Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

kasiaaaa24

 

Ciepły, korzenny zapach piernika to jeden z moich ulubionych świątecznych zapachów. Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt. Przy zapachu piernika ubieramy choinkę, przy zapachu piernika rozpakowujemy prezenty, przy zapachu piernika rozmawiamy z najbliższymi o mijającym roku. Piernik to smak dzieciństa i zapach rodzinnego domu. Piernik to wspomnienie wypatrywania z babcią pierwszej gwiazdki i wszystkiego co sprawiło, że na Święta czekam cały rok.

Każdego roku przygotowuję kilka róznych pierników, ale jednym z nich obowiązkowo musi być długo dojrzewający piernik staropolski. Dla mnie to jedyny prawdziwy piernik. 

Wczoraj pokazałam Wam jak przygotować domową przyprawę do piernika. Teraz, pora na ciasto.

Ciasto na piernik staropolski przygotowuje się szybko i nie sprawia ono żadnych problemów. Trzeba tylko znaleźć dla niego odrobinę miejsca na najniższej półce w lodówce i pozwolić mu nabierać smaku przez kolejnych kilka tygodni. Pieczenie też jest bardzo proste, ponieważ ciasto nabiera konsystencji plasteliny i świetnie poddaje się formowaniu.

Mam nadzieję, że się na niego skusicie :)

 

 

Składniki:

 

* 1,2 kg mąki

* 2 szklanki cukru (ok 400 g)

* 1/2 litra miodu (ok 750-800g)

* 150 g masła

* 100 g smalcu (lub kolejne 100 g masła, jednak ja wolę dodawac trochę smalcu)

* 3 duże jajka

* 1/2 szklanki zimnego mleka 

* przyprawa do piernika (3 pełne łyżki TEJ przyprawy lub 3 paczki kupnej)

* 3 łyżeczki sody



W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier do czasu aż składniki się połączą ale nie doprowadzamy do zagotowania się. Odstawiamy do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając, ponieważ na dnie będzie się zbierał cukier. Masa powinna mieć temperaturę pokojową.

Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.

Schłodzoną mase przelewamy do dużej miski i zaczynamy miksować na średniej prędkości obrotach dodając jajka, następnie po łyżce połowę mąki, mleko i resztę mąki. Ciasto jest dość gęste i jeśli mikser będzie Wam odmawiał posłuszeństwa dodajcie jeszcze jedno jajko. Jeśli jesteście w stanie je miksować - nie róbcie tego.  

Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej lub szklanej miski, przykrywamy ściereczką i dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówki którą zawiązujemy - ale dość lekko, by powietrze mogło dostawać się do ciasta. .

Ciasto wstawiamy na najniższą półkę lodówki i zapominamy o nim na 6 tygodni. 

A po 6 tygodniach opublikuję kolejne instrukcje jak przygotować piernik.  

Tak więc - do pracy Kochani :) 

 

 


 

 

This is a recipe for typical Polish gingerbread dough that has to be left in a fridge for 6 weeks to become splendidly aromatic. There are 7 weeks left until Christmas so it's about time for you to make it. 

So knead the dough today and forget about it until the week before Christmas :) 

 

Ingredients:

 

* 1,2 kg flour

* 2 glasses sugar (about 400 g)

* 1/2 liter honey (about 750-800 g)

* 150 g butter

* 100 g lard

* 3 large eggs

* 1/2 cup cold milk

* gingerbread spice (3 full tablespoon of THIS one)

* 3 teaspoon baking soda

 

In a heavy bottom pot place butter, lard, honey and sugar. Heat until all ingredients are combined but do not let the mixture boil. 

Let it cool completely stirring from time to time. 

Combine flour with gingerbread spice and bakind soda. 

Cold honey with butter mix with half of flour, eggs, milk and the second part of the flour. If the dough is too thick add one more egg or 50-70 ml of milk. 

Place the dough in a stoneware or glass bowl, cover with a kitchen cloth, tie with a string and wrap with plastic wrap. 

Place on the bottom of refrigerator for 6 weeks. 

 

Komentarze (29)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    ja zwykle idę na łatwiznę, robię piernik taki zwykły..
    ake kiedyś muszę no ten staropolski przyrządzić :]

  • blenda2007

    ciekawie ciekawie:)

  • kasiaaaa24

    Ja tez robię takie szybkie pierniki i mam kilka ulubionych przepisów, ale jednak dojrzewający jest dla mnie podstawą :)

  • kabamaiga

    Ja się muszę do niego zabrać już niedługo. Może dzisiaj wieczorem, a może jutro? Przyprawa domowa już od tygodnia kusi w szafce.

  • kuchcikowo

    Zapachniało świętami :)) Pozdrawiam.

  • Gość: [ Nie Takie_Straszne_Jeżyce] *.icpnet.pl

    Hej :) Bardzo ciekawy przepis, kusi mnie strasznie, żeby zrobić taki piernik. Mam tylko jedno pytanie: czym można zastąpić smalec (ewentualnie, czy można zrobić ciasto bez smalcu)? Mam na niego alergię i nie chciałabym w ramach prezentu świątecznego wylądować na ostrym dyżurze :)

  • kasiaaaa24

    Oczywiście smalec można zastąpić masłem i wiele przepisów podaje samo masło, jednak ja wolę pomieszać smalec z masłem :)
    Ale na samym maśle bez problemu wyjdzie :) Po prostu daj 250 g. zamiast 150.

  • fantazjemagdyk

    też się zamierzam :)

  • Gość: [ Nie Takie_Straszne_Jeżyce] *.icpnet.pl

    Dziękuję :)

  • Gość: [fruzia] *.echostar.pl

    to 6-tygodniowe oczekiwanie mnie intryguje :) a czy można zamienić smalec i masło olejem rzepakowym? Tak sobie myślę o mojej rodzince z podwyższonym cholesterolem - chętnie bym ich piernikiem uraczyła, ale nie może być na tłuszczu zwierzęcym...

  • jolantaszyndlarewicz

    Mnie akurat staropolski piernik jakoś za bardzo nie zachwycił, za to znalazłam inny, który mogłabym jeść codziennie:) i który też potrzebuje czasu:) pozdrawiam ciepło

  • kasiaaaa24

    Fruzia - olej nie może zastąpić tu ani masła ani smalcu. Możesz tylko zastąpić smalec masłem - wtedy pozbędziesz się tłuszczu zwierzęcego :)

    Joluś a podrzucisz przepis?

  • Gość: [fruzia] *.echostar.pl

    Oj to szkoda straszna :( No to muszę poszukać jakiegoś przepisu na oleju, bo tylko takie tłuszcze może zajadać rodzinka, jak nie chce paść na zawał jeszcze przed końcem roku... ;)

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kiedyś z tego przepisu robiłam pierniczki :-)

  • kasiaaaa24

    Moze ja tez skubnę z niego troszkę na pierniczki :)

  • Gość: [emlu83] 212.191.134.*

    Mam pytanie. Czy ta masa na piernik powinna byc przykryta folia? Czy w czasie dojrzewania mase trzeba mieszac? Przymierzam sie zrobic ten piernik, ale mam obawy, ze po prostu ciasto mi zplesnieje...

  • kasiaaaa24

    Robimy tak jak opisane w przepisie, czyli przekładamy ciasto do miski i najpierw przykrywamy ściereczką bawełnianą i obwiązujemy sznurkiem a potem wkładamy do foliowej reklamówki i lekko zawiązujemy, tak by powietrze do ciasta dochodziło.
    Na pewno nie będziesz w stanie ciasta przemieszać, bo już na 2 dzień na ono konsystencję zbliżoną do plasteliny :)
    I spokojnie, ciasto nie spleśnieje.

  • Gość: [emlu83] 212.191.134.*

    bardzo dziekuje za szybka odpowiedz, faktycznie o sciereczce doczytalam :) No to w sobote zaczynam robic piernik dojrzewajacy :)

  • kasiaaaa24

    Proszę bardzo :)

  • Gość: [senninha] *.adsl.inetia.pl

    ja się denerwuję i niecierpliwię, jak muszę czekać aż ciasto się upiecze, a co dopiero 6 tygodni :)
    dobrze, że przynajmniej nie wygląda jak piernik jeszcze.

  • Gość: [gin] *.flatrate.dk

    Może w przyszłym roku skuszę się na taki prawdziwy piernik - w tym jakoś zabrakło mi weny w odpowiednim czasie :)

  • Gość: [ASIKM77] *.dynamic.mm.pl

    Nie mogę nigdzie kupić kolendry do tej przyprawy czy bez niej też mogę zrobić? i czy jeśli zrobię w ten weekend piernik to na święta będzie dobry? pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    W zasadzie tak, ale np. Kamis ma tą przyprawę i u mnie jest we wszystkich supermarketach www.superdelikatesy.pl/produkt,1363,kamis-kolendra-15g.html

    Ale jeśli nie uda się kupić, proszę pominąć.

  • Gość: [ASIKM77] *.dynamic.mm.pl

    dziękuję może po prostu ją przeoczyłam, a czy żeby go zrobić na święta nie będzie za późno???

  • kasiaaaa24

    Nie, jeszcze nie jest za pózno :) Jak będzie dojrzewał 4 tygodnie, to tez jest ok (byle nie krócej)

  • Gość: [elek1980] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    kiedy trzeba piec ten piernik? Koleżanka, która (podobno) miała z nim już do czynienia mówi, że on po upieczeniu jest bardzo twardy i musi odczekać kolejne dwa tygodnie żeby zmięknąć. Powoli zaczynam panikować bo ciasto od paru tygodni czeka w lodówce na swoją kolej :)

  • kasiaaaa24

    ja wczoraj piekłam spody i są mięciutkie :) Gdybym nie podkładała papieru, to bym ich nie zdjęła z blachy :) Dziś je przekładam, na blogu będą we wtorek. Wystarczy im 3-4 dni kruszenia, więc we wtorek wieczorem proponuję je upiec, we środę przełożyć i na poniedziałek (24.12) będą idealne :)

  • Gość: [elek1980] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super! W takim układzie z niecierpliwością wyczekuję na dalsze instrukcje :)

  • Gość: [Karolina] *.public.t-mobile.at

    Robię piernik staropolski co roku i tylko na Wigilię. Taka tradycja :) Dzięki temu już 6 tygodni przed Wigilią można poczuć, że nadchodzą Święta.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci