Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak pieczony z ziołowymi ziemniakami

Lubię dania jednogarnkowe - zwłaszcza te, które przygotowuje się w piekarniku i nie wymagają ciągłego doglądania. Kurczaka z ziemniakami i warzywami przygotowuję bardzo często. Zmieniam tylko warzywa według sezonu, latem w ogóle rezygnując z ziemniaków na rzecz cukinii. Wówczas, idealnie sprawdzają się zioła prowansalskie, mnóstwo czosnku i dobra oliwa. 

Zazwyczaj mięso marynuję w przygotowanej z ziół i przypraw marynacie co najmniej dobę przed pieczeniem, ale tym razem chciałam, aby smaku mięsa nie zdominowały przyprawy, więc posypałam go tylko solą i odrobiną czosnku. I w takiej wersji, z aromatycznymi ziemniakami bardzo nam smakował. 

 

Składniki:

 

* 1 kurczak (ja użyłam kurczaka z hodowli ekologicznej)

* 8 ziemniaków

* 3 czerwone cebule

* 2 garści pomidorków koktajlowych

* 3 ząbki czosnku

* 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

* 1/2 łyżeczki majeranku

* 1/2 łyżeczki oregano

* 2 szczypty tymianku

* 4 łyżki oleju

* sól 

 

Ziemniaki kroimy w ósemki i wrzucamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 3 rozgniecione ząbki czosnku, tymianek, majeranek i oregano. Dokładnie mieszamy. 

Kurczaka nacieramy łyżką oleju, posypujemy solą i czosnkiem w proszku.

Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia i układamy na nich kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę.

Po godzinie dodajemy do naczynia pokrojoną w ćwiartki i posmarowaną olejem cebulę i pieczemy 30 minut, po czym dodajemy pomidorki i pieczemy kolejne 30 minut ( w sumie kurczak piecze się 2 godziny). Naczynia nie musicie przykrywać - ponieważ na mięsie nie ma przypraw, nie zarumieni się zbyt mocno. 

* Kurczaka z hodowli ekologicznych możecie nabyć w halach Makro

 

Smacznego :)

 

 

IN ENGLISH

 

Ingredients:

 

* 1 chicken

* 8 potatoes

* 3 red onions

* 2 handfuls cherry tomatoes

* 3 garlic cloves

* 1/2 teaspoon garlic powder 

* 1/2 teaspoon oregano

* 1/2 teaspoon marjoram

* 2 pinches thyme

* 4 tablespoons oil

* salt

 

Cut potatoes into eights and place them in a bowl. Add 2 tablespoons of oil, 3 grated garlic cloves, oregano, marjoram, thyme and a half teaspoon of salt. Mix well.

Rub entire chicken with oil and sprinkle with salt and garlic powder. 

Place potatoes in a baking dish and put the chicken on them. Bake in 200C without cover for an hour. After an hour add onions cut into quarters (oil them a little) and bake for another 30 minutes. At the end add tomatoes and bake for 30 minutes. 

After 2 hours your dinner is ready :) 

 

 

 

poniedziałek, 21 stycznia 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/01/21 09:42:03
bardzo apetycznie wygląda :0 ale Kasiu zrobiłaś mi apetytu na kurczaka
-
2013/01/21 12:13:37
Jeszcze do pory obiadowej kilka chwil, a ja mam ochotę pożreć tego kurczaka! jest taki piękny i już czuję tę chrupiącą skórkę!
-
2013/01/21 13:31:01
zdecydowanie jest fanka kurczaków i te ziemniaczki ziołowe do tego to już w ogóle obłed dla mnie :) muszę zjeść to cuś :)
-
Gość: soulstorm-everywhere.blogspot.com, 91-123-178-203.gigainternet.pl
2013/01/21 18:00:49
zdjęcie co najmniej jak z Kukbuka! :)

a kurczak zapowiada się smacznie, i wygląda tak elegancko, w sam raz na świąteczny lub uroczysty obiad.
-
2013/01/22 13:23:06
Kasiu Twoje zdjecia są zawsze tak apetyczne kolorowe, ze człowiek ma ochotę biec do kuchni:). Wielki buziak
-
2013/01/22 20:00:29
śliczne, na pewno wypróbuje przepis, pozdrawiam
swiezamieta.blox.pl
-
2013/01/23 22:07:20
cudnie apetyczne zdj :D
-
Gość: Kasia stały gość, user-46-113-149-78.play-internet.pl
2013/01/25 17:32:24
Od dawna mi to pytanie chodzi po głowie? Jak hodujesz takie ładnie zioła? Przede wszystkim tymianek...
-
2013/01/25 20:49:37
Kasiu tajemnica tkwi w miejscu kupowania krzaczków, a raczej gdzie ich kupować nie należy. Nigdy nie kupuję ziół w hipermarkecie. Kupuję takie duże krzaki na placu targowym od Pana, którego wujek hoduje zioła.
Te z hipermarketu ani nie są aromatyczne, ani nie żyją dłużej niż kilka dni, a jak kupi się zioła z pewnego źródła, to pięknie się rozrastają.
Kasiu a skąd jesteś? Jeśli z Krakowa, to na wiosnę polecam rozsady ziół z Placu Imbramowskiego :)
-
Gość: Kasia stały gość, user-46-113-82-61.play-internet.pl
2013/02/02 13:32:50
oj szkoda że nie jestem z Krakowa. Obecnie mieszkam w Łodzi, ale dom rodzinny mam na wsi i chyba muszę zapoznać się czy mogę sama takie zioła zasiać na wiosnę i w jakich warunkach je uprawiać. Może folia na pomidorki mojego dziadka będzie odpowiednia?
-
Gość: monia, eoz253.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/26 16:12:10
A czemu on taki blady. 2 godziny pieczenia w takiej wysokiej temperaturze? Mój po godzinie wyglądał bardziej na przypieczonego, niż ten po 2 godzinach i tak wysokiej temperaturze. Ja piekłam na 180 stopniach