Menu

Gotuję, bo lubię

Kurczak w wędzonej papryce

kasiaaaa24

 

Pieczony z aromatycznymi ziemniakami i cebulą kurczak w wędzonej papryce to prosty sposób na pyszny obiad. Przygotowanie go zajmie Wam 15 minut i w sumie można uznać go za tak lubiane przez wszystkich danie jednogarnkowe. Co więcej wstawiamy go do piekarnika i zapominamy o nim na następne dwie godziny. 

 

Składniki:

 

* 1 duży kurczak (ok 2 kg)

* 1 łyżka wędzonej papryki

* 1 łyżeczka soli

* 1/2 łyżeczki pieprzu

* 1 łyżka oliwy

 

Dodatkowo:

 

* 6-7 ziemniaków

* 3 cebule

* 3 łyżki oliwy

* 2 łyżeczki suszonego majeranku

* 1/2 łyżeczki soli

* 2-3 szczypty rozmarynu  

* 2 duże ząbki czosnku

 

Kurczaka nacieramy oliwą, obsypujemy solą, pieprzem i papryką. 

Cebulę i ziemniaki kroimy w ósemki i umieszczamy w misce. Polewamy oliwą i mieszamy dłonią by je dokładnie pokryła. Dodajemy sól, majeranek, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie mieszamy.

W dużym naczyniu żaroodpornym z pokrywą umieszczamy kurczaka a dookoła układamy ziemniaki i celulę. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 2 godziny a następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut, by mięso i ziemniaki się przyrumieniły. 

* Polecam zakup wysokiej jakości mięsa drobiowego w halach Makro, w tym kurczaka zagrodowego.

Smacznego :)

 

 

  

Ingredients:

 

* 1 large chicken (about 2 kg)

* 1 tablespoon smoked paprika

* 1 teaspoon salt

*  1/2 teaspoon pepper

* 2-3 pinches rosemary

* 1 teaspoon olive oil

 

Extra:

 

* 6-7 potatoes

* 3 onions

* 3 tablespoon olive oil

* 2 teaspoon dry marjoram

* 1/2 teaspoon salt

* 2 large garlic cloves

 

Spread the chicken with the olive oil and sprinkle with salt, pepper and smoked paprika. 

Cut onions and potatoes into eights. Place in a bowl and pour in the oil. Mix with your hand. Then add marjoram, alt and crushed garlic. Mix once again. 

Put the chicken into a large baking dish and place onions and potatoes all around it. Cover and bake for 2 hours in 190C. Then remove the cover and bake for another 15 minutes.

  

Komentarze (15)

Dodaj komentarz
  • blenda2007

    wyglada i zapowiada sie przesmacznie:)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Lubie takie dania, ktore mozna wstawic do piekarnika i zapomniec :) Pieknie wyglada!

  • jolantaszyndlarewicz

    To potrawa w sam raz dla mojego Ukochanego Męzczyzny:) Uwielbia kurczaki:) pozdrawiam

  • Gość: [inez] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Ślinka cieknie ale niestety nie zrobię :-(
    Od pół roku szukam po sklepach stacjonarnych wędzonej papryki - nieosiągalna na "prowincji".

  • Gość: [Paulina] *.elk.mm.pl

    Wygląda wspaniale. Rzekłabym nawet - dostojnie ! :)

  • Gość: [Helka] *.dynamic.chello.pl

    Aj, ten kurczak i te ziemniaczki sprawiły, że zaśliniłam cały laptop ;) hehe

  • marzeniapodniebienia

    witaj, za ciekawe przepisy i wyróżniające się zdjęcia zaprosiłam Cię do zabawy Liebster blog. Szczegóły na mojej stronie.pozdrawiam

  • Gość: [Annak81] *.ssp.dialog.net.pl

    a ja pierwszy raz słyszę o wędzonej papryce...ale jestem zacofana ;)

  • lutka40

    Uwielbiamy takie dania .Pychota

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    pierwszy raz słyszę o wędzonej papryce:)
    pomijając merytoryczną stronę bloga, jestem zachwycona zdjęciami, którymi go ilustrujesz

  • kasiaaaa24

    Dzięjuję :)

  • Gość: [kasia] *.wlantech.pl

    Kasieńka, STO LAT z okazji imienin :), ściskam gorąco :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję Kasiu i jeśli Ty tez dziś świętowałaś, to wzajemnie :)

  • Gość: [anula] *.dynamic.mm.pl

    Czy na ostatnie 15 min cos zmieniałaś? Wyższa temp czy tez funkcja grill a może wyższa półka? Pytam bo Twój kurczak na zdj taki mocno wypieczony a mój blady :/ mi taki brązowy wychodzi tylko jak piekę bez przykrycia cały czas hmm

  • kasiaaaa24

    Tak, pod koniec można włączyć grill, żeby się zarumienił :) I oczywiście bez przykrycia.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci