from that, and living alone won't either, for solitude will also break you with its yearning. You have to love. You have to feel. It is the reason you are here on earth. You are here to risk your heart. You are here to be swallowed up. And when it happens that you are broken, or betrayed, or left, or hurt, or death brushes near, let yourself sit by an apple tree and listen to the apples falling all around you in heaps, wasting their sweetness. Tell yourself you tasted as many as you could.”

Louise Erdrich  

 

Sponge cake:

 

* 3 eggs

* 2/3 cup flour

* 2/3 cup icing sugar

* 2 tablespoon unsweetened cocoa powder

* 2 tablespoon oil

* 1/2 teaspoon baking powder

 

Cheesecake layer:

 

* 650 g cream cheese

* 3/4 cup sugar

* 1 tablespoon flour

* 3 eggs

* 2 spoonfuls sour cream

 

Apple layer:

 

* 1,5 kg apples

* 1 teaspoon cinnamon

* 1 package peach jelly (powder)

* sugar to taste

 

Extra:

 

* 400 ml heavy cream 

* 1 tablespoon icing sugar

 

Combine flour with cocoa and baking powder. Beat eggs with sugar until light and fluffy (for about 5 minutes) and then add oil and dry ingredients. Mix just until incorporated.

Pour the batter into the lined with parchment paper spring cake tin (26 cm) and bake in 180C for about 15 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean).

At this time prepare cheesecake. Combine all ingredients and mix it for about 10-15 seconds. Pour it on a baked sponge cake and reduce the temperature to 160C. Bake for 35-40 minutes (but after 20 minutes cover the cake with aluminium foil and bake only the top of it). Set aside to cool. 

Peel apples, grate them and drain the juice. Simmer them with cinnamon and sugar until thicken. Then remove the pot from the heat and add jelly. Mix with a spoon for about a minute. Do not cook again! Set aside to cool. 

Place cool apples on cooled cheesecake and refrigerate it overnight. 

Serve with cream whipped with sugar.

 

środa, 16 stycznia 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/01/16 05:01:40
Wygląda super. Eleganckie ciasto dla gości. ;)
-
2013/01/16 06:19:18
takie 2 w 1 musi smakować wyjątkowo! i wygląd tak kusi :)
-
2013/01/16 07:06:17
Ale piękna! Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda, to musi być niebo w gębie :)
-
2013/01/16 08:05:26
alez on smakiwicie wyglada:)
-
2013/01/16 08:42:30
Wygląda bosko, tski tricolore...ja też ostatnio połączyłam sernik z jabłkami w miniserniczkach z musem. Niby ok, ale jednak wole zjeść kazde z tych ciast osobno :)
-
2013/01/16 08:51:54
też piekłam niedawno sernik szarlotkowy i bardzo mi serowo - jabłkowy duet zasmakował. Twoje ciasto wygląda po prostu obłędnie, idealnie i bardzo elegancko :)
-
Gość: Annak81, dynamic-78-8-67-127.ssp.dialog.net.pl
2013/01/16 08:52:02
chęci zrobienia ciasta poległy w gruzach...bo nie mam opcji grzałki górnej...zbyt stary piekarnik ;) ale wygląda wyśmienicie i tak też pewnie smakuje
-
2013/01/16 09:08:22
robi oszałamiające wrażenie!
-
Gość: Basia, 89-73-117-185.dynamic.chello.pl
2013/01/16 09:16:38
Cudne! I jaki śliczne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
2013/01/16 10:42:58
Kasiu przepięknie wyglada to ciacho ....moze się skuszę na weekend, bo tak dawno chodzi za mną sernik:) pozdrawiam
-
2013/01/16 11:33:50
Kasiu podobnie jak Ty kocham i serniki i szarotki wiec podejrzewam, ze to ciasto tez by mi posmakowało. :)
Jakby Twoje zdj były na innej str z wypiekami od razu bym poznała, ze wyszły z Twojej ręki. Wyróżniają się spośród innych.
-
Gość: , 77-254-188-4.adsl.inetia.pl
2013/01/16 12:07:13
Idealne połączenie, i w dodatku wygląda genialnie!
-
2013/01/16 14:12:42
Boskie to ciasto, aż ślinka cieknie!
-
Gość: fala, 91.221.144.3*
2013/01/16 14:16:27
Mam takie pytanie, czy galaretkę rozrabiamy z wodą i dopiero wrzucamy do garnka czy wrzucamy do masy jabłkowej jako proszek???
-
2013/01/16 14:20:50
I znów kusisz Kasiu. Chyba w weekend pomyślę o tym cieście...
-
2013/01/16 14:32:58
Jest piękny !!!
-
2013/01/16 14:38:54
Kasiu ciasto jak zwykle cudne. Natomiast cytat z Louise Erdrich to jest to. Pisałam o niej (między innymi) pracę magisterską. "Love medicie" to książka, o której nie da się zapomnieć. Muszę ja zdobyć i przeczytać znowu.
-
2013/01/16 14:41:44
wygląda przepysznie:)
-
2013/01/16 14:59:50
Fala - Galaretkę wsypujemy jako proszek. Ona się rozpuści w gorących jabłkach i zetnie je. Ponieważ jabłek jest dużo, to i tak warstwa jabłkowa nie jest aż tak sztywna jak sama galaretka. Jak jeszcze do jabłek dodamy wodę, to warstwa jabłek będzie spływać.

Karolka masz 100% racji. Cudnie się Ją czyta. Nie, nie czyta. Chłonie.

Dziękuję za wszystkie miłe komentarze. Nie spodziewałam się, ze ciasto az tak się Wam spodoba :)
-
2013/01/16 20:54:04
Oh! Pomijając, że wszystkie Twoje przepisy są rewelacyjne i te zdjęcia... połączenie sera i jabłek musi być obłędne:) Na pewno zrobię to cudo:)
-
Gość: gin, 50c5748f.flatrate.dk
2013/01/17 15:43:15
Wygląda niesamowicie :)
-
2013/01/17 19:05:47
Szarlotka + sernik? Ideał! :)
-
2013/01/17 20:10:38
super ciasto na przyjęcie!
-
2013/01/18 16:49:31
Kasiu sernik u Ciebie jak zawsze obłędny, jak tylko będę miała piekarnik to sobie taki zrobię :), pozdrawiam Cię serdecznie
-
2013/01/18 20:03:06
Absolutnie wzorcowe ciasto. jestem pod wrażeniem:0
-
2013/01/19 17:58:57
A ja właśnie zjadłam kolejny kawałek tego ciasta. Wyszło mi rewelacyjne, dokładnie robiłam według Twojego przepisu, jedynie troszkę wydłużyłam pieczenie z górną grzałką tak o ok. 10 minut. I podaję go bez bitej śmietany, żeby choć troszkę ograniczyć kalorie :-) Być może jutro zmontuję post na blogu.
Dziękuję za kolejny udany przepis.
Pozdrawiam i zachęcam innych do korzystania z przepisów Kasi, bo są naprawdę rewelacyjne :-)
-
2013/01/19 19:01:12
Edytko cieszę się, ze smakuje :)
Podrzuć link do wpisu jak będzie już u Ciebie na blogu, chętnie zobaczę jak Ci wyszedł :)
-
Gość: Gosia, host86-138-11-245.range86-138.btcentralplus.com
2013/01/19 20:30:52
Cześć
Właśnie pozegnalam gości ,wszyscy wyszli zachwyceni Twoim przepisem na senik ,wyszedł rewelacyjnie,dziękuje.
-
2013/01/19 20:31:57
Bardzo mi miło :)

Pozdrawiam :)
-
2013/01/20 23:17:47
Witaj Kasiu. Oto link do Twojego rewelacyjnego ciasta, które zrobiłam w ten weekend. Jeszcze raz dziękuję za przepis :-)
edytkawkuchni.blogspot.com/2013/01/sernik-szarlotkowy.html
-
Gość: mariolcia191, 89-78-215-61.dynamic.chello.pl
2013/02/01 17:49:46
Hmm,czy można zrobić to ciasto bez opcji z górna grzalja,a zamiast tego zmniejszyć jeszcze temp.?
-
2013/02/01 22:09:56
Mozna. W sumie mam sygnały od osób, które je robiły cały czas na obu grzałkach bo nie mają takiej opcji i wszystko wyszło super.
-
2013/08/12 16:20:58
Jak wygląda tak i smakuje :) pyszny
w moim wykonaniu wygląda tak
mojagaleriasmaku.blogspot.com/2013/04/sernik-szarlotkowy.html