Menu

Gotuję, bo lubię

Leczo

kasiaaaa24

 

Co prawda jedno leczo już się na blogu znajduje, ale postanowiłam pokazać Wam leczo które zrobiłam ostatnio i uważam za lepsze od pierwowzoru. Tym razem dodałam też oprócz papryki i cukinii połowę pokrojonego w drobną kostke bakłażana, a zamiast pomidorów, które puszczają dużo wody dałam przecier pomidorowy i dodatkowo trochę koncentratu pomidorowego. Leczo jest przepyszne. Polecam.

 

Składniki:

 

* 4 duże czerwone papryki

* 3 zielone papryki

* 3 pomarańczowe papryki

* 2 małe cukinie

* 1/2 małego bakłażana

* 750 ml przecieru pomidorowego (z kartonu lub butelki)

* 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego

* 3 średniej wielkości cebule

* 4 ząbki czosnku

* 600 g chudej kiełbasy (np. drobiowej)

* 3 łyżeczki słodkiej papryki

* 1 łyżka cukru

* 5 łyżek oleju

* sól i pieprz do smaku

 

Papryki kroimy w paseczki, cukinię i obranego bakłażana w kosteczkę. Na oleju podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli i będzie miękka dodajemy paprykę, pół łyżeczki soli i pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem około 20 minut a następnie dodajemy cukinię i bakłażana. Od czasu do czasu mieszając dusimy do miękkości.

Następnie dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, cukier, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku. Gotujemy 5 minut po czym dodajemy pokrojoną w plasterki, podsmażoną na suchej patelni kiełbasę (kiełbasa puści swój tłuszcz, nie ma potrzeby dodawać dodatkowego) i gotujemy kolejne 5 minut. 

 

Smacznego :)

 

 

 

Ingredients:

 

* 4 big red bell peppers

* 3 green bell peppers

* 3 orange bell peppers

* 2 small courgettes

* 1/2 small eggplant

* 750 ml tomato puree

* 2 full teaspoon tomato paste

* 3 medium onions

* 4 garlic cloves

* 600 g sausages (best are chicken)

* 3 teaspoon red pepper powder

* 1 tablespoon sugar

* 5 tablespoon oil

* salt and pepper to taste

 

Chop peppers and onions into stripes and peeled eggplant into small cubes. In a large pot fry gently onions and chopped garlic (just until soft). Add peppers, half teaspoon of salt and half cup of water and simmer for about 20 minutes. Than add courgates and eggpland and simmer until soft stirring from time to time. 

Next add tomato puree and paste, sugar, pepper powder, salt and pepper (to taste) and simmer for few minutes. Finally add sliced and fried without oli sausages and simmer another 5 minutes. 

Serve with bread. 

 

Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • blenda2007

    fajne składniki na pewno jest pyszne:)

  • pociechowo

    Z radością będę odwiedzać Twojego bloga, bo i mnie cieszy gotowanie :-) To wielka przygoda. Po twoich fotografiach widzę prawdziwą pasję. Cudne są. Ich klimat jest mi bliski. A cała reszta? Aż żal, że nie mogę niczego posmakować :-)

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Bardzo apetycznie sie prezentuje.

  • Gość: [Pusty Kociołek] *.lublin.mm.pl

    smakowicie wygląda:)

  • darkangelika

    U mnie w domu rodzinnym często pojawiało się to danie jak byłam mała, Twoja wersja wygląda przepysznie;)

  • fantazjemagdyk

    cudowne kolory ma to leczo i z pewnością jest pyszne :)

  • kamciss

    Uwielbiam leczo <3 Na zimne wieczory jest najlepsze :)

  • Gość: [pasjonatka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    piekne zdj ;))

    a leczo bardzo lubie, super rozgrzewa ;D

  • jolantaszyndlarewicz

    Uwielbiam leczo .... jest wspaniałe i rewelacyjnie rozgrzewa:)

  • martaskowronek26

    Świetny przepis na leczo :) Gratuluję!

  • Gość: [Magda] *.internetia.net.pl

    Droga Kasiu, mogłabyś napisać ile porcji tak mniej więcej wychodzi z przepisu?

  • kasiaaaa24

    Ciężko mi określić ilość porcji, ale myślę, że spokojnie 6. Ale to też zależy od wielkości warzyw.

  • Gość: [Magda] *.comarch.com

    Dziękuję. Chciałabym przygotować leczo dla ok. 15 osób, więc chciałam się zorientować :).

  • kasiaaaa24

    To proponuję potroić ilość składników. Wyjdzie 15 sporych porcji :)

  • Gość: [Magda] *.comarch.com

    Dziękuję Ci za przepis i radę, Kasiu. Goście byli zachwyceni :).

  • Gość: [Ada1984] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Kasiu czy takie leczo można zapasteryzowac na zimę?

  • kasiaaaa24

    Tak, ale bez dodatku kiełbasy.

  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Kasiu pod innym postem piszesz że rzadko pasteryzujesz czy to leczenie przelewane gorące do słoików utrzyma się przez zimę?

  • kasiaaaa24

    W przypadku lecza należy je zapasteryzować. Co innego przetwory z dużą ilością cukru i octu.
    Odradzam też dodawanie do takiego lecza kiełbasy.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci