Konkurs

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczki z cynamonowymi jabłkami i brokułem

 

Chociaż nie mogę się doczekać zimowych i świątecznych smaków, w mojej kuchni wciąż pojawiają się bardzo jesienne potrawy. Tak jak te polędwiczki w kardamonie i cynamonie, z duszonymi w cydrze jabłkami i brokułem. Smak potrawy podkreśla też odrobina świeżego tymianku i gałki muszkatołowej.

Jeśli nie macie dostępu do cydru, świetnie sprawdzi się też sok jabłkowy. Ale przecierowy - nie klarowny. 

Samo danie jest słodko pikantne, a cynamon (bo być może tego się obawiacie) wcale nie dominuje i nie przysłania innych smaków. Wszystko jest zrównoważone i tworzy naprawdę pyszne i ekspresowe danie które szczerze polecam :)

 

Składniki:

 

* 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok 500-600g)

* 2 jabłka

* 1 duży brokuł

* 1 duża cebula

* 1/3 szklanki cydru lub soku jabłkowego (ja użyłam cydru)

* 2 łyżki masła

* 2 gałązki świeżego tymianku

* 1/2 łyżeczki + 2-3 szczypty cynamonu

* 2 szczypty gałki muszkatołowej

* 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu

* 2 łyżki oleju

 

Mieszamy ze sobą sól, pieprz, cynamon, kolendrę i gałkę.

Umytą polędwiczkę wycieramy ręcznikiem i kroimy w plasterki o grubości około 1 centymetra. Mięso spłaszczamy dłonią i posypujemy mieszanką przypraw. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron do czasu aż się zarumieni i będzie miękkie a następnie zdejmujemy je z patelni i wylewamy olej ze smażenia. Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym i topimy na niej masło. Na gorące masło wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła i pokrojone jabłka (ja pokroiłam je w ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę podzieliłam jeszcze na 4 części). Jabłka i brokuła podsmażamy około 3 minuty od czasu do czasu mieszając a następnie dodajemy cydr (lub sok), drobno posiekaną  cebulę, tymianek, 2-3 szczypty cynamonu i gotujemy dość często mieszając do czasu aż płyn wyparuje. Następnie dodajemy podsmażone mięso i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy od razu. 

(Świeze polędwiczki kupiłam w Makro)



Smacznego :)

 

 

 

“Humanity can be roughly divided into three sorts of people - those who find comfort in literature, those who find comfort in personal adornment, and those who find comfort in food.”

Elizabeth Goudge "Little White Horse"

 

Yeap. I find comfort in food. Such kind of food. Good homemade food. 

 

Ingredients:

 

* 1 large pork tenderloin (about 500 g)

* 2 apples

* 1 large broccoli head

* 1 large onion

* 1/3 glass apple cider (or apple juice)

* 2 tablespoon butter

* 2 fresh thyme springs 

* 1/2 teaspoon + 2-3 pinches cinnamon

* 2 pinches nutmeg

* 1/2 teaspoon ground coriander

* 1/2 teaspoon salt

* 1/2 teaspoon coarsely ground pepper

* 2 tablespoon oil

 

Combine salt, pepper, cinnamon, coriander and nutmeg.

Dry meat and cut into one centimeter slices. Flat each slice with your hand and sprinkle with spices. Heat oil on a frying pan and fry meat until golden brown and soft. Remove meat and oil from the frying pan and melt butter. Add thinly sliced apples and broccoli (florets separated) and fry for 3 minutes. Then add cider or apple juice, chopped onion, thyme and 2-3 pinches of cinnamon and boil stirring from time to time until liquid evaporates. Add fried meat and fry for few minutes. 

Serve immediately. 

czwartek, 08 listopada 2012, kasiaaaa24

Komentarze
2012/11/08 08:05:04
Idealny comfort food. Czasem do polędwiczki (jeśli akurat nie jest z grzybami!-co jest jakimś strasznym uzależnieniem) robię jabłka na ciepło z majerankiem wg mojej teściowej - to comfort food dla męża. Połączenie z brokułami i cydrem jest intrygujące i absolutnie do wypróbowania.
Z sentencją z grubsza się zgadzam chociaż sama należę do jakiegoś zbioru wspólnego jedzenia i literatury, nie personal adornment niestety, a by się przydało.
-
Gość: mojetworyprzetwory, host21-188-252-18.limes.com.pl
2012/11/08 08:05:39
Ale to musiał być pyszny obiad! wspaniałe połączenie, bardzo aromatyczne!
-
2012/11/08 08:46:13
Obiad pierwsza klasa. Taki na którego wspomnienie pewnie jeszcze ślinka cieknie. Cudowne masz zdjęcia
-
2012/11/08 08:46:48
apetycznie:D
-
2012/11/08 08:59:35
Wspanialy, jesienny comfort food...
-
2012/11/08 09:11:56
Nie uwierzysz ale poczułam zapach tej potrawy... Nie zdarzyło mi sie jeszcze cos takiego... Niesamowite...
-
2012/11/08 10:16:25
ależ na brałam ochoty na taki obiad :)
-
2012/11/08 15:27:31
Wstyd, ale polędwiczki jakoś u mnie nie goszczą. Chociaż co raz w sklepie zerkam na nie. Mam nadzieję, że niedługo wylądują w koszyku.
-
2012/11/08 17:02:14
Ja podobnie jak Karolcia na poledwiczki zerkam ...ale jakos do koszyka nie wpadają ...ale jak patrzę na takie cudownosci to mam na nie wielką ochotę:) pozdrawiam
-
2012/11/08 19:41:43
Mmm jakie ciekawe połączenie smaków :)
-
Gość: senninha, 178-37-196-208.adsl.inetia.pl
2012/11/08 20:37:50
ja się chyba nabawię jakiejś choroby przez tego bloga...
czemu u mnie niemal pachnie ze zdjęcia? ;)

rachunek od psychiatry przyślę, jak coś. ;)
-
2012/11/08 21:00:36
No co ja Ci mogę powiedziec... Przepraszam? :)
-
Gość: Paulina, 89-76-90-253.dynamic.chello.pl
2012/11/08 23:26:15
Zrobione dziś na obiad.
Pominęłam brokuły, za którymi nie przepadam. Zamiast nich dodałam drugą porcję jabłek.:)
Zapach oszałamiający, wszystko razem przepyszne.
-
2012/11/08 23:31:13
Cieszę się, ze smakowało :)
-
Gość: IwKo, cre36.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/19 07:30:31
Goście byli zachwycenia :-)

Gospodyni cała w kwiatkach myślała sobie: ach gdybyście wiedzieli, że to dzieło Kasi!

Potrawa nastroiła wszystkich iście świątecznie.
-
2012/11/19 08:01:40
Cieszę się, ze smakowało :)