Menu

Gotuję, bo lubię

Faszerowana papryka z mascarpone

kasiaaaa24

 

Faszerowana papryka to jedno z moich ulubionych dań jeszcze z czasów dzieciństwa. Przygotowywana przez moją babcię z farszem identycznym jak do gołąbków i sosem pomidorowym obowiązkowo musiała być conajmniej dwa razy w miesiącu. 

I właśnie taką paprykę na bazie farszu z mięsa i ryżu chciałabym Wam dziś zaprezentować. Dodatkowo dodałam kilka łyżek mascarpone, które sprawiło że farsz jest kremowy i bardzo delikatny. Do tego odrobina oregano i kilka ząbków czosnku i danie staje się także bardzo aromatyczne. 

Jeśli zdecydujecie sie je przygotować, polecam wybranie dużych ale niezbyt mięsistych papryk, by mieć pewność że w podanym czasie upieką się i będą miękkie (mnie spokojnie odchodziła od nich skórka). 

Polecam :)

 

Składniki:

 

* 5 kolorowych papryk 

 

Farsz:

 

* 500 g indyczego mięsa mielonego 

* 200 g ugotowanego ryżu (2 woreczki)

* 150 - 200 g mascarpone

* 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)

* 3 ząbki czosnku

* 1 mała marchewka

* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 1/2 łyżeczki suszonego oregano

* sól i pieprz do smaku

* 3 łyżki oliwy

 

Drobno posiekaną cebulę, startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i na jeszcze ciepłej patelni rozprowadzamy mascarpone. Powinno się stopić. 

Ryż łączymy z mięsem, podsmażoną cebulą z mascarpone, dodajemy pietruszkę i oregano i mieszamy (najlepiej wymiesza się jeśli będziemy mieszać dłonią). Solimy i pieprzymy do smaku. Lepiej posolić troszkę więcej, ponieważ ryż i papryka "wciągną" sól. 

Z papryk odcinamy "czapeczki" i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki napełniamy po same brzegi farszem a następnie przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami. 

Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy 5-6 łyżkami wody. Pieczmy w 200 stopniach pod przykryciem 60 minut a następnie dopiekamy jeszcze 20 minut, już bez pokrywy. 

Najlepiej smakują odrobinę przestudzone.

 

Smacznego :)

 

 

 

"In the childhood memories of every good cook, there's a large kitchen, a warm stove, a simmering pot and a mom"

Barbara Costikyan

 

 

STUFFED, ITALIAN STYLE PEPPERS

Ingredients:

 

* 5 bell peppers  

 

Filling:

 

* 500 g minced turkey meat

* 200 g rice

* 150-200 g mascarpone

* 1 big onion (or 2 smaller)

* 3 garlic cloves

* 1 small onion

* 3 tablespoons chopped parsley

* 1/2 teaspoon dry oregano

* salt and pepper to taste

* 3 tablespoon olive oil

 

Combine chopped onion, grated carrot and crashed garlic with olive oil and fry stirring for 3-4 minutes. Remove from the heat and add mascarpone. It will melt. Then add boiled rice, minced meat, parsley and spices and mix well. 

Cut off tops of peppers and fill them with the filling. Then cover them with the tops and place in a baking dish and 5-6 tablespoons of water. Cover the dish and bake in 200C. After an hour remove the cover and bake another 20 minutes.

They taste best when they're a bit cooled. 

 

 

 

Komentarze (24)

Dodaj komentarz
  • blenda2007

    super:)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Wspaniale zdjecia! Ja tez bardzo lubie faszerowana papryke, bez wzgledu na pore roku. Probowalam juz roznych wersji nadzienia i za kazdym razem bylo smakowicie :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [IwKo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ach! Te dziecinne wspomnienia i smaki bardzo mnie rozklejają.

    Lecz dziś wiem, że choć nie sposób powrócić do dzieciństwa to mogę je przeżyć raz jeszcze razem z moim dzieckiem :-)

    Papryki z mascarpone jeszcze nie robiłam więc muszę to nadrobić. Mąż zapewne zje zachwycony ale czy dziecko będzie podskakiwać z radości?

  • kasiaaaa24

    Myślę, ze może :) Bo mascarpone jest raczej neutralne w smaku i tylko sprawia, ze farsz jest kremowy i delikatny.

  • kamciss

    Kocham faszerowaną paprykę /cukinię/pomidory w każdym wydaniu, Twoja prezentuje się super :)

  • Gość: [Monika] *.olsztyn.mm.pl

    Dodajesz piękne potrawy, strasznie lubię wchodzić na twojego bloga. Wszystko wygląda tak pięknie, apetycznie. Odwalasz kawał dobrej roboty :) Nie myślałaś o tym żeby założyć własną cukiernię albo restaurację ? Jeśli tak to życzę Ci żeby tak się stało :)

  • kasiaaaa24

    Boję się, ze gdybym otwarła restaurację czy cukiernię, to pasja do tworzenia mogłaby minąc :) Teraz nic nie robię pod presją, gotuję to na co mam ochotę i kiedy chcę. Czy gdyby stało się to moją pracą dalej bym to kochała? Właśnie nie wiem...
    Oczywiście są pewne marzenia, ale póki co nie mówię o nich głośno :)

    Dziękuję za miłe słowa, są dla mnie bardzo ważne :)

  • aniolekidiabelwjednym

    Bardzo lubię faszerowana paprykę :) Mascarpone kojarzy mi się z tiramisu, jakoś nie przyszło mi do głowy dodawać ten serek do słonych potraw :)

  • kasiaaaa24

    Ja mascarpone dodaję do zup, do sosów śmietanowych - bardzo często go uzywam :) Jest to rodzaj sera który nadaje kremowego, aksamitnego smaku. Polecam spróbowac :)

  • polperfekcyjna

    uwielbiam pieczone papryki, Twoja wygląda przepysznie :)

  • Gość: [Ava] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Papryka - zawsze!

  • Gość: [iwona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu ,a co doac jeszcze do ryzu i mascarpone jezeli nie chce miesa!

  • lutka40

    Z dodatkiem mascarpone ? Chętnie spróbuję

  • jolantaszyndlarewicz

    Przepysznie wyglada ta papryka Kasiu:) .... a mascarpone napewno nadał nadzieniu aksamitnosci:)

  • kasiaaaa24

    Iwono - zamiast mięsa dodaj pół kilograma startych na grubych oczkach pieczarek uduszonych na maśle z cebulą i dużą ilością pieprzu i cały pęczek posiekanej drobniutko natki pietruszki. Będzie pysznie :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    dzieki Kasia .Pozdrawiam

  • Gość: [1joanna28] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Już od kilku dni chodziła za mną Twoja papryka. Dzisiaj nie wytrzymałam i zdobiłam ją na kolację. Jest przepyszna. Już dawno nie jadłam tak dobrego dania. Smakowało całej rodzinie.Do tego lampka czerwonego wina. Polecam wszystkim. Dziękuję Kasiu.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze smakowało :)

    Pozdrawiam ciepło :)

  • kaatje32

    Kasia a mieso wczesniej podsmazyc?

  • kasiaaaa24

    Nie ma takiej potrzeby, bo to mięso drobiowe w dodatku zmielone, a papryka się będzie piekła 80 minut :)

  • kaatje32

    zrobilam:-):-) farszu mi wyszlo na wiecej papryk. wczoraj i dzis wiec kroluje u nas papryka:-) dziekuje Ci Kasiu!

  • kasiaaaa24

    Bo to zależy od wielkości papryk :)

  • Gość 178.219.123.*

    Zrobiłam te papryczki i wyszły znakomite;-) farsz przez dodanie serka zrobił się bardzo delikatny, na pewno będę powtarzała to danie.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci