Menu

Gotuję, bo lubię

Korzenne śledzie z orzechami

kasiaaaa24

Kilka osób prosiło o nietypowy przepis na świąteczne śledzie. Pomyślałam, że śledzie w korzenno miodowej marynacie z mnóstwem różnorodnych orzechów właśnie takie są. Oryginalne, a przy tym pyszne. Pięknie się prezentują na talerzu i co więcej, robi się je naprawdę ekspresowo. Jeśli lubicie słodkawo korzenny posmak te śledzie z pewnością przypadną Wam do gustu. Miód i przyprawa do piernika nadają im fantastycznego smaku.

 

Składniki:

 

* 500 g matjasów w oleju

* 300 ml oleju

* 3 pełne łyżki miodu

* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1 laska cynamonu

* 3 strąki kardamonu

* 2 kulki ziela angielskiego

* 4 goździki

* 3-4 plastry świezego imbiru

* 50 g migdałów

* 50 g orzechów włoskich

* 50 g orzeszków piniowych

* 50 g nerkowców

* 50 g pistacji

 

W pierwszej kolejności przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy imbir, goździki, rozgniecione strąki karadmonu, korę cynamonu, ziele angielskie i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do chwili aż olej będzie gorący. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód. Energicznie mieszamy. Do oleju dodajemy orzechy i odstawiamy do wystygnięcia.

Śledzie delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Przekładamy je do słoika i zalewamy olejem z przyprawami i orzechami. Możecie też ułożyc orzechy warstwowo między śledziami. Szczelnie zamknięty słoik wstawiamy do lodówki.

Śledzie powinny stac w lodówce 2 dni przed konsumpcją by wszystkie smaki się połączyły. 

Smacznego :) 

 

 

 

Komentarze (42)

Dodaj komentarz
  • Gość: [MalgosiaZ] *.icpnet.pl

    piękne Kasiu!

  • blenda2007

    świątecznie super:)

  • Gość: [Bon] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Och, ze mnie jest straszna śledziara, więc za śledzie oddam wszystko!A za takie to już w ogóle! Nigdy nie robiłam z orzechami :) A muszą być pyszne!

    PIĘKNE ZDJĘCIE!

    Miłego weekendu Kasiu :)

  • Gość: [Dorota] *.bb.online.no

    Wykwintne trufle migdałowe
    (wynalezione przeze mnie na urodziny wybrednej siostry)

    Szklanka daktyli namoczonych przez noc
    Dwie szklanki migdałów
    2 łyżki neutralnego oleju (użyłam kokosowego)
    4-5 łyżek ciemnego kakao
    Skórka otarta z pomarańczy

    Opcjonalnie:
    Mały kieliszek rumu

    Kakao do obtoczenia trufli
    Ew. orzechy i przyprawy korzenne do ozdoby (np. gwiazdki anyżu)

    Migdały umieszczamy w misie silnego blendera i miksujemy, co jakiś czas mieszając zawartość. Po 8 minutach miksowania dodajemy olej i miksujemy przez następne dwie minuty. Po tym czasie powinniśmy uzyskać masło migdałowe. Przekładamy je do osobnej miski, a w blenderze miksujemy namoczone daktyle. Powstanie puree. Po łyżce, dodajemy do masła kakao i puree. Na koniec łączymy z alkoholem i skórką pomaranczową.
    Tworzymy kuleczki, które obtaczamy w kakao i dowolnie ozdabiamy. Wkładamy do lodówki. Można je mrozić.

    Ilość kakao i daktyli jest orientacyjna, dlatego najlepiej jest dodawać je stopniowo do masy, tak, żeby uzyskać pożądany efekt - od wytrawnego po bardzo słodki ;) Można również dowolnie modyfikować dodatki. Trufle nie zawierają laktozy, są wegańskie, bezglutenowe i zawierają masę zdrowych składników.

    iv.pl/images/11293746675369939194.jpg Tak wyglądały moje.
    www.rawmazing.com/raw-recipe-almond-butter/ Tu dokładnie opisany proces tworzenia masła.

  • Gość: [ivis] *.sileman.net.pl

    To może być rewelka - znów kusisz pysznościami

  • hera.dnw

    Mój ulubiony przepis na wykorzystanie orzechów to przepyszne, aromatyczne muffiny z orzechów włoskich z serkiem capri i wiśniami. Orzechy do tego przepisu mielimy i dodajemy zamiast części mąki do masy. Dzięki temu uzyskujemy wspaniałe,orzechowe ciasto. Na wierzch (przed pieczeniem), kładziemy łyżeczkę serca capri zmiksowanego z wanilią i słodką śmietanką. Na to kładziemy 3 wiśnie z soku i czekamy aż się upiecze ;) Bajka nie muffiny

  • meble-gama

    Ciekawa alternatywa dla oklepanych już, świątecznych śledzi. Nie omieszkam nie spróbować, choć przyznam, ze zawsze odrobinkę przerażały mnie połączenia ryb bądź mięs ze słodkimi dodatkami, nie oznacza to jednak, że może być smaczne.

  • Gość: [kasia-gotuje.pl] *.icpnet.pl

    Jeszcze takich śledzi nie jadłam :) Nawet nie wiem jak wyobrazić sobie ich smak .

    Co do konkursu to podam przepis na pierś kurczaka w maśle orzechowym :)

    podwójną pierś z kurczaka kroimy na paski, dodajemy do nich 3 łyżki masła orzechowego, łyżkę miodu 2 łyżeczki soku z cytryny. Zostawiamy na pół godziny w lodówce. Wyciągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30-40 minut
    Niebo w gębie :)

  • kasiekw

    świetny pomysł, w tym roku na świątecznym stole je zaprezentuje

  • Gość: [oskar] *.dynamic.chello.pl

    Ja z pewnością zrobiłbym kutię.

  • Gość: [oskar] *.dynamic.chello.pl

    Z żurawiny przygotowałbym trufle z białej czekolady.

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu wspaniaęł te sledzie i rzeczywiscie coś nowego:) buziaka zasyłam:)

  • Gość: [ivis] *.galileusz.pl

    Zawsze zachwyt wzbudzało ciasto z orzechami.
    Niepozorne wizualnie natomiast zaskakiwało smakiem. Pomiędzy warstwy ciasta kruchego umieszcza sie nadzienie z orzechów włoskich we własnoręcznie przygotowanym kajmaku z odrobiną śliwek wędzonych.
    Podane do espresso jest cudownym ukoronowaniem każdego świątecznego obiadu i nie tylko ......

  • aga-aa

    przeczywiście intrygujący ten przepis, ale z czystej ciekawości bym go spróbowała :)

    a jako, że już tu jestem to i może spróbuję swoich sił w konkursie, nawet nie po to by wygrać, ale żeby sprzedać dalej w świat przepis na rewelacyjne ciasto-sernik z serem ricotta i migdałami na spodzie z ciasteczek digestive. Ricotta wymieszania jest z pokruszonymi ciasteczkami, z migdałami, sokiem i skórką limonki i cytryny. Całość pokrywa bardzo kwaśny lukier, który równoważy słodycz sera. Naprawdę polecam, zresztą sama zobacz eksperymentalnie.blogspot.com/2012/11/limonkowy-sernik-z-ricotta.html

  • Gość: [teaspoon.lady] *.osk.enformatic.pl

    kalvai.agata@gmail.com

    Kiedy nie mam ochoty na kolejny mięsny obiad, kiedy nie mam kompletnie weny twórczej i nie chce mi się stać w kuchni - co zdarza się rzadko, ale jak na kobietę przystało, taki brak natchnienia uderza mnie znienacka! - robię wtedy makaron na słodko. Ale nie z białym serem, ponieważ wydaje mi się to jakieś stołówkowe, zbyt proste, zbyt oklepane. Robię wtedy coś na kształt słodkiej zasmażki z masła i bułki tartej, albo płatków owsianych, do których dorzucam suszone owoce - rodzynki, płatki migdałów, śliwki, morele, wiórki kokosowe - częstokroć dosładzam to wszystko cukrem, żeby - bądź co bądź - wyszła mi słodka "paciaja". Nie przepadam za orzechami, ale tutaj pasowałyby one jak ulał :-) Na sam koniec wrzucam na patelnię uprzednio ugotowane al dente spaghetti, mieszam to wszystko i podaję na talerzu. W ramach akcji pt. bądźmy burżujami, można podać obok ubitą własnoręcznie śmietanę. To coś jak szarlotka na ciepło z zimnymi lodami. Wydaje się głupie, a po spróbowaniu - wszystko staje się jasne :-)

  • Gość: [teaspoon.lady] *.osk.enformatic.pl

    kalvai.agata@gmail.com

    Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, co prawda nigdy przeze mnie nie wypróbowany, ale wydaje mi się tego warty. Znasz cinnamon rolls? Są pyszne, no nie? ;-) Słodkie małe drożdżóweczki, ze skarmelizowanym cukrem na wierzchu... Mmm.... A gdyby tak kupić - albo zrobić - ciasto francuskie. Posmarować je w całości masłem orzechowym domowej roboty, zwinąć i pokroić na "rolki". Położyć na blasze, posmarować żółtkiem dla uzyskania koloru, chociaż upieczone i lekko rozpuszczone masło orzechowe powinno nadać już odpowiednią barwę całemu "ciastku". Z całą pewnością takie drożdżóweczki będą pyszne i nieprzyzwoicie proste i szybkie do zrobienia, w dodatku jeszcze tanie! Nazwałabym je... nutty-rolls :-D

  • Gość: [katia729] *.sta.asta-net.com.pl

    Ja polecam: KROKIET ORZECHOWE- kasza ugotowana na sypko(2 woreczki gryczana prażona)szklanka zmielonych lub drobno posiekanych orzechów,tarta bułka,przyprawy wg.własnego gustu..kaszę mielimy,mieszamy z resztą składników.Formujemy krokiety-roladki,panierujemy... smażymy w głębokim tłuszczu. Smakują podane z grzybami jak też z kawałkiem mięsa i ciemnego sosu.Smacznego:)

  • Gość: [katia729] *.sta.asta-net.com.pl

    Moja druga propozycja:KURCZAK FASZEROWANY ORZECHAMI-kurczaka luzujemy,nacieramy solem i pieprzem.Przygotowujemy farsz z siekanych orzechów,rodzynki nasączone koniakiem lub rumem (można dodać podroby)mleko ,bułka tarta,jajko,sól,pieprz. Faszerujemy kurczaka można szczelnie owinąć paseczkami boczku.Pieczemy w rękawie.Smacznego.

  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Przepysznie wyglądają te śledzie i napewno tak smakują!

    Sama polecam jako danie konkursowe:

    Chleb pszenno-żytnio-razowy na zakwasie z orzechami włoskimi, które nadają mu wspaniałego smaku i napewno go upiekę na Wigilijny stół;)

    Składniki:

    200 g mąki pszennej - dałam tortową
    200 g mąki pszennej razowej
    200 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
    20 g świeżych drożdży
    kilka łyżek letniej wody
    300 g aktywnego zakwasu żytniego
    1 łyżka soli morskiej
    150 g orzechów włoskich - waga już po obraniu
    150 ml mleka
    1 łyżka oleju

    Przygotowanie:
    do dużej miski wsypać mąkę tortową, dodać sól, wymieszać, zrobić dołek, wkruszyć świeże drożdże, dodać wodę, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić zaczyn na 10-15 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia
    dodać zakwas, wymieszać, dodać mąkę pszenną razową, połowę żytniej i dokładnie wymieszać, wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie się kleić do miski
    przykryć, zostawić do wyrośnięcia na godzinę
    w tym czasie zagotować mleko, dodać orzechy, wyłączyć i zostawić w mleku do napęcznienia na 20-30 minut, odlać mleko
    do wyrośniętego ciasta dodać same orzechy, ponownie je wyrobić i pomału dosypywać resztę mąki żytniej
    uformować jeden duży bochenek lub dwa mniejsze
    blachę posmarować olejem i na niej ułożyć chleb, ja żeby mi się nie "rozjeżdżał" na boki wstawiłam go w obręcz, dzięki temu uzyskałam zgrabny bochenek
    blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 225 stopi i piec tak 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 45 minut
    wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia

    mpjetworyprzetwory@op.pl

  • Gość: [niniaa] *.mielec.mm.pl

    śledzie fajne - znam bardzo podobny przepis, który u mnie w domu sprawdza się co święta.. :)

    a odnośnie konkursu, chciałam zaproponować dzisiaj przeze mnie wymyśloną wariację na temat shotrbread.
    robimy ciasto na shortbread (u mnie kostka Kasi, 2,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru 2 jajka, 1 żółtko i starta skórka z 1 cytryny) - wyrabiamy z tego kruche ciasto, pozwalamy mu odpocząć pół godziny w lodówce, a później wykładamy nim tortownicę o średnicy ok 24 cm i pieczemy pół godziny w 180 stopniach, do zrumienienia.
    potem wyjmuję ciasto z piekarnika, aby przestygło, włączam piekarnik na 240 stopni i robię wierzch ciasta: puszkę ananasów siekam na drobo w blenderze, dorzucam po garści posiekanych orzechów włoskich i orzechów pekan, mieszam to w misce, dosypuję pół szklanki cukru muscovado i wlewam 2-3 łyżki rozpuszczonego masła. mieszam wszystko łyżką, po czym smaruję ciasto powstałą masą i wkładam na 10 minut do piekarnika na samą górę, na funkcję grill - tak, aby cukier się skarmelizował.

    nie ukrywam, że z czystej ciekawości ukroiłam kawałek jeszcze ciepłego ciasta i takie jedliśmy z dodatkiem gałki lodów do popołudniowej kawy, ale przyszło mi do głowy, że można by je ostudzić całkowicie, a następnie polać warstwą polewy czekoladowej - powstałoby coś pomiędzy twixem i snickersem. mam w każdym razie zamiar poeksperymentować :)

  • chochlik-reims

    Chciałabym się podzielić przepisem z bakaliami, który związany jest ze świętami Bożego Narodzenia w regionie, z którego pochodzę. Mam na myśli moczkę słodką czekoladowo piernikową potrawę z mnóstwem bakalii o konsystencji gęstej śmietany. W celu jej przygotowania rozgotowujemy piernik i śliwki suszone, które następnie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy kompot z truskawek (może być z mrożonych), połamane gorzkie czekolady oraz pokrojone bakalie (orzechy włoskie, migdały, suszone daktyle, figi oraz morele). Całość zagotowujemy. Smacznego :)

  • od-kuchni

    A ja mam bakaliowego smaka na piernikowe brownie z mieszanką orzechów laskowych, włoskich i pekan. Podane z łyżką lodów waniliowych lub sosem toffi. Pycha!

  • Gość: [chochelka] *.lublin.mm.pl

    orzechy - one tak bardzo kojarzą się z czasem jesienno-zimowym a w konsekwencji świątecznym...jednak zanim święta nadejdą na dobre warto mieć coś do pochrupania, pocieszania, podzielenia się - ja proponuje ciastka owsiane - z kawałkami czekolady, migdałami i słonymi orzeszkami ziemnymi
    składniki:
    1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka sody
    100g masła
    1 jajko
    1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
    70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
    80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

    1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

    2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

    3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

    4. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.
    przepis za:Mała Cukierenka

  • Gość: [JOLA66] *.internetdsl.tpnet.pl

    Uwielbiam orzechy , a więc i w tym roku na świątecznym stole zagości Orzechowiec, a więc pieczemy 2 placki z orzechami , przekładamy kremem z dodatkiem kokosu i orzechów i dekorujemy orzechami z kawałkami czekolady. Pyszne , super orzechowe .

  • klara84_pl

    Ja na świąteczny obiad przygotowałabym filety z kurczaka nadziewane farszem orzechowym.

  • klara84_pl

    Upiekłabym tez miodownik ze sporą ilością orzechów w karmelu i z masą z kaszy manny.

  • aniolekidiabelwjednym

    Pistacje to moje ulubione orzechy! Ja proponuję filet łososia w pistacjach... Daje to fajny kontrast, różowe mięso łososia i zielone pistacje... Filet łososia bez skóry oprószamy lekko świeżo zmielonym pieprzem (nie daję soli, jeśli pistacje są solone) i grubą warstwą posiekanych pistacji. Smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu, by pistacje się nie przypaliły, a mięso doszło. Do łososia proponują jako "sałatkę" z ćwiartek gruszki podsmażonej na maśle i poduszonej na winie (jeśli ktoś woli na "bogato" może podduszone gruszki polać łyżką miodu i posypać posiekanymi nerkowcami). Do tego dania proponuję ryż albo pieczone ziemniaki.

    mail: slonce84-20@o2.pl

  • aniolekidiabelwjednym

    A na słodko proponuję znany i lubiany blok czekoladowy - z masłem, odrobiną wody, mlekiem w proszku, kakao, cukrem oraz bakaliami... Kiedyś dodatkowo dodałam do masy cynamonu... O tak cynamon! Przyprawa świąteczna, rozgrzewająca... Plus szczypta mielonego imbiru... Do tego dużo suszonej moreli, suszonej żurawiny, oraz posiekanych i trochę całych orzechów laskowych i włoskich, a nawet i moich ulubionych pistacji! Jak rozpusta świąteczna to rozpusta! ;-)

    mail: slonce84-20@o2.pl

  • Gość: [aronia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To ja zaproponuję wyśmienite, pachnące cynamonem rogaliki orzechowe, bez których nie wyobrażam sobie Świąt.W porównaniu z efektem końcowym nakład pracy jest niewielki.
    Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, serkiem śmietankowym, żółtkiem i mąką. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy orzechowe nadzienie. W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem i zmielonymi orzechami włoskimi. Doprawiamy sokiem cytrynowym, miodem i cynamonem. Dodajemy jajko, całość mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 20cm. Rozsmarowujemy na nim masy orzechowej. Tniemy ostrym nożem na 12 klinów. Każdy klin zwijamy ciasno, zaczynając od szerszego końca. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min w temp. 180°C. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.


  • aniolekidiabelwjednym

    Tiramisu znamy wszyscy! Każdy wie, że powstają różne wersje np. z owocami, zielona herbatą... Z racji zbliżających się Świąt BN Anioł "podpowiedział" mi we śnie by zrobić świąteczną wersję Tiramisu... Na co Ja i Tiramisowi biesiadnicy przystaliśmy z wielką radością... Zaprosiliśmy Goździki, Cynamon, Kardamon, Orzechy Włoskie oraz Kandyzowaną Skórkę Pomarańczową... W mocnej kawie "kąpiel" wzięli Goździki, laska Cynamonu, ziarenka Kardamonu oraz likier Amaretto ;-) Jajeczka... Żółtka rozstały się z Białkiem... Białko poszło sobie w świat, do innego Ciasta ;-) Żółtka ubijały się z Cukrem by za chwilę zaprosić do wspólnej zabawy Mascarpone ;-) Anioł na stole postawił duże naczynie... Biszkopty tańczyły z radości, co chwilę pluskają się w aromatycznej, świątecznej Kawie ;-) W tym czasie Anioł skarcił niesforne Orzechy Włoskie, siekając Je... Anielskie rączki ułożyły w naczyniu pierwszą warstwę umoczonych Biszkoptów, potem posypały grubą warstwą Orzechów, rozsmarowały 3/4 masy serowej i znów posypały Orzechami... Druga warstwa Biszkoptów została rozłożona, na koniec Anioł rozsmarował pozostałą masę... Uff... Wszyscy zmęczeni, ale szczęśliwi... Idziemy spać! Tiramisu chłodzi się w lodówce, tam mu dobrze... Po kilku godzinach ponownie pojawia się Anioł... "No dobrze, teraz trzeba skończyć deser świąteczny" Wyjmuje Tiramisu... Woła Kakao i mielony Cynamon... Oprósza nimi deser... I na koniec przyozdabia Kandyzowaną Skórką Pomarańczową i kilkoma Orzechami Włoskimi...

    mail: slonce84-20@o2.pl

  • Gość: [casablanca12@wp.pl] 46.187.174.*

    Ciasto z brandy
    Składniki: 100 g rodzynek, 100 ml brandy (koniak), 300 g czekolady 75% kakao,
    175 g mleka, 200 g cukru trzcinowego, 150 g masła, 3 jajka,225 g mąki pszennej,
    5 g proszku do pieczenia, cukier waniliowy, prażone płatki migdałowe.
    Wykonanie: Brandy wraz z rodzynkami zagotować w rondlu. Odstawić do wychłodzenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 C i wyłożyć formę do pieczenia papierem. Zagotować czekoladę, masło i cukier w garnku z podwójnym dnem, dodać mleko. Pozostawić trochę sosu, aby polać nim gotowe ciasto. Ubić mikserem jajka i dodać sos czekoladowy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i rodzynki odsączone od brandy. Pozostawić sos z brandy do późniejszego wykorzystania. Wlać ciasto do formy do pieczenia i piec przez 45 minut w temperaturze 160°C. Gdy będzie gotowe, pozostawić je do ostygnięcia. Zagotować w garnku z podwójnym dnem pozostały sos czekoladowy oraz brandy.
    Ciasto polać mieszanką z czekolady i brandy. Posypać płatkami migdałów.
    casablanca12@wp.pl

  • szama_nka

    Ja bym przygotowała tort makowy. Upiekłabym 3 osobne cienkie biszkopty (z orzechów włoskich, laskowych i migdałów) i przełożyłabym go kremem waniliowym z kro kantem orzechowym. Udekorowałabym go orzechami w karmelu i płatkami migdalowymi. Podałabym go z kawą z likierem orzechowym.

  • Gość: [Justyna] *.dynamic.chello.pl

    Ja bardzo polecam prostą przekąskę, idealną np. na pierwszy dzień Świąt.

    Do środka suszonej śliwki wkładamy migdała lub ćwiartki orzecha włoskiego, owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku.
    U mnie to hit każdej imprezy.

    tyskatyska88@gmail.com

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    Po innym wpisem pisałam już o tym, że spodobała mi się ostatnio kuchnia zimnego kraju, w którym siedzi mój Mikołaj :) dlatego też zaproponuję coś z tej kuchni właśnie! Pierwszą moją propozycją będzie Glgg - grzane czerwone wino intensywnie aromatyczne dzięki dodatkom przypraw (cynamon, imbir, goździki), skórki pomarańczy, rodzynek i migdałów. Rozgrzewa ciało, a dzięki niebywałemu aromatowi pobudza i wyostrza zmysły!

    pozdrawiam,
    senninha@vp.pl

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    Drugą moją propozycją będzie Kransekake - piętrowy tort złożony z okręgów, których głównym składnikiem są mielone migdały. Miesza się je z cukrem, odrobiną proszku do pieczenia i białkami (pierwszego dnia), po czym po całonocnym leżakowaniu w lodówce dodaje się do masy ubite białka. Całość piecze się nadając im wcześniej kształt okręgów od największego do najmniejszego. Po upieczeniu lukruje się lukrem z białek i cukru pudru i układa oczywiście jeden na drugim pod względem rozmiaru. Z wyglądu przypomina zabawkę z jednej ze znanych firm i daruję sobie tu kryptoreklamę ;) ale całej masie nie daleko do marcepanu, więc jest to zdecydowanie propozycja dla fanów takich smaków.

    pozdrawiam,
    senninha@vp.pl

  • agf111

    Kiedyś dostałam cały wielki wór orzechów włoskich i jako, że wtedy jeszcze nie piekłam ciast, nie wiedziałam co z nimi zrobić. Wynalazłam jednak całkiem fajny deser, bez pieczenia, dla lubiących słodkości, orzechy i chrupanie ;)

    Orzechy obrane, pokruszone lub nie układamy w naczyniu, taka warstwa powiedzmy ze 3 cm. wysokości. Na to pokrojone w plastry banany, tak ze dwie warstwy. I na koniec wylewamy na to mleko skondensowane - po uprzednim gotowaniu w garnku przez 2 godziny (w puszce oczywiście). Wyjdzie pyszny, słodki, karmelowo-orzechowy deser przełamany bananem. Pycha!

  • Gość: [kry] *.icpnet.pl

    Mąż mojej siostry jest Bośniakiem. Pochodzi z północnej części kraju i ma typowo bałkański temperament - również w kuchni. Naszą wigilię urozmaica swoimi narodowymi potrawami i robi to nadzwyczaj umiejętnie. Co roku na stole pojawia się więc tufahije. Cóż to takiego? Ten deser z jabłek z nadzieniem orzechowym przybył do Bośni wraz z Turkami, a pochodzi aż z dalekiej Persji. Orzeźwiający i bardzo efektowny, kaloryczny (uwaga!), słodki, prosty w wykonaniu tak, jak większość słodyczy o orientalnych korzeniach.

    4 jabłka równej wielkości
    300ml wody
    200g cukru
    sok z cytryny
    100 g orzechów włoskich
    200ml śmietany kremówki (36%)

    Z cukru, soku z cytryny i wody zagotuj syrop, wrzuć do niego obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, gotuj kilka minut (czas zależy od gatunku jabłek powinny być jędrne, ale nie surowe). Wyjmij owoce z syropu, odsącz, ostudź. Ubij śmietankę, dodaj posiekane orzechy włoskie. Nadziej jabłka małą łyżeczką i wstaw na godzinę do lodówki. Możesz udekorować je bitą śmietaną i całymi orzechami.

    Wesołych Świąt!
    Krysia Roszak
    nanntosuelta@gmail.com

  • Gość: [Agata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przyznam, że nie próbowałam jeszcze takich śledzi, postaram się takowe przyrządzić gdy okazja będzie odpowiednia :)

  • Gość: [Ania od kuchni] *.dynamic.chello.pl

    Hej :)
    Śledzie wyglądają kusząco i pysznie :). Powiedz mi jak sadzisz ile mogą one postać w lodówce? Chciałabym je przygotować wcześniej, bo potem przed samymi świętami w natłoku zajęć pewnie zapomnę...
    Dzięki :)

  • kasiaaaa24

    Myślę, że spokojnie tydzień wcześniej :)

  • Gość: [Ania od kuchni] *.dynamic.chello.pl

    Dzięki Kasiu! :)

  • klamerka123

    Kosmiczne śledzić robilam je rok temu są pyszne w tym roku napewno zagoszczą na moim stole

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci