Menu

Gotuję, bo lubię

Cynamonowe leniwe z prażonymi jabłkami

kasiaaaa24

 

"Leniwe z masłem i cukrem raz!".

Ilu z Was na samą myśl o takim daniu przypomina się dzieciństwo lub niezapomniane bary "Społem"? Pewnie nie jednemu, zwłaszcza jeśli podobie jak ja jesteście dziećmi komuny i PRLu :)

Ja jednak postanowiłam je troszkę urozmaicić i uczynić z nich aromatyczne, jesienne danie. Dlatego do ciasta dodałam pół łyżeczki cynamonu a gotowe kluski podałam z uprażonymi w taki sam sposób jak do szarlotki jabłkami. 

I wiecie co? Chociaż jestem zdeklarowaną fanką potraw mięsnych, nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tak pyszne danie jarskie. To połączenie jest fantastyczne.

Gorąco polecam :)

 

Składniki:

 

* 250 g ugotowanych i utłuczonych dzień wcześniej ziemniaków

* 300 g białego sera

* ok. 100 g mąki pszennej

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 duże jajko

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Jabłka:

 

* 700 g obranych, słodkich jabłek

* 3 łyżki cukru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Dodatkowo:

 

* kilka łyżeczek gęstej śmietany 18%

 

Przygotowanie w Thermomixie 

 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie i miksujemy 40 sekund, obroty 3. Ilość mąki w przepisie zależy tak na prawdę od wilgotności ziemniaków i sera. Idealne ciasto jest miękkie ale dotknięte palcem nie zostaje na nim. Powinno być elastyczne i łatwo się zagniatać. Nie należy jednak dawać za dużo mąki, by po ugotowaniu kluski nie były twarde.

Ciasto wyjmujemy z misy, formujemy w wałeczki o średnicy około 3 cm, lekko spłaszczamy i kroimy w paski pod ukosem.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w umytej misie i miksujemy 10 sekund na obrotach 4. Dodajemy cukier, cynamon, zakładamy motylek i gotujemy 12 minut, 100 stopni, obroty 1.

W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i delikatnie wrzucamy kluski. Gotujemy około 6-7 minut.

Kluski podajemy z prażonymi jabłkami i kleksem kwaśnej śmietany.

 

Bez Thermomixa

 

Dokładnie rozdrabniamy widelcem ser i ziemniaki. Z podanych składników zagniatamy na stolnicy elastyczne ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy w ukośne paski.

Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki i prażymy z cukrem i cynamonem w garnku z grubym dnem do chwili, aż sok odparuje.

Resztę czynności wykonujemy zgodnie z opisem powyżej.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Dough:

 

* 250 g cooled boiled and mashed potatoes

* 300 g quark cheese

* about 100 g flour

* 1 tablespoon potato flour

* 1 large egg

* 1 tablespoon icing sugar

* 1/2 teaspoon cinnamon

 

Stewed apples:

 

* 700 g peeled sweet apples

* 3 tablespoons sugar

* 1/2 teaspoon cinnamon

 

Extra:

 

* a few teaspoons sour cream

 

Combine all ingredients for the dough and knead it. If it is sticky add more flour. Make the rolls (about 2-3 cm diameter), flatten a little with your hand and cut into strips. Boil for about 6-7 minutes. 

Grate apples and simmer them with sugar and cinnamon until thicken. 

Serve hot dumplings with hot apples and a splash of sour cream. 

 

 

Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Eat It] *.dynamic.chello.pl

    Mmm...wyglądają jak u babci:) muszę takie wykonać dla mojego potomka, a sama "przy okazji" zjem coś pysznego.
    PS. Piękne zdjęcia!

  • Gość: [Osia] 82.160.134.*

    Klimatyczna miska, a leniwe wyglądają tak, że mam ślinotok o pas:).

  • Gość: [IwKo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Można oszaleć!

    Kasiu! Jak się wejdzie na Twoją stronę to po chwili człek jest głodny :-)

  • kaatje32

    musze udac sie na poszukiwanie twarogu (tutaj takiego klasycznego nie dostane) i wtedy je zrobie:)

  • ugotujmy

    to s kluchy do uwielbiania!

  • kuchnia_breni

    Rewelacja! :) aż nabrałam ochoty na leniwe

  • Gość: [ugotujmyto.pl] *.bethere.co.uk

    Koniecznie muszę je zrobić:)!

  • jolantaszyndlarewicz

    Niewiem jak smakują te z cynamonem i jabłkami (na pewno cudownie), ale takie z masłem i cukrem uwielbiam:)

  • majazteca

    Uwielbiam leniwe. Taka wersja jest wprost wymarzona da mnie :))

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    ach, cudownie. nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam leniwe. zjadłabym teraz z chęcią. może w weekend uda mi się zrobić.

  • aniolekidiabelwjednym

    Leniwe mniam, mniam... Jadłam niedawno, ale chętnie znów bym zjadła - zwłaszcza, że z cynamonem i jabłkami :-)

  • majanaboxing

    To jest smak dzieciństwa!:)

  • Gość: [Wojciech] *.volantis.com

    fajny klimat, fajne danie, fajne zdjęcie :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • madle-ne17

    Bezapelacyjnie ląduje w ulubionych :)

  • Gość: [agilera] *.199-178.cust.bluewin.ch

    Kuku! Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster blog ;)
    Po szczegóły zapraszam do siebie:
    pokusawkuchni.blogspot.ch/2012/11/wow-zostaam-wyrozniona.html
    Pozdrawiam :)

  • lucynella

    ależ muszą smakować :)

  • Gość: [Daria] *.static.bait.pl

    U mnie leniwe nigdy nie były robione z ziemniakami, wlasnie jak widzialam w tv reklame kopytka czy leniwe to sie dziwilam kto robi leniwe z ziemniakami:D ale nie tylko ja tak jadlam w domu, moje koleznaki rownież:)

  • Gość: [awoz] *.101-20-96.mc.videotron.ca

    Uwielbian leniwe!

  • kasia-symila

    Dziś zrobiłam te leniwe pychaaaaaaaaa najlepszy przepis ....leniwych :) mniam polecam!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci