Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasteczka z pomarańczą i gałką muszkatołową

kasiaaaa24

Okres jesienno zimowy to dla mnie czas wypiekania ciasteczek. Jedna porcja tygodniowo to absolutne minimum. I nie mówię tylko o pierniczkach.

Ale czy można nie lubić tak wdzięcznego zajęcia? 

Mam już kilka konretnych pomysłów na słodkie maleństwa, jednak jako pierwsze chciałabym Wam zaprezentować nie tylko bardzo proste ale i pyszne kruche ciasteczka o intensywnym pomarańczowym aromacie i ciekawym posmaku gałki muszkatołowej. 

Polecam  :)

 

Składniki:

 

* 250 g mąki

* 150 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)

* 100 g cukru

* 1 szczypta soli

* 1 małe jajko

* skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (możecie też dodać skórkę z cytryny)

* 1 szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)

 

Wszystkie składniki (oprócz jajka) wrzucamy do blendera i miksujemy do czasu aż utworzy się kruszonka. Następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze chwilę (około pół minuty). 

Jeśli nie posiadacie blendera, wcierajcie masło w mąkę do chwili aż utworzy się kruszonka a następnie dodadajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. 

Ciasto formujemy w rulon o średnicy około 5 centymetrów i owijamy folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki  na około 2-3 godziny (chociaż najlepiej pozostawić je w lodówce całą noc by miec pewność, że będzie dobrze się kroić). 

Mocno schłodzone ciasto kroimy w plasterki o grubości jednego centymetra i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Ciasteczka nie powinny się mocno zarumienić.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

“Be a child again. Flirt. Giggle. Dip your cookies in your milk. Take a nap. Say you're sorry if you hurt someone. Chase a butterfly. Be a child. Again.” 

Max Lucado 

 

Ingredients:

 

* 250 g flour

* 150 g cold, cut into cubed butter

* 100 g sugar

* 1 pinch salt

* 1 pinch nutmeg

* 1 small egg

* zest from one big orange (you can also add lemon zest)

 

Put all ingredients (except the egg) into the food processor and whizz until you get crumble. Than add the egg and mix for about half a minute. 

Shape dough into a roll and wrap (about 5 centimeters in diameter) in plastic food wrap. Refrigerate overnight. 

Next day cut dough into 1 centimeter slices and place on a tray lined with parchment paper.

Bake for 10-12 minutes in 180C. 

Cookies shouldn't be overbaked. 

 

 

Komentarze (28)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    piękne śniadanie :)

  • Gość: [anvil] *.play-internet.pl

    ile z tej porcji wychodzi ciasteczek? pozdrawiam ;)

  • Gość: [Zuza] *.ssp.dialog.net.pl

    a jak ładnie podane :)

  • kasiaaaa24

    Anvil - około 18-20

  • Gość: [aniawk] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    uwielbiam Twoje dania i wypieki, aż najzwyczajniej w świecie chciałabym z Tobą pogotować, albo popiec- bo dla mnie to najlepsza forma relaksu :) serdecznie Cię pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Aniu ślicznie dziękuję za miłe słowa :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu cudne te ciasteczka:). Ja ciastka uwielbiam,ale przyznam szczerze na ich pieczenie muszę złapać wenę:) pozdrawiam

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    ale piękne ciasteczka. :) i z pewnością cudownie pachną.

  • mania179

    Przepiękne, takie świąteczne :)

  • Gość: [Samantha] *.ppp.as43234.net

    Piękne i pyszne z oryginalnym posmakiem ! Pozdrawiam :)

  • kamciss

    Wyglądają cudownie, więc smak pewnie też był niesamowity :)

  • Gość: [alebabka.blogspot.com] *.protonet.pl

    fajny pomysł! ja muszę wypróbować połączenie melisy z limonką:)

  • lutka40

    Z filiżanką pysznej aromatycznej kawy w chłodne zimowe wieczory idealne

  • magdi29

    Zjadłabym kilkanaście takich ciasteczek.

  • Gość: [kasia] *.kwidzyn.vectranet.pl

    Zrobiłam ciasteczka według przepisu, ale nie do konca mi wyszły. Miałam problem z pokrojeniem ciasta w talarki, mimo iż całą noc ciasto leżakowało w lodówce. Podczas krojenia lepiło się i w efekcie nie wyszły talarki. Upieczone smakują wyśmienicie.

  • kasiaaaa24

    Kasiu a miałaś prawdziwe masło, czy mix tłuszczowy lub margarynę?
    Moje ciasto było bardzo twarde i kroiło się świetnie.

  • Gość: [kasia] *.kwidzyn.vectranet.pl

    No tak masz rację. Robiłam na szybko, z braku masła dodałam margarynę kasię i to moze byc powód. A ciasteczka przepyszne, szczególnie na drugi dzień :)

  • kasiaaaa24

    Kasiu bo margaryna nie stwardnieje :) Na drugi raz (jeśli będziesz miała ochotę przygotować je jeszcze raz) użyj prawdziwego masła, 82% tłuszczu. Ono tez jeszcze bardziej wpłynie na smak i będzie cudnie maślany. Tego smaku nie ma niestety margaryna :)

  • szymanska25

    do kawki wymarzone :)

  • Gość: [gin] *.flatrate.dk

    Ta gałka muszkatołowa mnie zaintrygowała :)

  • Gość: [zyrafa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam. Wyszły maślane i pysznie pomarańczowe. Następnym razem zrobię podwójną porcję :) Dzięki Kasiu za super przepis, duża micha ciasteczek pojawi się na pewno na świątecznym stole :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, ze smakują :)

  • Gość: [YVONNA] *.centertel.pl

    Kasiu potrzebuje zrobic ciasteczka na święta ale nie wiem czy te moga tak długo lezec może jakis przepis?

  • kasiaaaa24

    Te jak włożysz do puszki czy słoika to kilka dni spokojnie mogą poleżeć :)

    Długo mogą tez leżeć:

    gotowaniecieszy.blox.pl/2012/09/Ciasteczka-czekoladowe-z-kawowym-lukrem.html
    gotowaniecieszy.blox.pl/2011/02/Migdalowe-ciasteczka-z-kaszy-manny.html
    gotowaniecieszy.blox.pl/2012/01/Ciasteczka-z-czekolada-i-pekanami-Najbardziej.html



  • Gość: [Gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy dałoby się to ciasto rozwałkować i wykrawać z niego kształty? :)

  • kasiaaaa24

    Tak, ale muszą być potem schłodzone w lodówce przed pieczeniem :)

  • Gość: [paulina] *.173.39.95.tesatnet.pl

    zgadnij Kasiu co zajadam ;) ciasteczko pomarańczowe! mmmm, aromat przy pieczeniu, i ten smak po upieczeniu... następna porcja - koniecznie podwojona!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakują :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci