Menu

Gotuję, bo lubię

Cynamonowo piernikowa babka na winie

kasiaaaa24

 

Czasem mamy ochotę na proste, klasyczne ciasto. Lekkie, puszyste, takie które można pokroić w kromki i chwycić w tę drugą dłoń, która w danej chwili nie trzyma kubka kawy. I pomysł na takie ciasto miałam w głowie już od dłuższego czasu. Wiedziałam, że musi być cynamonowe, z lekką nutką piernika. A ponieważ przygotowałam już kiedyś czekoladową babkę na czerwonym winie, bardzo chciałam spróbować wypieku na winie białym. 

I tak po 2 godzinach cieszyliśmy się cudownie puszystą i niesamowicie pachnącą babką. Była pyszna. 

 

Składniki:

 

* 5 dyżych jajek

* 350 g cukru

* 500 g mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1 łyżeczka przyprawy do piernika

* 190 ml oleju

* 200 ml wytrawnego białego wina (użyłam hiszpańskiego wina Celebro)

* (opcjonalnie skórka otarta z połowy pomarańczy)

 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Jajka ubijamy z cukrem około 5-7 minut do czasu aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajmy olej i wino. Miksujemy chwilkę i dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawami. Kiedy składniki się połączą ciasto przelewamy do wyłożonej formy o wymiarach 15x30 cm .

Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). 

 

Smacznego :)

 

 

 

"Cakes are like books. There are new ones you want to read and old favourites you want to reread."

Ellen Rose

 

Ingredients:

 

* 5 large eggs

* 350 g sugar

* 500 g flour

* 2 teaspons baking powder

* 1 teaspoon cinnamon

* 1 teaspoon gingerbread spice

* 190 ml oil

* 200 ml white dry wine 

 

Heat the oven to 175C.

Beat eggs with sugar for about 5-7 minutes until light and fluffy. Than add oil and wine and mix for a while. Combine flour with baking powder, cinnamon and gingerbread spice. Gradually add to the mixture dry ingredients. When the batter is combined pour it into baking pan (15x30 cm) and bake for about 60 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean).

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    Kasiu, genialna!
    zapisałam. będzie w tym roku królować na moim świątecznym stole!

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :)

  • blenda2007

    na pewno wyprobuje:)

  • Gość: [ewa] *.range86-182.btcentralplus.com

    Przyznam się, że babki to są mało wielbione przeze mnie ciasta, ale zjem z dużą ilością custardu. Ta, natomiast, kusi bardzo tym co ma w środku, musi pięknie pachnieć. Nie piekłam nigdy ciasta na winie- ciekawe jak się zachowuje.

  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ooo jakie pieknie. Jeszcze bym dodała startej skórki pomarańczowej .:)

  • majazteca

    Fajna babeczka :) Juz czuje jak pachnie... Z dodatkiem bialego wina jeszcze nie pieklam :)

    Pozdrowienia.

  • Gość: [anula] *.dynamic.chello.pl

    Lubię takie ciasta do kawy czy na sniadanie

  • kasiaaaa24

    Inspirowane Smakiem - masz rację, dodatek skórki byłby super :)

    Jak chodzi o wino, to nie czuć typowego dla niego smaku ani zapachu. A babka jest super puszysta.

  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Uwielbiam takie proste ciasta, które mają bardzo dużo skromnego" urku same w sobie i zawsze pysznie smakują! Piękne zdjęcie!

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • kuchnia_breni

    Bardzo ciekawy przepis, no i to wino :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Często pieczemy różne cuda - cudeńka zapominając całkowicie o tym, ze to co najprostsze jest najlepsze:) .... pozdrawiam ciepło

  • kulinarnespotkania

    ta babeczka musi byc fajna:)

  • Gość: [bash] *.bb.sky.com

    Fantastyczna! Wlasnie zajadam sie nia pomimo ze jeszcze goraca, nie moglam sie powstrzymac;)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci