Menu

Gotuję, bo lubię

Odrywany chlebek ziołowo serowy

kasiaaaa24

 

Ten chlebek jest fenomenalny. Nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam tak fantastyczny wypiek wytrawny. Aromatyczny i mocno czosnkowy, podczas pieczenia pachnie po prostu nieziemsko. 

Skuście się na niego. Nie pożałujecie. 

 

Składniki:

 

* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

* 4 łyżki masła

* 250 ml mleka

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki soli

 

Farsz:

 

* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

* 6 dużych ząbków czosnku

* 1/2 szklanki tartego parmezanu

* 100 g stopionego masła

 

Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni). 

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

“You are the butter to my bread, and the bread to my life.”  

 Julie and Julia  

 

Dough:

 

* 3 cups flour 

* 7 g active dry yeast 

* 4 teaspoon butter

* 1 cup milk (250 ml)

* 2 eggs

* 1/2 teaspoon sugar

* 1/2 teaspoon salt

 

Filling:

 

* 3/4 cup chopped parsley

* 6 large garlic cloves

* 1/2 cup fresh grated parmesan 

* 100 g melted butter

 

Sift together flour, yeast, salt and sugar. Add milk, eggs and cooled, melted butter. Mix the dough for about 10 minutes. Place the dough in a bowl and cover with a kitchen towel. Set aside for about 45 minutes (until doubled in size).

Roll the dough into a rectangle, brush with melted butter and sprinkle with minced garlic, parmesan and parsley. Slice the dough vertically into six strips. Stack the strips on top of one another and slice the stack into six equal slices. 

Layer the dough squares in the loaf pan on the side. Place the loaf pan in a warm place for 20 minutes and than bake for about 30-35 minutes in 180 C.

It is definitely the best when it is still warm. 

 

 

 

Inspiracja

Komentarze (49)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    już zapisany, przy przyjeździe do domu będzie wypróbowany

  • Gość: [nobleva] *.range86-130.btcentralplus.com

    Smaki wspaniałe, ale chlebek też niezwykle malowniczy.

  • Gość: [kocie-smaki] *.ssp.dialog.net.pl

    wypieki do odrywania mają w sobie coś magicznego, robiłam ostatnio drożdżówkę cynamonową i podbiła moje serce. no cóż, najwidoczniej teraz pora na wytrawny wypiek :)

  • Gość: [Basia] *.dynamic.chello.pl

    Cudny chlebek! Aż mam ochotę oderwać kromeczkę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • kuchnia_breni

    Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda, to już mam na niego ochotę! ;)

  • przecinkowa

    Przepieknie się prezentuje :)

  • kaatje32

    wyglada OBLEDNIE!!:-)

  • Gość: [matylda] *.home.aster.pl

    ale piękny chleb. :)

  • wizzz31

    No to juz wiem co bede robila dzis po pracy ;-)

  • Gość: [beesweet] *.ip.fastwebnet.it

    Swietny jest, robilam slodka wersje.

  • Gość: [schokoladeinspirationen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przekonujące zdjęcia:)
    Musi być na prawdę wspaniały:)
    A ja wielbicielka chleba.. chętnie bym spróbowała kromeczkę:)

  • kabamaiga

    Kasiu rewelacja pomysł. No i ta łączka tymiankowa z tyłu :)

  • Gość: [Agata dietetycznie w kuchni] 195.82.177.*

    Oj zachęcasz nas na początku, ale przy tych zdjęciach to i tak nic nie trzeba mówić.. :)
    Muszę zrobić! Tato będzie zachwycony :)

  • Gość: [ugotujmyto.pl] *.bethere.co.uk

    Po prostu czuję jak pachnie....:)! Pyszny!

  • Gość: [Justin Dorothy] *.tktelekom.pl

    bardzo fajnie wygląda :D

  • lutka40

    Idealny .Zapisuję do prawie zakładki :JAK NAJSZYBCIEJ ZROBIC !!!!!

  • Gość: [soulstorm-everywhere.blogspot.com] *.gigainternet.pl

    wygląda fantastycznie :)

    muszę taki zrobić koniecznie!

  • Gość: [Tulipanowa] *.grudziadz.mm.pl

    Pochłonęłabym sama cały!!!

  • darkangelika

    Mmm.. musiało pachnieć nieziemsko;) Wygląda przepysznie:)

  • kuchennefascynacje

    Na pewno wypróbuję a jakiej wielkosci jest Twoja keksówka ?

  • kasiaaaa24

    Taka mała, klasyczna - 12x25 cm :)

  • Gość: [pasjonatka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wyglada dokladnie tak bosko jak go opisujesz ;)

  • blenda2007

    spróbuje:D

  • jolantaszyndlarewicz

    Oj to całkowicie moje smaki:) ....ale niestety nie mojego Męża, który czosnku niestety jeść nie może ...ale może choć z połowy porcji zrobię?:)

  • agattekh

    Chlebek wygląda pierwszorzędnie, musi być pyszny :-)

  • kamila19851

    piękny chleb, aż czuję jak pachnie :)

  • rasta_03

    przypuszczam ze chlebek nie jest Pani wymysłem, gdzie można znaleźć link do strony z której zaczerpnęła Pani ten przepis?

  • kasiaaaa24

    Tam gdzie zawsze umieszczam link, żeby każdy mógł sobie sprawdzić pochodzenie przepisu - pod ostatnim zdjęciem. Zawsze na końcu wpisu jest albo INSPIRACJA albo ŹRÓDŁO w zależności, czy przepis jest taki sam czy tylko inspiruje do potrawy. Wystarczy kliknąc i wchodzi strona.

  • Gość: [kocie-smaki] *.ssp.dialog.net.pl

    chlebek wyszedł cudowny, a jeszcze lepszy jest zapach roznoszący się po domu. dziękuję za przepis! :)

  • alicjakaja

    własnie siedzi w piecu i pachnie o b ł ę d n i e :)))))

  • gosik2.0

    Zrobiłam chlebek, jest wspaniały! Pozdrawiam.

  • Gość: [aniawk] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a ja mam takie pytanie, a mianowicie czy parmezan można zastąpić jakimś innym serem? :)

  • kasiaaaa24

    Tak, możesz po prostu użyć sera żółtego.

  • Gość: [ela] *.nyc.res.rr.com

    Pani Kasiu chlebek jest przepyszny (smakuje całej mojej rodzinie i znajomym ,zrobiłam też drugi tylko zamiast masła użyłam oliwy a zamiast pietruszki -bazylii jest równięż bardzo pyszny

  • Gość: [Dorotka] *.hari.cable.virginmedia.com

    Czy moge uzyc maki orkiszowej lub graham zamiast calej bialej? W jakich proporcjach Pani radzi?

  • kasiaaaa24

    Są to dość ciężkie mąki, więc sugeruję nie więcej niż 1/3 białej mąki wymienić na orkisz lub graham.

  • osoba13

    Pani Kasiu, cudowne miejsce. Wczoraj znalazłam przypadkowo szukając przepisu na tartę z porami i pieczarkami, wyszła pyszna. Wczytałam się w Pani blog i tak tu ciepło, że zostaję. I przepisy takie dla mnie, bez zbędnego eksperymentowania ale też bez rutyny. Takie w sam raz :) Gratuluję, że udaje się Pani znaleźć energię i inspirację do systematycznego prowadzenia tej wirtualnej książki kucharskiej.

  • kasiaaaa24

    Pięknie dziękuję za miłe słowa i cieszę się, ze przepisy się podobają :)
    Pozdrawiam ciepło i w razie pytań służę pomocą :)

  • Gość: [Ewa] 80.54.50.*

    Robiłam dzisiaj ten chlebek. Musiałam dodać nieco więcej mąki jak w przepisie - szklanka szklance nie równa albo moja mąka bardziej chłonna ;) Wyszedł wyśmienity. Córka jedynie stwierdziła, że jak dla niej to za mało czosnku ale to myślę, że wedle uznania można dodać więcej albo mniej .Pozdrawiam.

  • Gość: [Klaudia] *.chelm.mm.pl

    A ile należy dać drożdży świeżych?

  • kasiaaaa24

    20 g

  • Gość: [Martinezka] *.adsl.inetia.pl

    Przepis super i co najważniejsze wychodzi dokładnie tak jak na zdjęciu :) Sam chlebek pycha!

  • Gość: [Ewa] *.dynamic.chello.pl

    Pyszny! I rzeczywiście wychodzi dokładnie tak jak na zdjęciu :)
    Następnym razem dodam tylko więcej soli, bo jest dla mnie ciut zbyt jałowy w smaku.

  • alinafor

    Dzisiaj zrobilam drugą porcję. mój siedmioletni wnuczek jest w siódmym niebie ,my również.Ponieważ bardzo lubimy czosnek,dodałam go tym razem więcej,dodałam również święży rozmaryn i tymianek.Przepis super .Pozdrawiam .Alina.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakuje :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [mag] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pasy o jakiej są grubości?

  • alinafor

    Dzisiaj robiłam ten chlebek znowu,musiałam dodać szklankę mąki dodatkowo bo ciasto było zbyt lużne.Wszystkie drożdżowe wyrabiam w maszynie do chleba.Wyszlymi dwie keksówki.Tych którzy jeszcze tego chlebka nie robili a chcą zabłysnąć wśród znajomych i rodziny zachęcam do wypróbowania przepisu.Wypiek pięknie wygląda i obłędnie smakuje.Pozdrawiam Alina.

  • izomorfia3

    Cudo!
    Upiekłam do grilla zapach jaki roznosił się w kuchni sprawił ,że poczułam się jak we włoskiej restauracji, goście byli zachwyceni :)
    Prócz pietruszki dodałam solidną garść ziół z ogródka(cząber,szałwia,oregano,tymianek)-niebo w buzi!!!

  • Gość: [ens] *.warszawa.vectranet.pl

    Czy ktoś mi może wytłumaczyć to krojenie w paski i potem w kostki i układanie, bo moja wyobraźnia przestrzenna mnie zawiodła :(

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci