Menu

Gotuję, bo lubię

Czekoladowe ciasto z musem Baileys

kasiaaaa24

 

Wczorajsze "Katarzynki" były idealną okazją by wreszcie upiec coś dla siebie. Coś idealnego dla wybrednej w kwestii ciast solenizantki :). A nie ma chyba większej radości dla mojego podniebienia niż ciasto z mnóóóóóóóstwem czekolady.

Wybór padł na ciasto, do którego zużyłam aż 600 g czekolady. Ale to nie wszystko. Do musu dodałaje się także całkiem sporą ilość mojego ulubionego likieru, dzięki czemu jest on nie tylko lekki ale też cudownie aksamitny. Alkohol jest w cieście dość wyraźnie wyczuwalny, więc jest ono idealnym ciastem na wszelakie odświętne okazje.

Jednocześnie chciałabym Wam je gorąco polecić na Święta. Jestem pewna, że Wam posmakuje :) 

 

Biszkopt:

 

* 6 jajek

* 80 g cukru pudru

* 25 g kakao

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* 150 g gorzkiej czekolady

 

Mus:

 

* 600 ml kremówki 36%

* 350 g gorzkiej czekolady 

* 100 g mlecznej czekolady 

* 180 ml likieru Baileys

 

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. 

Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę (około 5 minut) do której dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i przestudzoną czekoladę. Miksujemy do chwili połączenia się składników. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej i wyrównujemy ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do przestudzenia.

Kremówkę i połamane czekolady umieszczamy w misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszamy trzepaczką by topiąca się czekolada połączyła się ze śmietanką. Po zdjęciu z garnka jeszcze raz mieszamy by pobyć się grudek. 

Masę śmietanowo czekoladową studzimy do temperatury pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie masę przekładamy do misy miksera, dodajemy Baileys i ubijamy masę na najszybszych obrotach. Masa jest gotowa kiedy konsystencją będzie przypominać ubitą śmietanę. 

Biszkopt obkrawamy dookoła i zdejmujemy spod spodu papier. Pownie umieszczamy go w tortownicy i zapinamy pierścień. Na wierzch wykładamy mus, wyrównujemu go łyżką i wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.

Rano obkrawamy boki, zdejmujemy pierścień tortownicy a ciasto posypujemy kakao. 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

“There is nothing better than a friend, unless it is a friend with chocolate.”

Linda Grayson 

 

Sponge cake:

 

* 6 eggs

* 80 g icing sugar

* 25 g cocoa powder

* 2 tablespoons potato starch

* 150 g dark chocolate 

 

Chocolate mousse

 

* 600 ml heavy cream (36% fat)

* 350 g dark chocolate

* 100 g milk chocolate

* 180 ml Baileys liquer

 

At first prepare sponge cake.

Melt chocolate in a double boiler and let it cool.

Preveat oven to 180 C.

Beat eggs with sugar until light and fluffy (for about 5 minutes) and then add flour combined with cocoa powder and cooled chocolate. Mix until combined.

Pour the batter into lined with parchment paper springform cake tin (24 cm) and bake for 30 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean). Set aside and let cool.

Heat heavy cream with chocolate in a double boiler stirring from time to time until smooth. Cool and put into the fridge for 4 hours. After this time add Baileys liquer and beat on a high speed until fluffy. 

Put the chocolate mousse on a sponge cake and refrigerate overnight. 

Before serving dust with cocoa powder. 

 

Źródło

Komentarze (30)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ale czekoladowe! Zdecydowanie coś dla mnie. ;)

  • Gość: [Delimamma] 217.173.195.*

    Jak zwykle odpływam patrząc na Twoje cudeńka!!! Popijam kawusię i stwierdzam że to nie fair... tak z rana przy poniedziałku męczyć ludzi ;) Boskie!

  • blenda2007

    wow idealne:)

  • Gość: [Paulina] *.elk.mm.pl

    Wygląda jak taka delikatna, nieziemska pianka ! :)

  • ilovebake.pl

    Piękne te ciasto i takie równe :)

  • kabamaiga

    Kaśka ale zaszalałaś. Ponad pół kilograma czekolady. Rewelacja. No i spóźnione życzenia oczywiście.

  • Gość: [kasia, slodkiefantazje] *.static.chello.pl

    Kasiu, widzę, że skusiłaś się na to ciasto... cieszę się bardzo, że Ci smakowało :)

  • Gość: [anula] *.dynamic.chello.pl

    Smakowicie wygląda, a likier to ja uwielbiam pić, jest pyszny.:)

  • Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    bardzo fajnie ciasto, aż dostałam ślinotoku:))))

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Cudne i przepyszne :-)

  • przysmakikarolki

    Wyglada oblednie.

  • Gość: [Basia] *.dynamic.chello.pl

    Znam to ciasto i polecam wszystkim, bo jest obłędne!
    Twoje też tak wygląda :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  • Gość: [Antenka] *.ip.abpl.pl

    wspaniały:) obłędny!

  • ooliczkaw

    MasterChef by się nie powstydził, wygląda nierealnie, jak z photoshopa :) i pewnie tak smakuje

  • atina_bc

    Wygląda obłędnie!

  • kuchcikowo

    Najlepszego Kasiu :)). Rozpieszczanie takim ciastem to bajka :)

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    wygląda doskonale.

  • Gość: [Magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Fenomenalna stylizacja. Nie lubie ciast mocno czekoladowych ale Ty spowodowałaś, że sięgnęłabym po Twoje!!!

  • Gość: [KLFoodBlog] 176.61.59.*

    Śliczne!

  • jolantaszyndlarewicz

    Kochana grzeszne to ciasto jak nie powiem co, ale warto dla niego zgrzeszyć:) Wszystkiego najlepszego Kasiu

  • Gość: [Kulinarne Rozkosze] *.adsl.inetia.pl

    Mhmmm bajka!! Twoje ciasta są cudowne. Jak Ty to robisz? :P

  • kasiaaaa24

    Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie :) Tak jakoś wychodzą :)

  • Gość: [Barbara] *.wireless.dyn.drei.com

    Jakiej średnicy tortownica

  • Gość: [gin] *.flatrate.dk

    Wygląda bajecznie. A z taką ilością czekolady to dopiero musi smakować...

  • kasiaaaa24

    Tak jak podane w przepisie - 24 cm.

  • Gość: [scatt] *.dynamic.chello.pl

    a jakiej konsystencji ma być ten mus? bo ja wczoraj je zrobiłam i stwierdzam że do dziś ten krem jest dość rzadki... nie wiem czy to się będzie dobrze kroiło...
    co źle zrobiłam?

  • Gość: [Lucy] *.play-internet.pl

    Można zastąpić ten likier innym alkoholem?

  • kasiaaaa24

    Generalnie Baileys jest najlepszy.

  • kasiaaaa24

    Scatt a jak teraz? Po schłodzeniu?

  • Gość: [scatt] *.dynamic.chello.pl

    wciąż dość rzadki ;)) tzn kroi się to jakoś ale wg mnie powinien być twardszy... nie wiem czemu tak wyszło ;))

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci