Menu

Gotuję, bo lubię

Przyprawa do piernika

kasiaaaa24

 

Wyobrażacie sobie Boże Narodzenie bez aromatycznego piernika? Bo ja nie :) 

Wiem, że do Świąt pozostało jeszcze 7 tygodni ale to idealny czas by zagnieść leżakujące 6 tygodni ciasto na piernik staropolski. A by piernik był pyszny i aromatyczny, potrzebna jest naprawdę dobrej jakości przyprawa.

W tym roku postanowiłam sama taką przygotować. Jest o wiele bardziej aromatyczna i nie zawiera - jak te kupne - głównie mąki lub cukru. 

Proponowana porcja spokojnie wystarczy na kilka pierników i ja mam w planach zaproponowac Wam ich co najmniej 4.

I bez względu na to, który z nich zdecydujecie się przygotować, ta przyprawa wzbogaci smak każdego z nich. 

A już jutro przepis na ciasto na wspomniany wcześniej piernik staropolski. Wpiszcie na listę zakupów pół kilograma dobrego miodu :)

 

Składniki:

 

* 3 opakowania cynamonu (45 g)

* 1 opakowanie mielonego imbiru (10 g)

* 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

* 10 strąków kardamonu

* 1 łyżeczka całych goździków

* 1,5 łyżeczki nasion kolendry 

* 1 płaska łyżeczka białego pieprzu ziarnistego

* 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego

* 2 duże laski wanilii (pokrojone w około 2 centymetrowe kawałki)

* skórka otarta z 2 dużych, dojrzałych pomarańczy

* skórka otarta z 1 dużej cytryny

 

Wszystkie składniki umieszczamy albo w mocnym blenderze albo partiami w młynku do kawy i mielimy do chwili aż wszystkie składniki będą rozdrobnione.

Możecie też rozdrabniać je w mozdzierzu - co niestety zajmie Wam sporo więcej czasu.

Jeśli jesteście posiadaczami Thermomixa miksujcie 30 sekund, obroty 9.

Gotową przyprawę trzymamy w szczelnie zamykanym pojemniku (lub słoiczku) w chłodnym miejscu - najlepiej na dolnej półce lodówki.

 

 

 

 

 "It is not even the beginning of Christmas unless it is Christmas in the heart."

Richard Roberts "Contemporary Christ"

 

HOMEMADE GINGERBREAD SPICE

Ingredients:

 

* 45 g ground cinnamon

* 10 g ground ginger

* 1 teaspoon nutmeg

* 10 cardamom pods

* 1 teaspoon cloves spice

* 1,5 teaspoons coriander seeds

* 1 teaspoon white pepper

* teaspoon allspice berries

* 2 large vanilla pods (chopped)

* zest from 2 large, ripe oranges

* zest from 1 large lemon

 

Whizz all infredients in a powerful food processor or in a coffee grinder. You can also traditionally use a mortar. 

Ready-made spice keep in a sealed jar in a fridge. 

 

Komentarze (27)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    ach, domowa przyprawa do piernika...
    przecudne zdjęcie.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • darkangelika

    Zdjęcie genialne;) A co do przyprawy to myślę, że i ja kiedyś taką sobie stworzę;)

  • kasiaaaa24

    Polecam :) To zupełnie inna jakość przyprawy.

  • jolantaszyndlarewicz

    Przepiękne naczynka, a w nich istny skarb:) ... też mam w planach domowa przyprawę w tym roku:) pozdrawiam

  • Gość: [ankawell] *.dynamic.chello.pl

    JA PIERNICZĘ ! :):) piękne zdjęcie... ja też sama przyprawę piernikową przygotowuję , ale Twoja jest znacznie bogatsza w aromaty :)

  • kasiaaaa24

    Czyli sezon na pierniczenie oficjalnie otwarty? :))

  • zawsze.oliwek

    boskie. no po prostu boskie :)

  • gruszkazfartuszka

    O, w tym roku to ja chyba w końcu zrobię swoją :) Mam dość przeglądania opakowań i wybierania takiego, gdzie w składzie nie ma kopru włoskiego :)

  • kulinarnespotkania

    to dopiero musza byc cudowne aromaty:)

  • Gość: [ralpheek] *.isp.tvkg.net

    jednym z moich zadań na ten tydzień miało być poszukanie dobrej receptury na przyprawę do piernika - dziękuję za to, że już szukać nie muszę :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

  • Gość: [Ola] *.ustka.vectranet.pl

    BN bez piernika to nie BN. a ta przyprawa to po prostu podstawa

  • Gość: [Zuza] 78.10.82.*

    pozycja obowiązkowa!

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    ach, już czuję ten zapach. :)

  • Gość: [Gunia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super! Mam wszystkie składniki, więc jutro zabieram się do roboty:) No i czekam na piernikowe przepisy:)

  • Gość: [slamka] *.dllstx.fios.verizon.net

    hej mam pytnie odnosnie kardamonu. dostalam w hinduskim sklepie ale nie jest w strakach tylko w pestkach (jak dynia) ile mam go uzyc do przyprawy?
    chcialam tez sie upewnic odnosnie skorki z cytrusow czy ty uzywasz swiezej ? ile taka przyprawa moze wytrzymac? pytam poniewaz musze ja zrobic teraz na piernik a znajoma chce tez ale zobaczymy sie dopiero w tydzien przed swietami.
    dziekuje za odpowiedz

  • kasiaaaa24

    Chodzi Ci o takie zielone strączki? W których po rozłupaniu są małe ziarenka? Bo to o takie właśnie chodzi :)

    Jak chodzi o skórkę, to ja dodaję świeżą, ale jak chcesz by przyprawa spokojnie wytrzymała 2 miesiące, możesz ją najpierw wysuszyć w piekarniku.

  • Gość: [slamka] *.dllstx.fios.verizon.net

    Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz.
    rzeczywiscie jest to male zielone przypominajace pestke dyni i po rozlupaniu ma ziarenka w srodku. Nigdy predzej tego nie uzywalam dlatego nie zabardzo wiedzialam o co chodzi ze straczkiem. jeszcze raz dziekuje za podpowiedz(odpowiedz).
    uwielbiam twoj blog . wszystko jest pyszne , przepisy przejzyste a jak znajdzie sie laik ( jak ja hihihi) to pomozesz. Jeszcze jedno pytanko . ile mniej wiecej wychodzi tej przyprawy bo pieke pierniczki z poczwornej porcji (prezety) i czy to wystarczy ?

  • kasiaaaa24

    Oj spora porcja z tego wychodzi i na poczwórną porcję powinna starczyc :) Swoją drogą podziwiam za pracowitość :)

    PS. Dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość: [slamka] *.dllstx.fios.verizon.net

    kasiu tu gdzie mieszkam pierniczki to zadko spotykany rarytas. kuchnia to moje hobby uwielbiam obdarowywac przyjaciol moimi "wypocinami" . przyzwyczailam ludzi do polskiego jedzenia i teraz ponosze konsekwencje (hihihihi). Bardzo czesto kozystam z twoich przepisow ktore sa rewelacyjne bardzo cenie twoj blog i twoja pomoc poniewaz czasami na obczyznie ciezko znalesc potrzebne produkty a ty zawsze pomozesz .
    Jeszcze raz dziekuje. zycze milego dnia

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za miłe słowa :)
    Wiem, co to znaczy "rozpieścić" jedzeniem ;)

    Miłego weekendu :)

  • Gość: [Kawiarka] *.bredband.oister.dk

    dzięki za zamieszczenie przepisu :) ciężko mi było znaleźć przyprawę do piernika w Danii, dlatego też skorzystam z Twojego przepisu.

    Pozdrawiam

    www.kuchnia-babci-broni.blogspot.dk

  • Gość *.17-1.cable.virginm.net

    mam pytanko co do kardamonu bo sa dwa rodzaje czarny i zielony; ktory lepiej uzyc?

  • kasiaaaa24

    Ja użyłam zielonego.

  • Gość: [jagoda2304] *.dynamic.chello.pl

    Witam, nie mogłam znaleźć białego pieprzu w ziarnach, mogę dać mielony? Jeśli tak to ile? Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Ok. 1/3 łyżeczki

  • Gość: [monia] *.icpnet.pl

    Robiłam już kiedyś z innego bloga, ale ta jest doskonała. Ten aromat! Póki co jeszcze bez kardamonu, ale poszukam go w sklepach. Mam nadzieję, że ta skórka nie spleśnieje...

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci