Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Pijany kokosowiec

 

Dzisiejsze ciasto z racji mocno imprezowego charakteru chyba bardziej polecam na Sylwestra i Nowy Rok niż na same Święta. Mocno alkoholową masę kokosową otula delikatne ciasto, a dodatek dżemu porzeczkowego sprawia, że całość jest lekka i świeża w smaku. A alkohol? No cóż, muszę powiedzieć, że już po pierwszym kawałku poczujecie moc procentów ;) 

Przepis na to ciasto przysłała mi czytelniczka Ania, która kiedyś znalazła je w jakiejś gazecie i nie była pewna, czy ze względu na sporą ilośc alkoholu masa się uda, a bardzo chciała przygotować je na andrzejkową imprezę. Poprosiła mnie o radę, a ja powiedziałam, że nie ma lepszej metody na przekonanie się czy się uda niż upieczenie go. I co się okazało? Ciasto jest bardzo proste a przy tym naprawdę pyszne. Nie jest ani ciężkie, ani za słodkie. Ja trzymając się przepisu użyłam wódki, ale myślę że jeszcze lepsze byłoby gdybym dodała do niego Malibu i tym samym wzmocniła kokosowy smak. 

Aniu cieszę się, że zdecydowałaś się właśnie do mnie zwrócić z tym przepisem :) 

 

Ciasto:

 

* 250 g margaryny

* 4 żółtka

* 2 1/2 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru

* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

 

* 200 g masła

* 1,5 szklanki wiórków kokosowych

* 1 szklanka kaszy manny

* 250 ml wódki (ja kolejnym razem zamienię ją na Malibu)

* 1 szklanka cukru

 

Dodatkowo:

 

* 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

 

Dzień wcześniej kokos i kaszę łączymy w misce i zalewamy wódką. Szczelnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki (ok 12 godzin). Po tym czasie kokos i kasza powinny wciągnąć cały alkohol.

Margarynę siekamy na mniejsze kawałki i łączymy z mąką wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Margarynę wcieramy w mąkę do czasu aż utworzy się drobna kruszonka a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto które owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy dwa osobne placki w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o wymiarach 23x23 cm. Placki pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienienia). Zanim wyjmiecie placki z formy, pozwólcie im przestygnąć przynajmniej 30 minut ponieważ ciepłe ciasto jest bardzo miękkie. 

Kiedy spody z ciasta całkowicie wystygną przygotowujemy krem. Masło miksujemy z cukrem około 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kokos i kaszę i miksujemy jeszcze chwilkę, tylko do chwili połączenia się składników.

Pierwszy spód układamy w formie i smarujemy go połową dżemu porzeczkowego. Delikatnie wykładamy na niego całą masę i wyrównujemy. Drugi placek ciasta smarujemy resztą dżemu i układamy na wierzchu lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodowki na co najmniej 12 godzin.

Uwagi:

Ciasto jest bardzo lekkie i odradzam wszelkie polewy. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem.

Ciasto najlepiej smakuje kiedy zarówno spody jak i masa mają temperaturę pokojową, więc zalecam wyjąc je z lodówki około pół godziny przed podaniem.

 

Smacznego :)

 

 

 

“To most people, I guess, turning twenty-one is all about booze. To me, turning twenty-one was all about coconut. Booze is nice, but coconut is chewable, and when push comes to shove, I will always like eating better than drinking.

Everyone has their priorities.”

Molly Wizenberg

Ingredients:

 

* 250 g butter

* 4 egg yolks

* 2 1/2 cups flour

* 2/3 cup sugar

* 1 spoonful baking powder

 

Filling:

 

* 200 g butter

* 1 1/2 cup desiccated coconut

* 1 cup semolina 

* 250 ml vodka or Malibu rum

* 1 cup sugar

 

Extra:

 

* 1 small jar black currant jam

 

The day before combine coconut and semolina with vodka in a bolw. Cover with plastic wrap and refrigerate overnight. After 12 hours coconut and semolina should absorb all liquid.

Put flour combined with baking powder, and sugar and cut into cubed butter into the food processor and whizz until you get crumble. Than add the egg yolks and knead dough. Wrap it in foil and put to the fridge for an hour. 

Halve the cooled dough and bake 2 cakes (180C, 15-20 min each) in a square, lined with parchment paper baking tin (25cm x 25 cm).

When the cakes are cold make the filling. Beat butter with sugar (for about 10 minutes) and than add soaked coconut and semolina. Mix just until combined.

Place one cake in a baking tin and spread half of the jam on it. Then gently place the coconut filling on it and cover with the second cake with the rest of the jam. Refrigerate overnight.

Cake is the best when it is not cold very much so take it off the fridge half an hour before serving.

Also don't add any toppings, cake is so delicious that they are not needed. Icing sugar is enough. 

środa, 05 grudnia 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/12/05 00:13:30
Hej - pozwoliłam sobie nominować Cię do nagrody trzaskiwkuchni.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-award-2012.html
A ciasto przecudne!
-
2012/12/05 01:13:27
można zabalować nawet nic ni pijąc!
fajny ten kokosowiec :p
-
2012/12/05 07:37:21
jaki puszysty ! :)
-
Gość: wyspowiczka.3, 24.108.53.16*
2012/12/05 08:03:52
No i ostatecznie ta kasza manna jest surowa nie ugotowana ???
-
2012/12/05 09:18:29
Ciasto cudowne! Myślę, że na pierwszy dzień Świąt takie pijane ciasto będzie w sam raz ;-)
-
2012/12/05 09:58:12
Wyspowiczka - tak, kaszki się nie gotuje.
-
Gość: Basia, 89-73-117-185.dynamic.chello.pl
2012/12/05 10:59:01
Fajny pomysł na ciasto, a zdjęcia wprost powalające! :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
Gość: zuzija, 84-10-152-226.dynamic.chello.pl
2012/12/05 12:36:03
ciasto super wygląda i na pewno smakuje wspaniale :)
Mam pytanie odnośnie masy czy mogę wykorzystać kokos z malibu robionego w domu, czy wtedy konieczna jest kasza manna.
-
2012/12/05 12:58:43
Nigdy nie robiłam w domu Malibu i nie wiem jak to wygląda więc nie mogę doradzic. Ja bym jednak z kaszy nie rezygnowała.
-
2012/12/05 17:34:14
Robiłam podobne, właśnie z malibu, potwierdzam, że było przepyszne:)
Pozdrawiam Kasiu!
-
2012/12/05 17:35:47
Kasiu wydaje mi się, ze domowe malibu spokojnie można dodać, bo jest naprawde pyszne, a konsystencja taka sama jak kupnego:) .... co do ciasta to ja niestety, mimo mojego uwielbienia dla kokoksa, muszę sobie je odpuścić ....za dużo w nim alkoholu, którego nie powinnam raczej teraz spożywac:)pozdrawiam
-
2012/12/05 18:05:37
Co z tego, że pijany ....jak tak apetycznie wygląda;)!
-
Gość: hmmm, anw98.internetdsl.tpnet.pl
2012/12/05 18:39:30
To przepis z kanału Kasi (margaryny)
-
2012/12/05 18:57:17
Śliczne to ciasto:) takie zimowe :)musi bosko smakować
-
2012/12/05 21:41:41
Zjawiskowe ciacho i foto
-
2012/12/05 22:09:55
Przepiękne i jakie równiutkie:)
-
2012/12/05 23:32:32
Bardzo apetyczne ciacho i fajnie się nazywa :)
-
2012/12/06 18:00:13
Kasiu, jak Ty to robisz, że Twoje ciacha są tak idealnie ukrojone? :))
-
Gość: ewelina, 178.218.226.24*
2012/12/06 19:43:18
Nie mam takiej blaszki, czy tortownica może być i jakich wymiarów?
-
2012/12/07 08:46:07
Tortownica musi mieć 24 lub 26 cm.
-
Gość: Rena, rtr-356.core.lanet.net.pl
2012/12/09 17:11:29
Wygląda bardzo smakowicie. Wiórki mam, resztę składników też, nawet domowej roboty MALIBU więc...na Święta będzie nowe ciacho.
-
2012/12/09 18:25:20
A możesz zdradzić przepis na domowe Malibu? :)
-
Gość: Rena, rtr-356.core.lanet.net.pl
2012/12/10 09:07:31
A PROSZĘ BARDZO...WZIĘŁAM JE Z NETA Z TEJ STRONY
student-gotuje.pl/przepisy/alkohole-drinki/domowe-malibu/199
WIÓRKI ZUŻYŁAM DO ZROBIENIA RAFAELLO ;)
-
Gość: Ciekawska, aedh246.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/14 20:52:09
Przepis bardzo intrygujący. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Jeśli dodana surową kasza manna jest surowa, to czy nie chrzęści ona w zębach? W jaki sposób mięknie? Pod wpływem alkoholu?
-
2012/12/14 21:05:23
Absolutnie w cieście nie czuć surowej kaszy.
-
Gość: gość, 217.237.185.16*
2012/12/17 07:54:19
Witam,
a czy kasza manna ma być błyskawiczna czy może być normalna?
-
2012/12/17 08:04:47
Obojętne, chociaż lepiej by była błyskawiczna.
-
2012/12/27 09:26:21
Ciasto znakomite, cieszę się że trafiłam na ten przepis :) I ciasto także wylądowało u mnie na blogu :)
-
2013/09/10 11:35:04
A próbowałaś dodać zamiast wódki innych alkoholi? Np. likieru albo brandy?
-
2013/09/10 11:39:24
Zawsze robiłam z wódką, ale myślę że jest to dobry pomysł.
-
Gość: Ania, 121.red-88-13-49.dynamicip.rima-tde.net
2014/01/12 12:06:52
Zrobilam to ciacho ,wyszlo identyczne jak na Twoim zdjeciu. Ciasto jest dobre, bez szalu, nic nadzwyczajnego oczywiscie to tylko moja opinia . Jestem od niedawna na blogu, jest swietny pelen ciekawych przepisow. Nie zakoncze przygody tylko na pijanym kokosowcu na pewno wuprobuje nastepne przepisy :) Gratuluje autorce i zycze powodzenia !!!