Menu

Gotuję, bo lubię

Kurczak pieczony z ziołowymi ziemniakami

kasiaaaa24

 

Lubię dania jednogarnkowe - zwłaszcza te, które przygotowuje się w piekarniku i nie wymagają ciągłego doglądania. Kurczaka z ziemniakami i warzywami przygotowuję bardzo często. Zmieniam tylko warzywa według sezonu, latem w ogóle rezygnując z ziemniaków na rzecz cukinii. Wówczas, idealnie sprawdzają się zioła prowansalskie, mnóstwo czosnku i dobra oliwa. 

Zazwyczaj mięso marynuję w przygotowanej z ziół i przypraw marynacie co najmniej dobę przed pieczeniem, ale tym razem chciałam, aby smaku mięsa nie zdominowały przyprawy, więc posypałam go tylko solą i odrobiną czosnku. I w takiej wersji, z aromatycznymi ziemniakami bardzo nam smakował. 

 

Składniki:

 

* 1 kurczak (ja użyłam kurczaka z hodowli ekologicznej)

* 8 ziemniaków

* 3 czerwone cebule

* 2 garści pomidorków koktajlowych

* 3 ząbki czosnku

* 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

* 1/2 łyżeczki majeranku

* 1/2 łyżeczki oregano

* 2 szczypty tymianku

* 4 łyżki oleju

* sól 

 

Ziemniaki kroimy w ósemki i wrzucamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 3 rozgniecione ząbki czosnku, tymianek, majeranek i oregano. Dokładnie mieszamy. 

Kurczaka nacieramy łyżką oleju, posypujemy solą i czosnkiem w proszku.

Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia i układamy na nich kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę.

Po godzinie dodajemy do naczynia pokrojoną w ćwiartki i posmarowaną olejem cebulę i pieczemy 30 minut, po czym dodajemy pomidorki i pieczemy kolejne 30 minut ( w sumie kurczak piecze się 2 godziny). Naczynia nie musicie przykrywać - ponieważ na mięsie nie ma przypraw, nie zarumieni się zbyt mocno. 

* Kurczaka z hodowli ekologicznych możecie nabyć w halach Makro

 

Smacznego :)

 

 

IN ENGLISH

 

Ingredients:

 

* 1 chicken

* 8 potatoes

* 3 red onions

* 2 handfuls cherry tomatoes

* 3 garlic cloves

* 1/2 teaspoon garlic powder 

* 1/2 teaspoon oregano

* 1/2 teaspoon marjoram

* 2 pinches thyme

* 4 tablespoons oil

* salt

 

Cut potatoes into eights and place them in a bowl. Add 2 tablespoons of oil, 3 grated garlic cloves, oregano, marjoram, thyme and a half teaspoon of salt. Mix well.

Rub entire chicken with oil and sprinkle with salt and garlic powder. 

Place potatoes in a baking dish and put the chicken on them. Bake in 200C without cover for an hour. After an hour add onions cut into quarters (oil them a little) and bake for another 30 minutes. At the end add tomatoes and bake for 30 minutes. 

After 2 hours your dinner is ready :) 

 

 

 

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    bardzo apetycznie wygląda :0 ale Kasiu zrobiłaś mi apetytu na kurczaka

  • Gość: [Crust and Dust] *.dynamic.chello.pl

    Jeszcze do pory obiadowej kilka chwil, a ja mam ochotę pożreć tego kurczaka! jest taki piękny i już czuję tę chrupiącą skórkę!

  • dogsonx

    zdecydowanie jest fanka kurczaków i te ziemniaczki ziołowe do tego to już w ogóle obłed dla mnie :) muszę zjeść to cuś :)

  • Gość: [soulstorm-everywhere.blogspot.com] *.gigainternet.pl

    zdjęcie co najmniej jak z Kukbuka! :)

    a kurczak zapowiada się smacznie, i wygląda tak elegancko, w sam raz na świąteczny lub uroczysty obiad.

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu Twoje zdjecia są zawsze tak apetyczne kolorowe, ze człowiek ma ochotę biec do kuchni:). Wielki buziak

  • 26kasia11

    śliczne, na pewno wypróbuje przepis, pozdrawiam
    swiezamieta.blox.pl

  • Gość: [pasjonatka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    cudnie apetyczne zdj :D

  • Gość: [Kasia stały gość] *.play-internet.pl

    Od dawna mi to pytanie chodzi po głowie? Jak hodujesz takie ładnie zioła? Przede wszystkim tymianek...

  • kasiaaaa24

    Kasiu tajemnica tkwi w miejscu kupowania krzaczków, a raczej gdzie ich kupować nie należy. Nigdy nie kupuję ziół w hipermarkecie. Kupuję takie duże krzaki na placu targowym od Pana, którego wujek hoduje zioła.
    Te z hipermarketu ani nie są aromatyczne, ani nie żyją dłużej niż kilka dni, a jak kupi się zioła z pewnego źródła, to pięknie się rozrastają.
    Kasiu a skąd jesteś? Jeśli z Krakowa, to na wiosnę polecam rozsady ziół z Placu Imbramowskiego :)

  • Gość: [Kasia stały gość] *.play-internet.pl

    oj szkoda że nie jestem z Krakowa. Obecnie mieszkam w Łodzi, ale dom rodzinny mam na wsi i chyba muszę zapoznać się czy mogę sama takie zioła zasiać na wiosnę i w jakich warunkach je uprawiać. Może folia na pomidorki mojego dziadka będzie odpowiednia?

  • Gość: [monia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A czemu on taki blady. 2 godziny pieczenia w takiej wysokiej temperaturze? Mój po godzinie wyglądał bardziej na przypieczonego, niż ten po 2 godzinach i tak wysokiej temperaturze. Ja piekłam na 180 stopniach

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci